Hvordan gjøre skolen til en trygg plass for alle?

I samfunnet har vi mange uskrevne regler som forteller oss hva som er akseptabelt og forventet av oss. Noen av disse normene kan sette begrensninger for deg eller andre. Du kan være med å gjøre skolen mer inkluderende.

Ungdom på skolen
Et godt utgangspunkt for å skape en inkluderende skole er å møte hverandre på en respektfull og likeverdig måte.

Noen normer er gode å ha. Det er for eksempel forventet at vi skal stå i kø frem til kassa i matbutikken. Denne normen skaper et rettferdig system hvor alle får betalt i tur og orden.

Dessverre er ikke alle normer like gode. Samfunnet vi lever i har mange forventninger som kan begrense mulighetene våre og gjøre det vanskeligere for oss å være den vi er.

Kjønnsnormer

Et eksempel på forventninger som kan gjøre det vanskelig for oss er såkalte kjønnsnormer. De fleste av oss har vokst opp med forskjellige forventninger til hva som er «guttete» og «jentete». Men så enkelt er det jo ikke i virkeligheten.

Det er ingen av oss som er helt like; vi har alle forskjellige ting vi er flinke til, forskjellige måter å se ut på og forskjellige ting vi liker, helt uavhengig av kjønn.

Seksualitetsnormer

I tillegg til kjønnsnormer, finnes det også forventninger til seksualitet. Har du noen gang tenkt over hvorfor det er slik at de av oss som er heterofile slipper å «komme ut av skapet»? Det er fordi å være heterofil passer innenfor forventningene samfunnet vårt har til seksualitet, og dette kaller vi for heteronormen.

I virkeligheten er det ikke sånn at alle er heterofile; det finnes mange måter å ha en seksualitet på og ingenting er mer riktig enn noe annet.

Å bryte med normer

Disse forventningene til kjønn og seksualitet bestemmer mange ting, blant annet hvordan vi skal se ut, hva vi skal være interessert i og hvem vi skal være kjæreste med.

Å bryte med disse normene kan føre til at man opplever det vi ofte kaller diskriminering, altså urettferdig forskjellsbehandling, inkludert i skolen.

Eksempler på diskriminering kan være mobbing, utestenging eller å bli kalt skjellsord på grunn av kjønn eller seksuelle legning. De aller fleste er enige i at ingen av oss burde bli utsatt for urettferdig forskjellsbehandling, og at dette er noe vi alle har et ansvar å jobbe for å få en slutt på.

Hvordan kan vi bryte med disse forventningene?

De aller fleste av oss bryter med forventninger i løpet av livet. Hvordan ønsker du selv å bli møtt når du du vil prøve deg på en ny fritidsaktivitet, eller når du har lyst til å gå i litt andre klær enn det du har gjort tidligere?

Mange av oss vil nok svare at vi hadde satt pris på at vennene og familien vår behandlet oss på samme måte. Noen av oss synes det er hyggelig å få komplimenter, men til og med positiv oppmerksomhet kan oppleves som uønsket dersom det blir for mye av den.

Et godt utgangspunkt for å skape en inkluderende skole er å møte hverandre på en respektfull og likeverdig måte. Vi kan vise hverandre respekt ved å verdsette at vi alle er forskjellige, og har forskjellige identiteter og måter vi uttrykker oss på.

Vi kan passe på at alle er like mye verdt i samfunnet vårt gjennom å være oppmerksomme på hvordan normer og forventninger former holdningene og meningene våre, sånn at vi kan utfordre hva vi tenker på som normalt og annerledes.

Skrevet av av Skeiv ungdom for ung.no.

Sist oppdatert: 09.06.2021

Offentlig og kvalitetssikret
Ungdom på skolen
Et godt utgangspunkt for å skape en inkluderende skole er å møte hverandre på en respektfull og likeverdig måte.
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Kjønnsnormer – vi er alle forskjellige

I samfunnet vi lever i finnes det ulike forventninger om hva som er «guttete» og «jentete». Vi er alle forskjellige uavhengig av kjønn og det er kun du som har fasiten om deg selv.

Gutt med sminke som holder noen blader foran ansiktet.

Kjønnsnormer – vi er alle forskjellige

I samfunnet vi lever i finnes det ulike forventninger om hva som er «guttete» og «jentete». Vi er alle forskjellige uavhengig av kjønn og det er kun du som har fasiten om deg selv.

Gutt med sminke som holder noen blader foran ansiktet.

Jeg er homofil, lesbisk eller bifil

I ungdomstida kan du være opptatt av å finne ut hvem nettopp du er. Kanskje har du funnet ut at du er skeiv og trenger noen råd?

To gutter som klemmer, den ene blinker til kamera.
Aktuelt

Skal du fjerne hår eller ikke?

Du bestemmer selv om du vil fjerne hår på kroppen og i ansiktet eller ikke. Her får du noen tips og råd om hårfjerning.

Tegning av gutt på badet som har barbert seg på halve kroppen. Illustrasjon: ung.no

Alarmtelefonen har døgnåpen chat

Utsettes du for vold, trusler, overgrep eller omsorgssvikt? Trenger du noen å snakke med? Du kan chatte med Alarmtelefonen for barn og unge hele døgnet.

Holder mobil med Alarmtelefonen 116111 åpent (foto: ung.no)

Små og store penisplager

Svie, nupper, blemmer eller kløe? Plager med penis som ikke har vært der før? Noe er helt ufarlige og forsvinner av seg selv mens annet bør kanskje vurderes av lege.

HJELP?! Noe ukjent som skjer i underlivet? Gradvise forandringer som skjer i ungdomstiden er som oftest helt normal. Foto: Colourbox