Skal du flytte til et nytt sted og ikke har et sted å bo, bør du vurdere å bo en periode hos familie eller venner til du er blitt bedre kjent med området. Når du er bedre kjent og har forhørt deg rundt, kan du ta et bedre valg i forhold til hvor du ønsker å bo.

Les om stedet

Når du har du ønsker å bi bør du orientere deg godt i markedet før du inngår en kontrakt. Bruk tid på å finne det som er bra for deg og hva som er riktig pris. Undersøk hva som er vanlig pris i området, og ikke godta enhver pris utleier foreslår.

Skal du studere, bør du sjekke med studiestedet om de har egne boliger eller en boligformidling. Alternativt kan du sjekke om det finnes noe ledig i et bofellesskap eller kollektiv der. Det er ofte det rimeligste alternativet, og mange mener også det mest sosiale. Dette kan være en fin plass å få nye venner!

 

FAKTA

_

 

Private utleiere

Mange leieboliger formidles gjennom private, uformelle sosiale nettverk. Fortell alle at du er på boligjakt, og kanskje noen kjenner en som trenger en leietaker? På www.finn.no og www.hybel.no finner du mange ledige utleieboliger med prisantydninger. Det finnes mange andre på nettet også, men ikke alle er like seriøse. Vurdér å sette inn egen annonse om at du ønsker å leie.

Tryggere å leie gjennom megler

De fleste byer har eiendomsmeglere som også formidler leieboliger – og noen steder meglere som er spesialisert på utleie. Dette er ofte en trygg og god løsning, men kan være litt dyrere enn å bruke de andre kanalene.

Synes du leieprisene er høye, bør du sjekke prisene i utkantområdene. I byene er det normalt billigere jo lenger unna sentrum du er villig til å bo. Reiser du til nabokommunene kan du spare mye, men da må du også regne med mer reisetid og utgifter til transpor.

 

 

Hva er inkludert i husleia?

Når det er stor etterspørsel etter leieboliger er det vanskelig å prute på husleia. Vurdér i stedet å forhandle inn "ekstra" i leieavtalen, som bredbånd, kabel-TV, wi-fi, trappevask, osv. Er du villig til å inngå en lengre leieavtale, er det ikke uvanlig å få inn en viss oppgradering av boligen som oppussing, nytt kjøkken, hvitevarer osv.

Når bør du lete?

Leieprisene går gjerne opp i opp i perioden juli–september. Du kan altså tjene penger på å unngå å være på boligjakt når de alle andre er det.

Ha is i magen. Finner du ikke den boligen du er på jakt etter – så vurder en midlertidig løsning for en periode. Sofaen hos en venn, et rom hos en tante. Alle som har vært på boligjakt vet at det kan ta tid å få et bra sted å bo.