Økonomitips til russen

Er du kommende russ, og i gang med planleggingen? Her har vi samlet noen gode økonomitips som kan hjelpe på veien.

Sist oppdatert: 27.02.2023 Av: Redaksjonen, ung.no i samarbeid med Forbrukertilsynet

Bilde av norske sedler: 200-lapper, 100-lapper og 500-lapper
SPARE: Hvordan kan du spare penger til russetida? Foto: Colourbox

Russetiden er en spennende tid for mange, men det kan også bli en kostbar feiring.

Her er noen økonomitips til kommende russ for å hjelpe deg å spare penger og fortsatt ha en fantastisk feiring:

Lag et budsjett

Først og fremst kan det være lurt å lage et realistisk budsjett for russetiden.

Finn ut hvor mye penger du har til rådighet og bestem hvor mye du vil bruke på fester, turer og andre arrangementer. Husk også på alle småtingene som koster penger, slik som nattmat, drikke og lignende.

Et budsjett vil hjelpe deg med å planlegge utgifter og unngå overforbruk.

Kjøp brukt eller gjør det selv

Kanskje ikke alt av utstyr til russetiden trenger å kjøpes nytt? Det kan være gode penger å spare på å kjøpe brukt på nettet eller fra tidligere russ.

Du kan også få en rimeligere russetid ved å gjøre ting selv, som for eksempel å sy egne russeklær, lage egne dekorasjoner eller fikse og innrede russekjøretøyet selv.

Tjen penger med dugnadsarbeid

Et godt råd er å begynne å tjene inn og spare penger til russetiden tidlig. Dugnad er den vanligste inntektskilden til russetiden, enten om man er på russebuss, bil, van eller konseptgruppe.

Det finnes flere aktører som tilbyr dugnadsarbeid til russ - enten i form av å selge varer eller gjøre fysisk arbeid. Undersøk mulighetene i ditt område, og begynn så tidlig som mulig. Jo mer dugnad - jo mindre penger må du ut med fra egen lommebok.

Bestille russeutstyr? Husk dette:

  • Du har 14 dagers angrerett på russeutstyret du kjøper, dersom det er kjøpt på nett og ikke er spesiallagde varer (som russekort, gensere med trykk osv.)
  • Du har også rett til å klage til leverandøren dersom klærne eller russeutstyret du mottar har feil eller mangler.
  • Mange russ opplever at leverandørene driver aggressiv og uetisk markedsføring. Dette er forbudt etter markedsføringsloven, og vi oppfordrer alle som opplever dette til å klage eller sende inn tips til Forbrukertilsynet.

Unngå disse fellene

Noen økonomiske løsninger kan potensielt medføre at russetiden bare blir enda dyre. Forbrukertilsynet råder russen til å unngå å:

  • Ta opp forbrukslån eller pådra kredittkortgjeld for å finansiere russefeiringen - husk at pengene skal betales tilbake også.
  • Betale for varer og tjenester på forskudd. Noen leverandører krever forhåndsbetaling av store summer, som potensielt kan føre til at man mister pengene man har betalt dersom de skulle gå konkurs. Eventuelt bør en kreve at aktøren stiller sikkerhet for beløpet dere betaler inn.
  • Skrive under på en avtale der leverandøren av russeutstyr fraskriver seg alt ansvar. Dette vil i verste fall kunne medføre man blir erstatningsansvarlige for feil som ikke skyldes ens bruk.
Bilde av norske sedler: 200-lapper, 100-lapper og 500-lapper
SPARE: Hvordan kan du spare penger til russetida? Foto: Colourbox

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?