campsycho: Helt enig. Når jeg sender bildene, er alt helt fint, men så begynner jeg å angre... Veldig. Skal aldri gjøre det igjen. Vanlige bilder er jo greit, da. Men ikke dristige Les innlegg

Kommentaren

Trening (foto: ung.no)
Trening (foto: ung.no)

Emner

Problemer hjemme (ill: Endre Hesthagen)
Jente holder seg for øra (colourbox.com)

Foreldre som er sinte og voldelige

Sinne og vold er alltid utøver (den som er sint/agressiv) sitt ansvar. Det er ALDRI barnas ansvar at foreldre blir så sinte at de mister kontroll over seg selv.

Les litt om sinne og om hvorfor noen blir så sinte at det er skadelig for andre. Snakk med noen om du opplever mye vond sinne hjemme.

Drikker alkohol (colourbox.com)

De drikker og ruser seg hjemme hos meg

Ikke alle gleder seg til ferier. Noen gruer seg. Noen vet at det kan bli mye drikking eller annen rusing hjemme i ferier og at det ikke blir noe koselig hjemme på grunn av dette.

Husk at det aldri er din skyld at de voksne drikker! Det hjelper å snakke med noen om det. Husk at det er mange som vil hjelpe deg.

lei seg (colourbox.com)

Innlegg: Det har vært så mye bråk hjemme

Innlegg fra en jente som har opplevd å ha det vondt hjemme, men som har kommet ut av det

Når jeg tenker på min barndom, får jeg grusomme og triste minner i hodet. Jeg vil gjerne dele denne historien til andre ungdommer som også har et familieproblem, og fortelle dem at selvom det er tøft, ikke gi opp. Og at de kan lære litt av denne historien.

Film om familieråd (bufdir.no)

Få det bedre hjemme med familieråd

Har noen foreslått familieråd for at du skal få det bedre hjemme, eller er du bare nysgjerrig på hva det er? I familieråd samarbeider barn, familie, nettverk og fagfolk om å finne de beste løsningene for barn og ungdom.

Les mer og se en film om hva som skjer i et familieråd.

Mor eller far i fengsel?

Mange barn har foreldre som er i fengsel. Noen får ikke vite at mor eller far er i fengsel, andre vet om det, og tenker mye på det. Mange lurer på hvordan de skal få sagt det til venner og klassekamerater. Her får du tips og mer informasjon som kan være nyttig.

Din oppgave?

Er det ditt ansvar å beskytte familiens ære?

Er din families ære ditt ansvar? Må du overvåke dine søstre eller kusiner og passe på at de ikke gjør noe «dumt»? Må du straffe den om de ikke oppfører seg slik familien ønsker, om de snakker med gutter eller har kjæreste? Har du ansvar for at din søster er jomfru når hun skal gifte seg?

Gutt ringer problemer pga. problemer hjemme

Du kan selv kontakte barnevernet

Har du det vanskelig hjemme, eller er bekymret for hvordan andre har det, meld fra til barneverntjenesten. Mange tenker at ”nå overragerer jeg sikkert”, eller lurer på om problemene er ”alvorlige nok”. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Snakk med noen!

Barn og ungdom har ofte behov for å snakke med en voksen. Det finnes kontakttelefoner og steder å besøke dersom det er bråk hjemme, du er i konflikt med foreldre eller du ønsker kontakt med barnevernet.

Når kan du gjøre hva?

Når kan du gjøre hva?

Du har egne rettigheter fra du er født, for eksempel retten til å ha et navn, statsborgerskap eller rett til å mene noe om hvor du skal bo hvis foreldrene dine ikke bor sammen. Her finner du en liste med oversikt over aldergrensene for når du kan gjøre hva, fra 0 til 21 år.

Flytte?

Når kan du flytte hjemmefra?

Hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte hjemmefra for å gå på skole eller lignende, er det ingen lov som hindrer dette. Husk bare at du ikke har noen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, og du kan heller ikke kreve at foreldrene dine hjelper deg økonomisk.

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Kaos i hodet og følelser som koker?

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen! -På samme måte som det er lurt å kunne rense sår og ta på plaster, er det lurt å kunne litt "psykologisk førstehjelp". Hjelpehånden kan gi deg litt hjelp til rydding og sortering av tanker og følelser og til å finne mer hjelpsomme tenkemåter.

Barnekonvensjonen

Barnekonvensjonen

Du har rett til å si hva du vil. Du har rett til å uttrykke det du er opptatt av, det du har på hjertet, det du tenker og føler og mener. Det står i alle barn og unges grunnlov.

Her finner du en kortversjon av Barnekonvensjonen.

To gutter (colourbox.com)

Barneloven

Barneloven gjelder for barn og unge under 18 år, og regulerer blant annet foreldrenes plikter og funksjoner overfor barna og barnas rettigheter i forhold til foreldrene. Loven gir deg rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.