Om du merker endringer i familien er det er lett å bli usikker, og du kan kanskje fantasere om hva du tror at har skjedd, eller vil skje.

Eksempler på ting som kan gjøre deg usikker:

 • En melding eller et tapt anrop på telefonen til en av foreldrene dine

 • En samtale mellom foreldrene dine der de sa ting som gjorde deg usikker

 • At stemningen hjemme er annerledes enn før

Be foreldrene dine om å være ærlige

Vi ser ofte for oss det verste og blir triste av noe vi ikke en gang vet at er sant. Derfor er det lurt å snakke med foreldrene dine om du er usikker, og be om ærlige svar.

Hvis du tror en av foreldrene dine er utro, eller at det er noe galt mellom dem, kan det være lurt å si det, og hvorfor du tror det. Si at dette er noe du tenker mye på og som du trenger å finne ut av.

Du kan også si litt om følelsene dine. Hva har gjort deg redd eller usikker? Kom med alle spørsmål og si at det er viktig for deg at foreldrene dine gir deg ærlige svar, sånn at du kan bli mindre usikker.

Sett noe du ikke skulle ha sett?

Har du sett noe du ikke er ment å se, er det ikke din feil. Det er foreldrene dine sitt ansvar at familien føler seg trygg. Ikke vær redd for at foreldrene dine skal bli sinte på deg for at du for eksempel har overhørt noe eller sett noe på telefonen deres.

FAKTA

Vil du å snakke med noen om det?

 • Helsesykepleier på skolen eller helsestasjon for ungdom er gode steder å ta kontakt.
 • Vi har samlet mange gode chattetjenester som du kan kontakte, helt anonymt.
 • Du kan også sende spørsmål anonymt til vår spørretjeneste, og få svar fra fagfolk om hva du bør gjøre med den situasjonen du står i.
 • Hvis det er så vanskelig hjemme at du er redd, eller har behov for hjelp akkurat nå, kan du kontakte alarmtelefonen for barn og unge på chat eller telefonnummeret 116 111.
 • Kanskje er det ikke slik du tror

  Selv om du tror at noe er galt er det ikke sikkert at det stemmer, eller er så ille som du tror. Det kan være hundrevis av forklaringer. Kanskje vet begge foreldrene om det som skjer, selv om det ikke ser sånn ut?

  Noen ganger lever foreldre litt separate liv. De kan ha avtaler om hvordan de skal være kjærester, som fungerer bra for dem. Selv om mye av dette kan virke rart og annerledes for deg kan det hende de har det fint med det.

  Det er også viktig å huske på at det ikke er unormalt å krangle eller ha dårlige perioder i et forhold. Hvis noe har skjedd mellom foreldrene dine trenger det ikke å bety at de ikke er glad i hverandre lenger, eller at de skal gå fra hverandre. Alle har det vanskelig innimellom, og stort sett finner foreldre ut av dette, og ting roer seg.

  Hva har du rett til å få vite?

  Det er ikke sånn du skal vite alt om foreldrene dine sine liv – noen hemmeligheter må de få lov til å ha. Men hvis du tror at en av dem er utro, eller noe annet som er vondt for deg, er det viktig at du snakker med dem om det.

  Det er foreldrene dine sitt ansvar å ordne opp med hverandre, men det er også deres ansvar å ta vare på deg og lytte hvis du har noe på hjertet.

  Noen ganger trenger foreldrene hjelp

  Hvis du har det vanskelig hjemme kan du ta kontakt med et familievernkontor i bydelen/kommunen der du bor. De kan hjelpe dere med å finne ut av ting, og lytte til det du har å si. Deres jobb er å hjelpe familier som ha det litt vanskelig.

  Vil du snakke med noen om det?

   

  Spørsmål og svar til ungdom med utro foreldre

  Flere ungdommer skriver til oss om at foreldrene deres er utro, og lurer på hva de skal gjøre. Kanskje det kan hjelpe deg, hvis du er i samme situasjon?

  Om å se en tekstmelding fra en fremmed:

  Spørsmål fra gutt (16 år): Jeg har nettopp har begynt å øvelsekjøre. En gang da jeg parkerte utenfor en butikk skulle mamma inn og handle, og da så jeg at hun fikk en melding på engelsk der det stod "kan vi snakke i kveld når barna dine såver?"

  Da jeg så den gikk jeg inn på mobilen hennes og så at de hadde snakket mye over telefonen og truffet hverandre mye mens meg og brødrene mine var på skolen. Jeg tror at mammaen min er utro - hva kan jeg gjøre?

   Svar fra fagperson: Takk for at du skriver til oss! Jeg syns spørsmålet ditt er veldig fint og viktig. Det er helt sikkert mange barn som opplever det samme som deg: Å tilfeldigvis finne ut noe hemmelig fra de voksnes liv, noe som er vanskelig å håndtere og som skaper usikkerhet og kanskje at man blir lei seg av det man får høre. Sånn som for eksempel utroskap. Da er det bra å kunne vite hva man kan gjøre med det, og hvordan man kan snakke om de voksne om det.

   Hvis du tror mamma er utro syns jeg at du burde fortelle henne at du tror det, og hva som er grunnen til at du tror det. Altså at du har funnet ting på telefonen hennes som tyder på at det er slik. Ikke vær redd for at hun skal bli sint på deg for at du har sjekka telefonen hennes! Fortell at du tilfeldigvis så den meldingen på engelsk da hun var inne i butikken, og at du da skjønte at det var noe og at dette tenker du mye på og trenger å finne ut av.

   Fortell henne hva det gjorde med deg da du så meldingene og skjønte at de har både snakket sammen og truffet hverandre. Hvilke følelser fikk du, hva ble du redd eller usikker på? Kom med alle spørsmål du har rundt dette! Det er viktig at mamma gir deg svar så du kan minske usikkerheten. Ofte gjør usikkerheten oss veldig fantasifulle og når vi bare vet litt men ikke får det hele bildet, begynner vi gjerne å fantasere om hva vi tror har skjedd i situasjonen. Da ser vi for oss de verste scener en kan tenke seg, og så blir vi triste av noe vi ikke engang kan være sikre på at har skjedd. Det er bortkasta bekymringer!

   Ta heller tak i det som er situasjonen for dere, og finn ut så mye du kan. Det er jo ikke sikkert at dette er utroskap slik du har sett for deg. Det kan være hundrevis av forklaringer. Det viktigste er at du er ærlig med mamma på at du har sett meldingene og at du vet noe, og at hun nå er ærlig med deg om det som skjer. Selvsagt er det ikke sånn at barn kan få vite alt om de voksnes liv, og noen hemmeligheter skal og bør foreldre få lov til å ha. Men slike ting som dette - og det at du har funnet ut noe - det må snakkes om!

   Og - hvis det viser seg å være utroskap må du og mamma snakke om dette. Hvem andre i familien er involvert, hvordan skal du forholde deg til det, hva kan du forvente av mamma fremover? Hvis det blir vanskelig hjemme etter dette anbefaler jeg dere å ta kontakt med et familievernkontor i bydelen/kommunen der du bor. De kan hjelpe dere med å finne ut av ting og å prate sammen. De er proffe i å hjelpe familier som har ulike former for konflikter og vanskeligheter.

   Jeg ønsker deg lykke til, håper det går bra å prate med mamma og at hun er ærlig og tydelig med deg om hva dette handler om!

   Vennlig hilsen familieterapeuten

  Om å vite at en forelder har vært utro lenge:

  Spørsmål fra jente (18 år): Pappa er utro mot mamma. Han hadde glemt å logge av Facebook, og jeg fant en samtale mellom ham og en kvinne hvor de snakket veldig seksuelt. Det stod flere ganger at de har møtt hverandre og hatt sex. Jeg bladde lenge, og fant ut at dette har foregått i tre år. Jeg er sint, skuffet, fortvilet. Jeg får ikke sove om natta.

  Jeg klarer ikke bestemme meg for om jeg skal si noe, men jeg synes mamma fortjener så mye bedre enn dette. Skal jeg si noe til pappa først? Hvordan skal jeg da gå frem? Jeg vet jo selvsagt at jeg ikke har noen rett i å snoke i hans samtaler på Facebook, men når han glemte å logge av å den poppet opp rett foran øynene mine klarte jeg ikke la være. Jeg ble så såret og sint, og jeg aner virkelig ikke hva jeg skal gjøre...

   Svar fra fagperson: Takk for at du skriver til oss. Jeg kan forstå at den situasjonen du er i er veldig vanskelig. Det er trist at du må oppleve dette, og det du har oppdaget har ført deg inn i en vond situasjon.

   Du har rett i at du ikke burde snoke i pappas samtaler, men det er forståelig at du ikke klarte å la være. Reaksjonen din på det du oppdaget er helt normal, og det er ikke rart at du er sint, skuffet og fortvilet.

   Det blir ikke lett uansett hva du gjør i denne saken. Kan det være at mammaen din vet om forholdet? Noen ganger er det sånn at foreldre lever litt separate liv. Hvis mammaen din ikke vet dette kan det være vanskelig for deg å skjule det du har oppdaget, og det er kanskje ikke riktig heller.

   Det er vanskelig å gi deg råd i forhold til hva du skal gjøre. Uansett vil det mest sannsynlig få en konsekvens hvis du tar det opp. Det blir kanskje krangling, gråt og fortvilelse, men kanskje også tilgivelse. For noen kan utroskap føre til at man finner tilbake til hverandre. For andre blir utroskap vanskelig å tilgi, og de går fra hverandre.

   Skal du ta dette opp bør du kanskje ta det med pappaen din først. Fortell hva du har oppdaget, og hør hva han har å si.

   Hvis mammaen din ikke vet om dette bør pappaen din ta det opp med henne selv.

   Hvis du ønsker noen andre enn foreldrene dine å snakke med kan du kontakte helsestasjonen for ungdom.

   Lykke til.

   Vennlig hilsen helsesykepleier