Hopp til hovedinnholdet
Ung.no hjelper deg med å finne rett prevensjon.
Ung.no på Snapchat
Ung.no på Snapchat

A-Å

Hva betyr regnbueflagget?

Regnbueflagget (colourbox.com)
REGNBUEN: Fargene ligger horisontalt med rødt på topp, deretter oransje, gul, grønn, blå og lilla.

Har du noen ganger lurt på hva regnbueflagget egentlig symboliserer? Her får du svaret!

Offentlig og kvalitetssikret
Regnbueflagget (colourbox.com)
REGNBUEN: Fargene ligger horisontalt med rødt på topp, deretter oransje, gul, grønn, blå og lilla.

Regnbueflagget symboliserer fellesskap og friheten til selv å definere sin identitet, kjærlighet og seksualitet. Regnbueflagget (The Rainbowflag) er over 30 år, og har blitt et verdenskjent symbol for rettighetene og frigjøringskampen for LHBT-personer (homofile, lesbiske, bifile og transpersoner).

Symbol på frihet og fellesskap

Regnbueflagget ble brukt første gang i 1978 i San Francisco under byens Gay and Lesbian Freedom Day Parade. Det var Gilbert Baker, (født 1951, fra Kansas), som fikk ideen og tegnet flagget. Han laget to prototyper av flagget. Hans mål var å lage et symbol på frihet og fellesskap som kunne benyttes år etter år. Baker fikk mye hjelp av mange frivillige til å sy og male de første flaggene for hånd.

Flaggets farger

I starten hadde flagget åtte farger som symboliserte åtte ulike kvaliteter, men da rosa ikke lot seg trykke ble den tatt ut av praktiske hensyn. I november 1978 ble også fargen turkis fjernet fra flagget. Grunnen var at flagget skulle bli brukt som lange gatebannere og det ble mer praktisk med bare seks farger. Første gang flagget hadde seks farger var under den store sørgeparaden i anledning Harvey Milks tragiske død i november 1978. Siden da har flagget offisielt hatt seks farger.

Rekord

I 70-årene laget Gilbert Baker mange bannere for homofiles rettigheter og anti-krig protestmarsjer. I 1979 ble han ansatt i Paramount Flag Company i San Francisco. Samme år ble regnbueflagget masseprodusert og synlig i PRIDE-paraden i San Francisco. I 1994 satte flagget rekord med sin størrelse da det ble båret på hendene til ti tusen mennesker under New York’s Stone Wall 25th Parade.

Fargenes symbolikk

Fargene ligger horisontalt med rødt på topp, deretter oransje, gul, grønn, blå og lilla. Gilbert Baker kaller det seksfargede Regnbueflagget for den "kommersielle versjonen". De opprinnelige åtte fargene i flagget hadde denne symbolikken:

  • Rosa: seksualitet
  • Rød: livet
  • Orange: sunnhet
  • Gul: sollys
  • Grønn: natur
  • Turkis: kunst
  • Blå: harmoni
  • Lilla: sjel

 

Flagget inspirerer

Regnbueflagget er anerkjent av International Congress of Flag Makers. Regnbuestripenes komposisjon har også inspirert mange til å lage regnbue-produkter slik som klær, buttons, pins og kunst. Symbolikken om mangfold, fellesskap og rettigheter for alle uansett kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk og seksuell orientering blir synliggjort hver gang Regnbueflagget vises.

Artikkelen er skrevet av Stine Kühle-Hansen i samarbeid med ung.no

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar

Hvordan få tak i pridearmebånd
Hei Hei. Så kult at du vil gå med pridearmebånd på skolen og at du er stolt over hvem du er! Det er vi så glade for å høre! Det letteste å f...
Regnbuearmbånd, støtte vs. homofil
Hei Interessant spørsmål. Det vet vi desverre ikke. Kanskje noen andre vet eller det står om det på nettet? Det er uansett fint å vise støtte m...
Hvorfor bruker homofile regnbuen som symbol?
Hei jente 16 år Dette er du ikke alene om å lure på! Derfor har Ung.no laget en egen artikkel om temaet som jeg legger ved. Lykke til!  Hilse...