Mange finner ut av sin egen seksuelle legning i ungdomstida. Noen vet allerede når de er veldig unge, andre bruker lenger tid. Det finnes ingen fasit på når det er riktig å komme ut av skapet, eller fasit på hvor gammel du må være for å selv vite hvordan du definerer din legning.

Dersom du har funnet ut at du er lesbisk, bifil eller homofil kan det dukke opp mange spørsmål. Noen er trygge på sin egen identitet, mens andre kjenner på en usikkerhet, frykt for reaksjoner, redsel for å ikke finne andre skeive, eller et ønske om at de var heterofile.

Må jeg plassere meg i en «boks»?

Det er vanskelig å plassere identiteten vår i én bestemt kategori, eller i en «boks», som man sier.

Det er egentlig ikke så viktig heller, så lenge du kjenner deg selv og dine egne ønsker og grenser.

For noen er det viktig å sette en tydelig definisjon på egen legning, mens for andre er det ikke like viktig. Mange bruker også lang tid på å føle seg selv trygg på egen identitet. Da anbefaler vi deg å lese denne artikkelen om hvordan du kan utforske din legning.

FAKTA

Trenger du noen å snakke med? Ønsker du å finne trygge og gode møteplasser?

Ønsker du helst å ringe eller chatte med noen? Da kan du kontakte:

Ønsker du å melde deg på kurs, finne nye møteplasser eller delta på ungdomsleir? Da kan du sjekke ut tilbudene til:

Hva skjer når jeg forelsker meg i noen av samme kjønn?

Når man blir forelsket i eller tent av noen av samme kjønn, er ikke disse følelsene annerledes enn de er om man forelsker seg i eller blir tent på noen av et annet kjønn.

En del finner ut at de bare forelsker seg i mennesker av samme kjønn (homofil og lesbisk), mens andre forelsker seg i flere kjønn (bifil), eller tenker at kjønn ikke spiller noen rolle i det hele tatt (panfil). Andre igjen tiltrekkes ikke av noen. Her finnes det ingen fasit. I vår LHBTIQ-ordliste kan du lese mer om ulike begrep og identiteter.

Alle som er forelsket leter etter tegn på at den andre personen også er forelsket i seg. På ung.no har vi mange artikler om hvordan du kan tolke om noen liker deg som mer enn venn.

Jeg vil snakke med noen andre som er skeive

Noen kan være redde for å kjenne på disse følelsen, fordi de bryter med normene om hva som er «vanlig» i samfunnet vårt. Det er viktig å vite at de fleste som forteller til andre at de er homofile, bifile eller lesbiske, får støtte fra venner og familie.

Ungdommer som ikke har noen å snakke med om følelsene sine føler seg ofte veldig annerledes og alene. Det er vanlig å tro at man er den eneste som føler det sånn, men du er ikke alene om å kjenne på disse følelsen.

Det hjelper alltid å snakke med noen andre som har vært der du er akkurat nå.

Har du ingen nære venner eller familie du føler du trygt kan snakke med? I artikkelen under har vi samlet mange gode tilbud for deg. Her er det tilbud for deg som vil ringe eller chatte med noen anonymt, men det er også mange organisasjoner som arrangerer trygge møteplasser og samlinger sammen med andre skeive ungdommer.