Nysgjerrig på sex – betyr det at det må prøves?

Mange er nysgjerrige på sex og noen har utforsket sex litt med en venn, venninne eller en annen de er ganske trygg på. Eller med en tilfeldig, fordi det føltes lettere eller bare ble sånn. Mange lurer på hvordan første gang vil være, og mange jenter er litt redd det skal gjøre vondt. Gutter kan være spente på om de vil greie å "få den inn" og hvor lenge det vil vare. Noen har hatt sin første seksuelle erfaring tidlig for å tilfredsstille nysgjerrigheten, men venter kanskje lenge før neste gang. Andre venter til de har fått en fast kjæreste før de har sex for første gang.

Vanligst med kjæresten

Det er fortsatt vanligst blant ungdom å debutere seksuelt med en kjæreste. Denne gruppen syns nok at for dem er sex riktigst med en de er glad i. Forelskelse øker ofte den fysiske tiltrekningen til partneren og det kan være en del av det å bli kåt og klar for sex for mange. Det kan være en fordel å ha sex første gang med en person du kjenner godt og stoler på. For eksempel en du har vært kjæreste med en stund. Da er det også større mulighet til å gå rolig fram , og vente til dere er trygge sammen i de ulike situasjonene før dere tar skrittet videre.

FAKTA

  • Sex er ikke bare en fysisk øvelse, men en finstemt følelsesmessig og kroppslig opplevelse sammen med et annet menneske.
  • God sex krever god kjennskap til egen kropp og trygghet i situasjonen.

Få det unnagjort?

Noen syns det er best om første gang er en "one night stand", slik at de bare blir ferdig med det og slipper å forholde seg mer til personen etterpå. Noen velger en forhåndsavtalt greie med en bekjent, - også det for å få det de har gruet til eller vært nysgjerrige og spente på, unnagjort. Noen føler at de vil innvies i hva dette handler om selv om de ikke akkurat har en kjæreste. For andre igjen ville det vært helt uaktuelt å gjøre dette med en de ikke var kjæreste med, eller noen vil også si; gift med.

 

 

Du bestemmer!

Uansett hvordan DU velger å debutere, er det aller viktigste at det skjer fordi DU har lyst og føler deg klar for det. Du skal ikke la det skje fordi du føler deg presset til det eller er redd for hvordan andre reagerer hvis du sier nei.

Ingen er verdensmester første gang

Det er veldig individuelt når en person er klar for sex, men omtrent alle føler seg litt usikre første gangen uansett hvor gamle de er. Ikke bare skal du gjøre noe du aldri har gjort før, men det er også en situasjon der du blottstiller deg både fysisk og psykisk. Å være naken og så intim med et annet menneske, kan føles ganske flaut og litt skummelt. De fleste har jo ikke fått noen detaljert opplæring i denne situasjonen heller, men du kan forberede deg ganske godt ved å ha innhentet mye saklig kunnskap om kropp og seksualitet. Det er mye nyttig informasjon å finne på nettet, men uansett hvilken kilde du søker, så vær kritisk og velg saklige sider og ikke porno hvis du vil lære. En god forberedelse er også at du kjenner din egen kropp godt, og vet hva som gir nytelse for deg. Utforsk, undersøk og nyt egen kropp!

Hva er å være klar?

Noe bestemt svar finnes ikke, men det kan være lurt å tenke over at det første samleiet ditt vil du aldri glemme og det vil være et helt spesielt minne. Vennene kan ha gjort det, prate om det og kanskje presse litt på, men du er ikke nødvendigvis klar selv om de er det. Du er heller ikke nødvendigvis klar selv om kjæresten er det eller fordi kjæresten din truer med å gå fra deg. Hvis du er på fest og har drukket litt og du lar deg rive med selv om du egentlig hadde tenkt å vente, så er nok heller ikke det å være klar.

Lurt å ha tenkt på forhånd

Det kan være lurt å ha noen regler for seg selv, som for eksempel at du skal vente til du er minst 16 eller 18 år, at du minst vil ha hatt samme kjæreste en stund, at du ikke skal gjøre det påvirket av alkohol og så videre. Grunnen til å ha slike klare regler eller målsettinger, er at da er det ikke så lett å la seg rive med av en impuls og så angre etterpå.

Det bare ble sånn…

En del har nok hatt sitt første samleie uten at det var et helt bevisst valg. "Det bare ble sånn". Mange gutter og jenter er slett ikke sikre på om de gjør det riktige når de ligger med noen. Mange angrer litt etterpå og skulle gjerne hatt det ugjort. En bevisst holdning og bevisste tanker rundt hva som er det riktige for en selv vil gi en god mulighet for å ha sitt første samleie når du selv føler deg klar. Det er sjelden noen har angret på at de ventet litt, men det er ikke så sjelden at noen angrer på at de ikke ventet…

Kulturen styrer valgene

Noen har med seg kulturelle, religiøse eller tradisjonelle regler og normer for når det er OK å ha sex første gang. Slike faktorer kan veie ganske tungt, og kan hjelpe til å ta valg som er riktige ut ifra de normene de ellers lever etter i sitt miljø. På den annen side kan noen slike regler være så strenge at de skaper et behov for å protestere og presser også kanskje frem tidligere seksuell debut. De kan også gi mye kvaler og dårlig samvittighet eller de kan føre til alvorlige konsekvenser i form av undertrykkelse og dramatiske hendelser hvis reglene brytes.

Moden for sex?

Når er kroppen klar til å gjennomføre et samleie, lurer også mange på. Jenter som er veldig sene med å få mensen og gutter som er sent utviklet og ikke har hatt sin første sædavgang ennå, lurer på om det betyr at de faktisk MÅ vente.

Så lenge gutten har ereksjon er det fysisk mulig å gjennomføre samleie, og for en jente er det mulig uavhengig av om hun har fått mensen eller ei. Men, igjen, det skal føles riktig for den det gjelder. (Husk at kondom er viktig også hvis du er sent utviklet, for du vet ikke akkurat når det første egget løsner eller når det begynner å komme litt sædceller).

Jenta kan faktisk bli gravid...

Konsekvenser av samleie kan være flere ting, og det kreves det også modenhet for å ta hensyn til alt og til å følge ansvarlig opp. I et heterofilt forhold er det viktig å ha tenkt over at jenta faktisk KAN bli gravid – også aller første gang! Å stå i valget mellom å ta abort eller å beholde et barn og bli foreldre i ung alder kan være en avgjørelse du må være forberedt på å ta når du starter med å ha samleie. Å ha forberedt seg slik at dere bruker prevensjon, er en del av det å være moden nok. Konsekvenser kan også være smitte av kjønnssykdommer og oppfølging av det med undersøkelse, behandling og beskjed til partner. Bruk av kondom, og initiativ til å teste seg for kjønnssykdommer viser også ansvarlighet og modenhet. Konsekvenser ved å starte tidlig med sex kan også gjøre noe med ditt eget rykte, - det er det lurt å tenke over.

Sex erstatning for noe annet?

Noen søker i et seksuelt forhold noe av det de ellers savner i livet; nærhet, omsorg, kjærlighet. Et slikt savn betyr ikke nødvendigvis at du er klar for sex, men det kan lett feiltolkes som det.

Hvordan er første gang?

Er det vondt? Vil det komme blod? Vil ereksjonen holde? Hvor lenge vil det vare? Er jeg våt nok? Vil jeg få orgasme?

-Dette er vanlige spørsmål som stilles.

Det første samleiet vil kanskje ikke være det beste samleiet du vil oppleve, men det gjør ikke nødvendigvis vondt heller. Hvis jenta er "jomfru" vil skjedekransen (tidligere kalt jomfruhinna) ofte være litt trang og det kan være litt ubehagelig når penis trenger inn, både for gutten og for jenta. Muskelspenninger rundt skjeden kan også gjøre det trangt og dette kan være et problem hvis situasjonen er stressende og jenta blir anspent og nervøs. Hastverk og stress kan også gjøre at jenta ikke blir ordentlig våt og opphisset, og det blir ikke nok av naturlig "glidemiddel".

Det første samleiet vil nok ofte ikke være så langvarig - kanskje bare noen sekunder. Det kan komme litt blod under første vaginale samleie, men slett ikke hos alle. Vanlige årsaker til blødning hos jenta under samleie er små rifter i skjedekransen eller blødning fra et annet sted i skjeden. Det er nok sjelden at en jente opplever orgasme under første samleie.

En avslappet, trygg situasjon og god tid gir de beste forutsetningene for at det første samleiet skal bli den gode opplevelsen du ønsker deg.

Noen jenter lurer på om de bør "ta jomfruhinnen" før første samleie, for eksempel med fingrene, en dildo eller lignende. Det er slett ikke nødvendig, men det er jo en mulighet å forsøke med en dildo e.l. hvis du er redd for at det skal være vondt og blø første gangen. Andre vil helst at "jomfrudommen" skal "tas" på en "naturlig" måte ved første samleie.

Debuten med samme kjønn

Mange har sin seksuelle debut med en av samme kjønn. Om det blir en bra opplevelse, vil i alle tilfeller avhenge av at du føler deg klar, at det er helt ønsket fra begge parter og at dere går langsomt og forsiktig frem og gjør det begge ønsker.

Fortsatt jomfru?

Mange lurer på om en person fortsatt kan kalles "jomfru" om de har hatt analsex eller om det har vært fingring. Svaret er det personen selv som best vet. Den mer "medisinske" definisjonen på ikke å være "jpmfru" lengre, er om sexen har medført at penis har vært inne i jentas skjede. Mange vil si at en person ikke er jomfru mer etter analt samleie eller etter at skjeden er penetrert av fingre, dildo e.l.

Lær deg først å kjenne din egen kropp

For å få et godt seksualliv med en partner er det viktig å kjenne sin egen kropp godt. Det er viktig å vite hva det er som gjør at DU har det godt, hvor- og hvordan det er godt å bli tatt på, hva som gjør du blir kåt og får lyst på sex. Å øve seg på å fantasere, utforske egen kropp og onanere er en veldig god øvelse før du deler kroppen din med en partner. Å kunne oppnå nytelse og orgasme ved sex og samleie, er verdifullt både for deg selv og for forholdet til partneren. Uten trygghet i den seksuelle situasjonene og uten et godt forhold til egen kropp, er det mindre sjanse til å få nytelse og orgasme ved sex og samleie. Respekt for og nysgjerrighet på partneren og partnerens kropp er også viktig når dere skal ha et godt seksuelt forhold.