Fordeler med husdyr

Det er mange fordeler ved det å ha et kjæledyr. En av de mange fordelene er at du kan lære deg å ta vare på et individ. Det er også mye selskap i det å ha et dyr, du er aldri alene hjemme og når du kommer hjem fra skolen er det alltid noen som er glade for å se deg igjen. Mange kan også finne trøst i dyr og det kan være fint å ha noen firbeinte å snakke med, bare for å få ryddet litt i tankene dine.

I tillegg til at det er hyggelig og bra for den psykiske helsen vår å ha kjæledyr, er det flere undersøkelser som viser at det å ha kjæledyr også er bra for den fysiske helsen vår og at det kan styrke immunforsvaret vårt. Når man blir utsatt for ”småbakterier” med jevne mellomrom kan kroppen bli i bedre stand til å bekjempe infeksjoner senere i livet. Hovedgrunnen til at immunforsvaret kan bli styrket er at et kjæledyr, for eksempel en hund, tar med seg bakterier og skitt inn i hjemmet. Det høres kanskje litt ekkelt ut, men det kan være bra for kroppen vår.

Det er også publisert flere undersøkelser gjort av forskere som forteller at å ha kjæledyr kan øke livskvaliteten til den enkelte og i tillegg bekjempe ensomhet og depresjon. Noen kjæledyr må luftes og trenes, og på den måten kan man også som dyreeier få litt mosjon, noe som også er bra for helsa vår. Det er helt klart mange fordeler med det å ha kjæledyr.

 

Finnes det noen ulemper?

Selv om det er mange fordeler, så finnes det nok også noen ”ulemper” Men det avhenger av hvordan du ser på det. Hvis du får et kjæledyr blir livet på mange måter forandret. Du kan ikke bare gjøre det du har lyst til hele tiden, du må ta hensyn til det dyret du har. Du kan kanskje ikke bare reise av sted på ferie, og du kan ikke være borte fra hjemmet hele dagen uten at noen må passe på kjæledyret ditt. Mange som har hatt dyr en stund blir lei av rutiner, det å lufte hunden eller gjøre rent i kaninburet blir plutselig til verdens kjedeligste jobb.

Det er viktig at du tenker på at om du har et dyr så vil du bli bundet og må ta ansvar for dyret. Det kan også være dyrt å anskaffe et dyr. Selve kjæledyret koster som regel penger, men så kommer utstyr, fôr, dyrlegebesøk, forsikring og lignende i tillegg. Før du skaffer deg et kjæledyr er det derfor viktig at du tenker over at det vil føre med seg noen faste og uforutsette kostnader.

 

FAKTA

Ulike typer kjæledyr Det finnes mange ulike kjæledyr, her er et lite utvalg:

  • Hund
  • Katt
  • Hamster
  • Rotte
  • Kanin
  • Marsvin
  • Hest
  • Minigris
  • Pinnedyr
  • Akvariefisker
De ulike kjæledyrene krever forskjellig, det er for eksempel stor forskjell på hva en hest krever i forhold til et lite pinnedyr. Når dere skal velge et kjæledyr er det viktig at dere bruker god tid på å finne ut hvilket kjæledyr som passer for deg eller for din familie.

 

Ansvar og plikter

Det er ikke tvil om at det å ha et kjæledyr bringer med seg et enormt ansvar og mange plikter. Ditt eller familiens kjæledyr er avhengige av noen som kan ta vare på det og ivareta dets vel og helse. Det kan være fint å dele på ansvaret og pliktene, men det er allikevel lurt at man har rutiner på hva som skal gjøre og når det skal gjøres. For eksempel at hver fredag skal hamsterburet rengjøres eller at hver dag skal pelsen til hunden stelles. Hvis man har et kjæledyr i familien kan det være greit å fordele oppgavene mellom familiemedlemmene, slik at alle vet hva som skal gjøres.

Ansvar er ikke noe negativt, det å ha ansvar er en flott ting. Det som kan bli vanskelig er om det legges for stort ansvar på barna i familien, det er viktig at ansvar og de ulike oppgavene tilpasses alder. Hvis du fra ung alder lærer å ta ansvar for dyr, vil du nok ta ansvar senere i livet også. Det samme gjelder plikter, har du plikter og utfører dem vil du bli pliktoppfyllende, noe som også kan komme deg til nytte senere i livet.

 

Et samarbeid

En familie er avhengig av at alle bidrar for at hverdagen skal gå rundt, det samme gjelder hvis dere har et dyr i familien. Det blir ikke riktig om det alltid er far som må lufte hunden eller om at det bestandig er lillesøster som må fôre kaninen. Har du et kjæledyr i hjemmet, må alle bidra. Dere må rett og slett være rause med hverandre og alle burde bidra med noe.

 

 

Hva gjør du hvis du ikke får lov av foreldrene dine til å ha et kjæledyr?

Det er flere ulike grunner til at noen ikke kan få dyr, noen grunner kan for eksempel være at dere bor på et sted hvor det ikke er tillatt med dyr eller at dere rett og slett ikke har tid eller kapasitet til å ha et kjæledyr. Allergier kan også sette en stopper for det å ha kjæledyr. Det er trist, men hvis du virkelig ønsker et dyr så kan du for eksempel velge et dyr som er allergivennlig.

Noen ganger så har du et så sterkt ønske om å få et kjæledyr, men så sier foreldrene dine nei, hva skal du da gjøre? Hvis foreldrene dine ikke sier ja til anskaffelse av et kjæledyr er det nok lite du kan gjøre med det, for det å ha et kjæledyr er som sagt et samarbeid mellom barn og voksne. Det nytter sjeldent å mase. Heldigvis finnes det noen alternativ selv når foreldrene dine sier nei. Kanskje du får lov til å passe noen andre sitt kjæledyr innimellom? Kanskje du kan publisere en liten annonse i lokalavisa der du kan tilby deg å passe andres kjæledyr eller kanskje lufte noen sin hund? Selv om det kanskje ikke dekker ønsket om å få et helt eget kjæledyr så kan de iallfall hjelp litt.

 

Nyttig nettside: Mattilsynet