Hopp til hovedinnholdet

Martin: Jeg føler meg trygg, når jeg har mobilen med meg overalt. Les innlegg Liten pil høyre

Kommentaren

Jente er lei seg (colourbox.com)
Jente er lei seg (colourbox.com)

A-Å

Bildet mitt er delt - hva gjør jeg?

Gutt sender snap #IKKEGREIT (ung.no)

Hun spurte meg om vi skulle dirtysnappe etter skolen. Jeg visste ikke helt hva det var, men jeg sa okey. Så fant jeg ut at bildene kunne lagres.

Offentlig og kvalitetssikret

Jeg og ei jente fra skolen snakker mye på Snapchat. Jeg kjenner henne ikke så godt, men hun er et år eldre enn meg og hun er sykt fin.

En dag spurte hun plutselig om vi skulle dirtysnappe etter skolen. Jeg visste ikke hva jeg skulle svare, så jeg sa bare: ''okeey... '' - uten at jeg helt visste hva det betydde.

Samme kvelden fikk jeg en snap. Hun hadde sendt en film der hun tok av seg buksa. Jeg så fra navlen og ned til knærne. ''Synes du jeg har fin truse?;) '', skrev hun. Jeg ble litt satt ut, men det var jo spennende og, så jeg svarte bare ''joa''. Så sendte hun en ny snap der hun skrev ''kan jeg få se deg i boxer?;)''.

Jeg tenkte at det var en morsom greie, og sendte et bilde av meg selv i boxer. Plutselig sendte hun et bilde av puppene sine! Hun spurte om hun kunne få se et bilde av meg uten boxer, siden hun hadde sendt et sånn bilde av seg selv. Jeg prøvde først å nekte, men hun sa flere ganger at det ville gjøre henne utrolig kåt. Hun fortsatte å mase, og til slutt sendte jeg det hun ville ha. Jeg ville jo finne ut hva hun kom til å sende etterpå.

Da jeg kom på skolen dagen etter, hørte jeg noen snakke om at hun jeg chatta med hadde sendt nudes av en gutt. Jeg fikk helt noia, og skjønte med en gang at det var meg. Hun hadde screenshota bildene og sendt de til folk på skolen. Jeg vet ikke om hun har lastet det opp på nett eller noe, men det har ikke så mye å si når det virker som alle har sett de og vet at det er meg.

Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Jeg er livredd og vil ikke at foreldrene mine skal vite at jeg har blitt lurt, men nå har jeg altså blitt det!

«Noah (15)»

 

 

Tenk før du deler

Mange unge deler bilder og film i ulike kanaler. Det kan føles trygt og morsomt å sende et vågalt bilde av seg selv til kjæresten, eller noen man flørter med. Men det trenger ikke bety at det stopper der. Det er lett å sende bildet videre til kamerater eller venninner, eller vise de til andre, kanskje for å skryte?

Før du deler et bilde bør du ha gjort deg noen tanker om hvorfor du sender det og hvilke konsekvenser det kan få for deg og de som eventuelt er på bildet, også om det er bilder av deg selv. Lover og regler er ikke nok for å vurdere om det er ok å sende bildene videre eller publisere dem noe sted. Det er viktig at du også vurderer om bildet kan misbrukes i noen sammenheng, og om den risikoen er akseptabel for deg og de andre på bildet.

 

 

Har andre lov til å spre bilder jeg har sendt?

Hvis noen sprer nakenbilder eller andre intime bilder av deg, uten ditt samtykke, vil de kunne straffes for dette. Dette gjelder uansett om du har sendt bildene frivillig til denne personen eller om personen har fått tilgang til bildene ved å hacke seg inn på din mobil eller pc.

Offentliggjøring av bilder, videoer eller annen informasjon som kan være avslørende, nedverdigende eller krenkende for den personen det gjelder er en krenkelse av privatlivets fred, og rammes av straffeloven § 267. Dette gjelder for eksempel spredning av nakenbilder. For brudd på denne bestemmelsen kan man straffes med bot eller fengsel i inntil 1 år.

 

Ulovlig å spre bilder uten samtykke

I tillegg er det ulovlig å spre bilder av andre uten samtykke fra den personen som er avbildet. Dette gjelder uavhengig av om det er nakenbilder eller helt vanlige bilder.

Det fremgår av åndsverkloven § 45c at et bilde som avbilder en annen person ikke kan lastes opp og/eller spres på nett eller vises offentlig uten at personen på bildet sier at det er greit. Det samme gjelder for video. For brudd på denne regelen kan man etter åndsverkloven § 54 første ledd bokstav b, straffes med bøter eller fengsel i inntil 3 måneder. Det er noen unntak fra denne hovedregelen. Blant annet er det lovlig å legge ut typiske situasjonsbilder, hvor det som skjer er viktigere enn personen(e) på bildet. Eksempler på dette kan være bilder av publikum på en konsert eller en fotballkamp.

 

 

Straffbart å spre seksualiserte bilder av barn under 18 år

Det er også slik at det er straffbart å oppbevare og spre seksualiserte bilder av barn under 18 år. Hva som regnes som «seksualiserte bilder» vil være en konkret vurdering i hvert enkelt tilfelle. Et vanlig bilde av en mindreårig jente i bikini på stranden, vil ikke rammes av denne bestemmelsen. Derimot vil nakenbilder og andre intime bilder av barn under 18 år i noen tilfeller kunne regnes som ulovlig etter denne bestemmelsen. Dette følger av straffeloven § 311.

Straffen for oppbevaring og spredning av seksualiserte bilder av barn under 18 år er bot eller inntil 3 års fengsel. Straffen for oppbevaring av slike bilder kan imidlertid falle bort for den som har tatt bilde og oppbevarer bilde hvis:

  • person på bildet/videoen er mellom 16 og 18 år
  • personen som er avbildet har gitt samtykke til at bildene/videoen kan tas
  • Og de to er omtrent jevnbyrdige i alder og utvikling.

Dette betyr at et kjærestepar på 17 og 18 år ikke vil straffes for å ha delt og oppbevart nakenbilder av hverandre, dersom begge frivillig var med på dette.

Det er likevel viktig å huske på at straffen for å spre eller dele slike bilder uten samtykke ikke vil falle bort. Det vil alltid være ulovlig å spre intime bilder av andre uten deres samtykke.

 

Er det lov å oppbevare bilder uten å publisere dem?

Dersom det gjelder et vanlig bilde er det ikke ulovlig å oppbevare eller ha et bilde lagret på telefon eller datamaskin uten å publisere det.

Hvis det er snakk om seksualiserte bilder av barn under 18 år, er det som hovedregel ulovlig å oppbevare slike bilder. Er imidlertid barnet som er avbildet mellom 16 og 18 år, den avbildede har samtykket til bildet og den som har tatt og oppbevarer bilde er omtrent jevnbyrdig i modenhet og alder med den personen som er avbildet, vil straffen for oppbevaring kunne falle bort. Det vil likevel alltid være ulovlig å ha slike bilder dersom barnet som er avbildet er er under 16 år.

 

Fortell noen om det som har skjedd

Hvis et intimt bilde av deg er sendt videre til noen på skolen, vist til andre eller på andre måter havnet på avveie, bør du snakke med en voksen om det som har skjedd. Det kan være foreldre, kontaktlærer, helsesøster, eller noen andre voksne du stoler på. De kan hjelpe deg med å finne ut om dette er noe som bør anmeldes, eller om det kan løses på andre måter.

Selv om det kan føles både flaut og vanskelig å fortelle at du har sendt et slikt bilde av deg selv, er likevel viktig at du snakker med noen som kan hjelpe deg. Du er ikke den eneste som har gjort dette.

Det å sende videre intime bilder av andre er ikke lov, og de som gjør dette vil kunne straffes for det.

Skillelinje, ung.no

Trenger du hjelp eller råd?

Slettmeg.no

Hvis du opplever at private bilder eller opplysninger du har lagt ut om deg selv på nettet blir misbrukt, kan du gå til nettstedet slettmeg.no. Der finnes informasjon, råd og veiledning. Du kan også kontakte dem via nettsiden.

Konfliktrådet

Megling i konfliktråd er en mulighet for deg som er involvert i en konflikt eller et straffbart forhold. Det er gratis, og dersom saken din løses her vil den ikke bli registrert på den ordinære politiattesten. Les mer på konfliktraadet.no og finn ditt konfliktråd.

Helsesøster

Du kan snakke med helsesøster på skolen eller nærmeste helsestasjon for ungdom om alt som du strever med. Helsesøstre forteller det ikke videre til noen. De har taushetsplikt så fremt det ikke er fare for liv og helse.

Ungdomstjenesten

Mange kommuner har også en ungdomstjeneste eller en utekontakt, der du kan ta kontakt og si at du trenger noen å snakke med. De vet ofte hva som kan gjøres for at du skal få det bedre.

Alarmtelefonen 116 111

Du kan når som helst ringe gratis til Alarmtelefonen for barn og unge på 116 111. Linja er åpen på ettermiddager, kvelder, netter og helger.

Ung.no

ung.no/oss kan du både stille spørsmål selv - eller søke deg fram blant noen av de mange svarene som allerede ligger der.

Her finner du også en stor oversikt over hjelpetjenester som kan være nyttige for deg.

Kilder: Lovdata, slettmeg.no

*Spørsmålet i innledningen er basert på ulike innsendte spørsmål til ung.no. Personen er fiktiv.

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Åy da
1
09.03.2017 21:27:50
Sory for å høre det Noah! Men tenk deg litt om før du tar å sender eit bilde av kølla di til ei jente! P.s sendte hu noe etter at du hadde gjit hene det bilde for vis ho ikkje gjorde det så er det ivertfal dårligt gjort!

Spørsmål og svar

Jeg og en jente (samme alder som meg) sender nudes til hveramdre via snapchat.
Hei Bilder som seksualiserer barn regnes som barnepornografi etter straffeloven. Det er i utgangspunktet ulovlig å oppbevare og å se på slike bil...
Var naken på nett for jenter under 16 år
Hei Det er straffbart å sende nakenbilder av seg selv (og andre) til personer under 18 år. Jeg tror ikke at disse jentene kommer til å anmelde de...
Ekskjæresten min voldtar meg - hva skal jeg gjøre?
Hei Dette må du anmelde til politiet. Det ekskjæresten din gjør er straffbart og det er et alvorlig straffbart forhold. Det vet du sikkert allered...
Har laget en sex-video og blir presset for penger. Hva skal jeg gjøre?
Hei Dette varierer ut ifra hvem som presser dere, men på generelt basis er det aldri lurt å betale penger til utpressere, da vi som oftest ser at d...
Lyst til å sende nakenbilder til en kompis
Hei Takk for spørsmålet! Først og fremst vil jeg råde deg til å være forsiktig med å sende nakenbilder til noen. Uansett hvor gode venner der...
Sende nakensnaps til noen som ikke har bedt om det. Nakenbilder av barn
Hei Etter straffelovens § 266, kan det bli vurdert som hensynsløs atferd å sende nakenbilder og andre bilder med seksualisert innhold av seg sel...
Ble filmet da jeg hadde sex på Skype.
Hei, Nei, hun lyver. Det er ikke ulovlig å vise seg naken for noen andre som har samtykket til dette. Det er hun som er den kriminelle her ved å ...
Jeg liker en gutt i klassen, men er redd for at han er veldig opptatt av sex.
Hei Jeg forstår at dette er en litt forvirrende situasjon for deg. Du liker han veldig godt, men er redd for at han er for opptatt av sex. Du sier ...
Sendte bildet av puppene mine til en gutt. Han presset meg til det, nå har han videresendt det til mange - hva gjør jeg? 
Hei Det denne gutten har gjort er ikke greit. Det er faktisk ulovlig å spre bilder av andre, uten at personen på bildet har samtykket til dette.  ...
Er det straffbart å dele en video av andre?
Hei Slik jeg forstår deg så har vedkommende lagt ut denne videoen selv på sin instagramprofil. Dersom hun ikke har hatt en åpen profil, så var n...
Hvem har skylda for at en har sendt nakenbilde av seg til andre?
Hei Det er ikke greit å sende bilde av seg selv naken til andre mennesker. Det er en form for blotting. Det heller ikke lov til å lagre et bilde av...
Kan en fremmed bruke et bilde av meg uten mitt samtykke?
Hei Det er litt vanskelig å svare på siden du ikke sier hva slags bilde, hvor bildet er hentet fra - og på hvilken måte det blir brukt. I noen sa...
Herpes, hvordan finne ut om man har det? Er det vondt å ha samleie?
Hei jente 14 år. Takk for at du skrev til ung.no Hva tenker du om at du sendte et naken bilde, og at denne gutten som du liker, tok skjermbildet so...
Hun screenshota et nakenbilde jeg sendte
Hei Kontakt henne tilbake og be henne om å slette skjermbildet. Dersom hun nekter eller ikke svarer, er det lite som kan gjøres med mindre du vet h...
Spm. om straff knyttet til spredning av naken bilder.
Hei Slik jeg forstår deg har gutten selv sendt bilde, men det gir likevel ikke jenta han sendte bildet til rett til å dele bildene med andre uten...
Viste bilde av kompisen i bh o g truse til andre, kan jeg bli straffet?
Hei Siden du er under 15 kan du ikke straffeforfølges for noe. Men det kan ha konsekvenser bl.a. for foreldrene dine. Det å oppbevare et nakent ell...
En gutt jeg holder på med vil ha nakenbilder av meg, hva skal jeg gjøre?
Hei jente 15 år. Takk for ditt spørsmål til Ung.no. Jeg forstår at det er spennende å holde på med en gutt som du liker godt. Da er det lett ...
Kan jeg gå gjennom mobilen hennes?
Hei. Ingen har lov til å sende slike bilder uten at de får tillatelse til det, men som du sikkert vet, er det mange ungdommer som gjør akkurat det,...
Burde jeg fortsette å bruke bildet mot han?
Hei Takk for spørsmålet! Det er flott at du har stått på ditt og ikke latt deg presse til å sende nudes eller gjøre noe seksuelt med han. Du s...
Se alle