Gutt15: Det er GARANTERT ikke deg det er noe galt med, det er mobberne! Hvis jentene prøver å stenge deg ute er nokk det bare fordi de er redde for at du er bedre enn dem. Noen lærere er bare dumme og tran... Les innlegg

Kommentaren

Helsedirektoratet (colourbox.com)
Helsedirektoratet (colourbox.com)

A-Å

Krangel (colourbox.com)

De drikker og ruser seg hjemme hos meg
Drikker alkohol (colourbox.com)

Ikke alle gleder seg til ferier. Noen gruer seg. Noen vet at det kan bli mye drikking eller annen rusing hjemme i ferier og at det ikke blir noe koselig hjemme på grunn av dette.

Husk at det aldri er din skyld at de voksne drikker! Det hjelper å snakke med noen om det. Husk at det er mange som vil hjelpe deg.

Når voksne trenger trøst
Mann som gråter (colourbox.com)

Hei ung.no. Når man blir eldre, og noen nærme dør må man plutselig oppføre seg som en voksen. Og det er ikke lett å vite hvordan man trøster en foreldre da situasjonen som oftest er motsatt.

Jente, 20: Får nesten aldri gå ut
Spørsmålstegn, ung.no

Jeg får nesten aldri gå ut, sitter bare hjemme som en slave. vis jeg ikke gjør som dem sier så truer dem meg. jeg vil flytte ut, men får ikke lov før jeg gifter meg.

Les hele spørsmålet og svaret hun fikk her.

Innlegg: Det har vært så mye bråk hjemme
lei seg (colourbox.com)

Innlegg fra en jente som har opplevd å ha det vondt hjemme, men som har kommet ut av det

Når jeg tenker på min barndom, får jeg grusomme og triste minner i hodet. Jeg vil gjerne dele denne historien til andre ungdommer som også har et familieproblem, og fortelle dem at selvom det er tøft, ikke gi opp. Og at de kan lære litt av denne historien.

Få det bedre hjemme med familieråd
Film om familieråd (bufdir.no)

Har noen foreslått familieråd for at du skal få det bedre hjemme, eller er du bare nysgjerrig på hva det er? I familieråd samarbeider barn, familie, nettverk og fagfolk om å finne de beste løsningene for barn og ungdom.

Les mer og se en film om hva som skjer i et familieråd.

Mor eller far i fengsel?

Mange barn har foreldre som er i fengsel. Noen får ikke vite at mor eller far er i fengsel, andre vet om det, og tenker mye på det. Mange lurer på hvordan de skal få sagt det til venner og klassekamerater. Her får du tips og mer informasjon som kan være nyttig.

Er det ditt ansvar å beskytte familiens ære?
Din oppgave?

Er din families ære ditt ansvar? Må du overvåke dine søstre eller kusiner og passe på at de ikke gjør noe «dumt»? Må du straffe den om de ikke oppfører seg slik familien ønsker, om de snakker med gutter eller har kjæreste? Har du ansvar for at din søster er jomfru når hun skal gifte seg?

Du kan selv kontakte barnevernet
Gutt ringer problemer pga. problemer hjemme

Har du det vanskelig hjemme, eller er bekymret for hvordan andre har det, meld fra til barneverntjenesten. Mange tenker at ”nå overragerer jeg sikkert”, eller lurer på om problemene er ”alvorlige nok”. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Når kan du gjøre hva?
Når kan du gjøre hva?

Du har egne rettigheter fra du er født, for eksempel retten til å ha et navn, statsborgerskap eller rett til å mene noe om hvor du skal bo hvis foreldrene dine ikke bor sammen. Her finner du en liste med oversikt over aldergrensene for når du kan gjøre hva, fra 0 til 21 år.

Når kan du flytte hjemmefra?
Flytte?

Hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte hjemmefra for å gå på skole eller jobbe, er det ingen lov som hindrer dette. Men du har ikke noen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år.

Kaos i hodet og følelser som koker?
Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen! -På samme måte som det er lurt å kunne rense sår og ta på plaster, er det lurt å kunne litt "psykologisk førstehjelp". Hjelpehånden kan gi deg litt hjelp til rydding og sortering av tanker og følelser og til å finne mer hjelpsomme tenkemåter.

Barnekonvensjonen
Barnekonvensjonen

Du har rett til å si hva du vil. Du har rett til å uttrykke det du er opptatt av, det du har på hjertet, det du tenker og føler og mener. Det står i alle barn og unges grunnlov.

Her finner du en kortversjon av Barnekonvensjonen.

Barneloven
To gutter (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna og barnas rettigheter overfor foreldrene. Loven gir deg rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.