Det "perfekte liv" på sosiale medier

Livet på sosiale medier speiler ikke alltid virkeligheten. Der kan man være hvem man vil, og velge hva man vil at andre skal se.

Av ungdomsjournalist Hege.

Sist oppdatert: 20.04.2021 Av: Ungdomsjournalist Hege, ung.no

Ung vennegjeng som tar selfie sammen og publiserer på sosiale medier
SOSIALE MEDIER: Det er viktig å huske på at bildene som legges ut på sosiale medier ikke nødvendigvis speiler virkeligheten. Foto: Unsplash / Priscilla Du Preez

Det er viktig å være klar over at både du og andre har en eller annen "fasade" på nett. Det betyr bare at man ikke får vist frem hele seg og hele livet sitt på sosiale medier, og at man bevisst eller ubevisst velger ut hvilke sider av seg selv og livet sitt andre skal se.

For mange er det for eksempel viktig å bli oppfattet som veldig sosial på nettet. De ønsker derfor at det skal se ut som om de har en fullspekket timeplan, med mye å gjøre på fritiden og venner de treffer hele tiden.

Ikke tilstede i øyeblikket

Mange glemmer derfor å være tilstede i øyeblikket, noe som er viktig når man er sammen med venner. Det er også veldig forskjellig hvor opptatt folk er av å ta bilder og legge ut ting på nettet.

Noen er supersosiale og veldig aktive, uten at det legges ut bildebevis om dette på sosiale medier.

For andre kan det være sånn at bildene som legges ut på sosiale medier faktisk er de eneste gangene de har vært sammen med venner. Det som ser ut som en sosial person kan være en person som liker best å være alene, eller som sliter med å få gode venner og finne på ting på fritiden.

Man vil fort bli oppfattet som populær hvis man har mange følgere og får mye respons på det man deler. Det trenger likevel ikke å være tilfellet. Det er ingen hemmelighet at jo flere du selv følger, jo flere følger deg. Og jo flere følgere du har, jo flere er det som kan like bildet ditt.

Det at man får mange likes på et bilde trenger ikke å bety at man er populær, det kan rett og slett bety at man er veldig aktiv selv på sosiale medier.

Jo flere bilder man legger ut, jo mer interessant er det å følge kontoen. Hvis man derimot har valgt bare å følge eller være venn med sine nærmeste venner vil antall likerklikk bli deretter.

Tenk over hva du kommenterer!

Husk at det er viktig med komplimenter og hyggelige kommentarer både i det virkelige liv og på sosiale medier. Hvis en du kjenner legger ut et fint bilde så si det til han eller henne!

På samme måte bør man tenke før man skriver noe negativt om andre. Det er mye lettere å komme med negative kommentarer når man kan gjemme seg bak skjermen. Husk at negative kommentarer sårer like mye på nett som i virkeligheten!

Engasjement og interesser

Hva du liker og hva du deler på sosiale medier er med på å vise hva du engasjerer deg for. Mange kan virke utrolig engasjert på sosiale medier – enten det gjelder dyrevern, menneskerettigheter, fattigdom eller idrett.

Husk hvor lett det er å trykke liker, og hvor lett det er å dele en sak. De som er mest engasjerte og som gjør mest for sin sak i det daglige livet er ikke nødvendigvis de som deler og liker mest på sosiale medier. Det handler om hvilket forhold man har til sosiale medier.

Trening på sosiale medier

Det er populært å legge ut bilder når man trener. Det er ingenting galt med det, og man skal være stolt av det man får til, men det er viktig å være klar over at dette bare en er liten del av livet.

Hvor aktiv man er på sosiale medier kan ofte skape et bilde av hvor aktiv man er ellers. Noen legger ut mange bilder av at de trener og hvordan kroppen ser ut, og gir dermed et bilde av at de er veldig aktive og flinke med treningen. Noen er lite aktive på sosiale medier og noen liker rett og slett ikke å legge ut treningsbilder – men det kan også være de som er mest aktive ellers.

Bilder kan manipuleres og muskler ser alltid større ut på bilder når man strammer, stiller seg i rett vinkel og stiller lyset på en flatterende måte. Det er lett å bli lurt, og det er lett å få kroppen til å se bedre ut enn den kanskje egentlig gjør. Hvis man møter samme personen i virkeligheten vil man kanskje bli overrasket.

Man må også huske på at mange av personene man følger som legger ut treningsbilder jobber med dette. Mange av dem er personlige trenere eller kostholdsveiledere, og noen jobber opp mot konkurranser.

Det er jobben deres å få kroppen til å se bra ut, og de er avhengige av å være gode rollemodeller for å gjøre det bra i jobben sin. De er avhengige av å framstå som sunne og veltrente.

Hvis du snakker med dem derimot, vil de fortelle deg at de ikke alltid er i like god form, at de ikke alltid spiser like sunt og at det er viktig med måtehold. De lever for å trene og bruker mesteparten av fritiden sin på det. Det er ikke like lett å oppnå samme resultat når man jobber og går på skole, og også har andre fritidsaktiviteter som tar tid.

Mat og helse

Mange legger ut bilder av mat på sosiale medier. Det er alltid den sunne og gode maten som legges ut – et fruktfat, en sunn frokost eller middag, sunn snacks eller en shake. Det er sjelden bare det de spiser.

Man velger det man vil legge ut, og få legger ut noe som stiller en i et dårlig lys. Det er så viktig å huske på at det som legges ut sjeldent er hverdagen – det er heller unntaket.

Det er lett å bli påvirket, og det er lett å tenke negativt om sitt eget liv og sitt eget kosthold når man ser andre oppdatere om hvor sunt de spiser og hvor bra mat de lager. Man tror det er slik det skal være, og man tror man selv gjør noe feil.

Det er jo slik at noen er mer opptatt av kosthold enn andre, og noen er flinkere til å passe på hva de spiser og lage skikkelig mat. Men det er farlig å tro at det folk legger ut på sosiale medier er regelen, og at alt annet er feil, og man bør passe seg for å bli for opptatt av slike ting.

Ikke alle er like aktive på sosiale medier

..og det betyr ikke nødvendigvis at man ikke er sosial eller at man ikke har noe å legge ut. Det kan rett og slett bety at man bryr seg mer om livet utenfor skjermen.

Det kan også bety at man ikke får lov av foreldrene, enten til i det hele tatt å ha brukere på slike sosiale medier, eller til å legge ut bilder av seg selv. Det betyr ikke at man aldri drar på treningssenteret, at man aldri klarer å ta et bra bilde av seg selv eller at man aldri er sammen med venner.

Noen har også problemer med å legge ut ting på nettet – ofte fordi de er redd for hva andre skal synes og for at de ikke skal få så mange likes. Noen er redd for å skryte og andre er redd for at om de ikke skryter nok så tror andre at de ikke har en like bra fritid.

Det kan være mange grunner til at man opptrer slik man gjør på sosiale medier, og det er viktig å være forsiktig med å dømme. Det beste er alltid å bli kjent med personen i virkeligheten – kanskje blir du overrasket!

Det er bare glansbildet som vises

Husk at det som vises på sosiale medier oftest er glansbildet. Det er få som legger ut bilde når de har en dårlig dag.

Det man legger ut er bilder av seg selv når man virkelig har stæsjet seg opp og ser bra ut, når man endelig er ute og trener, når man har laget en skikkelig middag man er fornøyd med, og når man er sosial og er ute med venner. Man får ikke et helhetlig bilde av noen gjennom sosiale medier.

Det finnes likevel noen morsomme kontoer hvor folk deler kaos, rot og kjipe ting – det ærlige livet. Det finnes også mange tilfeller hvor folk har åpnet seg gjennom sosiale medier og delt historier om mobbing og ensomhet, og fått mye positivt ut av å gjøre det.

Hvem er du på sosiale medier?

Sosiale medier kan også være en plattform for å vise hvilke interesser du har, hva du brenner for og engasjerer deg for, hva du driver med, om du har kjæreste og hvilke venner du har.

Noen kan man bli godt kjent med via sosiale medier, og det kan bidra til at man finner venner med like interesser som en selv.

Det er likevel viktig å huske at det finnes kontraster – man kan ha interesser som ikke kommer fram via sosiale medier, man kan ha kjæreste selv om det ikke står på Facebook, og man kan ha et helt annet liv i tillegg til det livet man har på internett.

Husk at det viktigste er hvordan du opptrer og oppfattes av de som betyr noe for deg – i virkeligheten!

Fakta

Husk at det viktigste er hvordan du opptrer og oppfattes av de som betyr noe for deg – i virkeligheten!

Stengt

Psykisk helse og følelserMobbingVennskap
Ung vennegjeng som tar selfie sammen og publiserer på sosiale medier
SOSIALE MEDIER: Det er viktig å huske på at bildene som legges ut på sosiale medier ikke nødvendigvis speiler virkeligheten. Foto: Unsplash / Priscilla Du Preez

Fakta

Husk at det viktigste er hvordan du opptrer og oppfattes av de som betyr noe for deg – i virkeligheten!

Stengt

Psykisk helse og følelserMobbingVennskap

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?