Hopp til hovedinnholdet

Martin: Jeg føler meg trygg, når jeg har mobilen med meg overalt. Les innlegg Liten pil høyre

Kommentaren

Alarmtelefonen 116 111
Alarmtelefonen 116 111

A-Å

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)
FÅ DET BEDRE: Hvis man kan endre noen av de negative tankemønstrene og selvvurderingene man gjør om seg selv, kan man se på seg selv på en annen måte. Da styrkes de unike kvalitetene man har.

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre noe for at den blir bedre.

Offentlig og kvalitetssikret

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av en rekke forhold; de tankene man har om seg selv, mennesker rundt, hendelser, forventninger fra oss selv eller andre, og ikke minst av følelser.

Hvis man kan endre noen av de negative tankemønstrene og selvvurderingene man gjør om seg selv, kan man se på seg selv på en annen måte. Da styrkes de unike kvalitetene man har. Da kan man bruke sine sterke sider og talenter i de utfordringene man kommer i (M. Seligman).

Det er mange måter å arbeide med selvfølelsen på. Les også om det i artiklene:


Selvtillit og selvfølelse
Kaos i hodet og følelser som koker
Bli mer bevisst på tankene dineog

 

For å få en enkel oversikt kan en dele selvfølelsen eller selvbildet inn i seks punkter.

Her finner du en kortversjon av oversikten.

1. Det første er det fysiske. Mange føler seg bedre med seg selv hvis de trener regelmessig og spiser sunt. Hvis man gjør gode ting for kroppen bidrar det til å bygge et godt selvbilde. Når man trener og spiser sunt frigis hormoner som gjør at en føler seg friskere, sunnere og gladere. Det å starte med å gå turer, deretter lett jogg eller eventuelt sykling, eller melde seg inn i et treningssenter for mer variert trening, kan være lurt. Dette er også en utmerket arena for å treffe mennesker som liker og som gjør det samme som en selv.

Som inspirasjon kan du lese: Slik får du motivasjon til å trene

 

2. Den andre er det emosjonelle, følelser, hvordan man takler ting.

Gode spørsmål å stille seg selv underveis i prosessen kan være

  1. Hva skjer?
  2. Hva føler jeg?
  3. Hva tenker jeg?
  • Er det gode tanker (Grønntanker)
  • Er det vonde tanker (Rødtanker)
  • Er det realistisk det jeg tenker?
  • Kan det jeg tenker forstås på en annen måte?

  4. Hva kan jeg gjøre?
  5. Hvem kan hjelpe meg

Les mer om hvordan spørsmålene kan hjelpe deg og hvordan du kan fylle ut din egen "hjelpehånd"

Mange har en negativ selvinstruksjon, det vil si at de ofte sier til seg selv, "Nei, det kan jeg ikke, det tør jeg ikke, jeg er ikke god nok, jeg svetter i hendene, jeg rødmer og er usikker, jeg er dum etc."

Det vil hjelpe deg til å bli mer fornøyd og få det bedre med deg selv, hvis du jobber med å ha en mer positiv monolog med deg selv og erstatter eventuelle negative/røde tanker med positive/grønne tankemønster. Da kommer du i en positiv sirkel. En enkel måte å jobbe med dette på, er å snakke positivt til deg selv, støtte og oppmuntre deg selv aktivt og regelmessig. Du kan begynne i dag ved å si til seg selv mange ganger for dag noen av følgende setninger:

 • jeg er en flott person og jeg liker meg selv
 • det kommer til å gå bra
 • det er ikke så nøye
 • jeg er bra nok som jeg er
 • jeg gjør så godt jeg kan, så får det gå som det går
 • andre liker å være sammen med meg
 • jeg er like bra som alle andre
 • pytt sann, det går an å leve med en og annen dårlig dag
 • jeg ser bra ut

Det kan være til god hjelp at du jobber med å finne fram til noen slike enkle, oppmuntrende setninger og skriver dem ned på lapper som du henger opp på speilet på badet og andre steder du ser ofte. Still deg opp og si disse setningene til deg selv. Det virker litt uvant til å begynne med, men det virker positivt etter hvert. Husk at øvelse gjør mester, og du trenger mye og ofte trening på dette.

Det er fullt mulig for deg å styre hva du bruker tid til og tenke på. Du kan aktivt oppsøke andre tanker som er mer positive for deg hvis negative/røde tanker kommer over deg. La de negative/røde tankene komme inn i oppmerksomheten din og se på dem som skyer som driver forbi over himmelen og ut av oppmerksomheten igjen. Hvis en negativ tankesky stopper opp i oppmerksomheten din, så kan du iverksette tankestopptiltak. Tankestopp gjør du ved å aktivt fokusere på noe annet. Enten ved å mentalt oppsøke andre tanker eller ved og bruke hjelpemidler som TV, internett, musikk, andre omkring deg eller utføre en aktivitet som krever all din oppmerksomhet. Positive tanker og følelser om seg selv bygger selvbilde.

 

3. Det tredje er hva som gir deg mening. Hva er det viktige i ditt liv? Fritidsaktiviteter? Vennskap? Politiske aktiviteter? Miljøvernsaker? Dyrevelferd? Finn ut hva som er viktig og meningsgivende for deg å ha et større fokus på dette, det er ofte drivkraften i dagliglivet og gir oss mennesker en følelse av sammenheng. Det definerer også en del av den personen du er.

 

4. Det fjerde er kompetanse, hva er du flink til? Hva mestrer du? Dette er ofte forbundet med selvtillit, vi får selvtillit av å kjenne mestringsfølelsen over noe vi kan godt. Er det enkelte skolefag? Sportsaktiviteter? Hvordan kan du utvikle deg her? Ved å lage seg klare målsettinger og arbeide for de, steg for steg, bygger man også selvbilde i forhold til kompetanse.

 

5. Det femte er tilhørighet. Med hvem kjenner du tilhørighet? Venner? Familie? Deg selv? Å definere dette bygger selvbilde, du blir bevisstgjort med tanke på roller og grupperinger.

Vi har mange forskjellige roller alt etter hvem vi omgås. Å være oppmerksom på maktfordelingen i rollene, hvordan den andre påvirker, kan hjelpe en å bli mer bevisst hvem en trives sammen med, de som støttende, og de en blir sliten av, de som drar en ned. Da kan en velge mindre tid sammen med de som drar en ned, og heller velge å bruke tid med de som er støttende og positive.

6. Det siste er summen av alt dette; Identitet. Når en har et avklart forhold til hvordan man ser ut, hvordan man tenker og føler om seg selv, hva som gir mening, hvilke kompetanse en har og hvem/hva/hvor en tilhører har en et noenlunde avklart bilde av ens identitet, hvem en selv er.

 

Gode råd

 • Vær aktiv, gjør de tingene du liker, tren, andre fritidsinteresser, gå ut på café med venner, liker du musikk er det kanskje konserter du kan gå på, dra til venner og familie.
 • Snakk med folk, diskuter, begynn å vise de rundt deg hvem du er, hva du mener og hva du står for. Da får du bekreftelse på deg selv.
 • Du er en selvstendig person og du kan bygge ditt eget selvbilde, se med andre øyne på deg selv. Du er verdifull for den du er, og du skal være stolt av den du er.
 • Etter hvert vil du oppdage at du blir sterkere og tydeligere for omgivelsene dine. Du bestemmer over deg selv og livet ditt og hvordan du vil ha det. Du bestemmer hva du skal bruke energi på. Begynn i det små, sett deg små mål, oppnå de, og fortsett. Du vet hvem du er og hva du vil.

 

Se mer om selvbilde og selvfølelse i denne filmen

 

Artikkelen er skrevet av Helsesøster og sexologisk rådgiver Grete Lind i samarbeid med ung.no


Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar

Jeg vokste opp med omsorgssvikt hjemme. Jeg har møtt eldre menn som viste meg kjærlighet selv om de visste at jeg var syk. Er det normalt?
Hei jente 19 år Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller oss hva du har opplevd i oppveksten og om noe av det du har gjort og opplevd ha...
Lurer på hva jeg skal gjøre for kjæresten min liker ikke kroppen sin eller utsende sitt.
Hei gutt 14 år. Takk for at du skriver til Ung.no!Mange på kjæresten din sin alder er usikker på seg selv, og sliter med at de stiller urimelige...
Jeg har veldig store kjønslepper.
Hei jente 13 år. Takk for at du skriver til Ung.no!Mange unge jenter fortviler og tror eller føler at de har unormalt store indre kjønnslepper, og...
Jeg selvskader hver kveld så de vonde tankene jeg har om meg selv og hva alle syntes om meg ikke skal bety så mye.
Hei jente 13 år Så bra at du skriver til oss i Ung.no og forteller hvordan du har det. Det er første steg på veien til å få hjelp. Etter å ha...
Selv om jeg gjør det bra på skolen stresser jeg veldig med karakterer. Jeg har fysiske plager, sliter med psyken og selvbildet fordi jeg er så bekymret, og trenger hjelp. 
Hei   Først og fremst er det bra at du tar kontakt med oss og ber om hjelp. Ingen skal trenge å sitte med alle disse tankene på egen hånd. Der ...
I det siste har jeg vært veldig lei meg, og grått mye.Jeg føler at jeg ikke er tilstrekkelig. Jeg har gode venner og familie, men jeg føler ikke at jeg hører til her.
Hei jente 20 år Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller oss hvordan du strever og hvordan du har det. Det er trist å lese at du ikke f...
Jeg tror kanskje jeg er på vei å utvikle anoreksia.
Hei jente 14 år. Så flott at du skrive til oss og ber om råd!Det er mange på din alder som strever med forholdet til sin egen kropp, og som still...
Er jeg undervektig?
Hei Ut fra din vekt og høyde er du normalvektig. Det er ikke en bestemt vekt som er normalt for en med din høyde. Det normale er forskjellig fra p...
Jeg har lenge hatt problem med selvtillit og selvfølelse.
Hei jente 13 år. Takk for at du skriver til ung.no!Det er leit å høre at du har det så vanskelig. Det er godt å se at du får oppfølging av psy...
Jente på 13år er 165cm høy og veier 55kg.
Hei jente 13 år. Takk for at du skriver til ung.no!Du har en flott vekt for en på din høyde, og er ikke nærheten av å være overvektig og har ik...
Lurer på hvordan bli kvitt hat mot andre og hvordan glemme ting han har gjort før.
Hei Du kan dessverre ikke glemme ting du har gjort før, men du kan lære deg å forholde deg til fortiden din på en bedre måte enn det du gjør i d...
Jeg lurer på om det er normalt å veie 54 kg og være 159 cm høy ?
Hei jente 13 år. Takk for at du skriver til Ung.no!Du har en flott vekt for en på din høyde. Den er helt normal. Det er allikevel slik at det sno...
Jeg føler meg av og til veldig ensom, noe jeg ikke gjorde før.
Hei jente 15 år. Takk for at du skriver til Ung.no!Det er leit å høre at du har det slik for tiden. Ensomhet er en følelse veldig mange, kanskje...
Jeg føler meg stygg.
Hei Så leit å høre at du sliter med deg selv om selvfølelsen din. Selvfølelse handler om hvordan vi ser på oss selv, hva vi føler om oss selv,...
Jeg sliter med angst.
Hei jente 13 år. Takk for at du skriver til Ung.no!Det å slite med angst er utfordrende på mange måter. Mange forstår ikke hvor vanskelig det er...
Jeg er ei jente som ikke føler noe som helst. Dette begynte allerede i 12/13års alderen, men jeg trodde det var helt vanlig.
Hei jente 19 år Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller oss hvordan du har det og hvordan du strever med å få kontakt med følelsene ...
Hvordan kan man fjerne hår i ansiktet?
Hei jente 13 år. Takk for ditt spørsmål til Ung.no. Hvor mye hår en har på kroppen er ofte genetisk bestemt og det er etniske forskjeller. Mør...
Vil ha større pupper.
Hei jente 13 år. Takk for at du skriver til ung.no!Jeg skjønner at du gjerne vil at brystene dine skal vokse seg større så fort som mulig, men det...
Jeg gjør alt for å unngå svømming på skolen. Kan jeg gjøre andre oppgaver i svømming.
Hei Takk for at du skriver til Ung.no.Så leit å høre at du synes svømming er vanskelig for deg, og at du gjør alt for å unngå det. Jeg kan fo...
Når vi har gym og skal dusje, blir jeg veldig flau.
Hei jente 13 år. Takk for at du skriver til Ung.no!I starten av tenårene er det ofte store forskjeller på hvor langt man er kommet i puberteten. N...
Se alle