Hopp til hovedinnholdet
Ung.no på Snapchat
Nervøs jente (colourbox.com)
Nervøs jente (colourbox.com)

A-Å

Føler du press om å sende nakenbilder?

Lettkledd på snapchat (colourbox.com)

Å sende naken- eller lettkledde bilder av deg selv til andre kan føles spennende og ganske uskyldig. Noen søker kanskje oppmerksomhet og har lyst til å gjøre andre interessert. Det er likevel lurt å være klar over konsekvensene dette kan ha for deg.

Av Julie, ungdomsjournalist i ung.no

Lettkledd på snapchat (colourbox.com)

Det kan være forvirrende å være betatt av noen. Kanskje er du til og med forelsket, og han eller hun du liker viser deg endelig oppmerksomheten du ønsker. Personen vil at du skal sende "nudes". Kanskje føles det fristende å gjøre det?

Vær klar på dine grenser

Mange føler seg fristet til å sende silke bilder, men som oftest lar du kanskje være fordi du ikke ønsker å gå over dine egne grenser. Kanskje har du opplevd at den som har bedt om bildene ikke gir seg? Forespørslene kommer kanskje oftere og oftere og plutselig vil ikke personen snakke med deg fordi du ikke vil sende? Da er det enkelt å gi etter for presset, og tenke at om du sender bildene så gir han seg med å mase. Kanskje tror du at han blir mer opptatt av deg som person og vil fortsette å prate med deg.

Selv om det kan være fristende for noen, er det veldig viktig å være klar på sine egne grenser. Er det egentlig verdt å gjøre det bare fordi noen maser? Er det spesielt stor sannsynlighet for at denne gutten gir deg noe mer oppmerksomhet etter å ha mottatt slike bilder? Antagelig så gjør han ikke det. Ofte ender det med at man sitter igjen og angrer på at man lot seg presse.

Bare du kjenner dine grenser og det er viktig å ikke la noen andre tøye disse grensene. Det beste er å la være å snakke med personer som presser deg til å sende bilder du ikke er komfortabel med selv. Vis personene at du ikke lar deg overtale. Det viser at du har selvtillit og selvrespekt nok til å ta dine egne valg og ikke la deg styre av andre.

Ikke så «privat» som mange tror.

Selv om du kanskje tenker at det du sender til noen privat på Snapchat forblir mellom deg og den andre parten, er det ikke alltid slik. Du har nok sikkert også tenkt igjennom at det er viktig å stole på personen du sender slike bilder til. Det er dessverre slik at du aldri kan stole helt på den du sender bildene til.

På Snapchat får du beskjed dersom noen har tatt et skjermbilde av det du sendte, men det er også viktig å være klar over at det finnes andre apper der det er mulig å lagre snapper for alltid - uten at den som sender dem blir informert om det. Selv om personen kanskje sier til deg at han/hun ikke skal vise bildene til noen, er det ingen garanti for at personen snakker sant. Slike bilder blir ofte sett av flere enn man ønsker. Bare tenk gjennom selv hva du ville gjort om du mottok slike bilder av noen. Det er slik man ofte deler med venner, fordi man syntes det er gøy eller spennende. For den som er avbildet er det ikke like morsomt.

Sosiale medier har tilgang på bildene

Om du likevel skulle vurdere å sende bilder av deg selv til en annen er det også andre ting som gjør dette utrygt. For eksempel er det viktig å vite at Snapchat og lignende tjenester ofte eier eller har tilgang til bildene du sender eller legger ut. Dette har du samtykket til da du lastet ned og begynte å bruke appen. Det er dessverre ikke så mange som er klar over dette, og dermed er de ikke klar over at Snapchat har rettighet til å lagre innholdet som blir sendt. Hvor lenge det lagres og hvor ofte de gjør det er uvisst, men bildene blir liggende et sted og blir ikke bare borte etter du har sendt dem.

Hva om du angrer?

Det kan jo også hende at du ikke synes det er så farlig at noen ser bildene av deg. Kanskje syntes du det er ekstra spennende at flere får se bildene av deg og kanskje enda flere gir deg oppmerksomhet? Det kan godt hende, men det er aldri godt å vite om du vil angre på dette ganske snart. Kanskje du allerede etter en måned begynner å angre på hva du har sendt avgårde? Kanskje var du forelsket da du sendte bildene men så viste det seg etter hvert at du aldri ble sammen med gutten eller jenta du sendte bildene til? Kanskje var det bare noe de ville at du skulle gjøre, slik at de hadde noe morsomt å vise til kameratene sine?

Det er umulig å vite hva personen som mottar bildene tenker og gjør, men det er lurt og tenke på at det finnes langt mer effektive måter å få noens oppmerksomhet på, som er mye tryggere for deg. Mest sannsynlig klarer du å holde på oppmerksomheten lengre også, om du er litt mer tilbakeholden.

Bildene kan følge deg videre i livet

Det er ofte vanskelig å ta hensyn fremtiden, og at ting man gjør i dag ofte kan forfølge en senere i livet. Uansett om det er vanskelig eller ikke, så er det viktig å tenke på. Som nevnt over er dette noe du antagelig kan komme til å angre på senere, enten når du blir eldre eller når dette kommer frem i en situasjon du ikke ønsker. Kanskje får noen du absolutt ikke ønsker skal vite det, greie på at du har sendt slike bilder av deg selv til andre? Om du skulle være uheldig å få slike bilder av deg opp på nettet, slik at alle kan se det, så er det stor sannsynlighet for at en fremtidig arbeidsgiver eller lærer også kan finne disse bildene av deg. Det er dessverre også svært vanskelig å fjerne noe fra internett når det først er ute.

Om du skulle være så uheldig å oppleve at det spres nakenbilder av deg på nettet kan du kontakte slettmeg.no for å få hjelp og veiledning med hva du kan gjøre for å fjerne bildene.
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
696969
0
16.04.2018 13:41:47
er det sundt og ha 69
Hei
2
26.12.2017 00:32:29
En gutt jeg snapper med maser veldig på at jeg skal sende bilde i bare trusa. Han spurte først om jeg kunne sende bilde av rumpa mi med klær også gjorde jeg det, så spurte han om jeg kunne ta bare i trusa. Hva skal jeg gjøre?????
G13
3
26.10.2017 19:48:31
Jente spørte meg om nudes vet ikke hva jeg vil svare. Hun har sendt mange bilder av tits med bh. Tror ikke jeg vil sende men kan få
Hobbyjuristen
4
10.10.2017 13:09:40
"For eksempel er det viktig å vite at Snapchat og lignende tjenester ofte eier eller har tilgang til bildene du sender eller legger ut. Dette har du samtykket til da du lastet ned og begynte å bruke appen" Ifølge denne artikkelen fra 2015 har snapchat ikke tillatelse til å lagre bildene du sender. Dette er en mistolkning av lisensavtalen. Snappen blir ikke lagret lenger enn den tiden mellom den er sendt til den blir åpnet. etter det er den slettet, med mindre du eller mottakeren har lagret den. Dersom dette ikke var sant ville snapchat være i besittelse av store mengder barneporno mirror.co.uk/news/technology-science/technology/snapchat-secretly-saving-your-photos-675181
Gutt 12 år
3
18.07.2017 22:21:00
Jeg har lagt ut bilder av nudler så blir jeg straffet..hjelp
Gutt 15
2
01.04.2017 15:36:57
Hvordan kan man spørre om nudes?
G 14
4
16.01.2017 20:46:09
`` Kanskje slutter han å prate med deg om du ikke vil sende?`` HAN?! FUCKINGS KJØNNSDISKRIMINERING! *TRIGGERED*
:(
2
18.01.2017 21:52:18
de prøver og være så kjønnsnøytrale men man vet at de snakker om menn, og det vet de selv.
Idiot
2
11.01.2017 23:20:57
Faen... Sendte bilder til en fremmed... Jeg lærer aldri
G14
4
28.10.2016 09:37:36
Jeg har sendt bilde av pusen min, hva skal jeg gjøre nå?
Boie , 13
1
25.10.2016 12:40:38
Jeg har ikke sendt nudelsuppe bilder
Jente15
6
24.06.2016 02:26:50
Snakket med en gutt på snap. Etterhvert begynte han å spørre om jeg ville sende nudes. Jeg sa nei. Så sluttet han å snakke med meg. Svarte ikke meldingene. Og sendte aldri noe til meg lengre.
''Den jenta''
4
07.11.2016 01:04:11
fuckboy ass
Jente 16 år
6
30.04.2016 00:31:42
Jeg sender masse Nudes ti Tutti (Gutter), han elsker Puppene min så det er ikke noe stress. men kan bli litt irriterende å sende så mye for er redd for at de skal komme på Internett
G17
4
29.07.2016 14:02:23
Hvis du sender bilder er det alltid en risiko for at de havner på nett. Uansett om mottakeren av bilde sender bilde videre eller ikke.

Spørsmål og svar

Jeg har mottatt nakenbilder på snapchat fra en jente som er 12 år gammel. Jeg trodde hun var 16 år. Jeg har slettet bildene. Kan jeg bli straffet? 
Hei  Jeg skjønner at du blir fortvilet og sur over dette, det er ikke kjekt når noen later som de er en annen enn det den er. I dette tilfellet my...
Hvorfor spør gutter om nudes?
Hei jente 13! Takk for spørsmål. Gutter, men også jenter, spør gjerne etter nudes - altså nakenbilder. Det kan være flere grunner til at en sp...
Er det overgrep om jeg har sagt ja til sex, men angrer etterpå?
Hei jente 15! Takk for spørsmål. Du forteller at du hadde sex med en person som var 22 år og du 15. I Norge finnes det noen lover som sier noe om...
Delte nakenbilder med en kvinne.
Hei Takk for at du skriver til Ung.no!Jeg skjønner at det kan være både spennend og pirrende når du står i det, og at man kan la seg rive med i ...
Har sendt nudes til en gutt som vil ha sex med meg, men nå liker han meg ikke mer fordi jeg har send nudes til kompisene også.
Hei Takk for at du skriver til oss. Du skriver at du har sendt nakenbilder til en gutt som du liker. Du sier at han ikke liker deg lengre fordi han f...
Hva skal jeg gjøre når han spør om nudes?
Hei Takk for spørsmålet! Det viktigste er at du ikke lar deg presse til noe. Du har allerede sagt at du ikke vil sende nudes. Prøv å ignorere ha...
Er det ulovlig å sende nakenbilder på snap når jeg er 13 år og han jeg sender til er 16 å6? 
Hei jente 13 år Takk for at du skriver til oss i Ung.no. Det er ikke lov til å utveksle nakenbilder med barn under 16 år.  Gutten som du sender...
æ brukte å sende til flere æ snakka me på snap bilda av mæ i bh
Hei Først og fremst anbefaler jeg deg å snakke med noen som kan hjelpe deg med dette, da slike delingssaker ofte blir omfattende fort. Snakk gjerne...
Sendte et bilde på Snapchat av meg selv i kun string. Hvordan slette det?
Hei Du kan be ham om å slette det, han er lovpålagt til å gjøre det. Et seksualisert bilde av en under 18 regnes som barnepornografi, så han ris...
Jeg og en jente (samme alder som meg) sender nudes til hveramdre via snapchat.
Hei Bilder som seksualiserer barn regnes som barnepornografi etter straffeloven. Det er i utgangspunktet ulovlig å oppbevare og å se på slike bil...
Jeg holder på med en fyr og jeg liker han bare mer og mer.
Hei jente 13 år. Takk for at du skriver til Ung.no!Dersom dette er hans måte å "flørte" på, så har han et alvorlig problem. Det å bruke trusle...
Begynte å runke og ho så på så viste ho puppene sine, bør jeg bekymre meg?
Hei Takk for at du kontakter ung.no. Fra det vi har sett og erfart fra lignende saker så sier personen man har video- samtale med tidlig fra at de ...
Hei, jeg har fått nudes. Hun ville jeg skulle screene. Er det lov? Hva skal jeg gjøre om noe ser jeg har et sånn bilde?
Hei Om hun er under 18 er det ikke lov. Et nakenbilde av henne regnes da juridisk sett som barneporno, og det er forbudt å være i besittelse av det...
Hvorfor sender hun ikke lenger nakne bilder og videoer til meg?
Hei Gutt 16 år. Det anbefales å ikke sende bilder eller film der du viser deg naken til andre. Grunnen til at dette er at den andre personen kan ve...
Jeg sendte nudes til en jente
Hei Jeg skjønner at du ikke har lyst til å fortelle foreldrene dine om det som har skjedd, men det kan være at du bør fortelle dem det for å få...
Jeg har sendt bilder til en fyr jeg chattet med og angrer. Hvem kan jeg snakke med?
Hei Takk for at du skriver til oss! Å sende bilder av seg selv til andre kan noen ganger føles spennende og uskyldig. Når du opplever at han push...
Sendte nakenbilder og så lagret han dem. Kan jeg anmelde han? 
Hei Det er ulovlig å ta vare på et slikt bilde, så han har brutt loven. Siden du er under 18 risikerer han opptil 3 års fengsel om han blir dømt...
Jeg har sendt nudes på snap til en gutt. Nå angrer jeg. Hva skal jeg gjøre?
Hei Du sier ikke noe om hvorvidt han lagrer snappene fra deg, eller ikke. Så lenge det ikke er blitt tatt skjermbilde av snappene, blitt tatt bilde...
Se alle