Hva er en kausjonist?

En kausjonist er en som garanterer at en annen oppfyller pliktene sine. Dersom du tar opp et lån med foreldrene dine som kausjonister, er de ansvarlige dersom du ikke betaler.

Hva må en kausjonist gjøre?

De fleste kausjonister gjør ingenting, fordi den de kausjonerer for, betaler i tide. Men dersom du ikke betaler, må kausjonisten betale. Det kreves riktignok at banken har gått til rettslige skritt først – det holder ikke at du er sent ute med et avdrag.

Hva får en kausjonist vite?

En kausjonist har blant annet rett til å vite hvor stort beløpet han har kausjonert for er og få beskjed hvis du ikke har betalt på to måneder eller mer.

 

 

Trenger jeg egentlig å betale?

Selv om kausjonisten har et ansvar, er det du som står som låntager. Kausjonisten betaler banken det du skylder, men du skylder fortsatt penger – nå til kausjonisten istedenfor. Han eller hun kan rette krav mot deg slik at du betaler.

Ikke alle foreldre kan være kausjonister

Før du tar opp lån, må du uansett snakke med banken. Du vil få mer informasjon og veiledning der. De vil også fraråde kausjon dersom de mener det ikke er forsvarlig, for eksempel om foreldrene dine ikke har økonomi til å betale for deg om du ikke kan. Du kan også lese mer på Finansportalen.

Og husk: Ikke alle foreldre har mulighet eller lyst til å stille som kausjonister.