Regnbuefamilier

Retten til fritt partnervalg, betyr retten til å elske hvem du vil og å skape familie med hvem du vil. Fra 1. januar 2009 ble ekteskapsloven endret slik at samkjønnspar også kan gifte seg. Alle ektefeller i Norge har rett til å adoptere eller rett til assistert befruktning. Er du datter eller sønn av homofile foreldre opplever du kanskje at folk vet lite om regnbuefamilier.

Regnbuen

En regnbuefamilie kan bestå av to mødre eller to fedre. Familier med foreldre som består av to personer av samme kjønn kalles ofte regnbuefamilie. Samme ord og symbol benyttes i hele Skandinavia. Regnbueflagget har blitt symbolet på homofil frigjøring (gr. homo = samme + fili = elske). Regnbuens mange farger har blitt et symbol på mangfold i kjønnsmangfold og mangfold i legning.

Våre, mine og dine barn

I Norge har alle par som er gift rett til å adoptere. Homofile kan også i likhet med heterofile ha barn fra tidligere forhold. Regnbuefamilier er like forskjellige som alle andre familier. De kan bestå av dine barn, mine barn og våre barn. En regnbuefamilie kan være en storfamilie med mange søsken eller en mindre familie på tre. Alt er like variabelt som hos heterofamilier.

Gifte foreldre

Da ekteskapsloven trådte i kraft ble partnerskapsloven fra 1993 opphevet. Alle partnerskap mellom smakjønnspar kan nå gjøres om til ekteskap hvis man sender inn en erklæring til folkeregisteret. Dette var gode nyheter for samkjønnspar og deres barn. Barn av samkjønnspar fikk nå også gifte foreldre.

Plikt til mekling

Samkjønnspar lever heller ikke alltid lykkelig alle sine dager. Noen ganger må de også skille seg. Alle par kan benytte tilbud om familieveiledning i sin kommune. Alle par med barn under 16 år forplikter seg under seperasjonen å gå til mekling. Meklingen er til for at barnas ønsker skal tas med i løsningene.

Fordommer

Er du barn i en regnbuefamilie hører du kanskje mange kommentarer som avslører at folk tror alle foreldre består av to ulike kjønn. Når noen tar det som en selvfølge at alle foreldre er heterofile kaller vi det å være fordomsfull eller å være heteronormativ. Foreldre kan selvfølgelig ha både lik eller ulik kjønnstilhørighet. Det kan være sårende når andre forventer at du skal ha en mor og far, når du ikke har det.

Komiske spørsmål

Heteronormative spørsmål kan høre komiske ut. Barn og ungdom i regnbuefamilier kan ha en lang liste fra folk som har stilt komiske spørsmål. Dette eksempel er hentet fra en ungdomsskole. Læreren forteller om skidagen og spør jenta med to mødre om hun har noen andre som kan hjelpe henne å smøre skiene. Lærerens spørsmål viser at han forventer at bare menn og fedre kan smøre ski. Jenta smilte av læreren fordi hun faktisk hadde to mødre og den ene mammaen gikk langrenn aktivt og kunne mer om skismøring enn de fleste.

Kunnskap hjelper

Det er av uvitenhet at fordommer gror. Det er mange som jobber på heltid for å opplyse hvor sårende det er for ungdom at voksne fra skoler og helsetjenesten er heteronormative. Mer kunnskap om regnbuefamilier kan hindre sårende kommentarer. Her er et eksempel: En ny gutt i 8. klasse skulle levere en svarslipp fra foreldrene sine for å få lov å bade på turdagen. På den hadde begge pappaene signert. Læreren svarte gutten – «du må ha svar fra mammaen din også!» Gutten ble veldig lei seg.

Diskriminering

Regnbuefamiliene har hverdager og festdager som andre familier, men i tillegg kan barn og foreldre oppleve både erting og diskriminering. Fremdeles er det folk som ikke er oppdaterte på menneskerettigheter og norske regler. Ingen har lov til å erte eller diskriminere noen på grunn av deres seksuelle orientering eller familie. Norge har kommet langt i forhold til likeverd for alle, men ikke langt nok.

Foreninger

Regnbuefamilier har etablert hyggelige grupper og foreninger for LHBTIQ-personer (homofile, bifile, trans, interkjønn og queer-personer). De tilbyr nettverk og sosiale arrangementer for barn og voksne i regnbuefamilier. Eksempler på deres tilbud er barselgrupper, cafebesøk, fellesreiser i Norge og utlandet. Foreningene inviterer også til felles selskaper ved høytider.

Romaner

Siden vi får flere regnbuefamilier får vi også flere romaner og filmer med persongalleri som speiler dette mangfoldet. Noen dramatiseringer tar opp regnbuefamilier indirekte andre mer direkte for eksempel gjennom hovedpersonens stemme. Nedenfor er det noen forslag til aktuelle bøker for barn og ungdom som du kan google:

«Malins mamma gifter seg med Lisa» av Annette Lundborg og Mimmi Tollerup-Grkovic

«Den sommeren pappa ble homo» av Endre Lund Eriksen

«Verdas mest forelska par» av Rune Belsvik

«Drømmeprinsen» av Justyna Nyka

«Engelen Roy» av Grete Randsborg Jenseg

«Jakten» av Baroch Tendler

«Body effex» av Bente Clod

«Omnipax» av Bente Clod

«Hilsen en som elsker deg» av Per Knudsen

«Svart cayal» av Per Knudsen