Hopp til hovedinnholdet
Følg ung.no på Snapchat
Ung.no hjelper deg med å finne rett prevensjon.
Ung.no hjelper deg med å finne rett prevensjon.

A-Å

Få hjelp etter seksuelle overgrep

Hjelp forstørrelsesglass

Du som har vært utsatt for overgrep kan få hjelp. Vi har laget en oversikt over steder du kan få hjelp og skrevet om hvorfor du bør søke hjelp.

Offentlig og kvalitetssikret
Hjelp forstørrelsesglass

Hvis du er usikker på om du vil anmelde forholdet eller av ulike årsaker ikke ønsker å snakke med politiet, er det allikevel viktig at du oppsøker nærmeste overgrepsmottak for legeundersøkelse.

Ved alvorlige overgrep bør den utsatte til legeundersøkelse så raskt som mulig. Vent med å dusje/vaske kroppen, oppbevar alle klær separat i tørre poser. Hvis seksuelle overgrep kan det sikres biologiske spor.

Det bør alltid undersøkes og dokumenteres vedrørende eventuelle merker, skader, blåmerker av lege med egnet spesialutstyr. Ta derfor kontakt med lege med spesialkompetanse, for eksempel legevakt eller sykehus, samt politiet umiddelbart.

Finn ditt nærmeste overgrepsmottak

Ring alarmtelefonen for barn og unge, tlf: 116111

Blir du utsatt for mishandling, vold eller overgrep? Du kan ringe Alarmtelefonen på 116 111.

Det er en gratis nødtelefon for barn og ungdom. De kan hjelpe deg. Ring også hvis du tror at noen andre har det vanskelig.

Ring Landsdekkende telefon for incest- og seksuelt misbrukte: 80057000

Du trenger ikke engang å si hva du heter eller hva du har opplevd. De som jobber på Landsdekkende telefon for incest- og seksuelt misbrukte vet noe om hvordan du kan ha det. Mange av de som jobber der har opplevd overgrep selv.

Gratis fra fasttelefon og Telenor mobil

Telefonen er døgnåpen.

Du kan også ha kontakt med dem på e-post: post@incest80057000.no

Barnevernsvakta

Barnevernsvakta er til for å hjelpe barn og unge under 18 år i en akutt situasjon. De gir hjelp hvis du eller dine nærmeste trenger beskyttelse og kriserådgivning.

Har du alvorlige problemer hjemme kan du få råd og hjelp her. Du kan være anonym hvis du ønsker det. Barnevernsvakta har vanligvis åpent på kvelden og natten. Er det virkelig krise kan de komme hjem til deg.

Oversikt over barnevernsvakter

DIXI, ressurssenteret for voldtatte.

Åpningstider: Mandag til fredag kl. 09.00 – 15.00. Kontaktinfo: Epost: dixi@dixioslo.no Telefon: 22 44 40 50 Mobil: 930 58 070

DIXI tilbyr også gratis advokathjelp!

Alle som har vært utsatt for seksuelleovergrep/voldtekt og deres pårørende kan få gratis advokathjelp hos DIXI Ressurssenter. Deres advokater har lang erfaring og har taushetsplikt.

Kontakt politiet

Hvis du har vært utsatt for påtvunget seksuell omgang må du tenke etter om du ønsker å anmelde forholdet til politiet. Om du ønsker å anmelde, oppfordres du til å kontakte nærmeste politistasjon så raskt som mulig. Ring politiets fellesnummer 02800 om du vil snakke med noen i politiet.

Hvis du er usikker på om du vil anmelde forholdet eller av ulike årsaker ikke ønsker å snakke med politiet, er det likevel viktig at du oppsøker nærmeste overgrepsmottak for legeundersøkelse. Der blir du godt ivaretatt. Personalet der er spesialutdannet og skal:

  • ivareta din helse; bl.a. undersøke om du kan være påført seksuelt overførbar smitte og
  • ivareta dine øvrige rettigheter; klarlegge om det er behov for kriserådgivning, oppfølgingssamtaler med psykolog eller sosiolog og/eller henvisning til videre legebehandling eller hjelpeapparatet for øvrig.

Ved overgrepsmottaket vil undersøkelsen også være rettet mot å sikre bevis for en eventuell senere anmeldelse/etterforsking

På overgrepsmottaket har helsepersonellet alminnelig taushetsplikt. Undersøkelsen blir mellom deg og behandlende helsepersonell.

Eventuelt sikret bevismateriale:

  • forblir på overgrepsmottaket og utleveres normalt ikke til politiet uten skriftlig samtykke fra deg

  • lagres maksimum seks måneder. Ved noen mottak er det kun to måneders lagringstid. Det er derfor også av denne grunn viktig at du ikke venter for lenge med å kontakte politiet dersom du ønsker saken etterforsket.

Strek med ung.no-logo

Anmeldelse

Norske myndigheter ønsker at alle som er utsatt for voldtekt eller andre seksuelle overgrep, anmelder forholdet til politiet. Det er viktig at sakene blir kjent. Både for offerets del, som vil få hjelp til å bearbeide overgrepet og for å sikre at gjerningsmenn straffes og ikke begår voldtekter igjen.

Videre vil omtale av slike saker kunne bidra til å forebygge andre overgrep ved at mulige gjerningsmenn avstår når faren for å bli straffet fremstår som stor.

Det er viktig at etterforskning kan iverksettes så raskt som mulig, fordi:

  • Mulighetene for å sikre bevis synker dramatisk med avstand i tid fra overgrepet
  • På stedet hvor overgrepet (åstedet) fant sted, finnes ofte avgjørende spor. Dette materialet må sikres raskt og åstedet bør også fotograferes så raskt som mulig
  • Viktige spor på egne klær og kropp blir borte. Også på gjerningspersonen(e) kan det finnes spor som bør sikres slik at politiet snarest bør få opplysninger om vedkommendes identitet
  • Impliserte personer, både vitner og gjerningspersoner bør identifiseres raskt ellers risikerer man at informasjon og inntrykk fra viktige vitner svekkes før politiet får snakket med dem.

Vi har forståelse for at mange av ulike grunner vegrer seg for å gå til politiet. Politiet kan sette igang en etterforskning uten fornærmedes *) anmeldelse hvis de får kjennskap til opplysninger om voldtekten, men fornærmedes forklaring vil som regel være viktig for å få saken nok opplyst. Så i praksis er politiet i stor grad avhengig av din medvirkning for å lykkes med etterforskningen.

*) fornærmede = den som er utsatt

Som offer for voldtekt, har du rett til voldsoffererstatning. For å kunne få dette, må det som regel/helst foreligge en politianmeldelse.

Strek med ung.no-logo

Bistandsadvokat

Du har rett til gratis å få hjelp av bistandsadvokat. Politiet eller overgrepsmottakene vil hjelpe deg med å få kontakt med bistandsadvokat hvis du ønsker det, dersom dette ikke allerede er ivaretatt.

Snakk med noen du stoler på

Du kan også snakke med noen du stoler på, det an være foreldrene dine, foreldre til en venn, læreren, helsesøster eller legen. Alle har plikt på seg til å ta deg på alvor å gjøre det de kan for å hjelpe deg.

Flere hjelpetjenester.

 

Kilde: Politidirektoratet (www.politi.no), dixi.no og Statens barnehus

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Anonym
6
04.06.2016 22:21:03
Jeg skjønner ikke orde sexuelle overgrep noen svar ??
Litt forvirra jente
3
15.04.2016 07:59:28
Jeg lurer på hvordan man kan kjøpe BH uten å bli ferska av venner eller bekjente eller søte gutter
hei
1
18.09.2015 11:49:22
hvor kan man få hjelp etter voldekt?? (Finn ditt nærmeste overgrepsmottak eller ring hjelpetelefonen for overgrepsutsatte: 80057000)
jente
1
12.09.2012 15:15:00
Du kan kjøpe Bh-er i klesbutikker. Eksempel:Cubus, H&M, Bik Bok, Lindex osv... du kan kjøpe det i mange andre butikker også.
Jokke
1
12.09.2012 12:18:51
du må ha en DD
anonym
1
07.09.2012 16:34:02
heijeg er en jente på 13 år. hvor kan du kjøpe en bh?, dette er min første gang og jeg er litt usikker. hvordan str bruker en 13 jente i snitt. hjelp ? alle vennene mine bruker bh og ikke jeg, jeg føler meg uvel og på en måte * ikke passer in i gjengen*
Jente 15 år
1
21.10.2015 14:26:49
Hei. Det kommer litt ann på hvilken fasong bh-en har. Det som hadde vært lurt var om du snakket med moren din. men jeg kan si de ulike størrelsene i rekkefølge. Den minste er: 75 A Jeg tror det er best for deg å bare prøve noen bh-er.
Jente19
1
27.10.2008 16:28:27
Jeg lurer på hvor man kan få hjelp med de psykiske plagene etter en voldtekt. (red: du kan søke hjelp via legen - som henviser deg videre til en psykolog. Du kan også ta kontakt med DIXI - tel: 22 44 40 50, der kan du få mye råd og veiledning. Om du skriver inn til ung.no/oss får du også svar.)

Spørsmål og svar

HATER PAPPA
Hei jente 13 år Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss hva du utsettes for hjemme av faren din. Det er ikke greit det han gjø...
Bekymret for noe jeg har gjort
Hei Så bra at du spør og sjekker ut med flere hva som kan være lurt. Det er normalt å reagere sånn som du beskriver. Kroppen kan reagere sånn n...
Kan gutter bli voldtatt av jenter?
Hei Du har absolutt vært utsatt for et overgrep. Siden du ikke ønsket dette samleie og sa klart ifra om dette, har denne jenta misbrukt deg. Det s...
Hei, mamma og pappa har sex over alt hele tiden, også om jeg er der...
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!   Jeg skjønner at det kan være veldig ubehagelig å oppdage at foreldrene dine har sex. Det er noe all...
Hvor lang tid vil det ta å få voldsoffererstatning?
Hei Akkurat hvor lang tid Kontoret for voldsoffererstatning vil bruke på å behandle din sak kan jeg dessverre ikke svare på, men på nettsidene de...
Bestekompisen min forgrep seg på meg når jeg var full og sov.
Hei jente 16 år Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller oss om det du har opplevd. Jeg forstår at dette har vært en svært ubehagelig...
Eg er en jente på 13 år som ikkje har d bra. Eg vil bli bedre, hjelp meg.
Hei Takk til deg som skriver til oss i ung.no. Det høres veldig vanskelig ut for deg. Du føler deg deprimert hele tiden og skriver her at du kjenn...
Jeg har blitt voldtatt av en jente. Hva skjer når jeg anmelder?
Hei Hei gutt 14 år. Tusen takk for din henvendelse til oss.  Veldig trist for oss å lese hva du har opplevd. Men veldig fint at du har all den hje...
Jeg ble fingra og nesten voldtatt, hva skal jeg gjøre?
Hei jente 16 år.Tusen takk for din henvendelse til oss. Det er trist for oss å lese om opplevelsen din som du forteller om i mailen til oss. Samt...
Blitt seksuelt misbrukt av treneren sin
Hei Fint at du kontakter oss på ung.noDet er vondt å lese at du sitter med skyldfølelse etter å ha blitt seksuelt misbrukt av treneren din da du ...
Tok på tissen til lillebroren min mens han sov.
Hei annet 20.   Tusen takk for din henvendelse til oss .   Du forteller at du gjorde noe mot lillebroren din mens han sov. Han har ikke sagt n...
Kan jeg anmelde noen til politiet for bruk av hasj anonymt?
Hei Du kan tipse politiet om at eksen din, og denne gjengen bruker hasj, og at de kjøper alkohol og sigaretter til mindreårige. Dette kan du gjør...
Jeg blir antastet av onkelen min nesten hver uke... hjelp
Hei kjære deg! Takk for at du skriver til oss og forteller hva du blir utsatt for nesten hver uke av onkelen din. Det er ikke greit og det er ikke l...
En gutt hadde sex med meg, etter jeg hadde sakt nei. Er det voldtekt?
Hei,  Du lurer på om du har rett til å kalle det som skjedde for en voldtekt? Hvis man bruker makt eller truer noen som som ikke vil det til å ...
Bestevenn på 15, snart 16, ble for noen måneder siden voldtatt av hennes forrige kjæreste
Hei Du forteller at du har en bestevenn på 15 år som har blitt voldtatt av sin eks kjæreste. Han har voldtatt henne og hatt et frivillig samleie m...
Har p-stav, plutselig fått blødninger. Usikker på hendelse på fest. 
Hei På p-staven er det vanlig med småblødninger i starten (første 3-4 måneder), så minsker ofte blødningene helt. For noen vedvarer småblød...
Ble utsatt for overgrep av vennen til mor. 
Hei jente 13,  Tusen takk for din henvendelse til oss. Du skriver å forteller hva som skjedde mellom deg og din mors nye kjæreste. Den seksuelle...
Da jeg våknet opp neste dag lå jeg naken i en fremmed seng
Hei   Tusen takk for din henvendelse til oss.   Du skriver i mailen din om din første fest hvor det ble servert alkohol og hvordan du drakk mer...
Broren min hadde sex med meg mot min vilje. 
Hei Takk for din henvendelse. Veldig trist å høre hva halvbroren din gjorde mot deg,  vi skjønner godt at du føler deg presset til å ha kontak...
Min stefar liker å ta meg i skrittet.
Hei Du har tatt kontakt med Ung.no hvor du forteller at din stefar gjør ting mot deg som både er ekkelt og ulovlig. Han skal bl.a. ha tatt deg på ...
Se alle