Det kan være vanskelig når foreldre får seg ny kjæreste, og ofte kan det kjennes ut som om den nye personen "tar plassen din". Det at moren eller faren din er forelsket kan gjøre at du føler at de tenker mindre på deg, og det kan føles ensomt.

Når den nye kjæresten flytter inn

Kanskje flytter den nye kjæresten også inn sammen med dere. Plutselig må du forholde deg til en helt ny, fremmed voksen i det huset som skal være ditt fristed og din trygge plass. Før kunne du bevege deg rundt som du ville i hele huset ditt, løpe rundt uten klær eller grine og kjefte litt uten å tenke på å ta deg sammen. Men nå er det ikke sånn lenger. Kanskje er rommet ditt det eneste stedet du kan være helt fri?

Det er ingen lett situasjon å være i og det er helt normalt å ikke like den nye kjæresten. Det er foreldrene dine sitt valg, og du har bare måttet godta det.

Kan den nye kjæresten blande seg inn i familielivet?

Det kan hende den nye kjæresten har meninger om hvordan dere skal ha det hjemme, og at faste rutiner eller tradisjoner blir endret på eller forsvinner. Kanskje var det ting du ikke tenkte over at var viktig for deg, men at du savner det når det er borte eller endret på.

Endring kan oppleves utrygt, provoserende og fortvilende. Ikke alle foreldre ser eller forstår dette, og særlig glemmer de det når de er forelska.

Det kan også hende at du blir lei deg fordi moren eller faren din bruker mindre tid sammen med deg. Du kan føle deg verdiløs, oversett, eller urettferdig behandlet. Mange ungdommer beskriver det som en sjalusi.

Selvsagt må alle som bor i et hus vise hverandre respekt og bli enige om hvilke regler som skal gjelde, men det er lov å si ifra hvis du er uenig med noe den nye kjæresten sier eller gjør.

FAKTA

Noen å snakke med:

  • Snakk med forelderen din hvis noe er vanskelig med den nye familiesituasjonen. Det er jo bare når de vet det, at de kan hjelpe deg med det.
  • Du kan også snakke med en helsesykepleier på skolen din om ting som er vanskelig. Ofte finnes det samtalegrupper på skolen for ungdom som opplever skilsmisse.
  • Du kan alltid sende inn spørsmål til oss anonymt og få svar fra en fagperson om det du lurer på eller synes er vanskelig med foreldrene dine sitt brudd.
  • Det finnes mange gode chattetjenester du kan ta kontakt med anonymt.
  • Det finnes også mange andre gode hjelpetjenester med mennesker som gjerne vil hjelpe deg.

Hjelp, jeg har fått stesøsken

Hvis den nye kjæresten har barn kan hende at de har det vondt, og at de ikke liker den nye situasjonen. Det er typisk at stesøsken kan mislike hverandre eller krangle fordi begge har det vondt.

Hvis dere krangler mye bør du huske på at dine stesøsken heller ikke hadde noe valg om å bli med inn i den nye familien. Heller plasser ansvaret der det hører hjemme, hos din egen forelder, hvis du synes noe er ugreit.

Det kan også hende at den nye kjæresten og forelderen din får barn sammen, og at du får et halvsøsken. Et søsken som er den eneste i huset som bor sammen med begge sine foreldre og som får masse oppmerksomhet og kjærlighet – kanskje mer enn du føler at du får?

Det kan gjøre at du blir sjalu, sint og sår, samtidig som du er glad i ditt nye søsken. Et slikt kaos av følelser er ikke uvanlig, og du har lov til å reagere. Men det er viktig at du prater med noen om det, slik at forholdet mellom dere barna kan få være trygt og godt - og noe helt eget.

Hva kan være bra med å få nye familiemedlemmer?

Hvis noen irriterer oss, har vi ofte lett for å lete etter bekrefter vår oppfatning av hvor teite de er. Men hva med å snu det på hodet?

Har mamma/pappas nye kjæreste noen gode kvaliteter som du liker? Og hva kan du gi blaffen i? Og kan stesøsken bli venner? Et stesøsken kan faktisk bli en viktig person du kan dele erfaringer med, hvis du tillater deg selv å bli kjent med hen.

Selv om det er vanskelig med en ny kjæreste i familien, kan det også være godt og trygt å tenke på at mamma eller pappa har det bra i kjærlighetslivet sitt. Når foreldre har det bra har de gjerne mer overskudd og glede til andre ting. Kan det også være noe i dette som blir positivt for deg?

Hvordan snakke om det som er vanskelig?

Det kan være vanskelig å snakke med foreldre om ting som er vanskelig med den nye familiesituasjonen. Kanskje føler du deg masete? Eller tenker du at det letteste for alle er om du bare holder det inni deg? Det er viktig at du tør å fortelle om følelsene du har, selv om det er vanskelig.

Dine foreldre bryr seg masse om deg, og de vil bli glade for at du tør å si ifra hvordan du egentlig har det. Det er jo bare når de vet det, at de kan hjelpe deg med det. Og så kan det jo hende at mamma/pappa vil fortelle deg litt om hvorfor de har valgt som de har gjort. Og kanskje hvis du forstår dette bedre så er det lettere for deg å godta valget deres og tingene de gjør?

Det at du ber om mer oppmerksomhet eller sier at du ikke liker deres nye kjæreste, kan forståes som et uttrykk for at du er glad i forelderen din og gjerne vil beholde det normale, stabile forholdet som er, uten forandringer. Forandringer er ofte usikre. Du vet jo hva du har men ikke hva du får! Derfor er det ikke rart at du i starten reagerer negativt på en så stor forandring i livet som det å få en ny voksen inn i livet, og kanskje attpåtil et eller flere nye søsken. Dersom du er modig nok til å prate med dine foreldre om hvordan du har det vil du trolig oppleve å få mer støtte og forståelse i det nye familielivet.

Spørsmål fra ungdom om foreldre sine nye kjærester

Jente (16 år): Sliter med relasjon til far etter at han fikk seg ny kjæreste.

Gutt (13 år): Pappa skal gifte seg på nytt, den nye kjæresten forskjellsbehandler sine egne barn og meg.

Jente (17 år): Jeg synes det er vanskelig å se mamma kysse sin nye kjæreste.

Gutt (14 år): Hvor mye kan en stemor bestemme?

Noe du lurer på? Du kan stille ditt eget spørsmål i vår spørretjeneste.