Hopp til hovedinnholdet
Ung.no på Snapchat
Nervøs jente (colourbox.com)
Nervøs jente (colourbox.com)

A-Å

- Jeg er ikke trans, jeg er bare født i feil kropp

Aksel (ung.no)
VÆR ÅPEN: Aksels beste råd er å være åpen om identiteten din, "da blir alt så mye enklere. De aller fleste kommer til å akseptere deg som du er. De som ikke gjør det, er ikke verd å bry seg om".

Som barn nektet Nora å gå i kjole og skjørt. I dag heter Nora Aksel, og har det mye bedre nå som han er åpen om sin identitet.

Aksel (ung.no)
VÆR ÅPEN: Aksels beste råd er å være åpen om identiteten din, "da blir alt så mye enklere. De aller fleste kommer til å akseptere deg som du er. De som ikke gjør det, er ikke verd å bry seg om".

Aksel har aldri vært i tvil, han er født i feil kropp. Da Tv2-programmet, Født i feil kropp, ble sendt, skjønte han at det var på tide å fortelle det til familie og venner.

- Jeg kjente meg skikkelig godt igjen i det personene i programmet sa og gjorde. Det var en stor lettelse å se at det var flere som følte det samme som meg. For første gang skjønte jeg at jeg kom til å bli akseptert som jeg var uansett, siden programmet normaliserte dette temaet så godt, forteller han.

Allerede som barn nektet Aksel å gå i jenteklær. Han har alltid vært en av «gutta», så det kom derfor ikke som noen stor overraskelse da han fortalte at han var født i feil kropp.

- Jeg begynte med å ta kontakt med en hjelpearbeider som fortalte meg om prosessen ved å bytte kjønn. Da bestemte jeg meg for å begynne på en hormonkur der jeg får injeksjoner med testosteron hver tredje måned. Etter denne avgjørelsen var det på sin plass å fortelle det til de rundt meg, sier Aksel.

 

 

Som to sandsekker på skuldrene

- Jeg fortalte det først til mamma. Vi har et veldig nært forhold, og hun støttet meg. Det var litt verre å si det til pappa, mest fordi han så at jeg hadde det vanskelig. I tillegg har jeg tre brødre som også har støttet meg. Det kom ikke som noen overraskelse på noen av de i familien min siden jeg alltid har oppført meg som en gutt, men likevel føltes det som om to sandsekker lettet fra skuldrene mine da jeg fortalte dem det.

Til vennene sine fortalte han det først på baskettreningen.

- Jeg er veldig nær med jentene på basketlaget. De tok det med et smil da jeg fortalte det, og fortsatte videre som om ingenting hadde skjedd. Det var en befrielse.

Jevnlige kommentarer

Etter hvert ble det allment kjent at Nora nå var Aksel. Han føler seg heldig som har møtt så mye støtte, men legger ikke skjul på at det har vært vanskelige tider.

- En gang ble jeg kastet ut av jentetoalettet på et kjøpesenter av en dame som trodde jeg var gutt. Jeg skjønner at hun var usikker på kjønnet mitt, men oppførselen hennes var frekk og sårende. Slike ting sitter fortsatt i hos meg.

Årene på grunnskolen kan ikke sies å ha vært en dans på roser.

- Jeg ble mobba en del på barne- og ungdomsskolen. Som annerledes var jeg et lett offer, og fikk stadig sårende kommentarer. I perioder var jeg veldig innesluttet og ville ikke snakke med noen.

Spesielt gymtimene på ungdomskolen ble ubehagelig.

- Jeg hadde problemer med å finne min plass i garderoben, og fikk noen ganger bemerkninger fra jentene. I andreåret på videregående fikk jeg min egen garderobe, noe som gjorde alt mye lettere.

Andre offentlige garderober, som for eksempel svømmehallen, holder han seg langt unna.

- Jeg føler meg ikke komfortabel i garderober verken med gutter eller jenter. Offentlige svømmehaller får vente til jeg har operert.

 

 

Venter på operasjon

For Aksel er ikke i tvil, når han har mulighet, skal han gå gjennom en kjønnskorrigerende operasjon. Han gleder seg.

- Jeg gleder meg mest til å bli kvitt brystene, de føler jeg bare er i veien. Før operasjonen må jeg gå en bestemt periode på testosteronkur, så det er jeg i gang med nå.

Bare det å få mer testosteron i kroppen har vært en stor lettelse. Stemmen har blitt mørkere, kjeven tydeligere og kroppen mer muskuløs. I tillegg har han fått endret navn og personnummer slik at det ikke er tvil om hvilket kjønn Aksel er.

- Jeg er mer sosial i dag enn noen gang før. Jeg er avslappet og tør å være meg selv. I tillegg har jeg vært så heldig og fått jobb på verdens beste arbeidsplass som rørlegger. Miljøet på jobb er skikkelig bra, vi er en eneste stor kompisgjeng.

Kanskje du har sett han på TvNorges program Sinnasnekker'n allerede.

- Helt siden det startet på tv har jeg hatt en stor drøm om å bli med der. Etter mye hard jobbing gikk det endelig!

Ikke trans

Aksel liker å få nye venner som ikke kjenner til hans bakgrunn. Da kan han starte på blanke ark. Personlig vil han ikke identifisere seg med ordet «trans».

- Jeg får feile assosiasjoner til det ordet. Mange forbinder en transperson med en drag queen med høye hæler og masse sminke. Jeg er ikke trans, jeg er bare født i feil kropp.

Har du noen tips til andre som er i din situasjon?

- Vær åpen om identiteten din, da blir alt så mye enklere. De aller fleste kommer til å akseptere deg som du er. De som ikke gjør det, er ikke verd å bry seg om.

Er du usikker på ditt eget kjønn? Heldigvis finnes det masse god hjelp! Sjekk ut Skeiv Ungdom, ForeningenFri og helsestasjonen for LHBT-ungdom i Oslo.

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Enig
0
18.11.2017 21:53:57
Jeg er helt enig jeg bruker alle typer klær
L
0
18.11.2017 21:55:38
L
zipo
2
20.05.2017 23:51:59
bra
Gutt.14
2
17.03.2017 21:15:27
Eg er gutt. Men set følest litt som om eg heller vill vere jente. Eg interessert i jenter, men det er bare det at eg ikkje liker å vere gutt så mykje. Det følest rart. Det er som om alt er bedre med eit jente liv og at eg ikkje høyrer til som gutt. Er det noen som har tips.
Gutt 15
1
31.07.2017 23:49:30
Jeg føler akuratt det samme
Jente 14
1
19.05.2017 17:43:43
Jeg syns at det ikke er noe galt å være gutt. Å være jente er veldig vanskelig, spør du meg. Du burde være deg selv og være stolt av deg selv!
gutte jenta
1
25.02.2017 22:34:37
hei! jet er tyra. jeg er en jente som bruker gutte og jente klær. jeg følet meg som en gutt noen ganger
Rachel
5
27.12.2016 18:08:04
Så da er jeg født i feil kropp siden jeg ikke vil gå i kjole eller kjørt?
Rose
1
19.05.2017 14:28:44
Nei, men det er følelsen man får som gjør at man føler at man er født i feil kropp.
Hvorfor
2
14.12.2016 12:05:59
Er ikke HBRS nevnt som en forening?
dr.dicktits
2
11.11.2016 10:16:31
vær modig
kjønnsutrykk?
5
14.10.2016 02:42:43
hva er kjønnsutrykk?
teit!
31
14.10.2016 02:40:10
det finnes ikke noe som heter jenteklær/gutteklær!!! jenter og gutter kan bruke hvilke som helst klær dem vil!
Gutt 14
0
17.03.2017 21:17:05
Det er sant. Eg er glad for at det er andre som forstår det
Love
1
25.02.2017 22:41:54
Enig med deg

Spørsmål og svar

Hvor gammel må man være for å skifte kjønn?
Hei Du spør hvor gammel man må være for å skifte kjønn. For mange er det ikke slik at de "skifter" kjønn, men heller bekrefter det kjønnet de ...
Gutt som vil bytte kjønn til jente, kan han da bli gravid å få mensen?
Hei Hvis du ønsker å endre kroppen din slik at den stemmer bedre overens med din opplevelse av å være kvinne, så kan du ikke med de kirurgiske...
Kjønnsidentitet. Transperson. Hva gjør jeg?
Hei   Så bra du tar kontakt med oss!  Det du forteller om er helt normalt. Det finnes mange unge som har det slik som deg. De fleste velger å k...
Hvordan vet man om man er født som feil kjønn?
Hei jente 15 år Så fint at du holder på å utforske deg selv og hvem du er. Du er ikke alene om dette, flere som deg opplever at det kjønnet de f...
Født i feil kropp?
Hei Så fint du tar kontakt, skjønner godt at det du beskriver kan oppleves frustrerende! Du er ikke alene om å bli "presset" inn i de normene som...
Fått avslag fra NBTS om kjønnskorrigerende behandling, finnes det noen annen mulighet for å få hjelp?
Hei jente 18 år Skjønner godt at du blir frustrert når du ikke får den behandlingen du har behov for.  Jeg vet ikke hva som har vært bakgrunne...
Hvor mye koster en kjønnskorrigerende operasjon, og må jeg vente med å starte på hormoner til jeg er ferdig med puberteten. 
Hei I Norge i dag er det slik at de som ønsker kjønnskorrigerende behandling må bli henvist til rikshospitalet. Der vil man måtte gå igjennom ma...
Finnes det noen alternativ behandling til Rikshospitalet, med hensyn til kjønnsbekreftende behandling?
Hei gutt 19 år Skjønner godt at du blir utålmodig når du ikke får den behandlingen du har behov for, før om et år.  Det er desverre bare Rik...
Elsker å bruke dameundertøy, betyr det at han er transe eller født i feil kropp?
Hei Takk for at du tar kontakt! Det er helt fint å kjenne på at du blir kåt når du bruker dameundertøy. Hva vi mennesker tenner på, er jo veld...
Hvordan føler man at man er født i feil kropp?
Hei jente 13 år Så fint du tar kontakt og spør om det du lurer på! Når det kommer til det første spørsmålet ditt, så beskriver de fleste ba...
Forelsket i en gutt som fikk jentekjønn ved fødsel, er hun da lesbisk?
Hei jente 13 år Så fint du tar kontakt og deler det du lurer på! Hvis du forelsker deg i en person som definerer seg som en gutt, og du selv defi...
Finnes det en måte å øke østrogennivået i kroppen på, slik at kroppen blir mere "kvinnelik"?
Hei Takk for at du tar kontakt! Det finnes desverre ingen måte å øke østrogennivået på, bortsett fra å tilføre det utenifra.  Likevel finn...
Fikk tildelt jentekjønn ved fødsel men føler seg som en gutt. Er det mulig å endre kroppen?
Hei Så fint du tar kontakt, skal prøve å svare på spørsmålene dine fortløpende. Det er ikke slik at man egentlig "skifter" kjønn. Det er mer...
Er trans ftm, får ikke den hjelpen han har behov for.
Hei gutt 15 år Skjønner godt at du blir frustrert når du ikke får den behandlingen du har behov for. Du skriver ikke noe om hva som er bakgrunnen...
Er kjønnsflytende, liker kun jenter.
Hei Så fint du tar kontakt! Mange som hovedsaklig opplever en tiltrekning mot jenter, finner seg til rette i betegnelsen gynefil. Da spiller det in...
Er det sosialt greit å bytte navn?
Hei Så fiint du tar kontakt og spør om det du lurer på! Når det kommer til spørsmålet ditt om aldersgrense, så kan du uten foreldrene dine si...
Jente fanget i en guttekropp.
Hei Takk for at du tar kontakt og deler det du lurer på! Aller først, så fint at du har kommet ut som deg selv! Når det kommer til ditt spørsm...
Liker ikke typiske jenteklær, er hun kanskje gutt?
Hei jente 13 år Så fint du tar kontakt og deler det du kjenner på! Du lurer på om du kanskje er gutt fordi du ikke liker å gå i "jenteklær". ...
Føler seg som noe midt i mellom gutt og jente.
Hei Så fint du tar kontakt! I den perioden av livet hvor du nå befinner deg, skal du utforske hvem du er, også når det kommer til kjønnsidentit...
Se alle