Hopp til hovedinnholdet

Den store NATO-øvelsen

Mange soldater går bortover veien (Colourbox)
ØVELSE: Mange soldater fra flere land samles i Norge for å trene sammen i høst. Det betyr at det flere steder kan gå soldater ute i gatene.

I år arrangeres det er stor NATO-øvelse i Norge. Det betyr at du kan se soldater med våpen i gatene utover høsten.

Offentlig og kvalitetssikret
Mange soldater går bortover veien (Colourbox)
ØVELSE: Mange soldater fra flere land samles i Norge for å trene sammen i høst. Det betyr at det flere steder kan gå soldater ute i gatene.

Stor militærøvelse i Norge

Nå i høst arrangeres en stor militærøvelse i Norge som kalles for «Trident Juncture». Det har allerede kommet soldater til Norge fra ulike land i verden, og det vil komme enda flere over de neste ukene og månedene. Soldatene kommer fra land som er medlem i en organisasjon som heter NATO. NATO er et fellesskap av mange ulike land, som vil hjelpe å forsvare hverandre dersom noen land som ikke er medlem i NATO angriper et av landene. Sjefen for NATO kalles generalsekretær, og nå for tiden er det vår tidligere statsminister, Jens Stoltenberg, som er sjef. Han jobber for å øke sikkerheten i verden og forhindre at land tar i bruk skadelige våpen for å ødelegge og skade menneskene som bor der.

Hvorfor er det en øvelse?

For at landene i NATO skal kunne hjelpe hverandre, trenger soldatene å treffe hverandre, bli kjent, og øve på hvordan de kan jobbe sammen på en god måte. For at soldatene skal kunne bli gode i sitt arbeid, trenger de å øve på situasjoner som ligner på ekte kriger og katastrofer. Derfor har Norges forsvar invitert til en stor øvelse som skal foregå flere ulike steder i landet utover høsten. For at det skal bli så likt en ordentlig krig som mulig, går soldatene kledd i uniform og kjører militære kjøretøy. De har også våpen. For at øvelsen skal gi god trening må den ligne mest mulig på virkeligheten, og derfor trener soldatene på steder der folk bor, jobber, kjører bil og går på skole.

Viktig å huske på – bare trening

Du kommer til å se soldatene i gatene og i nærheten av der du pleier å være. Det er likevel viktig å huske på at dette bare er trening og ikke en ordentlig krig. Soldatene er her for å lære mer og bli bedre kjent med hverandre. Øvelsen har blitt planlagt i lang, lang tid av eksperter på hvordan man kan forsvare landet. De er godt forberedt og har planer for hva de skal gjøre og hvordan øvelsen kan skje på en trygg og fin måte.

Noen unge kan oppleve disse øvelsene som spennende, og de vil kanskje oppsøke stedene der soldatene er for å se hva de gjør. Det er viktig å høre på hva de voksne sier når det gjelder hvor man har lov til å gå og ikke, slik at ingen kommer i veien eller havner i farlige situasjoner. Du vil kanskje se dem langs veiene til eller fra skolen din. Det er viktig at du er helt sikker på at soldatene har sett deg dersom du kommer nær dem og retter deg etter det vaktene sier. Husk også at støyen kan være så høy at den kan være skadelig for ørene om du kommer for nært. På nettet finnes informasjon om øvelsen bl.a. her: https://forsvaret.no/%C3%B8velse

Kan oppleves ubehagelig

Det kan oppleves ubehagelig når soldatene øver så realistisk som de gjør. De har uniformer og hjelm, de bærer våpen, og det blir bråk og høye lyder fra motorkjøretøy, rop, skudd og drønn. Selv om dette bare er en øvelse, kan man kjenne uro. Dersom du er nær nok kan du kjenne det som skjer på kroppen og da kan det kjennes ubehagelig både for unge og voksne.

Hvis du blir urolig av det du ser, hører eller kjenner, kan du oppleve at hjertet slår litt fortere, du blir kanskje svett eller varm, du kan skvette til eller bli anspent i kroppen fordi musklene spenner seg. Noen kan kjenne det i magen, bli urolig i kroppen eller tenke litt mer på det de opplever. Dette er ikke farlig, men viser at kroppen gjør seg klar om noe farlig skulle hende. Det er meningen at kroppen skal reagere når du blir urolig, det gjør at du raskt kan komme seg bort fra situasjonen og i trygghet. Skulle du oppleve uro, gjør det godt å snakke med en venn eller voksen. Det hjelper å være sammen med andre når man blir urolig.

Et av verdens tryggeste land

Det kan også være at du tenker litt mer på krig når du vet det er en slik NATO-øvelse der du bor. Du har sett nyheter, vært på nettet eller lest i aviser om krig og terror, og med soldatene i nabolaget minner det om at verden kan være utrygg. Dette kan gi tanker om at slikt også kan skje i Norge, og g da kan du selvsagt bli redd.

Noen unge tenker mye på dette, så mye at det blir vanskelig å konsentrere seg på skolen eller følge med på andre ting. De som er engstelige av natur opplever dette mer enn andre. Ubehagelige tanker kommer oftest om kvelden, og kan gjøre det vanskelig å sovne. Da sniker utrygge tanker seg inn og en kan bli redd for at noe skal skje med de som en er glad i, med deg selv, eller i verste fall at du må reise bort fra der du bor fordi det ikke er trygt å være i Norge lenger. Da er det viktig å huske på at Norge er et av verdens tryggeste land å bo i. Det har ikke vært krig her på over 70 år. Det er heller ingen grunn til å tro at det er noen stor fare for krig i Norge i årene som kommer.

For noen er det verre

Om du har flyktet fra et sted i verden der du har opplevd krig, kan en slik øvelse minne deg om dette og du kan fort bli redd igjen. Dere som har en klassekamerat som har opplevd krig kan kanskje tenke på at det er ekstra vanskelig med slike øvelser for han eller henne. Soldater, skudd og andre militæraktiviteter blir en påminner for krigsopplevelser. Om du skulle ha flyktet fra krig vil du lettere bli urolig og det kan hende at du trenger å snakke med en voksen om dette. På skolen er helsesykepleier en som det er naturlig å snakke med, men du kan også snakke med en annen voksen du stoler på.

Det er ikke alltid så lett å dele med en venn at du er urolig, men det kan være viktig å være med andre for å kjenne seg trygg. Dessverre er det noen ganger at det spres rykter i ungdomsgrupper som gir ekstra stor uro. Om noen slike skulle oppstå bør du snakke med voksne og sjekke hva som er riktig på nyhetssider. Kanskje du har en venn i klassen som du vet har hatt det vanskelig, og som trenger litt ekstra oppmerksomhet nå? Det kan være fint å få støtte fra en venn eller bli invitert med på noe hyggelig, slik at ikke uroen får vokse seg sterk.

Hvis du blir urolig og redd for eksempel når du skal sove, kan du snakke med voksne om dette. Du kan også minne deg på at Norge er trygt og tenke «sterke» tanker: «Det er bare en øvelse», «Jeg kan roe meg ned», «Nå må jeg huske å puste dypt og roe meg ned» eller noe annet som gjør at du blir rolig. Om du er urolig så kan du også vite at det hjelper å puste rolig og dypt inn gjennom nesen, holde pusten mens du teller rolig til 5 før du puster rolig ut igjen gjennom munnen. Gjentar du dette 3-4 ganger så vil kroppen bli litt roligere.

Det er bare en øvelse

Husk at dette bare er en øvelse, og at den er viktig for at NATO-landene skal kunne gjøre en god jobb med å beskytte oss. Og selv om vi ikke kan garantere at Norge ikke vil rammes av krig eller terror i fremtiden, så er slike øvelser nødvendige for at vi som bor i NATO-land får hjelp og beskyttelse fra de andre landene. Soldatene jobber for at vi skal være trygge, og denne høsten i Norge lærer de hvordan de kan bli enda bedre til å gjøre denne jobben.

Skrevet av:
Klinikk for krisepsykologi AS
Sist oppdatert:
24.09.2018
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Gutt_13
2
11.10.2018 22:01:44
Ja, ja hvis det p løpe rundt i gatene får dem til å føle seg viktig så greit får meg!
Fra melhus kommune
2
11.10.2018 21:07:48
Sett masse militær biler flere dager på rad. Utrolig fascinerende, jeg blir stående og ser på.