Selv om det finnes mange negative grunner til at naken- og lettkleddbilder blir sendt eller mottatt, handler det å sende nudes for de fleste om noe positivt og spennende. Det kan være flørt, seksuell utforsking eller spenning.

Men husk at det bare er du som bestemmer over din egen kropp og hva du vil dele med andre. Det er ikke slik at «alle» sender nudes.

 

Nudes - et slags kjærlighetsbrev?

I ungdomstiden blir mange ekstra interessert i å finne seg en venn eller kjæreste som de kan utforske sin egen seksualitet med. De fleste har en smarttelefon, og derfor blir nettet også en naturlig arena å gjøre dette på.

Ungdomstiden handler også om å finne ut hvem du er – å finne din egen identitet. Ved å snakke med og være sammen med andre, får du tilbakemeldinger på deg selv.

Bekjentskap og flørt gjennom nakenbilder, kan oppleves like sterkt som i det virkelige liv, og terskelen for å dele og kommunisere er lavere på nett enn ansikt til ansikt.

Ved å flytte flørt og sex over på en skjerm, har man muligheten til å bestemme mer over hvordan man vil vise seg frem. Noen synes det er lettere og mindre skummelt å vise seg frem på bilder, enn i virkeligheten.

 

"Send nudes ;)"

Hvis du får en slik melding er det viktig å finne ut hva du selv vil. Du kan aldri være helt sikker på hva motparten egentlig tenker, så her må du fokusere på deg selv. Det er vanskelig å skille forelskelse fra kåtskap, og kropp fra flørt.

Mange unge lurer på hva som forventes av dem som seksuelle partnere, og tenker at det er vanlig å sende nakenbilder når man flørter eller er kjæreste med noen. Dette gjør at mange sender bilder fordi de tror at «alle andre» gjør det.

I virkeligheten sender langt fra alle nakenbilder, og de fleste som sender gjør det til en kjæreste eller guttevenn som de stoler på.

 

Naken på date?

Å vise seg naken på en skjerm i noen sekunder, sammenliknet med det å møte opp naken på en date, er to vidt forskjellige ting. Vi oppfører oss annerledes mot andre på nett enn i virkeligheten, og vi er mer forsiktig med hva vi sier og viser når vi står ansikt til ansikt med noen.

Blant følelser, spenning og forventinger kan det være vanskelig å planlegge fremover og vurdere alle konsekvenser. Da kan det også skje at man sender bilder man angrer på i ettertid.

Muligheten til å være anonym, kan gjøre det lettere å slippe seg mer løs. Samtidig er telefonen stort sett alltid i nærheten, og man kan sende et bilde før man helt har tenkt over hele situasjonen. Dette fører til at man tar større risiko.

Tenk over..

Derfor er det superviktig å tenke over hvorfor du sender et bilde. Er det fordi du ønsker at vedkommende skal bli forelsket i deg, eller om er det kun for gøy?

Det er også lurt å tenke over hva slags risiko du tar ved å sende et slik bilde. Hvordan det ville vært om bildet skulle havne på avveie og andre enn den det var ment for fikk se det?

Uansett må du huske på at det er de samme reglene som gjelder på nett som i det virkelige liv: Ta vare på hverandre, vær grei og ærlig.