Spørsmål

Jeg er lesbisk og det vet jeg. Mine foreldre driver og maser om at jeg burde få meg en kjæreste. Og de mener det jo bare for gøy det vet jeg, men jeg blir så ukomfortabel under det temaet. Mine foreldre liker ikke homofili osv. De er veldig kristne og mener mye forskjellig om det temaet. Jeg er redd for å si til dem at jeg er lesbisk og jeg nesten helt sikker på at de ikke vil se meg igjen visst de får vite det. Jeg aner ikke hva jeg skal gjøre.

Svar

Hei jente 16 år.

Så viktig at du tar kontakt! Skjønner godt at du er ukomfortabel med å kjenne på de følelsene som du gjør, når de ikke blir godtatt i det miljøet hvor du har tilhørighet.

Det å komme ut som lesbisk uansett miljø, kan jo være utfordrende dersom det bryter med normene.

Din bekymring angående en eventuell avvisning fra din kristne familie, kan jo være en helt reell bekymring. Likevel er min erfaring at tiden faktisk er en venn, og at mange familier får et mer nyansert syn på dette temaet dersom det kommer "nærmere inn på eget liv".

Hvem vi tilfeldigvis tiltrekkes og forelsker oss i, er jo ikke noe vi kan bestemme oss for. Disse følelsene er ikke noe vi kan skru av eller på, de bare kommer og handler om at vi har ulike talenter for å tiltrekke oss i ulike mennesker.

Det er jo helt essensielt for oss mennesker å kunne få være oss selv på den måten som kjennes riktig ut. Det er dette som er naturlig for oss!

 

 

Forhåpentligvis vil familien din også erfare at du er den samme personen, uavhengig om du tifeldigvis kommer til å forelske deg i jenter eller gutter, eller begge deler. Likevel er det jo dessverre slik, at dersom de er opptatt av å tolke Bibelen veldig bokstavtro, så kan det jo være at dette blir problematisk. Vet ikke hva du selv tenker om egen tro? Er det slik at du også er kristen? Jeg tenker jo det er viktig at du ikke lever livet ditt etter det som andre måtte tro er riktig.

Jeg vil anbefale deg å gå inn på linken til Åpen Kirkeguppe. Her vil du finne mange positive synspunkter rundt det å være homofil og kristen. Kanskje kan du bruke dette som bakgrunnsinformasjon når du evt. bestemmer deg for å fortelle familien om deg selv.

Min erfaring er at selv om du har en superkristen familie, så kan det gå helt fint å komme ut som lesbisk. Kanskje kan de bli litt overrasket, og trenge litt tid på å fordøye tanken med det samme. Men dette er vel noe du selv også har brukt litt tid på å finne ut av?

 

 

Hvis det er slik at de avviser deg, tenker jeg jo ikke at det er så mye du får gjort. Likevel er det jo ditt liv dette handler om. Jeg tenker jo ikke det blir riktig at du skal spille skuespill i eget liv, bare fordi familien din ikke greier å forholde seg til den du er.

Likevel vil jeg ikke anbefale deg å "komme ut" før du har snakket med noen som du vet kan støtte deg i dette. Helsesykepleier på skolen hvor du går kan være en fin hjelper i denne prossessen.

Hvis du ønsker flere innspill, vil jeg anbefale deg å ta kontakt med Ungdomstelefonen og/eller YouChat.

Heier på deg og ønsker deg masse lykke til!

Hilsen
Helsesykepleier og sexologisk rådgiver.