jente 16: jenter tar til seg mye mer dritt. Vi jenter tolker ansiktsuttrykk, selv om ingenting vondt er ment med det. Jeg har fått høre mange ganger at folk synes jeg viser blikk og sukker frekt, men som rege... Les innlegg

Kommentaren

Jogger (colourbox.com)
Jogger (colourbox.com)

ekteskap mellom personer av samme kjønn, oppholdstillatelse

 

Spørsmål

Hei, har noen spørsmål ang. den nye ekteskapsloven. Tanken slo meg egentlig ikke før jeg fant ut at, med den nye loven bla. i New York. At når to av samme kjønn gifter seg og en av de er fra et annet land så får de ikke oppholdstillatelse. Dette er jo noe heterofile folk får, og jeg klarer ikke å skjønne at det blir gjort forskjell på. Men det er nå sånn USA funker. Så da er egentlig spørsmålet mitt, hvordan er reglene på dette i Norge? Har vi de samme ekskluderende reglene eller får gifte par adgang? Og hvis de gifter seg i Norge, kan de da reise tilbake til. f.eks USA og få opphold der?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Det følger av den norske ekteskapsloven § 1 at ekteskap kan inngås av to personer ”av motsatt eller samme kjønn.” Oppholdstillatelse i Norge kan gis til en utenlandsk ektefelle når vilkårene i utlendingsloven § 40 er oppfylt. I Norge har søkerens kjønn ikke betydning i forhold til om oppholdstillatelse skal kunne gis. Dersom det foreligger et gyldig ekteskap og de øvrige vilkårene i utlendingsloven er oppfylt kan det gis oppholdstillatelse i Norge. 

 

Når det gjelder dine spørsmål blir altså svarene slik:

 

I Norge kan det gis oppholdstillatelse til en ektefelle av samme kjønn dersom vilkårene i utlendingsloven er oppfylt. De vilkår som må være oppfylt etter utlendingsloven innebærer bl.a. at ektefellene må bo sammen og at den ektefellen som er bosatt i Norge kan forsørge sin utenlandske ektefelle (underholdskravet). 

 

Det er mange land som ikke tillater ekteskap mellom personer av samme kjønn. Dersom du vil vite om hvordan disse reglene er i andre land kan du for eksempel kontakte det aktuelle landets ambassade i Norge. 

 

Jeg kjenner ikke til amerikansk lovgivning, men ut fra det som står på internettsidene til det amerikanske Justisdepartementet kan det virke som om ekteskap mellom to personer av samme kjønn ikke gir rett til oppholdstillatelse i USA:

 

www.travel.state.gov/visa/immigrants/types/types_2991.html#1

 

 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Tilbake til spørsmål og svar om Ekteskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om ekteskap


ukens tema

Skilsmisse hus delt i to

kommentar

jente 16: jenter tar til seg mye mer dritt. Vi jenter tolker ansiktsuttrykk, selv om ingenting vondt er ment med det. Jeg har fått høre mange ganger at folk synes jeg viser blikk og sukker frekt, men som regel, så blir jeg sur på meg selv og sukker i frustrasjon. Til vanlig så kan jeg slite med dårlig selvtillit selv... Til alle jenter der ute; dere blir ikke dømt selv om andre ser på dere. Om det føles slik; ta et dypt åndedrag og hev hodet! YOU GO GIRL! Les innlegg