jente 16: jenter tar til seg mye mer dritt. Vi jenter tolker ansiktsuttrykk, selv om ingenting vondt er ment med det. Jeg har fått høre mange ganger at folk synes jeg viser blikk og sukker frekt, men som rege... Les innlegg

Kommentaren

Opptatt av miljøvern? (foto: Endre Hesthagen)
Opptatt av miljøvern? (foto: Endre Hesthagen)

Hva er førstegangsvitnemål og hva har det å si?

 

Spørsmål

Hei! Mine spørsmål er følgende: 1. Hva er førstegangsvitnemål og hva har det å si i forhold til videre utdanning etter videregående? 2. Om man av en eller annen grunn ikke har fått utdelt førstegangsvitnemålet, får man da ikke søkt seg inn på høyskoler og universitet? Og hvis man ikke får det, hva må man da gjøre for å få førstegangsvitnemålet?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmål!


Et førstegangsvitnemål er noe man får dersom man har fullført og bestått videregående opplæring på normert tid. Du vil kunne konkurrere i kvoten for førstegangsvitnemål (50 % av studieplassene) dersom du har et førstegangsvitnemål som gir generell studiekompetanse og dersom du ikke fyller mer enn 21 år det året du søker. Hvis du har fått et vitnemål som ikke er et førstegangsvitnemål kan du likevel søke om opptak til høgskoler og universiteter, men du konkurrerer kun i ordinær kvote.

Les mer om kvote for førstegangsvitnemål hos Samordna opptak og i artikkelen under dette svaret.

Hilsen Samordna opptak i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Førstegangsvitnemål - for opptak på videre studier

Nok studiepoeng (foto: Endre Hesthagen)

Skal du snart søke høgskoler/universitet? Usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer


Tilbake til spørsmål og svar om Opptakskrav
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om opptakskrav


ukens tema

Hjerte

kommentar

jente 16: jenter tar til seg mye mer dritt. Vi jenter tolker ansiktsuttrykk, selv om ingenting vondt er ment med det. Jeg har fått høre mange ganger at folk synes jeg viser blikk og sukker frekt, men som regel, så blir jeg sur på meg selv og sukker i frustrasjon. Til vanlig så kan jeg slite med dårlig selvtillit selv... Til alle jenter der ute; dere blir ikke dømt selv om andre ser på dere. Om det føles slik; ta et dypt åndedrag og hev hodet! YOU GO GIRL! Les innlegg