Først av alt: Så utrolig bra at du har tenkt over dette og at det har gått opp for deg at det du gjorde ikke var innafor. Dette er grunnleggende for å kunne gå videre og hjelpe til å rydde opp. Her er en kjapp guide til hvordan du kan begynne:

Slett bildet eller videoen

Sørg for at de du har sendt bildet videre til også sletter det. Det er tross alt ulovlig og straffbart å ha intime bilder av andre uten samtykke, og det er også ulovlig å sende slike bilder videre uten samtykke.

Be om unnskyldning

Personer som får nakenbilder av seg selv delt har det som regel veldig vanskelig. Det å få delt intime bilder av seg selv og miste kontrollen over hvem som får se dem, er vondt. Det kan føre til at man får psykiske reaksjoner, at man gruer seg eller slutter å gå på skolen og at man trekker seg unna andre fordi man er redd for hva andre mener og tenker.

Det er viktig at du forstår dette, fordi når du sier unnskyld så må offeret ditt forstå at du virkelig mener det. De fleste som sender bilder av seg selv naken har tillit til den de sender til. Hvis du sender bildet videre har du brutt denne tilliten.

FAKTA

KORT FORTALT

  1. Slett bildet eller videoen
  2. Be om unnskyldning
  3. Fortell hvorfor du delte det
  4. Ikke skyld på offeret
  5. Be om hjelp
Husk: Det er lov å gjøre feil. Vær modig og rydd opp!

Vær ærlig

Forklar hvorfor du gjorde det. Kanskje handlet det ikke om at du ønsket å såre personen, men mer om at du ville vise at du hadde fått et bilde? Uansett hvorfor bildet ble delt videre, er dette viktig info for den som sitter igjen som offer fordi det kan være veldig vanskelig å forstå for den som er rammet.

Ikke skyld på offeret

Dette er kanskje det vanskeligste, fordi mange plasserer ansvaret hos den som eier kroppen på bildet. Dette er slutshaming, og å stå opp imot dette krever at du er sterk og modig!

Noen kan tenke at det er personen på bildet sin egen feil, og at vedkommende skulle tenkt seg om før han eller hun sendte bildet. Dette er å flytte ansvaret fra den som har gjort noe galt til offeret. De som opplever å få bildet sitt delt trenger noen som støtter dem og står opp for dem, og ikke at andre sprer rykter og dømmer. Det var tross alt du som delte bildet videre som gjorde en feil.

Be om hjelp

Å oppdage at man har gjort noe som er ulovlig og noe som sårer andre er ofte vondt og vanskelig å stå i alene.

Det hjelper å snakke med noen du stoler på, gjerne en voksen. Å få styr på bilder som er spredt kan være vanskelig alene. Foreldre, lærer, politiet eller helsesykepleier på din skole kan hjelpe deg. Hvis bildet ligger ute på ulike nettsider, kan du også kontakte slettmeg.no for hjelp og råd.

Alle gjør feil

Det viktigste er at vi forstår at det vi har gjort er feil og lærer av det. Hvis du har gjort en feil, så vær modig og rydd opp. Hvis noen andre har gjort en feil, så hjelp dem med å forstå.

Hvis du oppdager at noen blir offer for spredning av nakenbilder, så grip inn. Det de trenger aller mest nå er noen som står opp for dem!