Gutt __: Jeg synes det er ironisk at jo modnere publikum er, jo mer umoden blir humoren Les innlegg

Kommentaren

Opptatt av miljøvern? (foto: Endre Hesthagen)
Opptatt av miljøvern? (foto: Endre Hesthagen)

Emner

Problemer hjemme (ill: Endre Hesthagen)
Jente holder seg for øra (colourbox.com)

Foreldres sinne og vold

Sinne er en normal følelse, slik som glede og tristhet. Sinne kan være en nødvendig markering av grenser både for voksne og barn. Sinne som blir så kraftig og uforutsigbart at det skremmer dem som opplever det, kommer innenfor definisjonen av vold.

Gutt ringer problemer pga. problemer hjemme

Du kan selv kontakte barnevernet

Har du det vanskelig hjemme, eller er bekymret for hvordan andre har det, meld fra til barneverntjenesten. Mange tenker at ”nå overragerer jeg sikkert”, eller lurer på om problemene er ”alvorlige nok”. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

lei seg (colourbox.com)

Det har vært så mye bråk hjemme

Når jeg tenker på min barndom, får jeg grusomme og triste minner i hodet. Jeg vil gjerne dele denne historien til andre ungdommer som også har et familieproblem, og fortelle dem at selvom det er tøft, ikke gi opp. Og at de kan lære litt av denne historien.

Innlegg fra en jente som har opplevd å ha det vondt hjemme, men som har kommet ut av det

Snakk med noen!

Barn og ungdom har ofte behov for å snakke med en voksen. Det finnes kontakttelefoner og steder å besøke dersom det er bråk hjemme, du er i konflikt med foreldre eller du ønsker kontakt med barnevernet.

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Kaos i hodet og følelser som koker?

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen! -På samme måte som det er lurt å kunne rense sår og ta på plaster, er det lurt å kunne litt "psykologisk førstehjelp". Hjelpehånden kan gi deg litt hjelp til rydding og sortering av tanker og følelser og til å finne mer hjelpsomme tenkemåter.

Når kan du gjøre hva?

Når kan du gjøre hva?

Du har egne rettigheter fra du er født, for eksempel retten til å ha et navn, statsborgerskap eller rett til å mene noe om hvor du skal bo hvis foreldrene dine ikke bor sammen. Her finner du en liste med oversikt over aldergrensene for når du kan gjøre hva, fra 0 til 21 år.

Barnekonvensjonen

Barnekonvensjonen

Du har rett til å si hva du vil. Du har rett til å uttrykke det du er opptatt av, det du har på hjertet, det du tenker og føler og mener. Det står i alle barn og unges grunnlov.

Her finner du en kortversjon av Barnekonvensjonen.

Mor eller far i fengsel?

Mange barn har foreldre som er i fengsel. Noen får ikke vite at mor eller far er i fengsel, andre vet om det, og tenker mye på det. Mange lurer på hvordan de skal få sagt det til venner og klassekamerater. Her får du tips og mer informasjon som kan være nyttig.

Flytte?

Når kan du flytte hjemmefra?

Hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte hjemmefra for å gå på skole eller lignende, er det ingen lov som hindrer dette. Husk bare at du ikke har noen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, og du kan heller ikke kreve at foreldrene dine hjelper deg økonomisk.

To gutter (colourbox.com)

Barneloven

Barneloven gjelder for barn og unge under 18 år, og regulerer blant annet foreldrenes plikter og funksjoner overfor barna og barnas rettigheter i forhold til foreldrene. Loven gir deg rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.