Spørsmål

Jeg er lei meg fordi foreldrene mine alltid snakker negativt om flyktninger når det er noe om det på nyhetene. De sier at de ikke har noe å gjøre i landet vårt og at de bare er kommet for å ødelegge og bruke opp pengene våre. Jeg liker ikke at de snakker sånn.

Jeg tenker at mennesker som har flyktet fra krig er redde og har det vanskelig, og da trenger de jo hjelp. Og alle er vel ikke ute etter å ødelegge. Jeg ville gi bort klær jeg ikke bruker mer, men jeg fikk ikke lov. Jeg vet jeg ikke kan forandre holdningene deres, men jeg liker ikke at de snakker sånn. Hva skal jeg gjøre? Jeg syns det er så trist at de har sånne holdninger. Er det rasisme når de snakker sånn?


Svar

Hei

Takk for at du skriver til oss! Det er mange som er bekymret for flyktningene som kommer. For noen handler det om at man frykter det man ikke kjenner og for andre kan det være rasisme eller fordommer som gjør at man føler slik. På en måte kan det handle om det samme, rasisme handler om fordommer og fordommer handler i det hele tatt om mangel på kunnskap.

Det som det er viktig å huske på er at de som kommer til Norge nå, i stor grad er reelle flyktninger, det vil si mennesker som trenger beskyttelse fra krig og umenneskelig behandling. Vi har signert internasjonale avtaler som forplikter oss til å hjelpe dem, og i fjor ble det også tatt inn i Grunnloven. Sannsynligvis vil mange som har kommet få rett til å være her en stund, derfor er det å møte dem på en ordentlig måte også viktig når man tenker på deres integrering og tilpasning til det norske samfunnet på sikt.

Hvis man ser bort ifra at de har flyktet fra krig og alt de kjenner og kanskje opplevd mye fælt på veien, så er ikke flyktninger så annerledes enn andre mennesker. Og på samme måte som med andre, så finnes det gode og dårlige mennesker blant dem også. Det som er viktig er at man ikke kan snakke om alle sammen på én måte, de er akkurat like forskjellige som vi andre er.

Det er veldig leit at du ikke fikk hjelpe til med å samle inn klær, særlig fordi det er stort behov for varme klær til nyankomne flyktninger nå som det er vinter, men også fordi det er flott å vise solidaritet med medmennesker i en vanskelig situasjon, slik du ønsket å gjøre. Har du forsøkt å snakke ordentlig med foreldrene dine om dette og forklare hvordan du føler det? Du skriver at det er vanskelig å endre holdningene deres, men kanskje du kan minne dem på at det er mulig å hjelpe mennesker som trenger det, uavhengig av om det er en god idé at så mange kommer hit eller ikke.

Lykke til!

Vennlig hilsen ung.no


 

Spørsmål

Hei!

Jeg har hatt det tøft hjemme i de siste dagene, og grunnen er at jeg har en rasistisk far. Han fikk møte kjæresten min som er mørk, og selv om kjæresten min er født i Norge lager pappa et problem ut av det. Det tok lang tid før jeg turte å vise typen min til pappa, for jeg visste at han kom til å klikke.

Han lager krangel hjemme og kjefter på meg, begynner å tro ting han ikke skal. Som f.eks. at jeg kommer til å bli kidnappa. Ja, det er sykt. Pappa sier ikke det rett ut at jeg ikke får lov å møte kjæresten, men når jeg er ute så begynner han å ringe meg og kjefte på meg for at jeg er med ''svartingen'' igjen, og ber meg om å komme hjem. Jeg gråter nesten hver dag, for jeg vet at han kommer aldri til å akseptere det. Hva kan jeg gjøre for å roe ned situasjonen hjemme? Hilsen meg.


Svar

Hei, jente 17 år

Dette høres vanskelig ut, men det du beskriver er ikke uvanlig. Dessverre finnes det mennesker i verden som ikke liker mennesker med en annen hudfarge. Oppsiden av dette er at mange av disse menneskene faktisk ikke kjenner personlig noen med annen hudfarge og hvis de så blir kjent med èn, så endrer de noen ganger innstilling til i hvert fall denne ene. Det er også sånn at det ikke er så lett heller å få andre til å forandre seg.

Jeg har ikke noe fasitsvar på hvordan du kan «roe ned situasjonen hjemme». Jeg lurte på mens jeg leste spørsmålet ditt, om du bor med begge dine foreldre? Hvis du gjør det og din mor har en annen innstilling til kjæresten din, så kan du utnytte det litt og be henne om å hjelp. Du kan for eksempel gjøre ting sammen med kjæresten din og samtidig invitere dine foreldre med, men la din far ha valget om å bli med eller ikke. Jeg tror det er viktig at din far får se kjæresten din noen ganger og med tiden skulle jeg tro at han vil endre adferden og innstillingen noe.

Det du også kan gjøre er å gå inn på for eksempel www.korspahalsen.no eller andre nettsider hvor temaet rasisme behandles og få noen tips der om hvordan du kan enten lære og leve med situasjonen eller «roe» den ned som du selv valgte å kalle det.

Hilsen Alarmtelefonen for barn og unge i samarbeid med ung.no


 

Spørsmål

Hei!

Jeg har et veldig stort problem ... Jeg er selv hvit, men jeg har en kjæreste med en annen hudfarge. Familien min er rasistisk, bortsett fra meg og min tvillingsøster. Jeg har ikke fortalt dem at jeg er sammen med en med annen hudfarge, fordi jeg ikke tør å fortelle dem det.

Familien min er imot folk med annen hudfarge, fordi de tror at alle med en annen hudfarge er voldelige og annerledes. Men det er jo ikke sant. Kjæresten min går på en slags norskskole (dem lærer bare norsk og matte der). Jeg har snart konfirmasjon, og jeg vil at HAN skal være der, men det blir et problem når jeg ikke har fortalt familien min om han, og når de får høre det, blir de sikkert sure...

Også skal jeg prøve og snakke med HAN om det, men vet bare ikke hvordan fordi vi må snakke engelsk til hverandre. Jeg vet bare ikke hvordan jeg skal få gjort noe med problemet mitt. Foreldrene mine velger jo ikke hvem jeg skal være med på fritiden min, og i hvert fall ikke hvem jeg skal være glad i og være sammen med, det er jo bare helt galt..... Pliiiiiis hjelp meg!!!


Svar

Hei.

Det må være en vanskelig situasjon for deg når du er forelsket å oppleve at du ikke kan dele dette med dine foreldre. Jeg vet ikke om dine foreldres motstand dreier seg om rasisme eller rett og slett bekymring som de fleste av foreldre har når deres barn/ungdom får en sterk relasjon til et menneske de ikke kjenner til.

Det er riktig at ingen andre kan velge hvem du skal være sammen med/bli glad i, men som foreldre har man et sterkt ansvar for å beskytte sitt barn mot eventuelle vanskeligheter/kriser/problemer og lignende. Dette kan oppleves som vanskelig å forstå for barnet i noen tilfeller. Jeg kan tenke meg at dine foreldre vil det beste for deg, men de er også redd for hva du kan oppleve gjennom dine valg. Dette gjelder nok også for foreldrene til din kjæreste.

Det ser ut som at han ikke har vært lenge i Norge. Kulturforskjeller, ulike bakgrunn og tradisjoner samt ulike språk kan forårsake mange misforståelser. Ofte er man skeptisk i forhold til det ukjente. Jeg tror at det er viktig at du gir din kjæreste og deg tid til å bli bedre kjent med hverandre, hverandres bakgrunn, kultur og forståelse av verden. Det er viktig med respekt for hverandre og med tydelighet i kommunikasjonen.

Du kan snakke med din kjæreste om “å bygge broer” mellom de ulike “kulturene” dere kommer fra og bærer med dere. Både familien/foreldre og kjæresten er viktige. Snakk med mor og far, fortell dem hva du føler for ham. Prøv å høre på hva de sier, vis åpenhet for å diskutere deres skepsis. Få din kjæreste inn til familien. La dem bli kjent med hverandre. Etablere et tillits forhold er utrolig viktig.

Det er ofte slik at skepsisen forsvinner når man blir bedre kjent med hverandre. Du har ikke sagt noe om alderen til din kjæreste. Du er 15 år og dermed under den seksuelle lavalderen. Han må informeres om dette dersom han ikke allerede vet dette.

Bruk tid, ikke hast deg. Snakk åpen med dine nærmeste. Del dine tanker og bekymringer med dem. Lytt også på deres tanker og bekymringer.

Lykke til!

Hilsen Kompetanseteamet for tvangsekteskap og kjønnslemlestelse (IMDI) i samarbeid med ung.no