Hopp til hovedinnholdet

Hvordan takle bekymringer rundt terror

Minnemarkering etter terror (colourbox.com)
REDD? Du kan hjelpe deg selv med å dempe bekymringen

Er du redd for terror? Få tips til hvordan du kan lære deg å takle frykten.

Offentlig og kvalitetssikret
Minnemarkering etter terror (colourbox.com)
REDD? Du kan hjelpe deg selv med å dempe bekymringen

Av psykolog, dr. philos Atle Dyregrov

Mange er på vakt og blir urolige når aviser og medier skriver om at det er terrorvarsler i ulike land. Selv om dette er forståelig, så hjelper det så lite at vi går rundt og er redde. Det er jo akkurat det som terrorister ønsker å oppnå; de vil skremme oss. De vil skremme oss til å være redde og ikke kunne leve livene våre slik som vi vil. Derfor er det viktig at vi ikke lar oss skremme og at vi kan dempe våre bekymringer. Det betyr ikke at vi skal være naive. Ser eller hører vi om noe som vi tror kan bety at det skal skje en terrorhandling, skal vi selvfølgelig gå til politiet med den informasjonen. Men vi må dessverre lære oss å leve med trusler om terror. Rådene under kan gjøre at du lever bedre med situasjonen om du er bekymret.

 

Hvordan kan du dempe bekymringene dine?

Det finnes ikke en "riktig" måte å leve med frykt og usikkerhet på. Om du spør dine venner vil du helt sikkert høre ulike svar på hva de tenker om terroren og hva de gjør for ikke å bekymre seg for mye. Det gjelder å ha flere verktøy i verktøykassen sin og kunne være fleksibel. Virker ikke en metode, så virker en annen. Terror er en trussel som du ikke kan kontrollere, og med slike trusler er det mest nyttig å lære seg å distrahere seg eller ikke tenke på den. Bruker du tankene på andre ting enn det du opplever som truende, vil tanker og følelser ikke aktiveres så lett, og frykt og usikkerhet unngås. De fleste som lever med alvorlig sykdom tenker ikke hele tiden på at de kan dø av sykdommen - de lærer seg å leve best mulig. Å skyve unna tankene kan gjøre at man blir mindre bekymret og kan ha det bedre i hverdagen enn om bekymringene får ta overhånd.

 

Hold deg i aktivitet

Ulike former for aktiviteter er vanligvis nyttige for å dempe bekymringer. Når du spiller fotball eller håndball, er sammen med venner, går på kino osv. så avleder det bekymringstankene og da dempes spenning. Noen vil unngå alt de forbinder med mulighet for fare (f.eks. et populært sted eller samlingsplass i sentrum) i et forsøk på å gjøre trusselen mot dem selv minst mulig. Dette er vanligvis en dårlig strategi. Begynner vi å unngå plasser, situasjoner eller andre ting, så lar vi terroristene vinne og vi begynner å begrense livene våre.

 

Lev mest mulig vannlig

En bedre mestringsstrategi er å leve livene våre mest mulig vanlig, men også øke vår årvåkenhet noe, for å kunne oppdage og unngå fare tidlig. Det innebærer å passe litt mer på om ting man ser eller hører som man ikke føler stemmer helt, eller hvis du skulle få vite om noe som kan bli farlig senere.

Men dette er litt vanskelig, fordi hvis vi skal gå rundt å være på vakt stadig vekk, så vil redselen snike seg inn i livene våre. Derfor må du være forsiktig så ikke "faretankene" får for godt feste. Hvis vi går med denne "radaren" på hele tiden, vil vil bli veldig slitne. Det ser vi hos de som har opplevd terror eller traumesituasjoner tidligere. De kan ha vanskelig for å få faretankene under kontroll. Det er viktig å få tankene under kontroll fordi mange faretanker vanskeliggjør skolearbeid når de krever så mye energi at det går ut over konsentrasjon og hukommelse.

 

Skjerm deg for nyhetene

Den kan også være lurt å skjerme seg for "terroroppslag" i mediene. Jo mer du følger med på nyheter om terror og terrortrusler, desto mer redd kan du bli. Derfor er det et godt råd å skjerme seg mot mediedekningen. Det betyr ikke at en skal slutte å følge med, men kanskje det holder med én oppdatering om dagen.

Grå strek

Metode for å dempe bekymringer

Dersom du bekymrer deg veldig mye så kan du benytte en god metode for å dempe bekymringer. Den er slik:

    Sett av 15 til 20 minutter annen hver dag som du bruker til å tenke på dine bekymringer. Da kan du tenke på hva som taler for at noe skal skje, og på det som taler imot. I denne tiden er det ingen begrensninger på hva du kan tenke rundt din bekymring. Kanskje er det nok å gjøre dette en gang i uken, kanskje må du gjøre det oftere enn annen hver dag, inntil du får kontroll med bekymringene. Så kommer det viktigste: Når bekymringene kommer utenfor denne bekymringstiden (de 15-20 minuttene), så skal du bare legge merke til at de kommer, som om du ser på dem fra utsiden, og si til deg selv at du ikke skal tenke på dem nå, men i bekymringstiden din. Ikke bli irritert om de dukker opp igjen, bare si på nytt at dette skal du ta i bekymringstiden, og la tankene passere. Når du har sagt dette mange nok ganger, så vil tanken bli automatisk. Når bekymringstankene minker, lar du det gå flere dager mellom hver gang du setter av bekymringstid.

Det finnes et annet verktøy du kan legge i verktøykassen din, og det er å tenke "sterke" tanker. Si ting til deg selv som roer deg ned; "Det er ingen grunn til at dette skal skje her", "Politiet er mer på vakt enn noen gang før", "Jeg er trygg", "Dette skal gå bra", "Jeg kan være rolig". Du må finne ord som passer for deg, setninger som roer deg ned. Ved å snakke til deg selv på denne måten kan du gradvis dempe uroen som kommer fra bekymringer.

 

Se en film, les en bok

En god bok, en film, eller samvær med andre, er gode eksempler på aktiviteter som kan holde tankene borte fra det som skaper uro. Spesielt er det godt å være sammen med andre som gjør deg trygg og som ikke snakker mye om det som har skjedd. Det er godt å dele bekymringer med en lyttende venn, en mor eller far, eller en lærer. Å snakke med noen som er gode til å lytte og forstå din bekymring, kan være til hjelp for deg. Det er imidlertid lite lurt å snakke med noen hvis dere sammen bare gjør dere selv mer urolige.

 

Avspenningsmetoder

Om du kjenner deg urolig i kroppen kan trening, rolig musikk og ulike avspenningsmetoder også kunne hjelpe deg. Om du ikke vet om noen slike metoder så kan du finne informasjon på internett. Hvis du plustelig bli svært urolig, så kan du prøve følgende:

  • pust dypt inn gjennom nesen mens du teller rolig til 4-5
  • hold pusten mens du teller på samme måte
  • pust rolig ut gjennom nesen mens du teller igjen
  • til slutt venter du mens du teller til 4-5, før du gjentar det hele

Gjentar du denne måten å puste på en 4-6 ganger, vil du bli roligere.

 

Du kan ikke alltid ha full kontroll

Husk at du i mye av det du gjør har akseptert at livet er noe usikkert. Når du reiser med bil, buss, tog eller fly, går tur i naturen osv., er det aldri slik at du har full kontroll. Du må på sett og vis akseptere at ting kan skje og at du aldri kan ha helt kontroll alene. Vi er alle nødt til å leve med en viss grad av manglende kontroll. Du må stole på at politiet og de som har ansvar i samfunnet hele tiden arbeider for at terror ikke skal skje. Det kan være bra å akseptere dette - ikke kjempe mot det.

Om du uroer deg så mye at det går ut over din daglige fungering på skole eller i fritiden, så er det viktig at du søker hjelp. Da er helsesykepleier eller fastlegen din noen du kan snakke med eller spørre om råd.

 

Strek

Gutt, 18: Redd for å reise

Spørsmål:

Jeg skal snart på ferie til Berlin, men kjenner bare at jeg er redd for terrorhandlinger. Har vurdert å avlyse, men føler at jeg heller ikke skal holde meg hjemme på grunn av angsten. Hva skal jeg gjøre?

Svar:

Jeg synes absolutt du skal reise. Det er så små muligheter for at du skal komme opp i en terrorsituasjon at det er ingen grunn til å være hjemme. Hjernen vår lager krøll for oss fordi det som får stor plass i nyhetene det tror vi skjer ofte og innebærer stor fare. Vi overdriver derfor faren for terror i tankene våre, mens andre ting som det er større grunn til å være redd for de overser vi. Det har ikke vært noen nordmenn som har dødd i terror de siste år. Samtidig er det mellom 200 og 250 mennesker under 20 år som har dødd i ulykker. Det er trafikkulykker, forgiftningsulykker og drukningsulykker. Du lar ikke være å svømme eller kjøre i bil likevel fordi du ikke tenker på det som farlig. Hadde avisoverskriftene vært like store om faren for å kjøre bil hadde samfunnet stoppet opp.

Vi kan ikke leve livene våre i frykt for alt som kan skje. Vi kan aldri være sikre på at ting ikke skjer, slik er livet. Jeg har skrevet 10 råd for å leve med terrorfrykt som jeg tror det er klokt å følge. De finner du ved å klikke her

Det er ikke rart at du uroer deg, men det er viktig å fortelle deg selv at frykten ikke skal styre deg og at du skal nyte sommeren både på tur og hjemme.

Med vennlig hilsen

Atle

Strek

 

Jeg håper at dette er råd du kan ha nytte av, men husk at virkningen av metodene som oftest er avhengig av at du trener på dem og har tålmodighet med deg selv.

Av psykolog, dr. philos Atle Dyregrov


Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

Er det trygt å reise til Tyrkia?
Hei gutt 16 år Så hyggelig med leilighet i Tyrkia! Jeg synes ikke du skal bekymre deg for at Tyrkia er et land du bør holde deg unna. Etter mange...
Jeg begynner å bli veldig redd for å være muslim!
Hei gutt 14 år Takk for at du deler dine tanker og følelser med oss i Ung.no. Jeg forstår godt at du blir redd, og det er nok mange både unge og...
Blir det atomkrig?
Hei Fint at du skriver til oss på ung.noDet ble brukt atombombe i Japan i 1945, og konsekvensene skremte verden.  Det er ikke mulig å flytte til ...
Jeg er redd for terror og det plager meg.
Hei Takk for at du skriver til oss.  Du skriver at du er redd terror, og jeg synes det virker som du tenker mye og kjenner en del stress i hverdage...
Gruer meg til å flytte til Holmlia
Hei Takk for at du skriver til oss! Det er lett å forstå at du gruer deg til å flytte! Ikke nødvendigvis fordi Holmlia er et skummelt sted, men f...
Redd for muslimer
Hei Takk for at du tar kontakt med ung.no. Det er ikke så rart at man blir redd for at det skal bli krig i verden, man kan lett få inntrykk av at ...
Jeg har plutselig blitt veldig redd for krig! 
Hei!  Tusen takk for at du skriver til oss, jente 14 år!  Jeg forstår godt at du blir redd for krig når du leser i avisen. Det er vanskelig for...
Tenker på det som hendte i Marokko. Får ikke sove....
Hei jente 18 år Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss hvordan du har det etter det grusomme som hendte i Marokko. Du er ikke ...
Jeg er redd for terror-hva kan jeg gjøre for å ikke være redd?
Hei jente 13 år Takk for at du skriver til oss i Ung.no. Det er mange som strever med de samme bekymringene som du har, spesielt etter all den terr...
Jeg har angst. Kraftig angst. Jeg kaster opp. Jeg er livredd.
Hei jente 20 år Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller oss hvordan du har det og hva du er redd for. Det er godt at du er ærlig og je...
Er redd for atomkrig.
Hei Jeg forstår at du er redd for atomkrig. Atomkrig er jo det verste som kan skje menneskeheten. Nettopp derfor er det lite sannsynlig at dette skj...
Jeg er livredd for terror, store konflikter og krig etter det jeg har opplevd. Hva bør jeg gjøre?
Hei Takk til deg som skriver til oss her i ung.no. Du beskriver vonde minner og opplevelser fra Syria, som jeg godt kan forstå at du fortsatt synes...
Jeg er litt redd for at 3. verdenskrig skal begynne
Hei Tusen takk for at du skriver til oss, jente 13 år! Det er nok mange, både ungdommer og voksne, som innimellom blir litt redde for at det skal ...
Tror dere det kommer en ny verdenskrig?
Hei Man kan bekymre seg for krig og katastrofer.  Særlig når man hører mye om uro rundt i verden, blir man lett mer bekymret.  -Det er jo ingen ...
Hvordan kan jeg bli mindre redd for at IS skal invadere Norge?
Hei jente 13 år. Jeg forstår at du er redd om du har tanker og bekymringer om at IS skal komme og invadere Norge. Å bekymre seg er ofte en vane e...
Jeg skal reise til Hellas med familien, men er veldig redd for terror
Hei! Så fint at du skriver til oss!Så strevsomt du må ha det når du hele tiden går rundt å er bekymret for terror. Du skal vite at selv om det...
Jeg blir redd for alt det vonde som skjer i verden. Tips?
Hei Takk for at du skriver til oss. Ut ifra det jeg leser tenker jeg at dette må være vanskelig for deg. Å være mye redd er ingen god følelse ...
Er så redd og bekymret for krig!
Hei Takk for at du skriver til oss. Det er fint at du følger med på nyheter og det som skjer i verden. Men, siden du blir så redd når du får f...
Hva skjer hvis det blir en atomkrig mellom Nord Korea og USA?
Hei Tusen takk for at du skriver til oss, gutt 15 år! Jeg forstår at du blir redd og engstelig når du tenker på at det kan bli krig mellom to st...
Se alle