Hopp til hovedinnholdet

Martin: Jeg føler meg trygg, når jeg har mobilen med meg overalt. Les innlegg Liten pil høyre

Kommentaren

Jente er lei seg (colourbox.com)
Jente er lei seg (colourbox.com)

A-Å

Hvordan takle bekymringer rundt terror

Minnemarkering etter terror (colourbox.com)
REDD? Du kan hjelpe deg selv med å dempe bekymringen

Er du redd for terror? Få tips til hvordan du kan lære deg å takle frykten.

Offentlig og kvalitetssikret

Av psykolog, dr. philos Atle Dyregrov

Mange er på vakt og blir urolige når aviser og medier skriver om at det er terrorvarsler i ulike land. Selv om dette er forståelig, så hjelper det så lite at vi går rundt og er redde. Det er jo akkurat det som terrorister ønsker å oppnå; de vil skremme oss. De vil skremme oss til å være redde og ikke kunne leve livene våre slik som vi vil. Derfor er det viktig at vi ikke lar oss skremme og at vi kan dempe våre bekymringer. Det betyr ikke at vi skal være naive. Ser eller hører vi om noe som vi tror kan bety at det skal skje en terrorhandling, skal vi selvfølgelig gå til politiet med den informasjonen. Men vi må dessverre lære oss å leve med trusler om terror. Rådene under kan gjøre at du lever bedre med situasjonen om du er bekymret.

Hvordan kan du dempe bekymringene dine?

Det finnes ikke en "riktig" måte å leve med frykt og usikkerhet på. Om du spør dine venner vil du helt sikkert høre ulike svar på hva de tenker om terroren og hva de gjør for ikke å bekymre seg for mye. Det gjelder å ha flere verktøy i verktøykassen sin og kunne være fleksibel. Virker ikke en metode, så virker en annen. Terror er en trussel som du ikke kan kontrollere, og med slike trusler er det mest nyttig å lære seg å distrahere seg eller ikke tenke på den. Bruker du tankene på andre ting enn det du opplever som truende, vil tanker og følelser ikke aktiveres så lett, og frykt og usikkerhet unngås. De fleste som lever med alvorlig sykdom tenker ikke hele tiden på at de kan dø av sykdommen - de lærer seg å leve best mulig. Å skyve unna tankene kan gjøre at man blir mindre bekymret og kan ha det bedre i hverdagen enn om bekymringene får ta overhånd.

Hold deg i aktivitet

Ulike former for aktiviteter er vanligvis nyttige for å dempe bekymringer. Når du spiller fotball eller håndball, er sammen med venner, går på kino osv. så avleder det bekymringstankene og da dempes spenning. Noen vil unngå alt de forbinder med mulighet for fare (f.eks. et populært sted eller samlingsplass i sentrum) i et forsøk på å gjøre trusselen mot dem selv minst mulig. Dette er vanligvis en dårlig strategi. Begynner vi å unngå plasser, situasjoner eller andre ting, så lar vi terroristene vinne og vi begynner å begrense livene våre.

Lev mest mulig vannlig

En bedre mestringsstrategi er å leve livene våre mest mulig vanlig, men også øke vår årvåkenhet noe, for å kunne oppdage og unngå fare tidlig. Det innebærer å passe litt mer på om ting man ser eller hører som man ikke føler stemmer helt, eller hvis du skulle få vite om noe som kan bli farlig senere.

Men dette er litt vanskelig, fordi hvis vi skal gå rundt å være på vakt stadig vekk, så vil redselen snike seg inn i livene våre. Derfor må du være forsiktig så ikke "faretankene" får for godt feste. Hvis vi går med denne "radaren" på hele tiden, vil vil bli veldig slitne. Det ser vi hos de som har opplevd terror eller traumesituasjoner tidligere. De kan ha vanskelig for å få faretankene under kontroll. Det er viktig å få tankene under kontroll fordi mange faretanker vanskeliggjør skolearbeid når de krever så mye energi at det går ut over konsentrasjon og hukommelse.

Skjerm deg for nyhetene

Den kan også være lurt å skjerme seg for "terroroppslag" i mediene. Jo mer du følger med på nyheter om terror og terrortrusler, desto mer redd kan du bli. Derfor er det et godt råd å skjerme seg mot mediedekningen. Det betyr ikke at en skal slutte å følge med, men kanskje det holder med én oppdatering om dagen.

Grå strek

Metode for å dempe bekymringer

Dersom du bekymrer deg veldig mye så kan du benytte en god metode for å dempe bekymringer. Den er slik:

    Sett av 15 til 20 minutter annen hver dag som du bruker til å tenke på dine bekymringer. Da kan du tenke på hva som taler for at noe skal skje, og på det som taler imot. I denne tiden er det ingen begrensninger på hva du kan tenke rundt din bekymring. Kanskje er det nok å gjøre dette en gang i uken, kanskje må du gjøre det oftere enn annen hver dag, inntil du får kontroll med bekymringene. Så kommer det viktigste: Når bekymringene kommer utenfor denne bekymringstiden (de 15-20 minuttene), så skal du bare legge merke til at de kommer, som om du ser på dem fra utsiden, og si til deg selv at du ikke skal tenke på dem nå, men i bekymringstiden din. Ikke bli irritert om de dukker opp igjen, bare si på nytt at dette skal du ta i bekymringstiden, og la tankene passere. Når du har sagt dette mange nok ganger, så vil tanken bli automatisk. Når bekymringstankene minker, lar du det gå flere dager mellom hver gang du setter av bekymringstid.

Det finnes et annet verktøy du kan legge i verktøykassen din, og det er å tenke "sterke" tanker. Si ting til deg selv som roer deg ned; "Det er ingen grunn til at dette skal skje her", "Politiet er mer på vakt enn noen gang før", "Jeg er trygg", "Dette skal gå bra", "Jeg kan være rolig". Du må finne ord som passer for deg, setninger som roer deg ned. Ved å snakke til deg selv på denne måten kan du gradvis dempe uroen som kommer fra bekymringer.

Se en film, les en bok

En god bok, en film, eller samvær med andre, er gode eksempler på aktiviteter som kan holde tankene borte fra det som skaper uro. Spesielt er det godt å være sammen med andre som gjør deg trygg og som ikke snakker mye om det som har skjedd. Det er godt å dele bekymringer med en lyttende venn, en mor eller far, eller en lærer. Å snakke med noen som er gode til å lytte og forstå din bekymring, kan være til hjelp for deg. Det er imidlertid lite lurt å snakke med noen hvis dere sammen bare gjør dere selv mer urolige.

Avspenningsmetoder

Om du kjenner deg urolig i kroppen kan trening, rolig musikk og ulike avspenningsmetoder også kunne hjelpe deg. Om du ikke vet om noen slike metoder så kan du finne informasjon på internett. Hvis du plustelig bli svært urolig, så kan du prøve følgende:

  • pust dypt inn gjennom nesen mens du teller rolig til 4-5
  • hold pusten mens du teller på samme måte
  • pust rolig ut gjennom nesen mens du teller igjen
  • til slutt venter du mens du teller til 4-5, før du gjentar det hele

Gjentar du denne måten å puste på en 4-6 ganger, vil du bli roligere.

Du kan ikke alltid ha full kontroll

Husk at du i mye av det du gjør har akseptert at livet er noe usikkert. Når du reiser med bil, buss, tog eller fly, går tur i naturen osv., er det aldri slik at du har full kontroll. Du må på sett og vis akseptere at ting kan skje og at du aldri kan ha helt kontroll alene. Vi er alle nødt til å leve med en viss grad av manglende kontroll. Du må stole på at politiet og de som har ansvar i samfunnet hele tiden arbeider for at terror ikke skal skje. Det kan være bra å akseptere dette - ikke kjempe mot det.

Om du uroer deg så mye at det går ut over din daglige fungering på skole eller i fritiden, så er det viktig at du søker hjelp. Da er helsesøster eller fastlegen din noen du kan snakke med eller spørre om råd.

Jeg håper at dette er råd du kan ha nytte av, men husk at virkningen av metodene som oftest er avhengig av at du trener på dem og har tålmodighet med deg selv.

Av psykolog, dr. philos Atle Dyregrov


Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Kalla
1
28.03.2016 01:18:05
Jeg har angst og ocd og terror er veldig veldig vanskelig for meg. Har allerede lært disse i behandlinger men takk for økt fokus
Maggan♥
1
21.11.2015 22:27:41
Takk for gode råd!☺☻

Spørsmål og svar

Jeg er redd for terror og det plager meg.
Hei Takk for at du skriver til oss.  Du skriver at du er redd terror, og jeg synes det virker som du tenker mye og kjenner en del stress i hverdage...
Jeg er veldig redd hele tiden for å dø og føler døden er nær når folk blir skutt hvor som helst når som helst. Hva skjer? 
Hei Takk for at du skriver til oss!Du forteller at du kjenner at du har blitt annerledes som person etter terrorangrepene som skjer i verden, og at d...
Tror dere det kommer en ny verdenskrig?
Hei Man kan bekymre seg for krig og katastrofer.  Særlig når man hører mye om uro rundt i verden, blir man lett mer bekymret.  -Det er jo ingen ...
WW3 etter at Tyrkia har skutt ned det Russiske Jagerflyet?
Hei Nei, vi tror ikke det. Dette må riktige myndigheter gi et bedre svar på, men slik situasjonen er nå så synes ikke situasjonen riktig så dra...
Er det trygt å reise til europeiske land?
Hei jente, 14 år. Takk for at du skriver til oss.Jeg kan forstå at du lurer på om det er trygt å reise til de landene du nevner her.I den senere ...
Jeg skal til USA på ferie til sommeren og er veldig redd for at det skal komme et terrorangrep når jeg er der. 
Hei jente 14 år. Takk for at du skriver til oss i Ung.no. Det er nok mange som kan kjenne seg igjen frykten du har for terrorangrep og redselen for...
Jeg blir redd for alt det vonde som skjer i verden. Tips?
Hei Takk for at du skriver til oss. Ut ifra det jeg leser tenker jeg at dette må være vanskelig for deg. Å være mye redd er ingen god følelse ...
Jeg lurer på om det er en stor risiko for at IS-soldatene kommer til Norge?
Hei Terrorangrepene i Paris og de grusomme handlingene til IS skremmer oss alle. Det er en påminnelse om at heller ikke «vår» del av verden helt ...
Mamma skal på ferie til Frankrike og Tyskland til høsten, og jeg gruer meg veldig fordi jeg er livredd for at de skal skje dem noe.
Hei Takk for at du skriver til oss! Du forteller at du har tenkt en stund på at du er livredd for at det skal skje noe med moren din når hun skal ...
Jeg er konstant redd.
Hei, og takk for at du skriver til oss om dette. Det er ubehagelig å være redd.  Du lar deg ikke hindre av redselen og drar til byen mm i hverdage...
Jeg har blitt redd for å dø eller bli bombet. Jeg skal til London i sommer og er livredd for at noen skal bombe oss der. Er det noe jeg kan gjøre for at det skal bli bedre?
Hei Takk for at du skriver til oss! Du skriver at du har blitt redd for å dø eller bli bombet. Du beskriver at du er redd for å dø av bombe når...
Sommerferien er nær og jeg gruer meg til reisinga pga alle de selvmordbombera, flykræsj eller fly som bare forsvinner. Jeg gruer meg til ferien, men alle andre gleder seg.
Hei Takk for at du skriver til oss! Du skriver at du gruer deg til all reisinga i sommer fordi du tenker på selvmordbombere, flykræsj og fly som f...
Se alle