Lag et budsjett

Et budsjett gir deg en oversikt over hvor mye penger du har å bruke hver måned og hvor mye penger som du må betale og til hva hver måned (husleie, mat, mobilregning, forsikring og lignende). Her ser du også eventuelt hvor mye penger du kan bruke på andre ting når utgiftene er betalt.

Finn deg en deltidsjobb

Dersom du føler du har tid til det, er en deltidsjobb lurt å skaffe seg. Det gir deg ekstra penger, samtidig som du får være sosial og møte nye mennesker. Husk å sjekke opp med Lånekassen hvor mye du kan tjene uten at det går utover stipendet du mottar.

 

 

Finn en fritidsaktivitet

Bli med på en fritidsaktivitet for å komme deg ut og få nye venner. Du kan bli med på en idrett, et kurs, melde deg som frivillig i en organisasjon, bli politisk aktiv eller lignende.

 

Prøv å spare

Sett av litt penger i måneden til sparing, dersom du har råd til det. Det er lurt å ha litt ekstra penger på konto i tilfelle du trenger nye sko eller klær, bursdags- eller julegaver, penger til reise eller noe annet du har lyst på.

Hjemlengsel?

Helsesykepleier på ung.no har laget en fin artikkel om hva du kan gjøre for å få det bedre.

 

Handle smart

Det lønner seg å handle én gang i uka i stedet for å gå på butikken daglig eller flere ganger i uka. En godt planlagt handleliste gjør at du handler det du trenger, og ikke faller for fristelsen å kjøpe masse ting du ser der og da og ikke hadde planer om å kjøpe.

Kutt ut småkjøp du ikke trenger

Husk at små beløp kan fort bli store. Sjekk ut noen sparetips.

Husordensregler

Sett deg inn i hus- og ordensreglene der du bor. Da vet du hva du har lov til og ikke, og får et godt forhold til utleier og naboer.

Kollektiv?

Å bo i kollektiv kan være sosialt og hyggelig, og veldig fint når du er ny på en plass. Men når flere mennesker med ulike vaner flytter sammen så kan det bli uenigheter. Derfor er det lurt å bli enige om noen regler for eksempelvis rydding og vasking.

Spar strøm (og muljø)

Hvis du betaler for strøm i tillegg til husleien, kan du spare litt penger på å slå av lyset når du går ut fra et rom eller drar fra hybelen/leiligheten du bor i. Tenk også over om det er nødvendig at for eksempel TV-en står på når du ikke ser på, og lignende, for å spare strøm.