Hopp til hovedinnholdet

Mamma eller pappa er utro - hva gjør jeg?

Tar av seg ringen (colourbox,com)
MISTANKE: Har du mistanke om at en av foreldrene dine er utro? Her får du noen tips til hva du kan gjøre.

Har du mistanke om at en av foreldrene dine er utro? Det kan skape usikkerhet og være vanskelig og sårbart. Her får du noen tips til hva du kan gjøre, og hvordan du kan snakke med foreldrene sine om det.

Offentlig og kvalitetssikret
Tar av seg ringen (colourbox,com)
MISTANKE: Har du mistanke om at en av foreldrene dine er utro? Her får du noen tips til hva du kan gjøre.

Usikkerhet kan gjøre noe med fantasien

 • Kanskje har du sett en melding eller et tapt anrop på telefonen til mamma eller pappa som skapte bekymring hos deg?
 • Eller har du hørt en samtale mellom foreldrene dine der de sa ting som gjorde deg usikker?
 • Kanskje er stemningen hjemme annerledes enn før og du lurer på om noe er galt?

Snakk med foreldre og be om ærlige svar

Om du merker endringer i familien er det er lett å bli usikker. Usikkerheten kan gjøre oss fantasifulle når vi bare vet litt, men ikke får hele bildet. Da kan det være lett å fantasere om hva vi tror har skjedd eller tror at skal skje. Vi ser for oss de verste scener vi kan tenke oss, og så blir vi triste av noe vi ikke engang kan være sikre på er sant. Det kan være unødvendige bekymringer. Derfor er det lurt å snakke med foreldrene sine om det man er usikker på, og be om ærlige svar.

Spør selv om det er flaut

Hvis du har sett eller hørt noe som får deg til å lure på om moren eller faren din er utro, eller at det er noe galt mellom foreldrene dine kan det være lurt at du forteller at du tror det, og hva som er grunnen til at du tror det. Fortell at dette tenker du mye på, og trenger å finne ut av. Har du sett noe du ikke er ment å se, er det ikke din feil. Det er deres ansvar at det skal føles trygt og forutsigbart for deg og familien. Ikke vær redd for at foreldrene dine skal bli sinte på deg for at du har overhørt noe eller sjekket telefonen deres.

Du kan også si litt om følelsene du sitter med. Hva har gjort deg redd eller usikker? Kom med alle spørsmål du har rundt dette. Det er viktig at foreldrene dine prøver å gi deg ærlige svar slik at du kan blir informert og helst mindre usikker.

Kanskje er det ikke slik du tror

Selv om du har sett eller hørt noe som skaper mistanke om utroskap blant foreldrene dine, er det ikke sikkert at det stemmer eller er så ille som du har trodd. Det kan være hundrevis av forklaringer. Kanskje vet den andre forelderen om det som skjer, selv om det ikke ser sånn ut for deg. Noen ganger er det sånn at foreldre lever litt separate liv. De kan ha avtaler seg i mellom om hvordan de skal leve som kjærester som fungerer godt for dem. Selv om mye av dette kan virke rart og annerledes for deg kan det hende de har det fint med det. Det er også viktig å huske på at det ikke er unormalt å krangle eller ha dårlige perioder i et forhold. Det at noe har skjedd mellom foreldrene dine trenger ikke å bety at de ikke er glad i hverandre lenger, eller at de skal gå fra hverandre. Alle voksne krangler eller får det vanskelig innimellom, og stort sett finner de ut av dette på egenhånd slik at ting roer seg.

Hva har du rett til å få vite?

Det er ikke sånn at barn skal vite alt om de voksnes liv, og noen hemmeligheter skal foreldre få lov til å ha. Men om du har mistanker om utroskap eller annet som er vondt for deg som barn i en familie, er det viktig at du snakker med dem om det. Det er de voksnes ansvar å ta diskusjonen med hverandre, men det er også deres ansvar å følge opp saken med deg. Er det noe du må forholde deg til? Vil det bli noen endringer i familielivet, og hva du kan forvente av foreldrene dine fremover?

Noen ganger trenger foreldrene hjelp

Hvis det blir vanskelig hjemme i forbindelse med at en av foreldrene dine har vært eller er utro, kan du ta kontakt med et familievernkontor i bydelen/kommunen der du bor. De kan hjelpe dere med å finne ut av ting og å prate sammen. Deres jobb er å hjelpe familier som har ulike former for konflikter og vanskeligheter av denne typen. Det er ikke ditt ansvar å få foreldrene dine til å få hjelp, men du kan også prate med dem om det som har skjedd hjemme. Helsesykepleier på skolen eller helsestasjon for ungdom være gode steder å ta kontakt.

SPØRSMÅL OG SVAR SOM KAN VÆRE TIL HJELP

Spørsmål

Hei. Jeg er en gutt på 16 år som nettopp har begynt å øvelsekjøre. En gang da jeg parkerte utenfor en butikk skulle mamma inn og handle, og da så jeg at hun fikk en melding på engelsk der det stod "kan vi snakke i kveld når barna dine såver?"

Da jeg så den gikk jeg inn på mobilen hennes og så at de hadde snakket mye over telefonen og truffet hverandre mye mens meg og brødrene mine var på skolen. Jeg tror at mammaen min er utro - hva kan jeg gjøre?

  Svar

  Hei.

  Takk for at du skriver til oss! Jeg syns spørsmålet ditt er veldig fint og viktig. Det er helt sikkert mange barn som opplever det samme som deg: Å tilfeldigvis finne ut noe hemmelig fra de voksnes liv, noe som er vanskelig å håndtere og som skaper usikkerhet og kanskje at man blir lei seg av det man får høre. Sånn som for eksempel utroskap. Da er det bra å kunne vite hva man kan gjøre med det, og hvordan man kan snakke om de voksne om det.

  Hvis du tror mamma er utro syns jeg at du burde fortelle henne at du tror det, og hva som er grunnen til at du tror det. Altså at du har funnet ting på telefonen hennes som tyder på at det er slik. Ikke vær redd for at hun skal bli sint på deg for at du har sjekka telefonen hennes! Fortell at du tilfeldigvis så den meldingen på engelsk da hun var inne i butikken, og at du da skjønte at det var noe og at dette tenker du mye på og trenger å finne ut av.

  Fortell henne hva det gjorde med deg da du så meldingene og skjønte at de har både snakket sammen og truffet hverandre. Hvilke følelser fikk du, hva ble du redd eller usikker på? Kom med alle spørsmål du har rundt dette! Det er viktig at mamma gir deg svar så du kan minske usikkerheten. Ofte gjør usikkerheten oss veldig fantasifulle og når vi bare vet litt men ikke får det hele bildet, begynner vi gjerne å fantasere om hva vi tror har skjedd i situasjonen. Da ser vi for oss de verste scener en kan tenke seg, og så blir vi triste av noe vi ikke engang kan være sikre på at har skjedd. Det er bortkasta bekymringer!

   

   

  Ta heller tak i det som er situasjonen for dere, og finn ut så mye du kan. Det er jo ikke sikkert at dette er utroskap slik du har sett for deg. Det kan være hundrevis av forklaringer. Det viktigste er at du er ærlig med mamma på at du har sett meldingene og at du vet noe, og at hun nå er ærlig med deg om det som skjer. Selvsagt er det ikke sånn at barn kan få vite alt om de voksnes liv, og noen hemmeligheter skal og bør foreldre få lov til å ha. Men slike ting som dette - og det at du har funnet ut noe - det må snakkes om!

  Og - hvis det viser seg å være utroskap må du og mamma snakke om dette. Hvem andre i familien er involvert, hvordan skal du forholde deg til det, hva kan du forvente av mamma fremover? Hvis det blir vanskelig hjemme etter dette anbefaler jeg dere å ta kontakt med et familievernkontor i bydelen/kommunen der du bor. De kan hjelpe dere med å finne ut av ting og å prate sammen. De er proffe i å hjelpe familier som har ulike former for konflikter og vanskeligheter.

  Jeg ønsker deg lykke til, håper det går bra å prate med mamma og at hun er ærlig og tydelig med deg om hva dette handler om!

  Vennlig hilsen familieterapeuten

 

Spørsmål:

Pappa er utro mot mamma. Han hadde glemt å logge av Facebook, og jeg fant en samtale mellom ham og en kvinne hvor de snakket veldig seksuelt. Det stod flere ganger at de har møtt hverandre og hatt sex. Jeg bladde lenge, og fant ut at dette har foregått i tre år. Jeg er sint, skuffet, fortvilet. Jeg får ikke sove om natta.

Jeg klarer ikke bestemme meg for om jeg skal si noe, men jeg synes mamma fortjener så mye bedre enn dette. Skal jeg si noe til pappa først? Hvordan skal jeg da gå frem? Jeg vet jo selvsagt at jeg ikke har noen rett i å snoke i hans samtaler på Facebook, men når han glemte å logge av å den poppet opp rett foran øynene mine klarte jeg ikke la være. Jeg ble så såret og sint, og jeg aner virkelig ikke hva jeg skal gjøre...

  Svar:

  Hei jente, 18 år.

  Takk for at du skriver til oss. Jeg kan forstå at den situasjonen du er i er veldig vanskelig. Det er trist at du må oppleve dette, og det du har oppdaget har ført deg inn i en vond situasjon.

  Du har rett i at du ikke burde snoke i pappas samtaler, men det er forståelig at du ikke klarte å la være. Reaksjonen din på det du oppdaget er helt normal, og det er ikke rart at du er sint, skuffet og fortvilet.

  Det blir ikke lett uansett hva du gjør i denne saken. Kan det være at mammaen din vet om forholdet? Noen ganger er det sånn at foreldre lever litt separate liv. Hvis mammaen din ikke vet dette kan det være vanskelig for deg å skjule det du har oppdaget, og det er kanskje ikke riktig heller.

  Det er vanskelig å gi deg råd i forhold til hva du skal gjøre. Uansett vil det mest sannsynlig få en konsekvens hvis du tar det opp. Det blir kanskje krangling, gråt og fortvilelse, men kanskje også tilgivelse. For noen kan utroskap føre til at man finner tilbake til hverandre. For andre blir utroskap vanskelig å tilgi, og de går fra hverandre.

  Skal du ta dette opp bør du kanskje ta det med pappaen din først. Fortell hva du har oppdaget, og hør hva han har å si.

  Hvis mammaen din ikke vet om dette bør pappaen din ta det opp med henne selv.

  Hvis du ønsker noen andre enn foreldrene dine å snakke med kan du kontakte helsestasjonen for ungdom.

  Lykke til.

  Vennlig hilsen helsesykepleierKilder:
Kilde: Bufdir / ung.no
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

Foreldrene mine skal skilles og det er et kaos hjemme.
Hei jente 13 år. Jeg forstår at det er vanskelig for deg i dette kaoset hjemme som du beskriver. Det er ikke godt å være vitne til et brudd mello...
Fant ut at mamma har vært utro
Hei Det er mange ungdommer som tar kontakt med det samme dilemmaet som du har: Å finne ut noe hemmelig fra foreldrenes liv, noe som er vanskelig ...
Faren min har vært utro, mamma er deprimert
Hei jente 15 år Det høres ut som at foreldrene dine har fått seg en krise, og du har på en måte havnet midt i. Du ønsket svar fort, og jeg se...
Søsteren min holder på med 2 samtidig. Hva syns dere jeg skal gjøre?
Hei jente 17 år. Takk for at du skrev til ung.no Jeg forstår at du finner det din søster gjør moralsk uansvarlig. Det kan ikke være lett å væ...
Skal jeg fortelle mamma at pappa snakker med og får nakenbilder av andre damer via telefonen sin? Jeg vil ikke at familien skal bli splittet.
Hei Jente 16 år. Takk for at du skriver til Ung.no.Du forteller om et svært vanskelig dilemma som det ikke finnes et klart svar på. Det er også ...
13-åring synes det er ekkelt å høre at far og kjæresten har sex.
Hei Hei - og takk for at du skriver til ung.no. Det hender at barn og ungdom kan være våkne/våkne og forstå av lyder de hører at dette er forel...
Jente 14 år så en melding på moren sin mobil og lurer på om hun er utro.  
Hei Noen ganger ser vi ting det ikke er meningen at vi skal se. Dette har ført deg i en vanskelig situasjon. Jeg forstår at det ikke er noe hyggeli...
Tror mamma er utro mot pappa
Hei, og takk for at du skriver til ung.no! Du er kommet i en vanskelig situasjon. Noen ganger får man informasjon man skulle ønske man ikke hadde. ...
Jeg er så lei av faren min
Hei Takk for at du skriver til oss! Du forteller om mange vanskelige og krevende følelser du har for faren din, og ut ifra dine fortellinger kan jeg...
Jeg tror pappa er utro mot mamma.
Hei jente 13 år Du sier at du tror pappa er utro mot mamma fordi du så tilfeldig en tinder flørt på telefonen hans. Etter å ha sett på netflix ...
Pappa har et slags forhold til en annen dame. Mamma og pappa vet ikke at jeg vet. 
Hei Takk til deg som skriver til oss i ung.no.  Du har sett at mamma har søkt på hvordan komme eg over utroskap fra ektefelle, og har senere fåt...
Mamma har fått en ny fengselkjæreste og pappa er alkoholiker
Hei Takk for at du skriver til ung.no. Dette høres ikke noe greit ut. Du skriver at du har snoket mye i din mors ting. Jeg vil råde deg til og slu...
Mamma er utro mot pappa hva skal jeg gjøre?
Hei Takk for at du skriver til oss! Dette høres forferdelig ut for deg. Har du snakket med moren din om hvor forferdelig vanskelig det at hun er ut...
Mamma og pappa har nylig skilt seg og pappa har fått ny kjæreste. Men nå er pappa utro mot den nye kjæresten - med mamma. Hva skal jeg gjøre?
Hei Takk for at du skriver til oss! Jeg skjønner at det du hørte og opplevde var ubehagelig for deg. Tilfeldigvis fant du ut noe fra dine foreldre...
Mye styr mellom mamma og pappa eter skilsmissen pga sjalusi og utroskap
Hei Jeg synes ikke du høres paranoid ut. Du beskriver godt hvordan det kan være å ha skilte foreldre. Jeg tror mange barn og ungdom kjenner seg ig...
Har oppdaget at pappa er utro mot mamma
Hei Takk for at du skriver til oss! Det er mange ungdommer som tar kontakt med det samme dilemmaet som du har: Å finne ut noe hemmelig fra foreld...
Pappa er utro - hva skal jeg gjøre?
Hei Takk for at du skriver til oss! Og beklager at det har tatt så lang tid å få svar. Det er mange ungdommer som tar kontakt med oss fordi de ...
Faren min er utro mot mamma. Hva gjør jeg?
Hei Takk for at du skriver til oss! Dette er veldig leit. Det er utrolig vanskelig å oppdage dårlige og skuffende sider av foreldrene sine. Det å...
Må holde pappas kjæresteforhold hemmelig
Hei Takk for at du skriver til oss! Jeg skjønner at dette er et vanskelig tema for deg å snakke med noen om og at det gjør deg trist å tenke på ...
Jeg har oppdaget at bestefar er utro mot bestemor. Hva skal jeg gjøre?
Hei Takk for at du skriver til oss! Jeg kan forstå at du opplever å ha et skikkelig problem, det er en vanskelig situasjon du er i nå. Det er fo...
Se alle