Aksel har aldri vært i tvil, han er født i feil kropp. Da Tv2-programmet, Født i feil kropp, ble sendt, skjønte han at det var på tide å fortelle det til familie og venner.

- Jeg kjente meg skikkelig godt igjen i det personene i programmet sa og gjorde. Det var en stor lettelse å se at det var flere som følte det samme som meg. For første gang skjønte jeg at jeg kom til å bli akseptert som jeg var uansett, siden programmet normaliserte dette temaet så godt, forteller han.

Allerede som barn nektet Aksel å gå i jenteklær. Han har alltid vært en av «gutta», så det kom derfor ikke som noen stor overraskelse da han fortalte at han var født i feil kropp.

- Jeg begynte med å ta kontakt med en hjelpearbeider som fortalte meg om prosessen ved å bytte kjønn. Da bestemte jeg meg for å begynne på en hormonkur der jeg får injeksjoner med testosteron hver tredje måned. Etter denne avgjørelsen var det på sin plass å fortelle det til de rundt meg, sier Aksel.

 

 

Som to sandsekker på skuldrene

- Jeg fortalte det først til mamma. Vi har et veldig nært forhold, og hun støttet meg. Det var litt verre å si det til pappa, mest fordi han så at jeg hadde det vanskelig. I tillegg har jeg tre brødre som også har støttet meg. Det kom ikke som noen overraskelse på noen av de i familien min siden jeg alltid har oppført meg som en gutt, men likevel føltes det som om to sandsekker lettet fra skuldrene mine da jeg fortalte dem det.

Til vennene sine fortalte han det først på baskettreningen.

- Jeg er veldig nær med jentene på basketlaget. De tok det med et smil da jeg fortalte det, og fortsatte videre som om ingenting hadde skjedd. Det var en befrielse.

Jevnlige kommentarer

Etter hvert ble det allment kjent at Nora nå var Aksel. Han føler seg heldig som har møtt så mye støtte, men legger ikke skjul på at det har vært vanskelige tider.

- En gang ble jeg kastet ut av jentetoalettet på et kjøpesenter av en dame som trodde jeg var gutt. Jeg skjønner at hun var usikker på kjønnet mitt, men oppførselen hennes var frekk og sårende. Slike ting sitter fortsatt i hos meg.

Årene på grunnskolen kan ikke sies å ha vært en dans på roser.

- Jeg ble mobba en del på barne- og ungdomsskolen. Som annerledes var jeg et lett offer, og fikk stadig sårende kommentarer. I perioder var jeg veldig innesluttet og ville ikke snakke med noen.

Spesielt gymtimene på ungdomskolen ble ubehagelig.

- Jeg hadde problemer med å finne min plass i garderoben, og fikk noen ganger bemerkninger fra jentene. I andreåret på videregående fikk jeg min egen garderobe, noe som gjorde alt mye lettere.

Andre offentlige garderober, som for eksempel svømmehallen, holder han seg langt unna.

- Jeg føler meg ikke komfortabel i garderober verken med gutter eller jenter. Offentlige svømmehaller får vente til jeg har operert.

 

 

Venter på operasjon

For Aksel er ikke i tvil, når han har mulighet, skal han gå gjennom en kjønnskorrigerende operasjon. Han gleder seg.

- Jeg gleder meg mest til å bli kvitt brystene, de føler jeg bare er i veien. Før operasjonen må jeg gå en bestemt periode på testosteronkur, så det er jeg i gang med nå.

Bare det å få mer testosteron i kroppen har vært en stor lettelse. Stemmen har blitt mørkere, kjeven tydeligere og kroppen mer muskuløs. I tillegg har han fått endret navn og personnummer slik at det ikke er tvil om hvilket kjønn Aksel er.

- Jeg er mer sosial i dag enn noen gang før. Jeg er avslappet og tør å være meg selv. I tillegg har jeg vært så heldig og fått jobb på verdens beste arbeidsplass som rørlegger. Miljøet på jobb er skikkelig bra, vi er en eneste stor kompisgjeng.

Kanskje du har sett han på TvNorges program Sinnasnekker'n allerede.

- Helt siden det startet på tv har jeg hatt en stor drøm om å bli med der. Etter mye hard jobbing gikk det endelig!

Ikke trans

Aksel liker å få nye venner som ikke kjenner til hans bakgrunn. Da kan han starte på blanke ark. Personlig vil han ikke identifisere seg med ordet «trans».

- Jeg får feile assosiasjoner til det ordet. Mange forbinder en transperson med en drag queen med høye hæler og masse sminke. Jeg er ikke trans, jeg er bare født i feil kropp.

Har du noen tips til andre som er i din situasjon?

- Vær åpen om identiteten din, da blir alt så mye enklere. De aller fleste kommer til å akseptere deg som du er. De som ikke gjør det, er ikke verd å bry seg om.

Er du usikker på ditt eget kjønn? Heldigvis finnes det masse god hjelp! Sjekk ut Skeiv Ungdom, ForeningenFri og helsestasjonen for LHBT-ungdom i Oslo.