Hopp til hovedinnholdet

Skeiv før i tiden

To menn holder hender (colourbox.com)
VERRE FØR? Sosialantropolog Hans Wiggo Kristiansen fra Universitetet i Oslo har snakket med 23 homofile menn som ble født i mellomkrigstida.

Hvordan var det egentlig å være homofil på 1940-,50- og 60-tallet, i et samfunn med fordommer i fri flyt og lovforbud mot å leve i et likekjønnet forhold? Ikke så ille som du tror.

Offentlig og kvalitetssikret
To menn holder hender (colourbox.com)
VERRE FØR? Sosialantropolog Hans Wiggo Kristiansen fra Universitetet i Oslo har snakket med 23 homofile menn som ble født i mellomkrigstida.

Sosialantropolog Hans Wiggo Kristiansen fra Universitetet i Oslo har snakket med 23 homofile menn som ble født i mellomkrigstida.

- Jeg forventet nok å finne mange triste skjebner. I stedet traff jeg mennesker som hadde hatt rike, mangfoldige og interessante liv, med tilstrekkelig av både kjærlighet og moro.

Levde ut seksualiteten i det skjulte

Homofile som var unge på 1940- 1950- og 1960-tallet blir ofte framstilt som en slags skaphomsegenerasjon, som førte triste og elendige liv fordi de ikke kunne leve ut seksualiteten sin åpenlyst. Men sakene ser en smule annerledes ut fra innsida. - Tausheten gav også handlingsrom og muligheter, forklarer Kristiansen. Seksualiteten ble ikke diskutert på jobben og blant bekjente, men homofile kunne ofte leve gode liv i ly av diskresjonen.

Fordommer

- Det er så klart store forskjeller, sier Kristiansen. - En god del homofile møtte nok mange fordommer og levde traurige liv. Det kan også hende at de som var med i undersøkelsen hadde hatt det bedre enn gjennomsnittet, siden et rikt liv sikkert kan føre til at man lever lenger og lettere snakker om opplevelsene sine.

Ta vare på historien

Opp gjennom historien finner vi mange ulike eksempler på sex og kjærlighet mellom personer av samme kjønn. Vi finner også mange fortellinger om personer som har brutt med sin tids normer for kvinnelig og mannlig. Skeivt Arkiv jobber med å dokumentere, formidle og ta vare på disse historiene. På Skeivt Arkivs nettsider kan du lese om og se videointervjuer av viktige historiske personer og foreninger.

Skrevet av:
Redaksjonen, ung.no
Kilder:
Forskning.no.
Sist oppdatert:
16.11.2018
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

Hvordan har holdningene til homofili endret seg i Norge de siste 50 årene?
Hei   Holdningene til homofili har endret seg mye de siste 50 årene. I korte trekk, ble homoseksualitet tidlig i denne perioden skildret som et...
Jeg liker utrolig godt en fyr som går på samme skole som meg.
Hei Du forteller at du er sjenert.  Det henger jo tett sammen med selvtillit.  Dette kan du greie å jobbe med!  For det første er det viktig at...
Jeg tør snart ikke si hva jeg mener om homofili!
Hei Takk for tilbakemelding på at du setter pris på denne nettsiden. Det er bra at du aksepterer homofili. Det er greit at du synes det er spennen...