Meg: synest det er bra at vi har mobilforbud. Før tok folk bilder hele tiden, og jeg liker ikke å ta bilder, spessielt når jeg ikke vet det blir tatt bilde. Og nå kan jeg snakke med vennene mine på sk... Les innlegg

Kommentaren

Se ung.no-filmer
Se ung.no-filmer

Skal på Madla rekruttskole neste år i Luftforsvaret men lurer på hva slags tjeneste man kan få.

 

Spørsmål

Hei, jeg skal på Madla rekruttskole neste år i Luftforsvaret men lurer på hva slags tjeneste man kan få. Jeg hadde mest lyst til å komme inn i Hæren men fikk svar om at det ikke var mulig for meg fordi jeg gjorde det for dårlig på den fysiske delen på sesjon. Jeg har lyst til å tjenestegjøre i nord, men skjønner ikke helt hva slags muligheter jeg har når jeg er på Madla, selv om jeg har lest mye på forsvaret sin side. Når jeg skal på rekruttskolen på Madla, kan jeg fortsatt bli sendt til Bardufoss etter rekruttskolen? Eller er det bare tjenester nede i sør? Det står på siden til forsvaret at hvis jeg vil i Hundetjeneste på Bardufoss så må jeg på Militærpolitiet sin rekruttskole, hvor er det og er det noen andre muligheter for å tjenestegjøre der selvom jeg er på Madla? Jeg lurer også på om hvis jeg gjør det bra på testene i rekruttskolen om det går an å bli sendt over til Hæren istedet?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det enkleste er om du ringer Forsvaret på 03003 (innvalg 1). 

Hva slags tjeneste du kan få kommer an på hva du er kvalifisert til, hvor det er ledige plasser og hvor stor konkurranse det er om plassene. Etter rekruttskolen på Madla (6-8 uker) blir du fordelt til en tjeneste ved en av Luftforsvarets baser rundt om i landet. Du må søke deg til en tjeneste mens rekruttskolen pågår (det blir arrangert en egen informasjonsdag om dette), og dine prestasjoner og kvalifikasjoner er med på å avgjøre hvor du havner. Du kan starte med å gå inn på denne siden og trykke på Luftforsvaret: 
forsvaret.no/verneplikt/muligheter/forstegangstjeneste/Sider/default.aspx

Der får du opp en oversikt over noen tjenestemuligheter i Luftforsvaret etter rekruttskolen på Madla. Klikker du på arkfanen Sted (kart) kan du for eksempel se på Nord-Norge og hva slags tjenester som finnes på Luftforsvarets flybaser i nord. 

Luftforsvaret utdanner noen få hundeførere og hunderøktere hvert år. Konkurransen er hard og plassene få, så du må være i god fysisk form for å konkurrere deg til en plass. Utdanningen foregår på Sessvollmoen (like ved Gardermoen), selve tjenesten etterpå skjer ved en av Luftforsvarets baser. 
Ja, du kan søke om omfordeling til en avdeling i Hæren. Hvis du søker før oppmøte må du sende en søknad til vpv.kontakt@mil.no med begrunnelse. Hvis du søker etter oppøte, må du søke tjenestevei - altså via ditt toppsbefal. I så fall kan ikke omfordeling skje før etter fullført rekruttskole, og det forutsetter at avdelingen du er i kan gi slipp på deg, og at avdelingen du ønsker deg til har ledig plass. Det er store sjanser for at en slik omfordeling ikke er mulig. 

Vennlig hilsen ung.no, i samarbeid med Vernepliktsverket (forsvaret.no)

Fikk du svar på det du lurte på?

Utdanning i Forsvaret

Gutt tenker (colourbox.com)

Vil du få lønn mens du studerer og ta en utdanning du ikke kan få mange andre steder? Da kan Forsvaret være en mulighet for deg.

Les mer

Sesjon - første møte med Forsvaret

Sesjon (colourbox.com)

Sesjonen er ditt første møte med Forsvaret. Alle gutter og jenter med norsk statsborgerskap og bostedsadresse i Norge har sesjonsplikt.

Les mer


Tilbake til spørsmål og svar om Verneplikt / Forsvaret
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om verneplikt / forsvaret


ukens tema

Søvn er viktig

kommentar

Meg: synest det er bra at vi har mobilforbud. Før tok folk bilder hele tiden, og jeg liker ikke å ta bilder, spessielt når jeg ikke vet det blir tatt bilde. Og nå kan jeg snakke med vennene mine på skolen ihvertfall, etter skolen er de bare på mobilen Desverre.... Les innlegg