Sosialantropolog Hans Wiggo Kristiansen fra Universitetet i Oslo har snakket med 23 homofile menn som ble født i mellomkrigstida.

- Jeg forventet nok å finne mange triste skjebner. I stedet traff jeg mennesker som hadde hatt rike, mangfoldige og interessante liv, med tilstrekkelig av både kjærlighet og moro.

Levde ut seksualiteten i det skjulte

Homofile som var unge på 1940- 1950- og 1960-tallet blir ofte framstilt som en slags skaphomsegenerasjon, som førte triste og elendige liv fordi de ikke kunne leve ut seksualiteten sin åpenlyst. Men sakene ser en smule annerledes ut fra innsida. - Tausheten gav også handlingsrom og muligheter, forklarer Kristiansen. Seksualiteten ble ikke diskutert på jobben og blant bekjente, men homofile kunne ofte leve gode liv i ly av diskresjonen.

Fordommer

- Det er så klart store forskjeller, sier Kristiansen. - En god del homofile møtte nok mange fordommer og levde traurige liv. Det kan også hende at de som var med i undersøkelsen hadde hatt det bedre enn gjennomsnittet, siden et rikt liv sikkert kan føre til at man lever lenger og lettere snakker om opplevelsene sine.

Ta vare på historien

Opp gjennom historien finner vi mange ulike eksempler på sex og kjærlighet mellom personer av samme kjønn. Vi finner også mange fortellinger om personer som har brutt med sin tids normer for kvinnelig og mannlig. Skeivt Arkiv jobber med å dokumentere, formidle og ta vare på disse historiene. På Skeivt Arkivs nettsider kan du lese om og se videointervjuer av viktige historiske personer og foreninger.