Hopp til hovedinnholdet
Følg ung.no på Snapchat
116111.no
116111.no

A-Å

Føler du press om å sende nakenbilder?

Lettkledd på snapchat (colourbox.com)

Å sende nudes kan føles spennende og ganske uskyldig. Kanskje søker du oppmerksomhet og har lyst til å gjøre en annen interessert? Det er likevel lurt å være klar over konsekvensene dette kan ha for deg.

Av Julie, ungdomsjournalist i ung.no

Lettkledd på snapchat (colourbox.com)

Det kan være forvirrende å være betatt av noen. Kanskje er du til og med forelsket, og han eller hun du liker viser deg endelig oppmerksomhet og vil at du skal sende nudes. Det kan være fristende å gjøre det, men husk at du må sette dine egne grenser og tenke over hva du føler er greit og ikke greit.

 

Mas og press

Det kan være vanskelig å si nei til noen som maser. Kanskje har du opplevd at den som ber om bildene ikke gir seg? Forespørslene kommer oftere og oftere, og plutselig vil ikke personen snakke med deg fordi du ikke vil sende. Da er det enkelt å gi etter for presset, og tenke at hvis du bare sender bildene så slutter han å mase.

Kanskje tenker du også at han blir mer opptatt av deg som person og vil fortsette å prate med deg?

 

 

Vær klar på dine grenser

Selv om det kan være fristende å sende bildene, er det viktig å være klar på sine egne grenser. Er det egentlig verdt å gjøre det bare fordi noen maser? Er det sannsynlig at denne gutten gir deg mer oppmerksomhet etter å ha mottatt slike bilder? Antagelig gjør han ikke det. Ofte ender det med at man sitter igjen og angrer på at man lot seg presse.

Bare du kjenner dine grenser og det er viktig å ikke la noen andre tøye disse grensene. Det beste er å la være å snakke med personer som presser deg til å sende bilder du ikke er komfortabel med selv. Vis personene at du ikke lar deg overtale. Det viser at du har selvtillit og selvrespekt nok til å ta dine egne valg og ikke la deg styre av andre.

 

Ikke så «privat» som du tror

Selv om du tenker at det du sender til noen på Snapchat forblir mellom deg og den andre personen, er det ikke alltid sånn. Du har sikkert tenkt gjennom at det er viktig å stole på personen du sender slike bilder til. Det er dessverre ikke alltid sånn at du kan stole på den du sender bildene til.

På Snapchat får du beskjed dersom noen har tatt et skjermbilde av det du sendte, men det er viktig å være klar over at det finnes andre måter å lagre bildene på. Det er for eksempel mulig å ta bilde av mobilen med en annen mobil eller en Ipad, og da vil du ikke få noe varsel om dette.

Selv om personen sier til deg at han eller hun ikke skal vise bildene til noen, er det ingen garanti for at personen snakker sant. Slike bilder blir ofte sett av flere enn man ønsker. Bare tenk gjennom selv hva du ville gjort om du mottok slike bilder av noen. Det er slik man ofte deler med venner, fordi man syntes det er gøy eller spennende. For den som er avbildet er det ikke like morsomt.

 

Sosiale medier har tilgang på bildene

Om du likevel skulle vurdere å sende bilder av deg selv til en annen er det også andre ting som gjør dette utrygt. For eksempel er det viktig å vite at Snapchat og lignende tjenester ofte eier eller har tilgang til bildene du sender eller legger ut. Dette har du samtykket til da du lastet ned og begynte å bruke appen.

Hvor lenge det lagres og hvor ofte de gjør det er uvisst, men bildene blir liggende et sted og blir ikke bare borte etter du har sendt dem. Det er dessverre ikke så mange som er klar over.

 

 

Hva om du angrer?

Det kan jo være at du ikke synes det er så farlig at noen ser bildene av deg. Kanskje syntes du det er ekstra spennende at flere får se bildene av deg og gir deg oppmerksomhet?

Selv om det er dette du tenker når du sender bildene, er det aldri godt å vite om du vil angre på dette senere. Kanskje du allerede etter en måned begynner å angre på hva du har sendt avgårde? Kanskje du var forelsket da du sendte bildene, men så viste det seg etter hvert at du aldri ble sammen med den gutten eller jenta du sendte bildene til? Kanskje var det bare noe de ville at du skulle gjøre så de hadde noe morsomt å vise til kameratene sine?

Det er umulig å vite hva personen som mottar bildene tenker og gjør, men det er lurt og tenke på at det finnes langt mer effektive måter å få noens oppmerksomhet på, som er mye tryggere og som ikke kan få like alvorlige konsekvenser . Mest sannsynlig klarer du å holde på oppmerksomheten lengre også, om du er litt mer tilbakeholden.

 

Bildene kan følge deg videre i livet

Det er ofte vanskelig å skulle ta hensyn fremtiden, og tenke på at ting du gjør i dag kan forfølge deg senere i livet. Men selv om det er vanskelig, er det viktig å tenke litt på.

Som nevnt over er dette noe du antagelig kan komme til å angre på senere, enten når du blir eldre eller når dette kommer frem i en situasjon du ikke ønsker. Kanskje får noen du absolutt ikke ønsker skal vite det, greie på at du har sendt slike bilder av deg selv til andre? Om du skulle være uheldig å få slike bilder av deg opp på nettet, slik at alle kan se det, så er det stor sannsynlighet for at en fremtidig arbeidsgiver eller lærer også kan finne disse bildene av deg. Det er dessverre også svært vanskelig å fjerne noe fra internett når det først er ute.

 

 

Det er hjelp å få!

Hvis du har opplevd at det spres nakenbilder av deg kan du kontakte hjelpetjenesten Slettmeg.no for å få hjelp og veiledning med hva du kan gjøre for å fjerne bildene.

Av Julie, ungdomsjournalist, ung.no

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
696969
0
16.04.2018 13:41:47
er det sundt og ha 69
Hei
2
26.12.2017 00:32:29
En gutt jeg snapper med maser veldig på at jeg skal sende bilde i bare trusa. Han spurte først om jeg kunne sende bilde av rumpa mi med klær også gjorde jeg det, så spurte han om jeg kunne ta bare i trusa. Hva skal jeg gjøre?????
G13
3
26.10.2017 19:48:31
Jente spørte meg om nudes vet ikke hva jeg vil svare. Hun har sendt mange bilder av tits med bh. Tror ikke jeg vil sende men kan få
Hobbyjuristen
4
10.10.2017 13:09:40
"For eksempel er det viktig å vite at Snapchat og lignende tjenester ofte eier eller har tilgang til bildene du sender eller legger ut. Dette har du samtykket til da du lastet ned og begynte å bruke appen" Ifølge denne artikkelen fra 2015 har snapchat ikke tillatelse til å lagre bildene du sender. Dette er en mistolkning av lisensavtalen. Snappen blir ikke lagret lenger enn den tiden mellom den er sendt til den blir åpnet. etter det er den slettet, med mindre du eller mottakeren har lagret den. Dersom dette ikke var sant ville snapchat være i besittelse av store mengder barneporno mirror.co.uk/news/technology-science/technology/snapchat-secretly-saving-your-photos-675181
Gutt 12 år
3
18.07.2017 22:21:00
Jeg har lagt ut bilder av nudler så blir jeg straffet..hjelp
Gutt 15
2
01.04.2017 15:36:57
Hvordan kan man spørre om nudes?
G 14
4
16.01.2017 20:46:09
`` Kanskje slutter han å prate med deg om du ikke vil sende?`` HAN?! FUCKINGS KJØNNSDISKRIMINERING! *TRIGGERED*
:(
2
18.01.2017 21:52:18
de prøver og være så kjønnsnøytrale men man vet at de snakker om menn, og det vet de selv.
Idiot
3
11.01.2017 23:20:57
Faen... Sendte bilder til en fremmed... Jeg lærer aldri
G14
4
28.10.2016 09:37:36
Jeg har sendt bilde av pusen min, hva skal jeg gjøre nå?
Boie , 13
1
25.10.2016 12:40:38
Jeg har ikke sendt nudelsuppe bilder
Jente15
7
24.06.2016 02:26:50
Snakket med en gutt på snap. Etterhvert begynte han å spørre om jeg ville sende nudes. Jeg sa nei. Så sluttet han å snakke med meg. Svarte ikke meldingene. Og sendte aldri noe til meg lengre.
''Den jenta''
5
07.11.2016 01:04:11
fuckboy ass
Jente 16 år
6
30.04.2016 00:31:42
Jeg sender masse Nudes ti Tutti (Gutter), han elsker Puppene min så det er ikke noe stress. men kan bli litt irriterende å sende så mye for er redd for at de skal komme på Internett
G17
4
29.07.2016 14:02:23
Hvis du sender bilder er det alltid en risiko for at de havner på nett. Uansett om mottakeren av bilde sender bilde videre eller ikke.

Spørsmål og svar

Hvorfor spør gutter om nudes?
Hei jente 13! Takk for spørsmål. Gutter, men også jenter, spør gjerne etter nudes - altså nakenbilder. Det kan være flere grunner til at en sp...
Jeg har mottatt nakenbilder på snapchat fra en jente som er 12 år gammel. Jeg trodde hun var 16 år. Jeg har slettet bildene. Kan jeg bli straffet? 
Hei  Jeg skjønner at du blir fortvilet og sur over dette, det er ikke kjekt når noen later som de er en annen enn det den er. I dette tilfellet my...
Hun har kjærlighetssorg og har sendt bilder til noen gutter.
Hei Det er veldig tøft å oppleve kjærlighetssorg. Hjertet ditt blir knust, og alt føles trist og vanskelig. Når man er midt i en kjærlighetssor...
Hva skal jeg gjøre når han spør om nudes?
Hei Takk for spørsmålet! Det viktigste er at du ikke lar deg presse til noe. Du har allerede sagt at du ikke vil sende nudes. Prøv å ignorere ha...
Ble presset fra en i klassen til å sende nudes, han skal vise de til noen.
Hei jente 13 år. Takk for at du skrev til ung,no Det er så trist å lese at denne gutten plager deg sånn. Det han gjør er å seksuelt trakassere...
Er det overgrep om jeg har sagt ja til sex, men angrer etterpå?
Hei jente 15! Takk for spørsmål. Du forteller at du hadde sex med en person som var 22 år og du 15. I Norge finnes det noen lover som sier noe om...
Har sendt nudes til en gutt som vil ha sex med meg, men nå liker han meg ikke mer fordi jeg har send nudes til kompisene også.
Hei Takk for at du skriver til oss. Du skriver at du har sendt nakenbilder til en gutt som du liker. Du sier at han ikke liker deg lengre fordi han f...
Sendte et bilde på Snapchat av meg selv i kun string. Hvordan slette det?
Hei Du kan be ham om å slette det, han er lovpålagt til å gjøre det. Et seksualisert bilde av en under 18 regnes som barnepornografi, så han ris...
Jeg sendte nudes til en jente
Hei Jeg skjønner at du ikke har lyst til å fortelle foreldrene dine om det som har skjedd, men det kan være at du bør fortelle dem det for å få...
Jeg har sendt nudes på snap til en gutt. Nå angrer jeg. Hva skal jeg gjøre?
Hei Du sier ikke noe om hvorvidt han lagrer snappene fra deg, eller ikke. Så lenge det ikke er blitt tatt skjermbilde av snappene, blitt tatt bilde...
Er det ulovlig å sende nakenbilder på snap når jeg er 13 år og han jeg sender til er 16 å6? 
Hei jente 13 år Takk for at du skriver til oss i Ung.no. Det er ikke lov til å utveksle nakenbilder med barn under 16 år.  Gutten som du sender...
Hva kan jeg gjøre for at guttene ikke skal spørre om nudes og fingre video hele tiden?
Hei Supert at du skriver til oss!Dette høres ikke helt greit ut! Ikke skam deg over å ha sendt nudes, alle gjør før eller siden noe de angrer på...
Jeg snakket med en gutt jeg trodde var 15, men jeg tror det er en voksen mann. Og nå sier han at han skal komme til meg å se på meg...
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!   Så flott at du skriver til oss med problemet ditt! Jeg forstår godt at du er redd siden dere har sna...
Jeg og en jente (samme alder som meg) sender nudes til hveramdre via snapchat.
Hei Bilder som seksualiserer barn regnes som barnepornografi etter straffeloven. Det er i utgangspunktet ulovlig å oppbevare og å se på slike bil...
Hei, jeg har fått nudes. Hun ville jeg skulle screene. Er det lov? Hva skal jeg gjøre om noe ser jeg har et sånn bilde?
Hei Om hun er under 18 er det ikke lov. Et nakenbilde av henne regnes da juridisk sett som barneporno, og det er forbudt å være i besittelse av det...
Jeg holder på med en fyr og jeg liker han bare mer og mer.
Hei jente 13 år. Takk for at du skriver til Ung.no!Dersom dette er hans måte å "flørte" på, så har han et alvorlig problem. Det å bruke trusle...
For noen uker siden så begynte han å spørre om halvnakne bilder av meg
Hei Tusen takk for din henvendelse til oss. Du skriver å forteller om hvordan du har det, alle disse vonde tankene. Det er ikke greit å ha det sån...
Hvorfor sender hun ikke lenger nakne bilder og videoer til meg?
Hei Gutt 16 år. Det anbefales å ikke sende bilder eller film der du viser deg naken til andre. Grunnen til at dette er at den andre personen kan ve...
Sender bilde av kroppen sin til kjæresten - er det ok?
Hei Fint at du skriver til oss på ung.noDu skal ikke sende ham bilder av kroppen din fordi han ber om det. Hvis han gjør det slutt fordi du nekter,...
Se alle