Hopp til hovedinnholdet
Følg ung.no på Snapchat
Gutt i dusjen (colourbox.com)
Gutt i dusjen (colourbox.com)

A-Å

Har du nedsatt funksjonsevne og lyst til å drive med idrett?

Løper med protese (colourbox.com)
Funksjonshemming protese idrett

Norsk idrett har plass til alle og Norges Idrettsforbund jobber for at alle som ønsker det finner en idrett og et tilbud som er tilpasset den enkeltes forutsetninger og ambisjoner. Har du ønske om å starte med en idrett? Sett igang - det finnes mange muligheter!

Offentlig og kvalitetssikret

Har du lyst til å starte med idrett i ditt lokale miljø, men usikker på hvordan du går fram?

Norges Idrettsforbund har en tjeneste med et kontaktskjema der du kan legge inn informasjon om deg selv. Du vil da bli kontaktet av Norges idrettsforbunds fagkonsulenter idrett for funksjonshemmede og/eller et særforbund som har idrettene du er interessert i:

Kontaktskjema - starte med idrett for funksjonshemmede

Du kan også ta direkte kontakt med et særforbund, de har ansvar for organisering og tilrettelegging av fysisk aktivitet for funksjonshemmede i sine idretter. Her finner du en liste over kontaktpersoner med ansvar for personer med nedsatt funksjonsevne i hver enkelt særforbund.

Fagpersoner har oversikt over tilbud i ditt fylke

Det er også kontakpersoner i Norges idrettsforbund med fylkesvis ansvar for idrett for funksjonshemmede. Nøl ikke med å ta kontakt! Fagpersonene har god oversikt over hvilke tilbud som finnes i hvert enkelt fylke, og kan hjelpe både idrettslag og deg med aktivitetstilbud.

Kalender over det som skjer

Norges Idrettsforbund har også oppdatert kalender over kurs, konferanser, temakvelder og arrangementer som har spesiell fokus på idrett for funksjonshemmede.

Aktivitetshjelpemidler

Noen trenger aktivitetshjelpemidler for å kunne drive med en idrett. Du kan lese mer om aktivitetshjelpemidler og leverandører av utstyr her

Barn og unge under 26 år kan få hjelpemidler til trening og stimulering for å opprettholde og/eller bedre motorisk og kognitiv funksjonsevne. Forutsetningen er at funksjonsevnen er varig og vesentlig nedsatt. Hjelpemidler til lek og sport må være nødvendig og hensiktsmessig for en normal aktivitet og utvikling. Det legges stor vekt på den enkeltes individuelle behov. Hvis du eller noen av dine nærmeste har behov for et hjelpemiddel, tar dere kontakt med kommunehelsetjenesten der dere bor. Er det behov for hjelp til utredning og utprøving, sendes henvisningsskjema til NAV Hjelpemiddelsentral. Aktuelt hjelpeskjema fylles ut og vedlegges søknadsskjema.

Du kan finne mer informasjon om dette på nav.no

Konkurranse og klassifisering

Klassifisering er en måte å sette i system og gjøre konkurranser for funksjonshemmede rettferdige.

Utøvere med funksjonsnedsettelse blir delt inn i klasser på bakgrunn av grad av funksjonsnedsettelser i forhold til den enkelte idrett. Hvilken klasse den enkelte utøver skal delta i, er en prosess som er ulik fra idrett til idrett. Denne kan inkludere fysisk og teknisk vurdering, samt observasjon i konkurranse og trening. Hver idrett har forskjellig klassifiseringsreglement, og definerer selv minste funksjonshemning for å kvalifisere til deltakelse. Minste funksjonsnedsettelse vil variere fra idrett til idrett, og man kan dersom oppleve å tilfredsstille krav til minste funksjonsnedsettelse i en idrett men ikke i en annen.

En utøver kan endre klasse i løpet av idrettskarrieren, og dette kan skyldes at utøverens skade/sykdom endrer seg eller at klassifiseringsreglene endres. Klassifisering foretas av godkjente klassifisører. Dette gjelder alle idretter.

Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité (NIF) har sammen med særforbund ansvar for nasjonal klassifisering. Det er egne klassifisører for internasjonale mesterskap.

Klassifisering er utøvers ansvar

Klassifisering skal gjøres av en godkjent klassifisør og det er utøvers ansvar å bli klassifisert. Hver klassifisering koster kr. 200,- og skal betales av utøver eller klubb. Reiseutgifter for klassifisør skal også dekkes av den som blir klassifisert. Kostnader ved klassifisering kan være ulik i idretter hvor særforbund har ansvar.

På nettsiden til Norges idrettsforbund kan du lese mer om hva norsk idrett kan tilby deg, enten du er aktiv eller har lyst til å bli det.

 

Kilde: Norges Idrettsforbund

 

Signatur Redaksjonen, ung.no

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
lei jente
0
13.10.2013 22:54:52
Hei jeg har problemer med magen som gjør at magen min blåser seg opp og jeg får vondt. Men det største problemet er at jeg ikke kan springe for da må jeg spy. Men alle vennene mine er opptatt av trening er det en sport jeg kan prøve som ikkje er springing og svømming?
Per
0
06.01.2017 11:50:16
Det er en del idretter som det ikke er løping. Bueskyting er nevnt av en tidligere her, men også pistol, rifle etc. Mange klubber har tilbud om disse aktivitetene rundt omkring i landet. Se oversikt over alle særforbund (54 i tallet) på www.idrettsforbundet.no Her får du et innblikk i hvilke idretter som er i Norge.
Hmmmm
0
14.12.2013 18:23:05
Omtrent alle kan drive med bueskyting. :)

Spørsmål og svar

Hva kan vi gjøre for å hjelpe?
Hei jente 14 år. Takk for at du skriver til oss.Først vil jeg si at det er godt å høre at du faktisk bryr deg om at klassevenninnen din skal ha d...
Kan jeg drive med taekwondo selv om jeg sitter i rullestol?
Hei Svaret er ubetinget ja. Du kan drive med Taekwondo (eller andre kampsporter), selv om du sitter i rullestol. Du kan fremdeles bruke mange av de s...