Ungdom som opplever utpressing på nett eller i sosiale medier har det ofte veldig vondt og vet ikke hva de skal gjøre for å få det til å slutte.

Kanskje du har chattet med en person du trodde var en venn, men så viser det seg at han var ute etter noe helt annet? Eller kanskje du har gitt etter for press og sendt et bilde til en på skolen som truer med å spre det videre?

Si ifra – selv om det er flaut

Hvis du har sendt et nakenbilde eller en film til noen du trodde du kunne stole på, og den personen truer deg med å spre bildene videre hvis du ikke sender flere, betaler penger eller gjør noe annet, er det viktig at du sier det til en voksen du stoler på eller til politiet.

Det kan føles vanskelig å si ifra. Kanskje skammer du deg over at du sendte bildene første gang, eller kanskje du er redd for at personen skal spre bildene om du ikke gjør som han eller hun sier?

Presset av noen du kjenner?

Hvis personen som presser deg er noen du kjenner, en venn eller en på skolen din, bør du snakke med en voksen du stoler på om det du opplever. Det kan være en lærer, helsesykepleier på skolen din, foreldrene dine eller noen andre voksne.

Selv om det kan føles flaut å snakke om, er det viktig at du forteller det til noen så de kan hjelpe deg med å finne en løsning og få personen til å stoppe.

FAKTA

Seksuell utpressing på nett

  • Overgripere bruker ofte falske profiler i sosiale medier for å komme i kontakt med unge
  • Når de har fått ungdom til å sende nakenbilder, eller gjøre seksuelle handlilinger med seg selv som de har opptak av, starter utpressingen
  • Truslene går ofte ut på å dele bildene og filmene med venner og familie. Kontaktene finner de via Facebook
  • Utpresserne krever ofte mindre pengebeløp, flere filmer/ bilder eller møter med ungdommene som betaling for at de ikke skal spre innholdet

Presset av ukjente?

I noen tilfeller er utpresserne fremmede personer. Disse personene får gjerne kontakt med ungdom gjennom falske profiler på for eksempel Facebook, Instagram, Snapchat, Jodel, eller Skype, eller via nettsider som Chatroulette.

Denne type utpressing starter ofte med at gjerningspersonene får deg til å sende ganske uskyldige bilder. I neste omgang bruker de disse bildene til å presse deg til å sende drøyere bilder. De kan også lokke med betaling i form av alkohol, overføringer på Vipps eller gavekort.

Hvis du utsettes for denne type press, er det viktig å ta kontakt med en voksen eller politiet umiddelbart. Presset vil bare øke hvis du sender flere bilder, og politiet vil hjelpe deg med hva du skal gjøre videre. Det er den beste måten for å få utpressingen til å stoppe.

Det er ikke din feil

Selv om du selv har hatt en aktiv rolle i å holde kontakten med den personen du har blitt kjent med på nettet, betyr ikke det at du har noe ansvar - det er fremdeles et overgrep.

Det er veldig lett for en voksen å manipulere deg til å bli med på leken, og mange har latt seg rive med og sender bilder og filmer, eller viser seg frem på kamera.

Det er ubehagelig å føle seg lurt og sviktet, og det kan gjøre at du også føler skyld og ikke føler du kan si ifra. Dette vet den som har lurt deg og utnytter det.

Hvem kan hjelpe deg?

Politiet/Kripos: Meld fra til Kripos: tips.kripos.no eller ring politiet på 02800. Politiet vil hjelpe deg med hva du skal gjøre videre med saken.

Slettmeg.no: Slettmeg får mange henvendelser fra barn og unge om denne typen overgrep og kan gi deg gode råd til hva du bør gjøre. Du kan kontakte dem på epost: hjelp@slettmeg.no eller på telefon 911 29 392

Ung.no Du kan sende inn spørsmålet ditt anonymt til ung.no/oss og få råd om hva du bør gjøre videre.

Lokalt: Du kan ta kontakt med læreren din, helsesykepleier eller en annen voksen du stoler på. Husk at voksne ønsker å hjelpe deg i denne situasjonen.

LURT PÅ NETT: Noen voksne spesialiserer seg på å lure barn og unge til å sende bilder og filmer, og så presse dem for penger eller flere bilder (Video: Europol).