Jente: Jeg syntes at skolene burde informert mer om mensen. Les innlegg

Kommentaren

ung.no/hjelp
ung.no/hjelp

A-Å

Søvn er viktig!

Gutt er trøtt

Mye trøtt og sliten? Irritabel og ukonsentrert også kanskje? Du er ikke alene om det. Som regel skyldes det rett og slett for lite søvn. Husk å skru av alle skjermer en time før du legger deg.

Offentlig og kvalitetssikret

Hvorfor er søvn viktig

Nok og god søvn er viktigere enn mange tror. Det er faktisk en forutsetning for å leve og fungere godt i hverdagen. Mange tar søvn som en selvfølge og sover lenge og godt mens andre syns det er kjedelig/unyttig å sove bort tiden. Kroppen er helt avhengig av søvn for at kroppens funksjoner skal være på topp. Kroppen og hjernen reparerer og vedlikeholder seg selv mens vi sover.

Det skjer mye med kroppen når du du sover

Immunforsvaret styrkes av god søvn, produksjonen av veksthormoner øker og produksjon av hormonet leptin som regulerer metthetsfølelse øker. Å få lang nok sammenhengende søvn er viktig for innlæring av fysiske ferdigheter, derfor er det spesielt viktig å sove nok når man driver idrett. I tillegg blir man bedre på kreativ løsningstenkning. Så å sove godt foran eksamen er superviktig. Fornying av kroppens celler foregår i stor grad om natten,- så begrepet "skjønnhetssøvn" har mer sannhet i seg en man tror.

Hvor mye søvn trenger vi?

Ungdom mellom 14 og 18 år har større søvnbehov en yngre barn og voksne. De trenger litt over 9 timer søvn per natt. Ellers er hovedregelen at voksne trenger 7 ½ til 8 timer søvn. For barn: 8-åringer skal legge seg kl. 20.00 og så kan man legge seg et kvarter senere for hvert år, men ingen skolebarn/ungdom bør legge seg senere enn kl. 21.30.

Undersøkelser viser at det kan være en sammenheng mellom nok søvn og gode karakterer.

 


Hva kan skje hvis vi ikke får nok søvn?

KORTSIKTIGE KONSEKVENSER

Man blir lettere irritert og i hele tatt følelsesmessig mer ustabil. Man blir mindre oppmerksom og konsentrert, noe som i stor grad påvirker skoleprestasjoner og arbeidsprestasjoner. Reaksjonstiden reduseres.

LANGSIKTIGE KONSEKVENSER

Utmattelse. Kronisk hukommelsestap. Overvekt. Adferdsvansker og emosjonelle problemer. Psykisk ustabilitet. Sosiale problemer. Mer utsatt for infeksjoner og andre sykdommer. Tidligere aldring. Utbrenthet og stress.

Søvnvansker

trøtt. Fotoill: colourbox.com

Trøtt

Noen opplever å ha ulike søvnproblemer. Det kan være at en ikke får sove om kvelden, at man våkner flere ganger om natten, at man våkner veldig tidlig om morgenen, eller at man er sliten og uopplagt om dagen. Man skal ta søvn på alvor. Prøv selv å endre på rutinene. Får du det ikke til på egen hånd, kan du få veiledning og støtte av legen eller helsesøster.


Gode råd for egenbehadling ved snorking

Egenbehandling vil kunne hjelpe de fleste, enten alene eller sammen med annen behandling. For de som er plaget av snorking og pustepauser kan følgende råd hjelpe:

 • Endre liggestilling: Sideleie vil hos mange bidra til bedre nattlig respirasjon.
 • Røykeslutt vil bidra til å minske problemet, da røyking irriterer slimhinnene og kan være en direkte årsak til snorking.
 • For de som lider av allergi, vil en effektiv behandling av allergien gjøre romforholdene i nese og hals bedre.

Generelle råd for god søvn

Følgende generelle råd for å få god søvn kan også være av betydning for å redusere snorking.

 • Alkohol og en del medikamenter (benzodiazepiner) kan øke problemet med dårlig søvn og med snorking.
 • Reduser inntak av kaffe, cola eller annen koffeinholdig drikke, spesielt etter kl. 17.
 • Ikke spise store måltider før leggetid, men legg deg heller ikke sulten. Det kan være lurt å spise litt og drikke noe varmt som for eksempel en beroligende te eller varm melk.
 • Stå opp og legg deg til samme tid hver dag, også på fridagene. Slik unngår du at kroppens indre klokke må justeres hele tiden.
 • Tren regelmessig for å holde deg i form, men unngå sterk fysisk aktivitet like før leggetid. Trening/fysisk aktivitet regelmessig virker positivt inn på søvn. Spesielt fysisk aktivitet med høy intensitet, slik at du blir skikkelig sliten, har en positiv innvirkning på søvnkvaliteten.
 • Det kan være lurt å ha noen faste rutiner man skal gjennom om kvelden slik at man roer seg ned og reduserer stress, og at kroppen forbereder seg på at den snart skal sove. Et varmt bad er noe som kan virke søvndyssende for mange. Litt avspenningsøvelser eller rolig massasje kan være godt for andre.
 • Få minst en halv time dagslys tidlig på dagen.
 • Ha det kjølig, mørkt og rolig på rommet og slå av mobilen. Avslutt skjermaktivitet en time før du legger deg. Å se TV på sengen kan virke negativt inn på søvnen.
 • Benytt sengen kun til søvn (og evt. sex). Ligger man lenge i sengen uten å få sove bør man stå opp igjen, og lese en bok eller gjøre noe annet. Ikke gå tilbake i sengen før du igjen er trett. Dersom mange tanker opptar deg når du legger deg, er det bedre å sette av tid tidligere på dagen hvor du kan tenke gjennom disse tingene.

Avspenningøvelse kan hjelpe deg

Det å finne gode måter for innsovning blir viktig. Det finnes gode avspenningsteknikker som kan forsøkes. En enkel variant for å låse tankene i noe kjedelig, slik at de ikke fortsetter å reise avgårde inn i alt mulig rart, er følgende:

Når du har lagt deg, har slått av lyset, har det kjølig og rolig på rommet og føler deg trøtt kan du lukke øynene. Se for deg et etttall, bare hold fokus på dette ettallet mens du puster rolig ut og inn. Så er det totallet du skal se for deg, stort og tydelig, mens du puster dypt og rolig ut og inn. Fortsett med ett og ett tall til du kommer til ti. Har du ikke sovnet da, starter du på ettallet igjen, og fortsetter slik. Husk fullt fokus på bildet av hvert tall og på å puste rolig ut og inn! Dette kan hjelpe deg, så det er verdt å prøve.

Det finnes også andre gode avspenningsteknikker som kan hjelpe for å finne ro og greie å sovne.

 

Redaksjonen, ung.no

Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
mor dei
0
09.02.2016 09:35:33
jeg sover det som er anbefalt for ungdom men jeg er trøtt hver dag på skolen
Fml
0
05.02.2016 01:43:21
Jeg har slitt med søvn siden jeg fikk en kraftig hjernerystelse i 5 klasse. Jeg sover veldig dårlig til tider, på sitt værste sov jeg bare 7 timer tilsammen på 2 hele uker. Nå sover jeg 1-2 timer hver natt.
Dr. Kroktor
0
10.02.2016 00:29:40
Skal låve deg at det finnes heilt sikkert ein medicin eller tabelett mot det ;) Viss ikkje så blir det utviklett ganske fort
Våken24/7
0
04.01.2016 04:08:43
Trenger ikke søvn like mye som andre, men jeg sliter uten NOE søvn klarte og overleve en dag uten søvn med trening og skole :) Får ca 4-7 timer søvn til vanlig
Sørum
2
02.12.2015 20:05:03
Ja man må sove på natta en om på dagen Hvis du får ikke til å sove blir irriterder
En jente
2
15.11.2015 21:11:04
Hei. Jeg vil ha et svar/tips. Når jeg sitter i stuen,og begynner og bli trøtt så går jeg inn på rommet mitt og er på vei til å sove, men når jeg allerede ligger i sengen så blir jeg ikke trøtt lenger. Så sovner jeg ikke etter noen timer. Jeg har prøvd alt sammen ,men nå vet jeg ikke hva er det jeg skal gjøre. Jeg er bare trøtt på skolen og holder på å sovne. Jeg håper noen kan hjelpe meg.
Dr. Kroktor
0
10.02.2016 00:34:33
Når du tror du er trøtt så kjeder du deg bare, og når du går for og legge deg i sengen så ligger du der i eit par minutter og da tror kroppen din at du har sovet så da er du ikkje trøtt lenger... om du bare holder deg våken gjennom heile dagen og legger deg om kvelden sover du som ein gråstein som har vert på fest. :)
Søvn ekspert
4
20.10.2015 12:51:42
sett lyset ned og hør på hvalsang dette hjelper
Andreas
0
06.12.2015 23:36:50
ØØØØØØUUUUØØØØØØØØHHHHHHH
0
20.10.2015 13:36:01
Kule tips!
kveldsrunk
6
20.10.2015 12:49:22
hei jeg runker om kvelden gjør dette noe med søvnen min??
Dr. Kroktor
0
10.02.2016 00:37:43
Du blir vel litt trøttere etter at du har runket så nei tror ikkje det, MEN om du venter med og runke til 03:00 eller 04:00 får du jo bare 1-2 timer søvn (Om du har skole då)
c:
2
20.10.2015 12:48:42
facebook grupper er irriterende(sletta på et tidspunkt Messenger fordi det var så jævela irriterende) og nå har de andre på facebook-gruppa begynt å snakke om lekser klokka 22:00-23:00 og jeg hater dette(får ikke sove:p) >:(
Ung.no
2
19.10.2015 12:44:41
søvn er bra!!! la telefonen ligge nede da får man sove bedre...
Sørum
3
03.09.2015 22:27:46
Jeg liker det hvorfor brsvime vi
Professor søvn
8
20.07.2015 01:26:31
Søvn er veldig viktig! Jeg er femten år og ser på netflix youtube til kl er FACKINGS halv 4 om natten OM IKKE lengre.. Så søvn er noe man trenger mye av. Så står jeg opp og ruster om morgenen! Ta dette råde så får du det godt
Yo dawg
5
20.07.2015 06:37:32
Føler'n, ass :-/
Anna
3
11.07.2015 20:44:54
Eg legger meg kl 22:00 i kverdagene å kl 23 00 eller 23:30 eller noke sånt i ferier men no i det siste har det ofte blitt sånn at nor eg legger meg til å sove så bruker eg mangen timer på å sovne å det syns eg er dumt å en gang skulle eg på skulen dagen etter å eg sa det til mamma å ho la seg med meg men fekk ikkje sove å så sto eg opp igjen kl halv 1 om natta å eg fekk ikkje sove før halv 2 trur eg å da blei eg trøtt dagen etter å kunne jo ikke sove lenge dagen etter nor eg skulle på skulen men det skjedde no i ferien og men da gjor det ikjje noke for da skulle eg ikkje noko dagen etter eller eg skulle vere med ei vennine men trengte ikjje å stresse for ho og søver lenge så da gjekk det fint men avogtil blir det dumt vis eg ikkje for sove å må stå tidleg opp å gå på skulen
Bekymret Gutt 14
2
05.07.2015 11:46:01
Jeg har merket mange av de langvarige virkningene i det siste. Jeg har egentlig ikke sovet noe godt på et par måneder. Hvis jeg ordner opp rutinene mine, og får sovet ordentlig en stund, vil de negative effektene begynne å forsvinne? Bekymret Gutt 14
....
1
10.06.2015 22:07:25
sover*
Hedda
1
05.06.2015 21:05:11
Jeg sover sånn ca 7 timer hver natt
jon12345
3
20.05.2015 22:06:57
Hei Jeg lurer på hva som skjer hvis man for ca 6timer og30 min en natt? :-)
Dr. Kroktor
0
10.02.2016 00:39:58
Det er vel akkurat på grensen til kor mykje du bør ha då, men er vel nokk ;)
Søvn ekspert
2
16.08.2015 13:18:14
Viss du får under 6 timer søvn kan det være direkte skadelig.
snabel
2
16.03.2015 00:29:59
Om dere ikke får sove så burde dere prøve noe som heter ASMR! Søk det opp på youtube så får du tusenvis av videoer opp! ASMR er når en person f.eks snakker med en veldig rolig stemme, lyder og masse annet som får kroppen din til å slappe av. Man får også noe som heter "tingles" nedover ryggen, i bakhodet og overalt på kroppen. (ikke alle får det, men de fleste) Jeg bruker selv dette til å bli mer avslappet før jeg legger meg og det funker kjempe bra! Noen ganger sovner jeg mens jeg hører på det også.. Noen vil synes det er ekkelt og rart i begynnelsen, men dette blir du vandt til og til slutt er det en fryd å høre på!
M
5
11.03.2015 20:58:49
Last ned f.lux gratis på PC-en! Den stiller lyset inn etter tid på døgnet, slik at om kvelden blir lyset mye mer behagelig og beroligende å se på! Funker kjempe bra, og har hjulpet meg mye med å få en god natts søvn :) bare google "f.lux" og last ned
"Ord delings" feil
3
05.03.2015 03:39:53
Det skrives "halvtime" og ikke "halv time".
sovevaner
4
23.02.2015 22:30:44
er 13 år og får aldri sove på kvelden. derfor har jeg begynt å ha "aleinetid" (hvis du skjønner hva jeg mener) på kvelden.. er dette dumt eller? det er jo deilig og sånn, men får ikke sove så veldig mye lettere av det...
Dr. Kroktor
0
10.02.2016 00:42:04
Gjør det samme, men eg får sove lettere av det... Grunnen til at du kansje har søvn problemer er vel at du kansje drikker litt mye Coca Cola? Cola har mye koffein i seg og koffein er jo kaffi.... Kaffi = Våken
sleepyhead
1
23.02.2015 22:25:46
har et stort problem når det gjelder søvn. jeg legger meg ca halv ni i hverdagen, jeg er ikke på mobilen, pc etc. før jeg legger meg, men jeg prøver å sovne i flere timer. i det siste har jeg ikke sovnet før ett tiden på natta. jeg er jo helt zombie på skolen dagen etter og sovner ofte i timene eller på bussen til og fra skolen. noen tips? jeg har prøvd alt som står her...
Dr. Kroktor
0
10.02.2016 00:44:52
Kan være at du legger deg litt fortidlig? prøv 10:30... Tenk på kva du gjør npr du prøver og sove, du tenker vel kansje "SOVNE DIN ROTTEHALE!!" men viss du tenker noe likt så blir du stressa av at du ikkje får sove viss du tenker på noe fint for eksempel naturen istedet? :D
Snuppa
3
13.02.2015 21:00:05
Du er flink
en eller annen
4
09.02.2015 23:52:47
Fine tips✌ har skrive ned noen som jeg skal prøve å holde meg til
Gutt 12
6
05.01.2015 01:01:26
Jeg for ikke sove nå som jule-ferien var var jeg oppe sent vær natt men nå må jeg snu døgnet men jeg greier ikke å sove jeg ligger (bokstavelig talt) 35min med lokte øyner men jeg sovner bare ikke.burde jeg si dette til foreldrene mine eller ikke tips ? PS!!. Når jeg legger meg ca22:45 så får jeg en rar følelse i magen
Dr. Kroktor
0
10.02.2016 00:48:38
Foreldrene dine kan sette lalletid for deg? for eksempel; Klokken er 11:30 moren din sprenger opp døren din og hopper inn, hun tar ein AIR-KO på deg opp i sengen og sier : "Om du ikkje legger deg no så må du spise lopper resten av livet"... Eller hun spøre deg fint om og prøve og sove
Cat
9
11.11.2014 16:29:43
Jeg bruker minst en halv time på å sovne hver dag, fordi jeg alltid tenker og fantaserer om det som har skjedd og ting jeg vil skal skje og lignende. Klarer ikke å ikke tenke på sånne ting. Prøver jeg å tenke på noe kjedelig vandrer det ettallet avgårde og hopper opp og ned, jeg klarer ikke kontrollere det.. Jeg begynner også noen ganger å tenke på pusten min, og da klarer jeg ikke la kroppen puste selv, og når jeg kontrollerer min egen pust blir det ikke like behagelig på en måte. Får ikke sovne før jeg kommer på andre tanker enn pusten min heller... Dette er veldig irriterende.
69
3
04.07.2015 01:19:30
Du mener en halvtime er mye? Jeg kan ligge i flere timer uten å få sovne..
En som ikke bryr seg
4
21.06.2015 08:40:06
Okei
Jetleg
10
20.10.2014 02:08:51
Jeg kom nettop fra USA me fly, og har ikke sovet (bokstavelig talt) på 3 døgn. Har ikke hatt tid til å sove med all reisingen. Da får du noe som heter jetleg, å det er forferdelig. Da merker du hvor viktig søvn egentlig er. Du begynner å hallusinere, og du kroppen verker noe helt sykt. Hjernen funker ikke som den skal, det er ekstra slitsomt å snakke, å du husker ikke stort.
Kurt
1
03.01.2015 12:35:01
Hva er jetleg? Har bare hørt om jetlag jeg
Christina
1
12.03.2015 00:31:53
Jetlag er når man for eksempel reiser fra California til London, og har en forskellig tidssone enn du er vant med og da blir du sånn veldig trøtt, hvis det gir mening? (:
Thea
9
02.10.2014 03:09:05
Jeg legger meg klokka halv 10 ca, men det som skjer at jeg ligger med mobilen i senga
Meg
0
05.11.2015 22:38:31
Det samme med meg. Og jeg vet det ikke er bra. Men kan ikke la Være :(
gutt 15
2
30.12.2014 02:57:57
Jeg ligger ofte oppe lenge med ipad'en på søndager. Klokken blir ofte 2,3 før jeg legger den bort. Først DA begynner jeg å legge meg teknisk sett. Jeg sparer ofte ting som å skjekke Youtube, facebook osv til når jeg legger meg. Hvilket som forutsaker dette veldig. Tror det beste for deg (og meg) er å se ferdig på tlf før man legger seg. (Før "leggetid")
Hannah
8
02.10.2014 03:06:48
Legger meg sånn ca klokka 11
meg
5
23.09.2014 09:07:42
jeg sover egentlig ikke så veldig mye siden jeg drikker for mye energidrikker haha
Lene
7
08.05.2014 09:41:04
Jeg sover aldri nokk, jeg må jo legge meg klokken ti pga. jeg bor på instutisjon men det trenger virkelig ikke å bety at jeg sovner da! Som oftest ligger jeg å kjeder meg i sengen helt til klokken 1 eller 2 også vekker de meg klokken 6 og det er kipt...
Jente 13
12
17.02.2014 16:13:06
Prøve å legge meg til sån 21:00 men sovnet ikke før sån 00:03 eller 00:04
Hai
7
22.01.2014 22:43:50
Til vanlig sovner jeg mellom klokken 23.00 og 00.00 og står opp 07.30. Synest dette er helt passe. Et tips: hvis du sovner seint og er veldig trøtt dagen etterpå, ikke sov på dagtid( da sovner du enda seinere og blir enda trøttere) men legg deg heller tidligere.
Hah
11
21.01.2014 22:04:43
Sovner cirka 23.00 og har vekkeklokke på 6.00, sover til 6.10 så 6.20, 6.30 helt til jeg har sånn cirka ti min på meg til å gjøre meg klar!!
flørtepus
9
20.01.2014 17:20:51
Eg går på videregående skole å eg legge meg 22:30-23:30 å eg våkne 05:30, når eg står opp er eg jævla trøtte, sure, leie meg å eg vill bare gå å legge meg
sove er dig
7
08.01.2014 21:42:41
Jeg sovner kloka 22:30 og står opp 7:30 i hverdagene helt utvilt er kjempe dig men i helgene legger jeg meg sån 02:00 og står opp 07:30 og da er det så deilig og ta med dyna til pc-en og spille minecraft survivel games det er så digg og veit det er altfor lite søvn men jeg overlever
Hmm
2
06.07.2015 03:53:41
Du!! Det syntes jeg er lenge! Eg får sove i 3-4 tima
Dima
11
26.01.2014 22:20:26
Er vel ikke så dig når du føller deg stresset kl 07.30 får å spille Minecraft.. når du legger deg kl 02.00! btw det er uansett for seint for en unge som deg
Gutt 14 år
14
06.01.2014 23:29:50
Sovner til vanlig mellom 23 og 01.00. Hater å stå opp om morgenen, ikke fordi jeg er så trøtt. Står opp 07.30 og klarer meg ok på skolen(er bare litt trøtt). Merker at på fredagene er jeg ganske trøtt og må ta meg en powernap før jeg går ut. Pleier å ta igjen søvnen i helgene, men noen ganger når vi er på hytten sovner jeg sånn 02.00 og står opp 08.00 og da sliter jeg neste uke :P
Jente 13 år
9
06.01.2014 03:45:39
Jeg får ikke sove, hver natt er jeg våken og sover på dagen hva skal jeg gjøre?
Jompa
22
06.01.2014 01:54:24
Jeg har ikke fått sovet på 3 dager hva skal jeg gjøre??!
jfihi1ø
4
24.01.2014 18:46:14
Det skjedde med meg også en gang da jeg gikk i 10ende, men det ordnet seg. Du får som regel sove en av de neste nettene. Men ikke sov på dagen!
Anonym
7
06.01.2014 01:10:42
D har vært ferie nå så jeg legger meg i 2 tiden og står opp 08.00 , får jo bare 6 timer søvn og er sur og gretten om morgen. Hjelper det å spise sunt mat, og legge iskald vaskeklut over tryne
1234567890
6
03.01.2014 13:22:42
Jeg synes det er unødvendig et det er upassende kommentarer i komentar feltet...
Kobirita
7
31.12.2013 00:47:21
Ok, det er lurt med en halvtime dagslys tidlig på dagen? Så det å gå til skolen et lurt? Hva hvis det er bekmørkt helt til andre time? Går til skolen og bruker cirka 20-25 minutter (kommer an på hvor fort jeg går), og går da vinterstid i bekmørket. Hva gjør man da??? Kan jo ikke gå med ei lommelykt mitt i ansiktet eller noe sånt... (Står opp 06:15, tar bussen som går 06:40 i en halvtime til byen07:10 og går dermed til skolen ca 07:30 - 07:35 og skolen begynner 07:45 hver dag.Ja.... lite dagslys vinterstid :/ byen er også ganske mørk, gatelysene lyset ikke så veldig mye opp akkurat :P
Jente 15
7
05.12.2013 22:47:07
jeg sovner rundt kl. 02.00 hver natt, mog står opp kl. 08.00... er utslitt hele tiden. (Red: Du kan stille spørsmål og få hjelp på ung.no/oss)
Gutt 12
18
26.11.2013 22:27:34
Er det sunt og rongke i senga etter man har lakt seg???
jwoJD
9
24.01.2014 18:49:35
Faktisk! Å onanere reduserer angst og depresjon, og utløser lykkefølelse. Man blir rett og slett glad av det. I tillegg virker det som en sykt bra sovemedisin, dette er fakta, so go ahead!
Gutt 12
1
14.02.2014 12:55:53
feil svar prøv igjen
Marius
1
02.10.2014 03:11:18
Det er sant
Hmmmm
3
26.11.2013 15:48:29
Søvnbehovet er forskjellig fra person til person, det er ikke egentlig noen vitenskap på at så og så lenge må du sove for å være uthvilt. Noen forskere mener ti log med at det kan være lurt å dele opp søvnen.
Jente 16
3
26.11.2013 14:57:13
Får rundt 4-6 timer søvn, noen ganger mindre. Er bare litt trøtt når jeg våkner og litt midt på dagen, ellers våken. Ser ikke problemet.
Såvetroll
6
23.11.2013 06:06:24
Jeg såver veldig mye, jeg legger meg 3 om dagen såver til 9-10 om kvelden spiser osv legger meg ijen 12 såver til 6-7 neste mornig så skole så gjør jeg det samme hver dag...
Makss
1
19.11.2013 23:06:11
Jeg legger meg 23-24 og står opp 07, og har 5,4 i snitt :3
Makss
0
20.10.2015 13:43:21
jeg bare tulla jeg har 2,4 i snitt :3
Erica
2
10.11.2013 22:20:13
Jeg får ikke sove før klokka er maks 12
Hmm
1
04.11.2013 23:50:40
SÅ de anbefaler å ikke runke i sengen? Jeg gjør det veldi ofte, men det er altså ikke bra? Jeg syneet det er veldi deilig da, men det er altså ikke bra..
Marius
2
02.10.2014 03:12:07
Det er "bra" fordi da får du sove lettere!
Patrick
3
04.11.2013 18:56:18
Håper det hjelper

Spørsmål og svar

Jeg klarer ikke å få sove om kvelden. Hva kan jeg gjøre?
HeiPrøv å ikke spille på dataen eller mobilen før du skal legge deg. Hjernen stimuleres så mye da at den bruker lang tid på å koble av. Kanskje er det...
På skolen er jeg den gladeste jenta, men hjemme er jeg dritt sur og jeg føler med alene. Er det noe navn på dette?
Hei Jente 16 år. Takk for at du skriver til oss i Ung.no.Du skriver at du er i godt humør på skolen. Det høres bra ut. Hjemme blir du da til gjengjel...
Hei! Jeg sliter fælt med å få sove om nettene. Legger meg rundt halv 11, men klarer sjeldent å...
Hei   Det er veldig slitsomt å ikke føle seg uthvilt. Det går utover mye og vi får ikke energi eller lyst til å finne på noe. Jeg synes det høres ut...
Hvordan kan jeg bli trøttes mulig på kvelden når jeg skal legge meg?
HeiGod og nok søvn er utrolig viktig for å kunne fungere i hverdagen. Det er kjempebra at du ønsker å gjøre noe med søvnrytmen din. Årsaken til at du ...
Har opplevd mye, og nå har jeg mye tanker, søvnproblemer og sinne. 
Hei Takk for at du skriver til oss. Du skriver at du har vært gjennom mange tøffe opplevelser i livet ditt, det er tøffe ting du har vært gjennom og ...
Jeg sliter, hva kan jeg gjøre?
Hei og takk for spørsmål. Du forteller at du sliter med ulike ting i livet ditt. Dette får konsekvenser for både den psykiske og fysiske helsen din. ...
Jeg er så trøtt og sliten. Presset jeg opplever gjør at jeg ikke har fritid, jeg gråter og jeg føler meg dårlig. Jeg orker ikke mer. Hva kan jeg gjøre?
 Hei og takk for spørsmål Du forteller at du er så trøtt og sliten at du ikke vet hva du skal gjøre lenger. Du har ingen fritid på grunn av skolearbe...
Spill, pengeforbruk, homofili, krop og pubertet,
Hei Og takk for tilbakemeldingene dine. Det er så viktig at vi får tilbakemelding slik at vi kan bli bedre.Grunnen til at vi har 'skjult' spørreskjem...
Klarer ikke å stå opp om morgenen og går glipp av mye
Hei Jeg forstår at du er fortvilet over å være så trøtt om morgene.  Du sier at det er sånn uansett når du legger deg.  Allikevel vil jeg si noe om d...
Jeg orker ingenting. Hva skal jeg gjøre?
Hei og takk for spørsmål. Det er ikke greit å ikke orke noen. Samtidig er det noen som mange kjenner på i perioder. Det kan være ulike årsaker til at...
Vil så gjerne sove over hos kjæresten
Hei Jeg kan godt forstå at du har lyst til å sove over hos kjæresten og omvendt. Det er jo som du skriver så fint å være sammen.   Det er likevel v...
Jeg er utrolig trøtt og sliten nesten hele tiden
Hei Første bud når man føler seg så sliten, er å ta en tur til fastlegen og få sjekket om man har en infeksjon, mangler på viktige mineraler og vitam...
Jeg føler meg kjempetrist for tiden
Hei Jeg har lest det du har skrevet.  Det er jo trist når venner flytter, så jeg kan forstå at du savner dem.  Det er imidlertid viktig å tenke nå at...
Hvor lenge bør jeg sove?
HeiUngdom mellom 14 og 18 år har større søvnbehov enn yngre barn og voksne. De trenger litt over 9 timer søvn per natt. Ellers er hovedregelen at vo...
Sliter med søvn etter at min far gikk bort. Hva gjør jeg?
Hei Takk for at du stiller oss spørsmål.  Det er veldig trist å høre at du har mistet faren din, og jeg tenker at dette må være en vond og strevsom ...
Studieteknikk når ADD føles som et hinder.
Hei Du skriver at du ikke har fått hjelp til hvordan du skal forholde deg til diagnosen.  -Det tenker jeg er et moment som det er lurt å ta tak i.  E...
Eg blir sliten av og gå på skolen, er rett og slett lei av skule.
Hei Du blir sliten av å gå på skolen.  -Du ser at det kan ha en sammenheng med skolen og at du er skolelei når du føler deg sliten og uopplagt.  Du s...
Røyketelefonen.
Hei Det hjelper nok ikke å legge spørsmålet på et annet emne. Slike spørsmål blir vanligvis besvart av Røyketelefonen for oss. De har ikke kapasitet ...
Jeg har så dårlig hukommelse
Hei, og takk for at du skriver til oss Hukommelsen kan påvirkes av ulike ting.  Du nevner selv søvn.  Det å sove for lite over tid, kan påvirke.  Du ...
Vurderer Akademiet i Drammen? Tider? Buss/tog? Flytte? Søvn? Trening?
Hei, og takk for spørsmål! Vi kan dessverre ikke hjelpe deg med detaljene i buss-/togtider eller når skoledagen starter og slutter ved forskjellige s...
Se alle