Det er ikke alltid så lett å komme seg inn på leiemarkedet. Særlig rundt studiestart er det mange om beinet og stor rift om hybler og leiligheter.

Boligannonser på nett og i avis

Let over alt. Sjekk annonser på Internett, i lokalaviser, på oppslagstavler osv. Vær forberedt på at jakten kan ta tid, så det gjelder å ikke gi opp. Når du finner en annonse du synes virker interessant, kontakt utleier straks du ser annonsen. Mange vil på visning, så vær tidlig ute med å ringe. På den måten er sjansen større for at du får komme på visningen, og utleier husker deg lettere.

En rekke nettsider har annonser for boliger til leie. Vær oppmerksom på at det noen steder koster penger å registrere seg, og at utvalget varierer mye. Du kan også legge ut annonse selv, "søker leilighet til leie". Vær bare klar over at du risikerer å bli kontaktet av veldig mange. Ikke alle er seriøse, og ikke alle har gode hensikter eller noen leilighet til leie. I boksen til høyre ser du nettsider med annonser for bolig til leie.

Det kan også lønne seg å lage en "bolig-CV". Dette betyr at du skriver ned hvor du har bodd tidligere, samt oppgir en tidligere utleier som referanse. Når du er på visning, presenter deg høflig for utleier med fast håndtrykk, vis interesse for leiligheten og still gjennomtenkte spørsmål. Gi samtidig fra deg bolig-CV'n. På denne måten fremstår du som seriøs og pålitelig, og utleier kan kontakte din referanse dersom han/hun vurderer å leie ut til deg. Dette gjør at du skiller deg ut på en positiv måte.

 

 

Bruk nettverket ditt og sosiale medier

Har du Facebook, Twitter, LinkedIn og/eller blogg? Bruk dette aktivt i boligjakten. Skriv på statusen at du leter etter et sted å bo, og spør om andre har tips. Mange finner seg et sted å bo gjennom noen som kjenner noen som kanskje vet om noe ledig. Det koster deg ingenting, og kanskje får du også vite om leiligheter som ikke blir lagt ut noe annet sted.

Fortell også alle du kjenner at du leter etter et sted å bo. Kanskje har noen en kjellerleilighet de vurderer å leie ut, eller de vet om et sted som snart blir ledig. Foreldre og annen familie, venner, foreldres venner, bekjente, studiekamerater og arbeidskollegaer bør få vite at du er på boligjakt. Utleiere vil ofte helst leie ut til noen de kan "gå god for" gjennom sitt eget nettverk.

Lag en annonse selv

Du kan selv sette inn annonse i lokalvisa eller på nett, henge opp plakat på oppslagstavle ved skolen, i butikken, på bussholdeplassen, på lyktestolper eller liknende. I annonsen bør du skrive hva slags bolig du leter etter (hybel, antall rom, kollektiv etc.), hvilket område du vil bo i og hvilken månedspris du kan tenke deg å betale. Det kan også være lurt å ta med om du er student, har fast arbeid etc. Husk å skrive hvordan du kan kontaktes (telefonnummer og eventuelt e-post). Henger du opp plakater, lag små lapper med navnet og telefonnummeret ditt som interesserte kan rive av.

 

 

Profesjonelle utleiere og eiendomsmeglere

I større byer finnes utleiefirmaer og eiendomsmeglere som formidler leieboliger. Du kan for eksempel Google "boligutleie" eller lete etter kontaktinformasjon på Gule sider. Ofte kan du sende inn søknadsskjema via nettsidene deres. Vil du bruke megler, sjekk at de er tilknyttet Norges Eiendomsmeglerforbund. Vær også klar over at leieprisen på bolig kan være litt høyere ved bruk av megler, da megleren får betalt gjennom høyere leiepris.

Studenthybel

Hvis du er student, bør du sjekke om studentsamskipnaden tilbyr studenthybler. Vær ute i god tid, for rundt studiestart er trykket stort. Studenthybel er en fin boform for deg som flytter hjemmefra for første gang, og det kan være veldig sosialt. Det finnes studenthybler der du deler kjøkken og bad med andre, men også dyrere leiligheter for både par og familier. Får du ikke bo der du ønsker med en gang, kan du stå på venteliste til noe blir ledig. Les mer om studenthybel i denne artikkelen på ung.no.

Bonustipset

De fleste har veldig høye krav når de begynner jakten etter bolig. Man vil bo sentralt og der alt skjer, helst med en høy standard på boligen. Husk imidlertid at disse leilighetene går først og ofte er uforholdsmessig dyre. Det er vanskeligere å finne seg et sted å bo i sentrum enn litt utenfor byene. Du kan spare mye på å bo litt utenfor, både i leiepris og forbruk. Penger som kanskje kan komme godt med til andre ting? I nabokommunene kan det være flere ledige boliger, og som regel er leien lavere. Undersøk hvilken kollektivtransport som finnes, og husk at du får studentrabatt på månedskort.

Sjekk også om rom i kollektiv kan være lettere å finne enn egen leilighet. Å bo i kollektiv med venner eller andre jevnaldrende er sosialt, og ofte også billigere enn å leie noe helt på egen hånd.

  • arrow_drop_down_circle  Husk å kreve depositumkonto
    Depositum er for å sikre at utleier får husleie eller erstattet ting som du ødelegger og ikke har penger til å erstatte. Den skal settes på egen depositumskonto av utleier og den skal stå i ditt navn. Studentsamskipnadene er unntatt. De kan sette pengene inn på en felles konto. Utleier skal betale kostnaden for kontoen.

    Sett aldri depositum inn på utleiers personlige konto. Da har du har ingen kontroll, og det kan bli vanskelig å få igjen pengene.

    Ikke sjelden blir det uenighet om skader på boligen i etterkant, eller utleier kan hevde at noe er blitt borte. Du kan sikre deg mot erstatningskrav ved å bruke vårt overtakelses- og tilbakeleveringsskjema. Ta bilder og skriv ned hvilke skader som allerede finnes i leiligheten når du overtar den, så du ikke får skylden for herjingene til tidligere leietagere.

Les mer om leie av bolig, rettigherter og forslag til leiekontrakt hos Forbrukerrådet.