De fleste av oss har vokst opp med forskjellige forventninger til hva det å være gutt og jente innebærer. Det er for eksempel vanlig å tenke at det er «jentete» å gå med sminke, ha langt hår, danse eller turne på fritiden og jobbe som sykepleier, mens det er «guttete» å spille fotball og dataspill, være tøff og jobbe som brannmann. Men så enkelt er det jo ikke i virkeligheten!

Det er ingen av oss som er helt like; vi har alle forskjellige ting vi er flinke til, forskjellige personligheter, forskjellige måter å se ut på og forskjellige ting vi liker, helt uavhengig av kjønn.

Kjønnsnormer i endring

Kjønnsnormer endrer seg hele tiden, så forventningene til kjønn er ikke de samme i dag som de var i gamledager.

Visste du for eksempel at rosa pleide å bli sett på som en guttefarge? For ca. 100 år siden var det gutter som gikk kledd i rosa, fordi det ble sett på som en sterk og tøff farge, mens vi i dag ofte tenker på rosa som «jentefargen».

Hva vi ser på som «guttete» og «jentete» forandrer seg altså over tid, og fra sted til sted. Dette viser oss at kjønnsnormer ikke er noe vi blir født med, men noe vi skaper i samfunnet vårt.

Bare du selv vet hvem du er

Det er heller ikke slik at alle er gutter eller jenter, eller at det bare finnes to typer kropper. Vi er alle forskjellige og har mange forskjellige kropper og identiteter. Det er bare du selv som vet akkurat hvem du er og det finnes ingen riktig eller feil måte å uttrykke seg og identifisere seg på!

Hvilket kjønnsuttrykk vil du ha?

Ordet kjønnsuttrykk viser til hvordan vi mennesker uttrykker kjønnet vårt gjennom for eksempel klær, stil, frisyre og kroppsholdning.

Noen av oss har et maskulint kjønnsuttrykk, noen foretrekker å være feminin, og noen av oss blander både feminine og maskuline uttrykk.

Hvordan du vil uttrykk deg og ditt kjønn er opp til deg. I ungdomstida vil du kanskje eksperimentere med ulike uttrykk, før du finner det som passer deg aller best.