Spørsmål

Hvordan få penger til å bo for meg selv?

Hei! Jeg har et sterkt ønske om å flytte inn i en leilighet sammen med kjæresten min når vi blir litt eldre. (Snakker om VGS) Men vi vil ha egne inntekter, og vi tror ikke vi klarer oss med bare Lånekasse-stipendet fra skolen. Hva slags inntekter får vi om vi flytter sammen i en alder av 16 år? Får vi barnetrygden til oss selv?

Jeg vet selv at jeg kommer til å få litt penger av foreldrene mine, men er det noen spesielle inntekter for "Ungdom/studerende" i egen leilighet? Hva skal jeg betale husleien med, og hva skal jeg kjøpe møbler og mat for?

  Svar

  Hei!

  Det koster en del å bo for seg selv. Du skriver at du tror dere trenger mer inntekt enn stipend for å klare utgifter til å bo, og det har du helt rett i.

  Det er foreldrene dine som er økonomisk ansvarlige for deg, derfor er det i hovedsak ingen støtteordning for ungdom som ønsker å bo for seg selv før du er 18 eller så lenge du går på videregående. Foreldrene dine er ikke forpliktet til å betale for egen leilighet for en ungdom selv om du ønsker å flytte for deg selv.

  Du kan spørre dem om å få barnetrygden, men det vil i stor grad være opp til dem om de utbetaler det til deg om du flytter. I noen tilfeller vil NAV kunne være med på en slik vurdering, men jeg anbefaler dere i familien å finne gode løsninger sammen, så langt det lar seg ordne.

  Vi har laget en artikkel om hvor mye det koster å bo, den legger jeg også ved under svaret. Der finner du informasjon om det meste, og det er realistiske utgifter som er oppgitt i artikkelen, med tanke på ungdom og deres forbruk.

  Sjekk hvor mye stipend du kan forvente å få på lanekassen.no. De har en egen støttekalkulator som estimerer dette.

  Ellers er det jobbing som gjelder. Ekstrajobb. Og å finne en hybel som er billigst mulig samt å begrense utgiftene til det minimale.

  Husk også at dere ikke kan skrive under på kontrakt på leie av bolig så lenge dere er under 18 år.

  Vennlig hilsen ung.no

 

FAKTA

Du kan ikke ta opp boliglån før du har fylt 18 år.

 

Spørsmål

Kan jeg ta opp lån?

Hei, jeg er en jente på 16 år og ferdig i første klasse nå til sommeren. Jeg har lyst til å flytte ut hjemmefra og starte mitt eget liv. Dette har foreldrene mine sagt er mitt eget valg. Jeg har tenkt å flytte sammen med kjæresten min som er 20 år. Vi vil finne oss en egen leilighet. Jeg lurte på har jeg ikke lov å ta lån til å få råd til leilighet? Jeg og kjæresten spleiser på det. Hvis jeg ikke kan ta lån, kan da foreldrene mine gjøre det for meg? Eller kan jeg bruke studielån eller noe slikt?

  Svar

  Hei!

  Som du selv skriver er du for ung til å ta opp boliglån til kjøp av bolig. De fleste unge som flytter hjemmefra starter med å leie bolig. På finn.no kan du søke på boliger til leie i det området du kan tenke deg å bo i. Da kan du få en idé om hvor mye det vil koste for deg og kjæresten din å bo i egen bolig.

  Dersom du fortsetter på videregående skole og det er lang avstand eller andre årsaker til at du må bo borte, så kan du ha rett til bostipend i fra Lånekassen. Du kan også søke om lån, men det blir behovsprøvd opp mot inntekten til foreldrene dine.

  Dersom du trenger mer penger til boutgifter og øvrig livsopphold enn det du får fra Lånekassen, vil du enten være avhengig av at foreldrene dine eller kjæresten din støtter deg økonomisk, eller så må du få deg en jobb (ved siden av skolen) for å klare utgiftene dine.

  Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) har utarbeidet et standardbudsjett for forbruksutgifter. script.sifo.no/cgi-bin/standard/standard.cgi Her kan du beregne hva SIFO mener er et nøkternt forbruk per måned for deg og kjæresten din. Dere trenger å ha inntekter til sammen som gjør at dere både har nok å leve for og kan dekke boutgiftene.

  Foreldrene dine kan ta opp lån for å kjøpe en bolig, men Finanstilsynet krever at de skal betale 15% av kjøpesummen med oppsparte midler. Banken vil forutsette at de tjener så mye at de kan klare å betale faste utgifter og boliglån både på den boligen de bor i og på den boligen de kjøper.

  Jeg håper du velger å fullføre videregående skole og få deg en utdanning, slik at du etter hvert får en jobb du kan trives med. Det er på mange måter den fremtidige inntekten din som bestemmer om du får deg en god bolig og kan ha et greit liv økonomisk.

  Lykke til!

  Vennlig hilsen

  Lånekassen og Husbanken i samarbeid med ung.no

 

 

Spørsmål:

Når er det vanligst å flytte til kjæresten?

Hei! Når er det vanligst å flytte inn med kjæresten sin? Jeg har vært sammen med min kjæreste i snart 2 år, og han snakker stadig om at han vil flytte inn nå. Jeg er litt usikker enda, og hver gang han tar det opp, så prøver jeg å snakke meg bort. Han sier stadig at han kan betale de første husleiene, siden han er lærling og tjener masse penger i forhold til meg. Jeg blir lærling neste år, og jeg har hatt en jobb i snart tre år, men den jobben dekker ikke et huslån. Hvis jeg ser bort fra pengene, så kunne jeg godt ha flyttet inn med han i dag. Hva bør jeg gjøre?

  Svar

  Hei!

  Du forteller at kjæresten din stadig snakker om at han vil bli samboer med deg. For din del er dette ikke så lett å snakke om da du ser at en del utfordringer vil oppstå med dette, da spesielt økonomiske. Hvis det ikke hadde vært økonomiske utfordringer så skriver du at å flytte sammen hadde vært fint.

  Dere står litt ulikt i situasjonen da han tjener en del penger mer en deg. Jeg får inntrykk av at du er en ansvarlig person. Dine tanker og følelser rundt dette synes jeg virker fornuftige. Du holder igjen med å snakke det bort. Her tenker jeg det er lurt av deg å lytte til dine egne følelser. Det er ingen god følelse å være økonomisk avhengig av kjæresten sin.

  Når det er vanlig å flytte sammen kan jeg ikke svare på. Det er ikke vanlig å flytte sammen i en alder av 17 år, det er sikkert.

  Det er en del andre punkter også som spiller inn på om det er aktuelt å flytte sammen. Hva mener dine foreldre? Du er ikke gammel nok til å undertegne en husleiekontrakt.

  Mitt råd til deg er å vente til du føler deg helt klar for dette. Du kommer til å merke når du er det.

  Lykke til!

  Vennlig hilsen Helsesykepleier