Lonly: Spiller mye the sims og minecraft :P Bruker litt mye tid på det kanskje, hehe.. Les innlegg

Kommentaren

ung.no/quiz
ung.no/quiz

Emner

Søvn er viktig

Veldig mange opplever å føle seg mye trøtt og sliten. Noen kan også være irritable og ukonsentrert. Som regel er grunnen rett og slett for lite søvn. Husk å skru av alle skjermer en time før du legger deg.

Har du problemer med å sovne? Få tipsene her!

Offentlig og kvalitetssikret

Hvorfor er søvn viktig

Nok og god søvn er viktigere enn mange tror. Det er faktisk en forutsetning for å leve og fungere godt i hverdagen. Mange tar søvn som en selvfølge og sover lenge og godt mens andre syns det er kjedelig/unyttig å sove bort tiden. Kroppen er helt avhengig av søvn for at kroppens funksjoner skal være på topp. Kroppen og hjernen reparerer og vedlikeholder seg selv mens vi sover.

Det skjer mye med kroppen når du du sover

Immunforsvaret styrkes av god søvn, produksjonen av veksthormoner øker og produksjon av hormonet leptin som regulerer metthetsfølelse øker. Å få lang nok sammenhengende søvn er viktig for innlæring av fysiske ferdigheter, derfor er det spesielt viktig å sove nok når man driver idrett. I tillegg blir man bedre på kreativ løsningstenkning. Så å sove godt foran eksamen er superviktig. Fornying av kroppens celler foregår i stor grad om natten,- så begrepet "skjønnhetssøvn" har mer sannhet i seg en man tror.

Hvor mye søvn trenger vi?

Ungdom mellom 14 og 18 år har større søvnbehov en yngre barn og voksne. De trenger litt over 9 timer søvn per natt. Ellers er hovedregelen at voksne trenger 7 ½ til 8 timer søvn. For barn: 8-åringer skal legge seg kl. 20.00 og så kan man legge seg et kvarter senere for hvert år, men ingen skolebarn/ungdom bør legge seg senere enn kl. 21.30.

 

trøtt. Fotoill: colourbox.com
Hva kan skje hvis vi ikke får nok søvn?

> KORTSIKTIGE KONSEKVENSER

Man blir lettere irritert og i hele tatt følelsesmessig mer ustabil. Man blir mindre oppmerksom og konsentrert, noe som i stor grad påvirker skoleprestasjoner og arbeidsprestasjoner. Reaksjonstiden reduseres.

> LANGSIKTIGE KONSEKVENSER

Utmattelse. Kronisk hukommelsestap. Overvekt. Adferdsvansker og emosjonelle problemer. Psykisk ustabilitet. Sosiale problemer. Mer utsatt for infeksjoner og andre sykdommer. Tidligere aldring. Utbrenthet og stress.

Søvnvansker

trøtt. Fotoill: colourbox.com
Noen opplever å ha ulike søvnproblemer. Det kan være at en ikke får sove om kvelden, at man våkner flere ganger om natten, at man våkner veldig tidlig om morgenen, eller at man er sliten og uopplagt om dagen. Man skal ta søvn på alvor. Prøv selv å endre på rutinene. Får du det ikke til på egen hånd, kan du få veiledning og støtte av legen eller helsesøster.

Gode råd for egenbehadling ved snorking

Egenbehandling vil kunne hjelpe de fleste, enten alene eller sammen med annen behandling. For de som er plaget av snorking og pustepauser kan følgende råd hjelpe:

 • Endre liggestilling: Sideleie vil hos mange bidra til bedre nattlig respirasjon.
 • Røykeslutt vil bidra til å minske problemet, da røyking irriterer slimhinnene og kan være en direkte årsak til snorking.
 • For de som lider av allergi, vil en effektiv behandling av allergien gjøre romforholdene i nese og hals bedre.

Generelle råd for god søvn

Følgende generelle råd for å få god søvn kan også være av betydning for å redusere snorking.

 • Alkohol og en del medikamenter (benzodiazepiner) kan øke problemet med dårlig søvn og med snorking.
 • Reduser inntak av kaffe, cola eller annen koffeinholdig drikke, spesielt etter kl. 17.
 • Ikke spise store måltider før leggetid, men legg deg heller ikke sulten. Det kan være lurt å spise litt og drikke noe varmt som for eksempel en beroligende te eller varm melk.
 • Stå opp og legg deg til samme tid hver dag, også på fridagene. Slik unngår du at kroppens indre klokke må justeres hele tiden.
 • Tren regelmessig for å holde deg i form, men unngå sterk fysisk aktivitet like før leggetid. Trening/fysisk aktivitet regelmessig virker positivt inn på søvn. Spesielt fysisk aktivitet med høy intensitet, slik at du blir skikkelig sliten, har en positiv innvirkning på søvnkvaliteten.
 • Det kan være lurt å ha noen faste rutiner man skal gjennom om kvelden slik at man roer seg ned og reduserer stress, og at kroppen forbereder seg på at den snart skal sove. Et varmt bad er noe som kan virke søvndyssende for mange. Litt avspenningsøvelser eller rolig massasje kan være godt for andre.
 • Få minst en halv time dagslys tidlig på dagen.
 • Ha det kjølig, mørkt og rolig på rommet og slå av mobilen. Avslutt skjermaktivitet en time før du legger deg. Å se TV på sengen kan virke negativt inn på søvnen.
 • Benytt sengen kun til søvn (og evt. sex). Ligger man lenge i sengen uten å få sove bør man stå opp igjen, og lese en bok eller gjøre noe annet. Ikke gå tilbake i sengen før du igjen er trett. Dersom mange tanker opptar deg når du legger deg, er det bedre å sette av tid tidligere på dagen hvor du kan tenke gjennom disse tingene.

Avspenningøvelse kan hjelpe deg

Det å finne gode måter for innsovning blir viktig. Det finnes gode avspenningsteknikker som kan forsøkes. En enkel variant for å låse tankene i noe kjedelig, slik at de ikke fortsetter å reise avgårde inn i alt mulig rart, er følgende:

Når du har lagt deg, har slått av lyset, har det kjølig og rolig på rommet og føler deg trøtt kan du lukke øynene. Se for deg et etttall, bare hold fokus på dette ettallet mens du puster rolig ut og inn. Så er det totallet du skal se for deg, stort og tydelig, mens du puster dypt og rolig ut og inn. Fortsett med ett og ett tall til du kommer til ti. Har du ikke sovnet da, starter du på ettallet igjen, og fortsetter slik. Husk fullt fokus på bildet av hvert tall og på å puste rolig ut og inn! Dette kan hjelpe deg, så det er verdt å prøve.

Det finnes også andre gode avspenningsteknikker som kan hjelpe for å finne ro og greie å sovne.

 

Redaksjonen, ung.no


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
snabel
0
16.03.2015 00:29:59
Om dere ikke får sove så burde dere prøve noe som heter ASMR! Søk det opp på youtube så får du tusenvis av videoer opp! ASMR er når en person f.eks snakker med en veldig rolig stemme, lyder og masse annet som får kroppen din til å slappe av. Man får også noe som heter "tingles" nedover ryggen, i bakhodet og overalt på kroppen. (ikke alle får det, men de fleste) Jeg bruker selv dette til å bli mer avslappet før jeg legger meg og det funker kjempe bra! Noen ganger sovner jeg mens jeg hører på det også.. Noen vil synes det er ekkelt og rart i begynnelsen, men dette blir du vandt til og til slutt er det en fryd å høre på!
M
0
11.03.2015 20:58:49
Last ned f.lux gratis på PC-en! Den stiller lyset inn etter tid på døgnet, slik at om kvelden blir lyset mye mer behagelig og beroligende å se på! Funker kjempe bra, og har hjulpet meg mye med å få en god natts søvn :) bare google "f.lux" og last ned
"Ord delings" feil
1
05.03.2015 03:39:53
Det skrives "halvtime" og ikke "halv time".
sovevaner
1
23.02.2015 22:30:44
er 13 år og får aldri sove på kvelden. derfor har jeg begynt å ha "aleinetid" (hvis du skjønner hva jeg mener) på kvelden.. er dette dumt eller? det er jo deilig og sånn, men får ikke sove så veldig mye lettere av det...
sleepyhead
0
23.02.2015 22:25:46
har et stort problem når det gjelder søvn. jeg legger meg ca halv ni i hverdagen, jeg er ikke på mobilen, pc etc. før jeg legger meg, men jeg prøver å sovne i flere timer. i det siste har jeg ikke sovnet før ett tiden på natta. jeg er jo helt zombie på skolen dagen etter og sovner ofte i timene eller på bussen til og fra skolen. noen tips? jeg har prøvd alt som står her...
Snuppa
1
13.02.2015 21:00:05
Du er flink
en eller annen
2
09.02.2015 23:52:47
Fine tips✌ har skrive ned noen som jeg skal prøve å holde meg til
Gutt 12
3
05.01.2015 01:01:26
Jeg for ikke sove nå som jule-ferien var var jeg oppe sent vær natt men nå må jeg snu døgnet men jeg greier ikke å sove jeg ligger (bokstavelig talt) 35min med lokte øyner men jeg sovner bare ikke.burde jeg si dette til foreldrene mine eller ikke tips ? PS!!. Når jeg legger meg ca22:45 så får jeg en rar følelse i magen
Cat
6
11.11.2014 16:29:43
Jeg bruker minst en halv time på å sovne hver dag, fordi jeg alltid tenker og fantaserer om det som har skjedd og ting jeg vil skal skje og lignende. Klarer ikke å ikke tenke på sånne ting. Prøver jeg å tenke på noe kjedelig vandrer det ettallet avgårde og hopper opp og ned, jeg klarer ikke kontrollere det.. Jeg begynner også noen ganger å tenke på pusten min, og da klarer jeg ikke la kroppen puste selv, og når jeg kontrollerer min egen pust blir det ikke like behagelig på en måte. Får ikke sovne før jeg kommer på andre tanker enn pusten min heller... Dette er veldig irriterende.
Jetleg
5
20.10.2014 02:08:51
Jeg kom nettop fra USA me fly, og har ikke sovet (bokstavelig talt) på 3 døgn. Har ikke hatt tid til å sove med all reisingen. Da får du noe som heter jetleg, å det er forferdelig. Da merker du hvor viktig søvn egentlig er. Du begynner å hallusinere, og du kroppen verker noe helt sykt. Hjernen funker ikke som den skal, det er ekstra slitsomt å snakke, å du husker ikke stort.
Kurt
0
03.01.2015 12:35:01
Hva er jetleg? Har bare hørt om jetlag jeg
Christina
0
12.03.2015 00:31:53
Jetlag er når man for eksempel reiser fra California til London, og har en forskellig tidssone enn du er vant med og da blir du sånn veldig trøtt, hvis det gir mening? (:
Thea
4
02.10.2014 03:09:05
Jeg legger meg klokka halv 10 ca, men det som skjer at jeg ligger med mobilen i senga
gutt 15
0
30.12.2014 02:57:57
Jeg ligger ofte oppe lenge med ipad'en på søndager. Klokken blir ofte 2,3 før jeg legger den bort. Først DA begynner jeg å legge meg teknisk sett. Jeg sparer ofte ting som å skjekke Youtube, facebook osv til når jeg legger meg. Hvilket som forutsaker dette veldig. Tror det beste for deg (og meg) er å se ferdig på tlf før man legger seg. (Før "leggetid")
Hannah
6
02.10.2014 03:06:48
Legger meg sånn ca klokka 11
meg
3
23.09.2014 09:07:42
jeg sover egentlig ikke så veldig mye siden jeg drikker for mye energidrikker haha
Lene
5
08.05.2014 09:41:04
Jeg sover aldri nokk, jeg må jo legge meg klokken ti pga. jeg bor på instutisjon men det trenger virkelig ikke å bety at jeg sovner da! Som oftest ligger jeg å kjeder meg i sengen helt til klokken 1 eller 2 også vekker de meg klokken 6 og det er kipt...
Jente 13
9
17.02.2014 16:13:06
Prøve å legge meg til sån 21:00 men sovnet ikke før sån 00:03 eller 00:04
Hai
5
22.01.2014 22:43:50
Til vanlig sovner jeg mellom klokken 23.00 og 00.00 og står opp 07.30. Synest dette er helt passe. Et tips: hvis du sovner seint og er veldig trøtt dagen etterpå, ikke sov på dagtid( da sovner du enda seinere og blir enda trøttere) men legg deg heller tidligere.
Hah
8
21.01.2014 22:04:43
Sovner cirka 23.00 og har vekkeklokke på 6.00, sover til 6.10 så 6.20, 6.30 helt til jeg har sånn cirka ti min på meg til å gjøre meg klar!!
flørtepus
7
20.01.2014 17:20:51
Eg går på videregående skole å eg legge meg 22:30-23:30 å eg våkne 05:30, når eg står opp er eg jævla trøtte, sure, leie meg å eg vill bare gå å legge meg
sove er dig
5
08.01.2014 21:42:41
Jeg sovner kloka 22:30 og står opp 7:30 i hverdagene helt utvilt er kjempe dig men i helgene legger jeg meg sån 02:00 og står opp 07:30 og da er det så deilig og ta med dyna til pc-en og spille minecraft survivel games det er så digg og veit det er altfor lite søvn men jeg overlever
Dima
9
26.01.2014 22:20:26
Er vel ikke så dig når du føller deg stresset kl 07.30 får å spille Minecraft.. når du legger deg kl 02.00! btw det er uansett for seint for en unge som deg
Gutt 14 år
11
06.01.2014 23:29:50
Sovner til vanlig mellom 23 og 01.00. Hater å stå opp om morgenen, ikke fordi jeg er så trøtt. Står opp 07.30 og klarer meg ok på skolen(er bare litt trøtt). Merker at på fredagene er jeg ganske trøtt og må ta meg en powernap før jeg går ut. Pleier å ta igjen søvnen i helgene, men noen ganger når vi er på hytten sovner jeg sånn 02.00 og står opp 08.00 og da sliter jeg neste uke :P
Jente 13 år
8
06.01.2014 03:45:39
Jeg får ikke sove, hver natt er jeg våken og sover på dagen hva skal jeg gjøre?
Jompa
19
06.01.2014 01:54:24
Jeg har ikke fått sovet på 3 dager hva skal jeg gjøre??!
jfihi1ø
3
24.01.2014 18:46:14
Det skjedde med meg også en gang da jeg gikk i 10ende, men det ordnet seg. Du får som regel sove en av de neste nettene. Men ikke sov på dagen!
Anonym
6
06.01.2014 01:10:42
D har vært ferie nå så jeg legger meg i 2 tiden og står opp 08.00 , får jo bare 6 timer søvn og er sur og gretten om morgen. Hjelper det å spise sunt mat, og legge iskald vaskeklut over tryne
1234567890
5
03.01.2014 13:22:42
Jeg synes det er unødvendig et det er upassende kommentarer i komentar feltet...
Kobirita
5
31.12.2013 00:47:21
Ok, det er lurt med en halvtime dagslys tidlig på dagen? Så det å gå til skolen et lurt? Hva hvis det er bekmørkt helt til andre time? Går til skolen og bruker cirka 20-25 minutter (kommer an på hvor fort jeg går), og går da vinterstid i bekmørket. Hva gjør man da??? Kan jo ikke gå med ei lommelykt mitt i ansiktet eller noe sånt... (Står opp 06:15, tar bussen som går 06:40 i en halvtime til byen07:10 og går dermed til skolen ca 07:30 - 07:35 og skolen begynner 07:45 hver dag.Ja.... lite dagslys vinterstid :/ byen er også ganske mørk, gatelysene lyset ikke så veldig mye opp akkurat :P
Jente 15
6
05.12.2013 22:47:07
jeg sovner rundt kl. 02.00 hver natt, mog står opp kl. 08.00... er utslitt hele tiden. (Red: Du kan stille spørsmål og få hjelp på ung.no/oss)
Gutt 12
16
26.11.2013 22:27:34
Er det sunt og rongke i senga etter man har lakt seg???
jwoJD
6
24.01.2014 18:49:35
Faktisk! Å onanere reduserer angst og depresjon, og utløser lykkefølelse. Man blir rett og slett glad av det. I tillegg virker det som en sykt bra sovemedisin, dette er fakta, so go ahead!
Gutt 12
0
14.02.2014 12:55:53
feil svar prøv igjen
Marius
0
02.10.2014 03:11:18
Det er sant
Gutt 12
2
14.02.2014 12:57:31
den falt av på grunn av deg. #endtherunk #itsdangerous
Hmmmm
2
26.11.2013 15:48:29
Søvnbehovet er forskjellig fra person til person, det er ikke egentlig noen vitenskap på at så og så lenge må du sove for å være uthvilt. Noen forskere mener ti log med at det kan være lurt å dele opp søvnen.
Jente 16
2
26.11.2013 14:57:13
Får rundt 4-6 timer søvn, noen ganger mindre. Er bare litt trøtt når jeg våkner og litt midt på dagen, ellers våken. Ser ikke problemet.
Såvetroll
4
23.11.2013 06:06:24
Jeg såver veldig mye, jeg legger meg 3 om dagen såver til 9-10 om kvelden spiser osv legger meg ijen 12 såver til 6-7 neste mornig så skole så gjør jeg det samme hver dag...
Makss
0
19.11.2013 23:06:11
Jeg legger meg 23-24 og står opp 07, og har 5,4 i snitt :3
Erica
1
10.11.2013 22:20:13
Jeg får ikke sove før klokka er maks 12
Hmm
0
04.11.2013 23:50:40
SÅ de anbefaler å ikke runke i sengen? Jeg gjør det veldi ofte, men det er altså ikke bra? Jeg syneet det er veldi deilig da, men det er altså ikke bra..
Marius
0
02.10.2014 03:12:07
Det er "bra" fordi da får du sove lettere!
Patrick
2
04.11.2013 18:56:18
Håper det hjelper
Christer
3
02.11.2013 16:22:32
Nok regelmessig søvn er veldig bra. Merker folk som har fått for lite søvn har dårlig humør, er sur om dagen og har lite energi. Jeg sover hver natt sånn regelmessig og er et glad menneske med full av energi hver dag. Tro meg, søvn kan hjelpe deg til å få bedre humør...
Henrik
3
01.11.2013 08:34:48
Ungdommer trenger mer søvn Det er vanlig nå til dags at ungdom trenger litt mere søvn en det de hadde før fordi at det er noen de fleste syntes selv at er sant om disse ungdommene. Men det er mange ungdommer som ikke trenger så mye søvn som de visse andre. De ikke klarer å komme seg opp om morgenen og ordne seg uten så veldig mye stress. Noen ungdommer kan holde seg med veldig litte søvn men det som er dumt er at de har det vanskeligere for å komme seg opp om morgenen. Andre ungdommer har det lettere da de legger seg tidligere og våkner litt tidligere enn de andre fordi at noen har problemer en de fleste. De fleste ungdommer sier selv at de får for lite søvn og det kan være et ganske stort problem. Noen sovner mens de er på skolen og klarer ikke å holde seg våken og da blir de dårligere en de er sånn egentlig.
LOL
3
30.10.2013 08:30:43
Yea
LOL
13
30.10.2013 08:30:25
Man trenger ikke søvn -.- Når man er i gamingmodus er d bare å kjøre på :D -.-
( ͡° ͜ʖ ͡°)
4
06.03.2014 12:34:32
Lite søvn gir ræva reaksjonstid, ikke rart du suger på CoD m8
Christer
7
02.11.2013 16:18:45
LOOOOOL... Man trenger søvn!!!!!
kuk i fitte
14
30.10.2013 08:28:57
Gjør som meg game hele natta :D
Christer
10
02.11.2013 16:17:38
Det er dumt å gjøre det. Men du får bare gjøre hva pokker du vil med hjertet ditt...
hihi
3
20.10.2013 23:55:33
Forresten, jeg står opp 06:30
hihi
3
20.10.2013 23:54:57
Jeg sover ca kl 22:00/00:00. Av og til 01:00. Er det for lite? De andre sover tidligere enn meg, men jeg har myyyyyye mer energi enn dem. (red: Du kan stille spørsmål og få svar på ung.no/oss)
123456789101112... zzzzz
3
15.10.2013 06:10:15
Se for deg sauer som hopper over gjerdet og tell hvor mange, prøvd det? Jeg legger meg kl 21:00 hver dag uten helgene siden jeg skal stå opp kl 05:45.
Maiken
1
03.06.2013 20:48:19
Hvis du ikke greier å sovne kan du tenken deg en vanlig kritt tavle.så tenker du at du tegner en strek så visker du ut tenger og vusker ut osv...
Christer 15 år
5
07.04.2013 12:12:03
Jeg legger meg kl 22.00 og står opp halv 8 om morgenen så jeg får 9 og et halv time søvn hver dag, uten fridagene :D
kamal
3
02.04.2013 21:05:56
Haha,legger meg mit imelomm klokken.01.00-03.00 og står opp 08.00 dagen etter på skolen er det helt greit no problem???
kamal
1
02.04.2013 21:03:04
Haha,legger meg mit imelomm klokken.01.00-03.00 og står opp 08.00 dagen etter på skolen er det helt greit no problem???
Blad
1
28.02.2013 18:41:56
Alt er noe man må se ann selv. Jeg legger meg mellom 01:00 og 03:00 hver dag, og står opp 07:00. Morningene er alltid treige uansett, men etter en time er alt bra. Lever godt med snitt på 5.1, trening, sosialt liv og gaming. Veksthemmninger og andre såkalte langsiktige konsekvenser får man ta etter hvert - dette er imo ikke noe å bry seg om, lite forskning og alt det der.. :)
Håvard (16)
11
28.01.2013 19:22:54
Å herre, jeg sovner mellom 00:30 og 02:30 hver natt, det varierer sykt. Jeg står opp hver morgen klokken 06:00. Vil fortsatt ikke si at det påvirker meg på skolen. Jeg blir bare trøtt mellom når jeg kommer hjem fra skolen 16:15 og 19:00. Tar meg ofte en powernap da. Så jeg lever på alt fra 3,5 timer til 5,5 timer søvn om natten. Helgen sover jeg lenge da. Har forresten et snitt på 4,7 og to timer fravær. Jeg går VG1 :)
haha
5
27.01.2013 21:33:44
Legger meg et sted mellom 23.30-01.00 i hverdagene og står opp 06.45, no problemó.
..
16
24.01.2013 21:25:50
En annen måte å sovne på er å tenke seg veien til et sted som du kan veien til. For eksempel hvis du bruker et kvarter til skolen, kan du tenke deg hele veien du går, veeeldig sakte, skritt for skritt. Tenk at du tar på deg skoene, snører lissene, lukker opp døra, går første skritt ut, kjenner på følelsen, går første trappetrinn ned fra dørterskelen osv. tenk deg at du ser ned på bakken.. Det hjelper! Jeg sovner etter maks en halvtime, ofte et kvarter.

Spørsmål og svar

Jeg klarer ikke å få sove om kvelden. Hva kan jeg gjøre?
HeiPrøv å ikke spille på dataen eller mobilen før du skal legge deg. Hjernen stimuleres så mye da at den bruker lang tid på å koble av. Kanskje er det...
Hei! Jeg sliter fælt med å få sove om nettene. Legger meg rundt halv 11, men klarer sjeldent å...
Hei   Det er veldig slitsomt å ikke føle seg uthvilt. Det går utover mye og vi får ikke energi eller lyst til å finne på noe. Jeg synes det høres ut...
Jeg er utrolig trøtt og sliten nesten hele tiden
Hei Første bud når man føler seg så sliten, er å ta en tur til fastlegen og få sjekket om man har en infeksjon, mangler på viktige mineraler og vitam...
Jeg føler meg kjempetrist for tiden
Hei Jeg har lest det du har skrevet.  Det er jo trist når venner flytter, så jeg kan forstå at du savner dem.  Det er imidlertid viktig å tenke nå at...
Vil så gjerne sove over hos kjæresten
Hei Jeg kan godt forstå at du har lyst til å sove over hos kjæresten og omvendt. Det er jo som du skriver så fint å være sammen.   Det er likevel v...
Hvordan kan jeg bli trøttes mulig på kvelden når jeg skal legge meg?
HeiGod og nok søvn er utrolig viktig for å kunne fungere i hverdagen. Det er kjempebra at du ønsker å gjøre noe med søvnrytmen din. Årsaken til at du ...
Spill, pengeforbruk, homofili, krop og pubertet,
Hei Og takk for tilbakemeldingene dine. Det er så viktig at vi får tilbakemelding slik at vi kan bli bedre.Grunnen til at vi har 'skjult' spørreskjem...
Klarer ikke å stå opp om morgenen og går glipp av mye
Hei Jeg forstår at du er fortvilet over å være så trøtt om morgene.  Du sier at det er sånn uansett når du legger deg.  Allikevel vil jeg si noe om d...
Sliter med søvn etter at min far gikk bort. Hva gjør jeg?
Hei Takk for at du stiller oss spørsmål.  Det er veldig trist å høre at du har mistet faren din, og jeg tenker at dette må være en vond og strevsom ...
Hvor lenge bør jeg sove?
HeiUngdom mellom 14 og 18 år har større søvnbehov enn yngre barn og voksne. De trenger litt over 9 timer søvn per natt. Ellers er hovedregelen at vo...
Vurderer Akademiet i Drammen? Tider? Buss/tog? Flytte? Søvn? Trening?
Hei, og takk for spørsmål! Vi kan dessverre ikke hjelpe deg med detaljene i buss-/togtider eller når skoledagen starter og slutter ved forskjellige s...
Røyketelefonen.
Hei Det hjelper nok ikke å legge spørsmålet på et annet emne. Slike spørsmål blir vanligvis besvart av Røyketelefonen for oss. De har ikke kapasitet ...
Studieteknikk når ADD føles som et hinder.
Hei Du skriver at du ikke har fått hjelp til hvordan du skal forholde deg til diagnosen.  -Det tenker jeg er et moment som det er lurt å ta tak i.  E...
Får man vondt i hodet av å ha lavt jernlager.
Hei Hodepine kan være skikkelig plagsomt.  Hodepine kan også skyldes flere ting, bl.a. kan det påvirkes av jernnivå i blodet og av synsproblemer, sli...
Jeg sliter med å stå opp om morningen
Hei Du beskriver problemet med å komme seg opp om morgenen som den største hindringen for å greie å gjennomføre skolen.  Du sliter også med å følge m...
Er det oftare at ungdummer har dårlig hukommelse istede for voksne ?
HeiDårlig hukommelse kan skyldes ulike ting, men den vanligste årsaken hos ungdom, er nok at det kan ha sammenheng med nedsatt konsentrasjon.  Dette k...
Jeg har lite energi og motivasjon
Hei, og takk for at du skriver til oss For det første har jeg lyst til å si deg at det er helt normalt å bli sliten etter lange, ansvarsfulle dager. ...
Jeg er veldig lei skole,
Hei Du strever med å motivere deg for skolen nå.  Samtidig leser jeg at det er noe som gjør at du syns du bør være der.  -Og det bør du jo.  Det er e...
Jeg våkner plutselig og begynner å gråte. Er redd.
Hei Det vi opplever om dagen og kvelden ligger jo der i underbevisstheten og kan dukke opp i drømmene.  Denne serien er nok ganske skummel, og dette ...
Jeg er nesten alltid trøtt på skolen
Hei Det er fryktelig slitsomt å sitte i timene og være trøtt.  Da bruker man jo all sin energi på nettopp å prøve å holde øynene åpne, eller man gir ...
Se alle