Jeg er homofil, lesbisk eller bifil

I ungdomstida kan du være opptatt av å finne ut hvem nettopp du er. Kanskje har du funnet ut at du er skeiv og trenger noen råd?

To gutter som klemmer, den ene blinker til kamera.
INGEN FASIT: Noen tenner på og blir forelsket i folk av ett kjønn, mens andre kan oppleve det med flere kjønn. Det er ingen fasit! Foto: Unsplash / Mikael Frivold

Mange finner ut av sin egen seksuelle legning i ungdomstida. Noen vet allerede når de er veldig unge, andre bruker lenger tid. Det finnes ingen fasit på når det er riktig å komme ut av skapet, eller fasit på hvor gammel du må være for å selv vite hvordan du definerer din legning.

Det er også mange som opplever at de er skeive på ulike måter gjennom livet.

Dersom du har funnet ut at du er skeiv kan det dukke opp mange spørsmål. Noen er trygge på sin egen identitet, mens andre kjenner på en usikkerhet, frykt for reaksjoner, redsel for å ikke finne andre skeive, eller et ønske om at de var heterofile.

Må jeg plassere meg i en «boks»?

Det er vanskelig å plassere identiteten vår i én bestemt kategori, eller i en «boks», som man sier.

Det er egentlig ikke så viktig heller, så lenge du kjenner deg selv og dine egne ønsker og grenser.

For noen er det viktig å sette en tydelig definisjon på egen legning, mens for andre er det ikke like viktig. Mange bruker også lang tid på å føle seg selv trygg på egen identitet. Da anbefaler vi deg å lese denne artikkelen om hvordan du kan utforske din legning.

Hva skjer når jeg forelsker meg i noen av samme kjønn?

Når man blir forelsket i eller tent av noen av samme kjønn, er ikke disse følelsene annerledes enn de er om man forelsker seg i eller blir tent på noen av et annet kjønn.

En del finner ut at de bare forelsker seg i mennesker av samme kjønn (homofil og lesbisk), mens andre forelsker seg i begge kjønn (bifil), eller tenker at kjønn ikke spiller noen rolle i det hele tatt (panfil). Andre igjen tiltrekkes ikke av noen og er aseksuelle. Her finnes det ingen fasit. I vår LHBTIQ-ordliste kan du lese mer om ulike begrep og identiteter.

Alle som er forelsket leter etter tegn på at den andre personen også er forelsket i seg. På ung.no har vi mange artikler om hvordan du kan tolke om noen liker deg som mer enn venn.

Jeg vil snakke med noen andre som er skeive

Noen kan være redde for å kjenne på disse følelsen, fordi de bryter med normene om hva som er «vanlig» i samfunnet vårt. Det er viktig å vite at de fleste som forteller til andre at de er skeive, får støtte fra venner og familie.

Ungdommer som ikke har noen å snakke med om følelsene sine føler seg ofte veldig annerledes og alene. Det er vanlig å tro at man er den eneste som føler det sånn, men du er ikke alene om å kjenne på disse følelsen.

Det hjelper alltid å snakke med noen andre som har vært der du er akkurat nå.

Har du ingen nære venner eller familie du føler du trygt kan snakke med? I artikkelen under har vi samlet mange gode tilbud for deg. Her er det tilbud for deg som vil ringe eller chatte med noen anonymt, men det er også mange organisasjoner som arrangerer trygge møteplasser og samlinger sammen med andre skeive ungdommer.

Fakta

Trenger du noen å snakke med? Ønsker du å finne trygge og gode møteplasser?

I tillegg til disse telefon- og chattetjenestene finnes det andre organisasjoner som du kan kontakte:

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 09.12.2020

Offentleg og kvalitetssikra
To gutter som klemmer, den ene blinker til kamera.
INGEN FASIT: Noen tenner på og blir forelsket i folk av ett kjønn, mens andre kan oppleve det med flere kjønn. Det er ingen fasit! Foto: Unsplash / Mikael Frivold

Fakta

Trenger du noen å snakke med? Ønsker du å finne trygge og gode møteplasser?

I tillegg til disse telefon- og chattetjenestene finnes det andre organisasjoner som du kan kontakte:

Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Er jeg skeiv? Og må jeg fortelle det til andre?

Det er naturlig å eksperimentere med seksualitet og kjønnsuttrykk. Hva du vil definere deg som, og si til andre, er ditt valg!

To jenter som ligger i gresset.

Ordliste LHBTIQ

Lesbisk, homofil, bifil, trans, interkjønn eller queer. Det er sikkert ord du har hørt før, men hva betyr de egentlig alle sammen?

To jenter som har et regnbueflagg surret rundt seg

20 tegn på at noen liker deg

Mange opplever å være hodestups forelsket, og at det ikke er noe man ønsker mer enn at den du er forelsket i skal føle det samme for deg. Ungdomsjournalist Signe lister opp tegnene du skal se etter.

Jente sitter med hodet på skulderen til en gutt og ser på han.

Trenger du noen å snakke med om seksualitet, kjønn og identitet?

Her er en oversikt over organisasjoner med nettsider, chat- og telefontilbud for deg som er, eller lurer på om du er, lesbisk, homofil, bifil, skeiv, eller trenger å snakke med noen om kjønnsidentitet.

Jente som holder mobilen sin og smiler.
Aktuelt

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Hva skjer hvis du blir tatt med falsk legitimasjon?

Det kan være fristende å låne legitimasjon av andre for å komme inn på utesteder eller konserter, men hvis du blir tatt kan du få problemer.

Ungdom ved gjerde på festival (Foto: www.colourbox.com)

Gutt og utsatt for overgrep?

Gutter opplever også seksuelle overgrep. For å få hjelp til å takle de vonde opplevelsene, er det viktig å snakke om det som er vanskelig.

Trist jente