Tips til deg som er på boligjakt

Er du på jakt etter et sted å bo? Ung.no gir deg fem gode tips til hvor du bør lete.

Boligsøk (foto: ung.no)
FINN: Vær kreativ i jakten på ny bolig. Bruk venner og bekjente, søk på finn.no og liknende tjenester, sjekk studenthybler eller kontakt profesjonelle utleiere og eiendomsmeglere.

Det er ikke alltid så lett å komme seg inn på leiemarkedet. Særlig rundt studiestart er det mange om beinet og stor rift om hybler og leiligheter.

Sjekk boligannonser på nett og i avis

Let overalt. Sjekk annonser på nettet, i lokalaviser, på oppslagstavler osv. Vær forberedt på at jakten kan ta tid, så det gjelder å ikke gi opp.

Når du finner en annonse du synes virker interessant, kontakt utleier straks du ser annonsen. Mange vil på visning, så vær tidlig ute med å ringe. På den måten er sjansen større for at du får komme på visningen, og utleier husker deg lettere.

En rekke nettsider har annonser for boliger til leie. Vær oppmerksom på at det noen steder koster penger å registrere seg, og at utvalget varierer mye. Du kan også legge ut annonse selv, "søker leilighet til leie". Vær klar over at du risikerer å bli kontaktet av veldig mange. Ikke alle er seriøse, og ikke alle har gode hensikter eller noen leilighet til leie.

Bruk nettverket ditt og sosiale medier

Har du Instagram, Facebook, Twitter, LinkedIn eller en blogg? Bruk dette aktivt i boligjakten. Skriv at du leter etter et sted å bo, og spør om andre har tips.

Mange finner seg et sted å bo gjennom noen som kjenner noen som kanskje vet om noe ledig. Det koster deg ingenting, og kanskje får du også vite om leiligheter som ikke blir lagt ut noe annet sted. Fortell også alle du kjenner at du leter etter et sted å bo. Kanskje har noen en kjellerleilighet de vurderer å leie ut, eller de vet om et sted som snart blir ledig.

Foreldre og annen familie, venner, foreldres venner, bekjente, studiekamerater og arbeidskollegaer bør få vite at du er på boligjakt. Utleiere vil ofte helst leie ut til noen de kan "gå god for" gjennom sitt eget nettverk.

Lag en annonse selv

Du kan selv sette inn annonse på nett, i lokalavisa, henge opp plakat på oppslagstavle ved skolen, i butikken, på bussholdeplassen, på lyktestolper eller liknende.

I annonsen bør du skrive hva slags bolig du leter etter (hybel, antall rom, kollektiv etc.), hvilket område du vil bo i og hvilken månedspris du kan tenke deg å betale.

Det kan også være lurt å ta med om du er student, har fast arbeid etc. Husk å skrive hvordan du kan kontaktes (telefonnummer og eventuelt e-post).

Profesjonelle utleiere og eiendomsmeglere

I større byer finnes utleiefirmaer og eiendomsmeglere som formidler leieboliger. Du kan for eksempel Google "boligutleie" og se om du finner noe. Ofte kan du sende inn søknadsskjema via nettsidene deres.

Vil du bruke megler, sjekk at de er tilknyttet Norges Eiendomsmeglerforbund. Vær også klar over at leieprisen på bolig kan være litt høyere ved bruk av megler, da megleren får betalt gjennom høyere leiepris.

Søk studentbolig

Hvis du er student, bør du sjekke om studentsamskipnaden tilbyr studentboliger. Vær ute i god tid, for rundt studiestart er trykket stort.

Studentbolig er en fin boform for deg som flytter hjemmefra for første gang, og det kan være veldig sosialt. Det finnes studentboliger der du deler kjøkken og bad med andre, men også dyrere leiligheter for både par og familier.

Får du ikke bo der du ønsker med en gang, kan du stå på venteliste til noe blir ledig.

Du kan lese mer om studentboliger her:

Bonustipset

De fleste har veldig høye krav når de begynner jakten etter bolig. Man vil bo sentralt og der alt skjer, helst med en høy standard på boligen. Husk imidlertid at disse leilighetene går først og ofte er uforholdsmessig dyre.

Det er vanskeligere å finne seg et sted å bo i sentrum enn litt utenfor byene. Du kan spare mye på å bo litt utenfor, både i leiepris og forbruk. Penger som kanskje kan komme godt med til andre ting?

I nabokommunene kan det være flere ledige boliger, og som regel er leien lavere. Undersøk hvilken kollektivtransport som finnes, og husk at du får studentrabatt på månedskort.

Sjekk også om rom i kollektiv kan være lettere å finne enn egen leilighet. Å bo i kollektiv med venner eller andre jevnaldrende er sosialt, og ofte også billigere enn å leie noe helt på egen hånd.

Les mer om leie av bolig, rettigherter og forslag til leiekontrakt hos Forbrukerrådet.

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 17.06.2021

Offentlig og kvalitetssikret
Boligsøk (foto: ung.no)
FINN: Vær kreativ i jakten på ny bolig. Bruk venner og bekjente, søk på finn.no og liknende tjenester, sjekk studenthybler eller kontakt profesjonelle utleiere og eiendomsmeglere.
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Sjekkliste ved flytting

Det kan være skummelt å flytte ut for første gang, og mange er usikre på hvordan de skal gå fram. Hva må du gjøre, og hva er lurt å gjøre?

Flyttelass (colourbox.com)

Derfor bør du søke studentbolig

Skal du flytte til en annen by for å studere? Da kan studentbolig være et godt bo-alternativ. Det er stor rift om studenthyblene hvert år, så søk i god tid.

Studentbolig på Ås (Foto: NMBU/Benjamin A. Ward)
Aktuelt

Å be om unnskyldning

Hvordan kan man få sagt unnskyld på best mulig måte? Her får du tips.


Av Tiril, ungdomsjournalist i ung.no

Unnskyld på mobil (ung.no)

Angrer du etter ”one-night stand” og tilfeldig sex?

Har du opplevd å ha sex med noen uten at det ble noe mer? Du er ikke alene. Tilfeldig sex, eller "one-night stand", er relativt vanlig.

Jenter sitter i senga og angrer (colourbox.com)

Slik takler du stress

Det er tungt for kroppen å være stressa over lang tid. Derfor er det lurt å lære seg teknikker for å mestre det.

Jente sitter ved pulten og er sliten (www.colourbox.com)