Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

A-Å

Homofobi i skolegården

Skolegård (colourbox.com)
SI IFRA: Om du blir mobbet på grunn av identitet eller noe annet, er det viktig at du sier ifra. Skolen har ansvar for at du skal ha det fint på skolen.

Skolen kan faktisk være det farligste stedet for ungdom som bryter med normene.

Offentlig og kvalitetssikret
Skolegård (colourbox.com)
SI IFRA: Om du blir mobbet på grunn av identitet eller noe annet, er det viktig at du sier ifra. Skolen har ansvar for at du skal ha det fint på skolen.

Homoseksualitet ble avkriminalisert i 1972, men fortsatt opplever dessverre homofile at de blir mobbet på grunn av deres seksuelle orientering. Unge homofile opplever at de først og fremst blir diskriminert på skolen.

I følge Skeiv Ungdom hjelper det ikke alltid å si fra til skoleledelsen.

- Vi ser ofte at ungdom ikke får hjelp selv om de gir beskjed. Noen har til og med fått beskjed om at siden de er åpne om sin orientering, er det nærmest deres egen feil at de blir mobbet av medelever, sier Ranveig Knutsen fra Skeiv Ungdom.

Homofobi i skolegården

Det er ikke bare mobbing som gjør det vanskelig å bryte med normene for hva som er godtatt oppførsel for jenter eller gutter. Homofobi går ut over alle. Heterofile gutter eller jenter som ikke oppfører seg etter normen kan også oppleve å bli kalt "homo" eller "lesbe" som skjellsord.

- Du kan føle deg som et annenrangs menneske når du opplever at måten du lever livet ditt på blir brukt som skjellsord fordi du bryter med samfunnets normer for hva som er akseptabelt og ikke, sier Knutsen.

Blir du mobbet?

Det er viktig at du sier i fra om du blir mobbet. Skolen har et stort ansvar. Om du ikke når fram hos skoleledelsen er det viktig at du tar kontakt med Skeiv ungdom.

Om du ønsker det, kan Skeiv Ungdom ta kontakt med skolen din.

Skeiv Ungdom oppfordrer alle til å fortelle hva som skjer og hvordan.

Vanskelig å være homofil på en mindre plass?

I en mindre by eller på et tettsted kan det å være homofil medføre at du føler deg alene. Der det ikke et synlig homomiljø, men det i seg selv behøver ikke bety at det er vanskeligere å være homofil på bygda enn i byen.

- Spesielt internett har fått en stor, og ikke minst positiv rolle for homofile og andre normbrytere over hele landet, forteller Ranveig.

I de store byene finnes det egne utesteder og puber som retter seg mot homofile. Dette medfører at mennesker som identifiserer seg som homofile har et sted de kan dra for å møte andre i samme situasjon.

- På tross av at det er et skeivt miljø i byene har mange homofile de samme problemene der som på bygda. Homofile i byene opplever den samme angsten og selvforakten som homofile på bygda. Det kan være vanskelig å være homofil både i byen og på bygda, men det er kanskje vanskelig på ulik måte.

Diskriminering sårer

- Vi opplever spesielt diskriminering når noen i det kristne miljøet står fram som homofile.

Debatter i media i forbindelse med slike saker medfører ofte at det blir ytret stereotypiske og negative holdninger mot homofile.

- Det får en til å føle seg mindreverdig som menneske når noen sier du ikke er god nok på grunn av din seksuelle orientering. Dette er utrolig urettferdig.

ung.no

Trenger du hjelp?

Ungdomstelefonen, som er en del av Skeiv Ungdom, sitter unge skeive som er opplært til å snakke med mennesker om blant annet psykisk helse, seksualitet, identitet, sikker sex og rus. Hit kan du ringe om du har spørsmål eller problemer du ønsker å snakke om. Ungdomstelefonen er åpen mellom 18.00 og 22.00 hver dag unntatt lørdag. Telefonnummer: 810 00 277

Du kan også ta kontakt med et av de tolv lokallagene som Skeiv Ungdom har rundt i landet. Skeiv Ungdom: 23 10 39 36

Ta kontakt med Likestillings- og diskrimineringsombudet dersom du blir diskriminert.

Skrevet av:
Kristin Arnesen.
Sist oppdatert:
01.02.2018
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
natural
1
07.09.2018 08:50:19
mennesker vil dø ut på grunn av gayer
SLUTT!!!!!!!!
3
08.06.2017 12:53:58
Det er ikkje galt å vere Homofil
El thoughtzo
1
20.04.2017 21:42:25
Hvis du ikke bryr deg om kommentarene de gir deg så slutter de.
Gutt 15
3
26.09.2016 21:23:04
Kjenner meg godt igjen, har selv ikke kommet ut av skapet,og frykter hva reaksjonene i vennekretsen blir btw bor i en liten kommune med VELDIG konservativt syn
jente 13
0
15.11.2017 21:49:03
eg kom ut på den gamle skolen min og sa at eg var bifil\homofil og det gikk helt fint men i år begynte eg på ungdomskolen og der har eg ikkje kommet ut av skapet enda. så mitt råd er at uansett kven du forelsker deg i er du like mye verdt. hugs alltid HOMO betyr menneske på latin.
dalino
4
05.02.2016 12:15:46
Jeg vil ikke bli brent fordi jeg er homofil
Anonymmomomos
4
05.02.2016 12:13:59
1970 var det kriminelt å være homo seksuell. Diskriminerende
Anonym
8
02.02.2016 20:59:41
Tenk over dette, de homofile har aldri skadet oss på noen måte, det er vi som skader dem!
Anonym
11
30.10.2013 13:54:22
Homofobi i skolegården Skeiv ungdom sier: ”Skolen er det farligste stedet for ungdom som bryter med normene. Vi ser ofte at selv om ungdom gir beskjed på skolen, får de ikke hjelp.” Er det slik at ungdommer som er åpen med legningen sin, skal bli behandlet annerledes..? Jeg syntes dette er rett og slett urettferdig. Er ikke skolen det stedet du skal kunne føle deg trygg, et sted du kan komme til når ting ikke er helt bra? Noen får beskjed om at siden de er åpen om sin legning er det på et vis deres feil at de blir mobbet av klassekameratene. Organisasjonen Skeiv ungdom sier at det ikke alltid hjelper å si ifra til skolen. Kanskje lærerne ikke har noe svar til det, fordi de ikke har kunnskap nok til å kunne forstå hvordan det er. Men det er noe de burde lære om under utdanningen. Alle skulle kunne være den de er, uten å må tenke på hvordan andre vi reagere på hvilket kjønn man blir tiltrukket av. Å være homofil, lesbisk eller bifil gjør ikke at man blir mindre verdt enn heterofile. Det skal ikke være et mobbetema om noen er skeiv. Det er ikke noe ”rett og galt” i dette. Det er ikke noe man bare kan bestemme, er man homofil så er man homofil, er man lespisk så ja, da er man lespisk. Enkelt og greit! Kjønnet av den man blir tiltrukket av endrer ikke personligheten annet enn at man rett og slett blir tiltrukket av samme kjønn.
;(
13
07.11.2011 14:05:04
Det er altfor mange barnslige drittunger på denne siden her.
Anonym
2
14.06.2011 22:00:08
når jeg leste dette, vet jeg ikke om jeg er lesbe eller ikke !? :O jeg liker en jente veldig, eller elsker da med andre ord. og jeg tror hun har dem samme følelser mot meg siden hun driver å sende flørte blikk til meg og sånt. ja... vi har lekt kjærester før og sånt så vi har hatt på en måte sex, men etter vi hadde den leken første gang, 2 år siden, da begynte følelsene mot henne å vokse opp på en måte. kan noen hjelpe meg ?
Anonym
1
20.12.2014 23:27:04
Mange som trur at dei kansje er homo staryer med å bare leke homo for å sjå korleis folk reagerer. Jeg syntes det virker som hun kansje er litt lesbisk ja
Karine
2
01.06.2011 17:07:37
Bra idé!! :)
....
9
26.10.2010 20:28:06
Jeg blir mye mobbet, det er veldig mange som sier jeg er feit og homo. Jeg vet ikke om jeg klarer det lenger!
J
4
03.02.2016 16:56:07
Ikke bry deg om dem. Du er sterkere en dem. Du kommer til å klare deg gjennom dette, og så vil du være mye sterkere mentalt. Prøv å snakke med noen voksne du stoler på med dette. Det er kanskje ikke lett, men det er så verdt det, tro meg. :)
Anon
8
07.07.2010 03:09:00
Jeg er selv en hetro kristen, men blir utrolig irritert av alle de - spessielt konservative kristene - som henger ut homofile. Jeg er på deres lag, er da ikke noen som helst grunn til at de skal være værre en andre bare fordi de liker personer av samme kjønn? Så selv om det står mye fælt om homofile i Bibelen, så må dere konservative åpne øynene deres, å tenke: Kanskje vi ikke bør mobbe homofile fordi de gjør noe som i gamledager ble sett på som galt.
Kristen jente
1
20.11.2017 18:11:48
Jeg er også kristen! Selv om jeg foretrekker at mann og dame tiltrekkes av hverandre skal man jo selvfølgelig ikke baksnakke og/eller se ned på andre fordet! Jesus elsker deg like mye uansett om du er homo, lesbisk eller ikke!
mhm?
1
01.02.2010 13:03:49
mm jeg har ein eg kjenner og elsker til døden ein som alti har vært der for meg, og har ike noe imot det . men når handlingen og bildene for meg til å føle noka rart men vill det beste for han.En slektning av han
Anonym
1
30.11.2009 16:27:00
Brorparten av de som blir mobbet er annerledes og de som mobber er de som "sitter standarden". -"The nail that sticks up gets hit with the hammer" er et veldig sant ordtak.
Anonym
5
30.11.2009 09:58:32
Hva er vitsen med å henge ut homofile? Eneste forskjellen mellom en homofil og hetro er at de liker personer av samme kjønn. Homofile har følelser de også, og de blir såret av de samme tingene en vanlig hetrofil blir såret av. Det er bare umodent og barnslig gjort av mennesker som er med på denne hatølgen mot homofile! De som står fram som homofile og er stolte av dere, de bør dere faktisk beundre. Det er sikkert ikke lett, og det er modig gjort av dem! Skjerp dere, dere som henger ut de homofile!
Anders
11
03.03.2009 00:40:47
Ung.no er faktisk en av de verste når det gjelder diskriminering av homser. Homofili er sett på kun som et problem og ikke som vanlig kjærlighet slik som heterofili blir. For eksempel når en leser ung.no sin "flørteskole" så er jo homofile fullstendig ekskluderte ! Kun heterofile ser ut til å ha rett til å flørte. Ung.no sin holdning til homofile er rett og slett en skam ! Ikke rart homofil ungdom er høyt oppe på listen over selvmordskandidater. Ved å lese på ung.no får jo homofil ungdom se at de kun er et problem og at det ikke passer seg for denne gruppen å være en del av f.eks "flørteskolen". Der er det kun heterofil ungdom som er passende og homofile er uønsket. Skammelig !!
Ann Cherri
5
15.01.2009 21:51:49
Homofile som står fram som seg selv er utrolig bra!! Å høre kristenfjotter som mener homofili er en synd og en slags lidelse, det provoserer meg så grenseløst!! Og utestenge folk eller synes synd på dem grunnet deres legning er IKKE GREIT!!Det å nekte homofile mennesker å være seg er IKKE GREIT!! Dette er 2009 og det har i all tid levd homofile. På jesu tid, ja det fantes homofile!! Det er det mest idiotiske jeg har hørt når Frelsesarmeen, bland annet, nekter homofile i sin meninghet!!! Det viser meg hvor hjenevasket man kan bli!! Så er du homofil!! Så bra, ikke bry deg om hva andre fjotter måtte mene..Folk flest bryr seg ikke om legning:) Jeg støtter dere fra hetrosiden:)
Kristen jente
1
20.11.2017 18:14:25
Jeg er kristen. Og jeg ser ikke ned på deg og ville aldri nekte deg eller noen andre homo/hetro tilgang til min menighet. Jesus elsker deg uansett!!
:)
2
29.08.2008 18:36:14
Jeg syns det å tørre å stå for å være homofil er veldig tøft gjort! Man kommer sannsyneligvis til å møte en del motgang, men det er også veldig mange som syns det er HELT greit å ha en annen legning. Det syns ihvertfall jeg :) homofile gutter er ofte veldig koselige og forståelsesfulle å snakke med for oss jenter. De er jo helt normale :) Syns det er heeelt teit at f.eks. mange kirkesammfunn skal behandle homofile på en annen måte! Så er du homofil: Vis at du er tøff! At du er like mye verdt som alle andre! For det vill alltid være noen som elsker deg virkelig høyt! :D
Yaoi-Lover
6
21.02.2008 09:15:51
til D.A. jeg er ikke homofil, men jeg elsker yaoi!! har mange bøker hjemme!!
Hei
1
06.02.2008 20:23:13
Er det noe spesielt de homofile ikke har lov til som hetrofile har lov til? Regler/lover?
D.A.
11
04.02.2008 17:36:29
Jeg er lesbe! Damn proud to be too! ^-^ Umm, jeg vet ikke om dette er riktig sted å legge ut dette, men... here goes; Er det noen som har hørt om yaoi eller yuri? Yaoi er manga (japanske tegneserie) der to gutter er sammen, og yuri der to jenter er sammen. Har merka at det nesten ikke er noe manga her i Norge. Jeg tror kanskje Norge hadde blitt mindre homophobe hvis det hadde vært mulig å få tak i yaoi/yuri. Det virka i England og Asia. ^-^ Jeg har fått noen til å være ganske enige om dette og flere prøver å få yaoi/yuri i Norge. Prøver å lage en yuri manga nå. Noen som syntes dette var en bra idé?
Jabba tha hut
2
04.02.2008 01:40:37
Hei dere, jeg er ikke homo, driver å forsker på homofili via skolen, oppgave. men jeg vil bare si at hetro mennesker burde egentli ikke skyve ned på homser, de er mennesker slik som vi er. Men jeg må inrømme at jeg syntes det er litt rart me gutter som er sammen, men deres liv, deres valg =)
L
3
04.01.2008 23:53:00
Ser ikke vitsen i " hatbølgen" over homofile, er HELT vanlige mennesker de og. Det som er rart, er at de fleste ikke har noe i mot Lesber, men om det kommer noen homofile hånd i hånd, da kaster vi steiner på de, spytter på de, roper etter de.
M-Man
2
02.11.2007 23:11:23
Alle Som har noe imot homofile kan bare hålle kjeft! di har ikke noe dem sku ha sagt! Di homofile har ikke gjort di Hetrofil NOEN ting!
gaygirl
2
25.10.2007 12:03:44
Let the gay people live their life they deserve! ej kalla mej lsandral på nettby!;)
Alexander
4
18.09.2007 20:44:13
Jeg HATER folk som gjør narr av homofile. Hva har de gjort andre galt?! Fy Søren! La de homofile være ifred, for det er ingenting galt i å være homofil. SLUTT MED DET!
Per
1
03.05.2007 10:10:29
LOL?
NoT!!
3
20.04.2007 10:25:18
Heha... Jeg ler meg skakk i hjel..............azz.............
LOL
1
20.04.2007 10:22:48
Jeg ville bare svare på den med han Nils... Ja!!!!! Det er normalt..
Bertnils
1
20.04.2007 10:18:10
(Spasme)
Jabba Jabba
2
20.04.2007 10:17:15
OMG__Ok_
Hihi
1
20.04.2007 10:15:38
Naughty Naughty

Spørsmål og svar

Hvilke rettigheter har homofile i Norge? Hva er grensen for å være homofob?
Hei gutt 15 år Takk for et viktig spørsmål! Det som skjer med rettighetene til homofile enkelte steder i verden, slik som i Sotsji, er desverre v...
Blir mobbet fordi alle tror han er homofil
Hei Adrian Det er vondt å høre om det du beskriver! Det at andre maser og presser deg til å komme ut høres absolutt ikke greit ut. Ingen har noe ...
Han sier fortsatt homophomiske ting. Burde jeg slutte å henge med han?
Hei du, 14 år. Takk for at du skrev til ung.no   Det er ikke så lett å gi deg råd, for det som er viktig er hva du selv tenker og føler om de...
Klarer ikke å godta seg selv som lesbisk. Hva bør hun gjøre?
Hei jente 17 år Det er sterkt å lese mailen din, skjønner at det ikke er lett å være deg. Spesielt kan livet fortone seg ekstra vanskelig, siden...
Blir trakasert fordi han er homoseksuell, hva burde han gjøre?
Hei gutt 14 år Så fint du tar kontakt og deler det du kjenner på! Det er fryktelig trist å høre hvordan du blir behandlet, det er jo absolutt i...
Hva skal jeg gjøre for å tørre å komme ut av skapet?
Hei Takk for at du skriver inn til ung.no. Det å være på søken etter sin egen seksualitet, handler for mange om å gå igjennom ulike faser med ...
Hvor mange prosent av de som er homofile, lesbiske og bifile tar selvmord?
Hei jente 13 år. Takk for at du skrev til ung.no   Det finnes ingen tall på dette. Tidligere var det sannsynligvis flere som tok selvmord på gr...
Tør ikke komme ut av skapet som homofil. Hva kan han gjøre?
Hei gutt 14 år Tusen takk for tilliten! Det er fint å høre at det kjennes lettende ut å fortelle om dine følelser til oss :) Du er ikke alene o...
Gutt 13: Kompisen min oppfører seg ekkelt, hvordan sier jeg ifra til han?
Hei gutt 13.  Dette hørtes ikke hyggelig ut og du har all rett til å føle og tenke det du gjør. Det var tøft av deg å ta dette opp med han fø...
Hvordan kan man svare mennesker som trakkaserer andre på grunn av seksuell identitet?
Hei gutt 17 år Takk for brev! Du peker på helt grunnleggende poeng knyttet til hvordan vi mennesker skal være ovenfor hverandre.Mennesker må gjer...
Passer ikke inn som verken gutt eller jente, redd for å komme ut som bifil.
Hei Så fint at du har startet på prossessen med å ta følelsene dine på alvor! Du er ikke alene om å kjenne på det som du beskriver. Flere som...
Vanskelig å finne kjæreste som homofil.
Hei gutt 15 år Jeg er helt enig med deg at kjærligheten er for alle, dette er viktig uavhengig ! Det er desverre flere utfordringer knyttet til de...
Hvordan føler man at man er født i feil kropp?
Hei jente 13 år Så fint du tar kontakt og spør om det du lurer på! Når det kommer til det første spørsmålet ditt, så beskriver de fleste ba...
Hva betyr homofobi?
Hei jente 14 år   Ordet homofobi, betyr egentlig redsel for homofile eller for homofili, og er et begrep som på flere språk benyttes for å besk...
Redd for å komme ut av skapet som homofil.
Hei gutt 15 år Så fint at du har kjent på hva som er riktig for deg, og funnet ut av at du tiltrekkes gutter. Du er ikke alene om å synes det ka...
Redd for å fortelle at han er forelsket i en kompis.
Hei gutt 16 år Så fint at du liker gutter, og har blitt forelsket. Dette kan være en deilig følelse, men også litt skummel dersom du føler du m...
Kommet ut som homofil, men mistet alle guttevennene sine.
Hei gutt 15 år Så fint at du har kommet ut som den du er, men trist å høre at du har mistet guttevennene dine!Jeg tenker du er inne på noe veldi...
Lurer på hvordan hun kan fingre seg selv?
Hei jente 13 år Så fint du tar kontakt og deler det du kjenner på! Flott å høre at det hjelper å skrive til oss :) Du skriver at du blir kvalm...
En gutt spurte om å være sammen, men hun liker jenter. Hva skal hun si?
Hei jente 13 år Tusen takk for fine ord! Alltid hyggelig med ros :) Hvis det er slik for deg at du innerst inne opplever å tiltrekkes jenter, så ...
Se alle