Hopp til hovedinnholdet
Nervøs jente (colourbox.com)
Følg ung.no på Snapchat
Følg ung.no på Snapchat

A-Å

Bildet mitt er delt - hva gjør jeg?

Gutt sender snap #IKKEGREIT (ung.no)

Hun spurte meg om vi skulle dirtysnappe etter skolen. Jeg visste ikke helt hva det var, men jeg sa okey. Så fant jeg ut at bildene kunne lagres.

Offentlig og kvalitetssikret
Gutt sender snap #IKKEGREIT (ung.no)

Jeg og ei jente fra skolen snakker mye på Snapchat. Jeg kjenner henne ikke så godt, men hun er et år eldre enn meg og hun er sykt fin.

En dag spurte hun plutselig om vi skulle dirtysnappe etter skolen. Samme kvelden fikk jeg en snap. Hun hadde sendt et bilde. Jeg så fra navlen og ned til knærne. ''Synes du jeg har fin truse?'', skrev hun. Så sendte hun en ny snap der hun skrev ''kan jeg få se deg i boxer?;)''.

Jeg tenkte at det var en morsom greie, og sendte et bilde av meg selv i boxer. Plutselig sendte hun et bilde av puppene sine. Hun spurte om hun kunne få se et bilde av meg uten boxer, siden hun hadde sendt et sånn bilde av seg selv. Jeg prøvde først å si nei, men hun sa at det ville gjøre henne utrolig kåt. Hun fortsatte å mase, og til slutt sendte jeg det hun ville ha. Jeg ville jo finne ut hva hun kom til å sende etterpå.

Da jeg kom på skolen dagen etter, hørte jeg noen snakke om at hun jeg chatta med hadde sendt nudes av en gutt. Jeg fikk helt noia, og skjønte med en gang at det var meg. Hun hadde screenshota bildene og sendt de til folk på skolen. Jeg vet ikke om hun har lastet det opp på nett eller noe, men det har ikke så mye å si når det virker som alle har sett de og vet at det er meg.

Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Jeg er livredd og vil ikke at foreldrene mine skal vite at jeg har blitt lurt, men nå har jeg altså blitt det!

«Noah (15)»

 

 

Tenk før du deler

Mange liker å dele bilder og video, og det kan føles trygt å sende et vågalt bilde av seg selv privat. Men det trenger ikke bety at bildet ender sin reise der. Det er lett å sende det videre, kanskje for moro skyld eller for å skryte?

Før du deler et bilde bør du ha gjort deg noen tanker om hvorfor du sender det og hvilke konsekvenser det kan få for deg og de som eventuelt er på bildet, også om det er bilder av deg selv. Lover og regler er ikke nok for å vurdere om det er ok å sende bildene videre eller publisere dem noe sted. Det er viktig at du også vurderer om bildet kan misbrukes i noen sammenheng, og om den risikoen er akseptabel for deg og de andre på bildet.

 

 

Har andre lov til å spre bilder jeg har sendt?

Hvis noen sprer nakenbilder eller andre intime bilder av deg, uten ditt samtykke, vil de kunne straffes for dette. Dette gjelder uansett om du har sendt bildene frivillig til denne personen eller om personen har fått tilgang til bildene ved å hacke seg inn på din mobil eller pc.

Offentliggjøring av bilder, videoer eller annen informasjon som kan være avslørende, nedverdigende eller krenkende for den personen det gjelder er en krenkelse av privatlivets fred, og rammes av straffeloven § 267. Dette gjelder for eksempel spredning av nakenbilder. For brudd på denne bestemmelsen kan man straffes med bot eller fengsel i inntil 1 år.

 

 

Ulovlig å spre bilder uten samtykke

I tillegg er det ulovlig å spre bilder av andre uten samtykke fra den personen som er avbildet. Dette gjelder uavhengig av om det er nakenbilder eller helt vanlige bilder.

Det fremgår av åndsverkloven § 45c at et bilde som avbilder en annen person ikke kan lastes opp og/eller spres på nett eller vises offentlig uten at personen på bildet sier at det er greit. Det samme gjelder for video. For brudd på denne regelen kan man etter åndsverkloven § 54 første ledd bokstav b, straffes med bøter eller fengsel i inntil 3 måneder. Det er noen unntak fra denne hovedregelen. Blant annet er det lovlig å legge ut typiske situasjonsbilder, hvor det som skjer er viktigere enn personen(e) på bildet. Eksempler på dette kan være bilder av publikum på en konsert eller en fotballkamp.

 

 

Straffbart å spre seksualiserte bilder av barn under 18 år

Det er også slik at det er straffbart å oppbevare og spre seksualiserte bilder av barn under 18 år. Hva som regnes som «seksualiserte bilder» vil være en konkret vurdering i hvert enkelt tilfelle. Et vanlig bilde av en mindreårig jente i bikini på stranden, vil ikke rammes av denne bestemmelsen. Derimot vil nakenbilder og andre intime bilder av barn under 18 år i noen tilfeller kunne regnes som ulovlig etter denne bestemmelsen. Dette følger av straffeloven § 311.

Straffen for oppbevaring og spredning av seksualiserte bilder av barn under 18 år er bot eller inntil 3 års fengsel. Straffen for oppbevaring av slike bilder kan imidlertid falle bort for den som har tatt bilde og oppbevarer bilde hvis:

  • person på bildet/videoen er mellom 16 og 18 år
  • personen som er avbildet har gitt samtykke til at bildene/videoen kan tas
  • Og de to er omtrent jevnbyrdige i alder og utvikling.

Dette betyr at et kjærestepar på 17 og 18 år ikke vil straffes for å ha delt og oppbevart nakenbilder av hverandre, dersom begge frivillig var med på dette.

Det er likevel viktig å huske på at straffen for å spre eller dele slike bilder uten samtykke ikke vil falle bort. Det vil alltid være ulovlig å spre intime bilder av andre uten deres samtykke.

 

Er det lov å oppbevare bilder uten å publisere dem?

Dersom det gjelder et vanlig bilde er det ikke ulovlig å oppbevare eller ha et bilde lagret på telefon eller datamaskin uten å publisere det.

Hvis det er snakk om seksualiserte bilder av barn under 18 år, er det som hovedregel ulovlig å oppbevare slike bilder. Er imidlertid barnet som er avbildet mellom 16 og 18 år, den avbildede har samtykket til bildet og den som har tatt og oppbevarer bilde er omtrent jevnbyrdig i modenhet og alder med den personen som er avbildet, vil straffen for oppbevaring kunne falle bort. Det vil likevel alltid være ulovlig å ha slike bilder dersom barnet som er avbildet er er under 16 år.

 

Fortell noen om det som har skjedd

Hvis et intimt bilde av deg er sendt videre til noen på skolen, vist til andre eller på andre måter havnet på avveie, bør du snakke med en voksen om det som har skjedd. Det kan være foreldre, kontaktlærer, helsesøster, eller noen andre voksne du stoler på. De kan hjelpe deg med å finne ut om dette er noe som bør anmeldes, eller om det kan løses på andre måter.

Selv om det kan føles både flaut og vanskelig å fortelle at du har sendt et slikt bilde av deg selv, er likevel viktig at du snakker med noen som kan hjelpe deg. Du er ikke den eneste som har gjort dette.

Det å sende videre intime bilder av andre er ikke lov, og de som gjør dette vil kunne straffes for det.

Skillelinje, ung.no

Trenger du hjelp eller råd?

Slettmeg.no

Hvis du opplever at private bilder eller opplysninger du har lagt ut om deg selv på nettet blir misbrukt, kan du gå til nettstedet slettmeg.no. Der finnes informasjon, råd og veiledning. Du kan også kontakte dem via nettsiden.

Konfliktrådet

Megling i konfliktråd er en mulighet for deg som er involvert i en konflikt eller et straffbart forhold. Det er gratis, og dersom saken din løses her vil den ikke bli registrert på den ordinære politiattesten. Les mer på konfliktraadet.no og finn ditt konfliktråd.

Helsesøster

Du kan snakke med helsesøster på skolen eller nærmeste helsestasjon for ungdom om alt som du strever med. Helsesøstre forteller det ikke videre til noen. De har taushetsplikt så fremt det ikke er fare for liv og helse.

Ungdomstjenesten

Mange kommuner har også en ungdomstjeneste eller en utekontakt, der du kan ta kontakt og si at du trenger noen å snakke med. De vet ofte hva som kan gjøres for at du skal få det bedre.

Alarmtelefonen 116 111

Du kan når som helst ringe gratis til Alarmtelefonen for barn og unge på 116 111. Linja er åpen på ettermiddager, kvelder, netter og helger.

Ung.no

ung.no/oss kan du både stille spørsmål selv - eller søke deg fram blant noen av de mange svarene som allerede ligger der.

Her finner du også en stor oversikt over hjelpetjenester som kan være nyttige for deg.

Kilder: Lovdata, slettmeg.no

*Spørsmålet i innledningen er basert på ulike innsendte spørsmål til ung.no. Personen er fiktiv.

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Æææsj
1
04.11.2017 08:44:44
Sååå jeg gjorde på en måte samme greie. Over 10 ganger på et halvt år. Føler meg skikkelig motbydelig
Åy da
8
09.03.2017 21:27:50
Sory for å høre det Noah! Men tenk deg litt om før du tar å sender eit bilde av kølla di til ei jente! P.s sendte hu noe etter at du hadde gjit hene det bilde for vis ho ikkje gjorde det så er det ivertfal dårligt gjort!
Serr!??
0
05.11.2017 12:26:21
Liksom... wow... er responsen alt du bryr deg om??

Spørsmål og svar

Hva er aldersgrensen til youtube?
Hei Takk for spørsmålet! Youtube skriver tydelig i sine vilkår at aldersgrensen for å bruke tjenesten er 13 år. Er du under 13 år er det ikke ...
Har lånt en venn penger, han har sendt meg nakenbilder for dette som jeg har lagret, kan jeg straffes? 
Hei Etter straffeloven § 311 er det forbudt å bestitte bilder som seksualiserer barn. I denne bestemmelen regnes alle personer under 18 år som bar...
Var naken på nett for jenter under 16 år
Hei Det er straffbart å sende nakenbilder av seg selv (og andre) til personer under 18 år. Jeg tror ikke at disse jentene kommer til å anmelde de...
Har måtte runke og suge gutter mange ganger uten at jeg vil
Hei Tusen takk for din henvendelse til oss.   Det er veldig trist å høre om alt du har blitt tvunget til å gjøre mot din vilje. Du forteller o...
Kan man få straff for å oppbevare nakenbilder når man er under 18 år?
Hei Det stemmer at det etter straffeloven § 311 er en øvre strafferamme på tre års fengsel for bl.a. besittelse av fremstilling som seksualisere...
Jeg har sendt nudes på snap til en gutt. Nå angrer jeg. Hva skal jeg gjøre?
Hei Du sier ikke noe om hvorvidt han lagrer snappene fra deg, eller ikke. Så lenge det ikke er blitt tatt skjermbilde av snappene, blitt tatt bilde...
Jeg sendte nudes til en jente
Hei Jeg skjønner at du ikke har lyst til å fortelle foreldrene dine om det som har skjedd, men det kan være at du bør fortelle dem det for å få...
Jeg og en jente (samme alder som meg) sender nudes til hveramdre via snapchat.
Hei Bilder som seksualiserer barn regnes som barnepornografi etter straffeloven. Det er i utgangspunktet ulovlig å oppbevare og å se på slike bil...
Hei, jeg har fått nudes. Hun ville jeg skulle screene. Er det lov? Hva skal jeg gjøre om noe ser jeg har et sånn bilde?
Hei Om hun er under 18 er det ikke lov. Et nakenbilde av henne regnes da juridisk sett som barneporno, og det er forbudt å være i besittelse av det...
Ble brukt som modell i naturfagen og et bilde ble spredd av meg med buksen på knærne
Hei Tusen takk for din henvendelse til oss. Det er forferdelig trist for oss å lese om denne vonde og ubehagelige opplevelsen du hadde med læreren...
æ brukte å sende til flere æ snakka me på snap bilda av mæ i bh
Hei Først og fremst anbefaler jeg deg å snakke med noen som kan hjelpe deg med dette, da slike delingssaker ofte blir omfattende fort. Snakk gjerne...
Jeg har sendt bilder til en fyr jeg chattet med og angrer. Hvem kan jeg snakke med?
Hei Takk for at du skriver til oss! Å sende bilder av seg selv til andre kan noen ganger føles spennende og uskyldig. Når du opplever at han push...
Dele bilder av andre på Snapchat
Hei I åndsverkloven § 45c står det at du ikke har lov til å gjengi eller vise offentlig bilder av andre uten deres samtykke.Det vil si at hvis ...
Jeg ble lurt til å sende dickpics, dette førte til at jeg mista bestevenn
Hei Tusen takk for at du skriver til oss.Så utrolig kjipt å høre at du har blitt lurt! Og at dette attpå til har ført til at du har mista bestev...
En person har nakenbilde av meg, hva kan jeg gjøre 
Hei Hvis de innvolverte personene er 15 år eller mer kan saken anmeldes. For det første er det er ulovlig å sende bilder av andre videre uten til...
En gutt jeg holder på med vil ha nakenbilder av meg, hva skal jeg gjøre?
Hei jente 15 år. Takk for ditt spørsmål til Ung.no. Jeg forstår at det er spennende å holde på med en gutt som du liker godt. Da er det lett ...
Han tok bilder av rumpa mi mens jeg sov, og viste bildene til andre. 
Hei Jeg synes du skal snakke med denne gutten, og be ham slette bildene umiddelbart. Det er absolutt ikke greit å ta slike bilder av en person som i...
Har en på 17 lov til å sende nakenbilder til en på 15?
Hei Ifølge straffeloven § 311 er det straffbart å være i besittelse av bilder (eller film) som seksualiserer barn. Personer under 18 år regnes s...
Hva kan Snapchat gjøre med bildene jeg sender?
Hei Det er ingen grunn til å bekymre seg for hva Snapchat selv kommer til å gjøre. Bildene lagres hos dem kun i forbindelse med å levere dem til ...
Se alle