Hopp til hovedinnholdet

Case: Radikalisering og ekstremisme

Gutt på trapp (colourbox.com)

Les case om Steffen, Abdullah og Lars - tre sinte ungdommer.

Offentlig og kvalitetssikret
Gutt på trapp (colourbox.com)

 • Steffen

  Steffen kommer fra en liten by på Vestlandet, der alle kjenner hverandre. Når Steffen skal begynne på videregående, flytter familien til en større by på Østlandet.

 • Abdullah

  Abdullah skjønner ikke hvorfor norske myndigheter er så passive i forhold til Syria-konflikten.

 • Lars

  Lars er sint fordi det er så vanskelig å finne jobb når man bare har fullført grunnskolen.

 

Sinte ungdommer: Steffen

Steffen kommer fra en liten by på Vestlandet, der alle kjenner hverandre.

Når Steffen skal begynne på videregående, flytter familien til en større by på Østlandet. Han gleder seg til å begynne på ny skole og få nye venner.

Livet i storbyen blir ikke som Steffen hadde håpet. Den nye skolen er stor og upersonlig. Det sosiale miljøet er også mye hardere enn Steffen er vant til. Han lærer seg fort at det er enkelte elever på skolen man bør holde seg unna, spesielt en gjeng fra første og andre klasse. Mange elever frykter dem. De plager andre, tar fra dem penger og krever at andre skal gjøre tjenester for dem. Steffen har hørt at de er muslimer.

En dag skjer det noe som forandrer alt for Steffen. De spiller fotball i gymtimen, og Steffen takler en av guttene i gjengen. Gutten skriker til Steffen:

“Hva faen driver du med, din potet! Du skal dø, din morrapuler!”.

I garderoben etter gymtimen blir Steffen slått ned av seks gutter. De spytter, slår og sparker, og ler av ham når han ligger gråtende på gulvet. De truer også Steffens eneste venn på skolen til å slutte å være sammen med Steffen. Gjengen fortsetter å plage Steffen i lang tid. Steffen tør ikke å si ifra til voksne på skolen eller til foreldrene.

Steffen er redd og lei seg, men samtidig veldig sint. Han isolerer seg mer og mer, sitter mye hjemme og spiller videospill og surfer på nett. Gjennom spillingen blir han kjent med Johan og Bengt. Begge er aktive på den høyreekstremistiske chatten White Blood. Etter hvert begynner Steffen å delta i chatten. De skriver hatkommentarer om minoriteter, homofile, handikappede og venstresympatisører som blir sett som samfunnsparasitter og en fare for den vite rasen. Nå finner Steffen et mål for hatet han føler, og begynner å like tanken på å bruke vold for å redde den hvite rasen. Han føler endelig at han har en identitet, og har venner som stiller opp for ham. Det betyr mye.

Steffen og hans nye venner fester, drikker og havner ofte i slåsskamper. En dag de er ute, møter de Kaleed, som de vet er homofil. Steffen sperrer veien for Kaleed, og sier at den jævla homoen skal fjerne seg. Da Kaleed prøver å komme seg forbi, skaller Steffen ham ned.

 

Til ettertanke

 • Hva synes du om Steffens meninger og handlinger? Er de radikale?
 • Hvem har ansvaret for at Steffen ble med i den nye gjengen og begynte å spre hatefulle ytringer på nettet?
 • Er noe av det Steffen og vennene gjør, eksempler på hatkriminalitet? Er det lovlig?
 • -Hvis Steffen var din venn og du var bekymret for ham; hva kunne du gjort eller sagt til ham?

 

Sinte ungdommer: Abdullah

Abdullah er sint. Han skjønner ikke hvorfor norske myndigheter er så passive i forhold til Syria-konflikten. I Syria blir hjem lagt ruiner, folk er sultne og lider, folk blir drept. Abdullah og noen venner bestemmer seg for å protestere. De går ut med en oppfordring på ulike ungdomssider på nett:

Alle ungdommer som synes at Norge må gjøre mer for å hjelpe folket i Syria, skal møte på Jernbanetorget lørdag klokken 14.00. Alle oppfordres til å ta med flagg, så de kan stoppe trafikken og gjennomføre en stor og synlig demonstrasjon på Karl Johan.

En aktivitetsleder på ungdomsklubben i Abdullahs bydel, skriver at han syns demonstrasjonen er en dårlig idé, og at det ikke er lett for staten å se hva som er “riktig side” i en så kaotisk konflikt. Dessuten er alle Guds barn. Abdullah vet at aktivitetslederen er aktiv kristen, og skriver tilbake at hvis ikke den feige jesusdiggeren sletter meldingen sin, kan han ikke være trygg når han går ute. Når lørdagen kommer, har ca. 300 mennesker samlet seg på Jernbanetorget. Abdullah har skaffet seg en megafon og roper at trafikken skal stoppes, og at alle skal stå midt på veien og rope slagord. Det blir selvfølgelig trafikkaos bilene begynner å tute. En mann hopper ut av bilen sin og løfter bort en jente.

Da bryter det ut en slåsskamp. Noen ungdommer begynner å sparke på bilene så at de får bulker. Politiet kommer til plassen, og situasjonen eskalerer. Abdullah og noen andre løper ned langs Karl Johan og sparker i stykker butikkvinduer. Journalister og fotografer kommer til plassen. En av dem får tak i Abdullah og intervjuer ham.


Til ettertanke

 • Hva synes du om Abdullahs meninger og det han gjør? Er det noe du mener er fornuftig? Er det radikalt? Hva synes du han gjør galt?
 • Fins det eksempler på hatkriminalitet i historien?
 • Hvis Abdullah var din venn og du var bekymret for ham, hva hadde du anbefalt ham å gjøre for å uttrykke meningene sine på en måte som var lovlig og ikke krenkende for andre?

 

Sinte ungdommer: Lars

Lars er sint fordi det er så vanskelig å finne jobb når man bare har fullført grunnskolen.

Det er vanskelig å skaffe seg en egen bolig, så han må bo hjemme hos moren sin. Han har ikke kjæreste. Noen har stjålet sykkelen hans, og dette gjør ham enda sintere. Lars føler en enorm frustrasjon i livet sitt, og trenger å få det ut. Å høre på hardcore hvit-makt-musikk er en måte å få ut frustrasjonen på, i hvert fall for en stund. I tillegg til at den høye og tøffe musikken fyller hodet til Lars, støtter tekstene tankene hans om innvandrere. Lars er forbannet på alle innvandrere. Han mener at hvis det ikke hadde vært innvandrere i Norge, hadde alt vært mye bedre, både for han selv og for hele Norge. Innvandrerne tar jobbene, boligene og jentene, og de har sikkert tatt sykkelen hans også.

Lars spiller gitar og synger i et hvit makt-band, og er den som skriver sangtekstene. Der gir han uttrykk for sitt hat mot innvandrere, og mot andre grupper som han synes er en belastning for samfunnet, slik som homofile, handikappede og venstresympatisører. I kveld skal bandet ha konsert, og det skal møte opp et hundretalls nynazister. Lars gleder seg. Det pleier å bli god stemning, der alle synger med. Det er en utrolig kraft som frigjøres da.

Om kvelden, når bandet kommer opp på scenen, skriker noen i publikum “Sieg Heil” og strekker opp høyrearmen. Lars blir snart med, og snart står alle med høyrearmen i luften og skriker “Sieg Heil”. Konserten kan begynne.

 

Til ettertanke

 • Hva synes du om meningene til Lars? Er de radikale? Er sangtekstene radikale?
 • Fins det eksempler på hatkriminalitet i historien?
 • Hvis du var bekymret for en som Lars, hvordan ville du anbefale ham å uttrykke meningene sine i samfunnet på en måte som var lovlig og ikke krenkende for andre?

Sjekk også Kunnskapsportalen radikalisering og voldelig ekstremisme

 

FILM

"My brother the terrorist": Filmen er produsert av broren til en mann som gradvis ble radikalisert. Kanskje dere kan se på den på skolen? Filmen finnes på YouTube.


 

Tekst og kilde:

SaLTo veilederen, Oslo kommune


Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

Vet dere hvor jeg kan finne statistikk over drepte av is?
Hei Det er veldig mange ulike kilder som sier noe om IS og de tingene du lurer på. Det som er viktig å huske på er at det som skjer i Syria og Mid...
Hvorfor er ikke Norge som Syria?
Hei De fleste synes det er bra at Norge ikke er som Syria, spesielt fordi det for tiden pågår en krig i Syria. Det er også en av grunnene til at d...