Jonas: Hei. Jeg har vært ute for akkurat det samme som deg.. Når du tatoverer kjæresten din sitt navn, og det blir slutt har du et problem. Les innlegg

Kommentaren

Alarmtelefonen 116 111
Alarmtelefonen 116 111

Emner

Problemer hjemme (ill: Endre Hesthagen)

Alarmtelefon 116 111 for barn og unge

De fleste barn har det godt, med god familie og et hjem. Men noen barn opplever omsorgssvikt, overgrep og vold. Kjenner du noen som lever under slike forhold? Eller lever du selv under slike forhold?

Ring alarmtelefonen, de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil! Erfarne vakter tar telefonen hver dag mellom 15.00 og 08.00.

Gutt ringer problemer pga. problemer hjemme

Du kan selv kontakte barnevernet

Har du det vanskelig hjemme, eller er bekymret for hvordan andre har det, meld fra til barneverntjenesten. Mange tenker at ”nå overragerer jeg sikkert”, eller lurer på om problemene er ”alvorlige nok”. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

lei seg (colourbox.com)

Det har vært så mye bråk hjemme

Når jeg tenker på min barndom, får jeg grusomme og triste minner i hodet. Jeg vil gjerne dele denne historien til andre ungdommer som også har et familieproblem, og fortelle dem at selvom det er tøft, ikke gi opp. Og at de kan lære litt av denne historien.

Innlegg fra en jente som har opplevd å ha det vondt hjemme, men som har kommet ut av det

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Når foreldre skilles hender det også at de flytter ganske langt fra hverandre. For mange barn og ungdom ender det med at de må reise mye frem og tilbake mellom foreldrene, og selv om de bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Snakk med noen!

Barn og ungdom har ofte behov for å snakke med en voksen. Det finnes kontakttelefoner og steder å besøke dersom det er bråk hjemme, du er i konflikt med foreldre eller du ønsker kontakt med barnevernet.

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Kaos i hodet og følelser som koker?

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen! -På samme måte som det er lurt å kunne rense sår og ta på plaster, er det lurt å kunne litt "psykologisk førstehjelp". Hjelpehånden kan gi deg litt hjelp til rydding og sortering av tanker og følelser og til å finne mer hjelpsomme tenkemåter.

Når kan du gjøre hva?

Når kan du gjøre hva?

Du har egne rettigheter fra du er født, for eksempel retten til å ha et navn, statsborgerskap eller rett til å mene noe om hvor du skal bo hvis foreldrene dine ikke bor sammen. Her finner du en liste med oversikt over aldergrensene for når du kan gjøre hva, fra 0 til 21 år.

Barnekonvensjonen

Barnekonvensjonen

Du har rett til å si hva du vil. Du har rett til å uttrykke det du er opptatt av, det du har på hjertet, det du tenker og føler og mener. Det står i alle barn og unges grunnlov.

Her finner du en kortversjon av Barnekonvensjonen.

Mor eller far i fengsel?

Hvert år er det 4.000 barn som har foreldre som er i fengsel. Foreningen for fangers pårørende (FFP Ung) kan fortelle deg hvilke rettigheter og muligheter du har.

Familieferie

Familieferie?

Det er ikke alltid like gøy å måtte være med foreldre på ferieturer eller på helgeturer på familiehytta. Eller er det det? ung.no spurte seks ungdommer i alderen 16-17 år om ferieturer sammen med foreldre og familie.

Flytte?

Når kan du flytte hjemmefra?

Hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte hjemmefra for å gå på skole eller lignende, er det ingen lov som hindrer dette. Husk bare at du ikke har noen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, og du kan heller ikke kreve at foreldrene dine hjelper deg økonomisk.

To gutter (colourbox.com)

Barneloven

Barneloven gjelder for barn og unge under 18 år, og regulerer blant annet foreldrenes plikter og funksjoner overfor barna og barnas rettigheter i forhold til foreldrene. Loven gir deg rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.