Jenta du tittet litt på i vinter, har nå blitt vakker solbrun, har kledd seg lett i en kort sommerkjole, og har et mer strålende smil enn du kan huske fra i vinter. Gutten du pratet litt med og syns virket ganske hyggelig i januar, har nå nesten blitt forvandlet. Han ser dobbelt så kjekk ut i halvparten så mye tøy, har fått masse sjarmerende fregner, har fått lysere hår, og viser seg å være dødsgod i volleyball...

Det er mange grunner til at det kan oppleves omtrent slik og til at du kjenner det krible i kroppen og du kjenner gleden og sexlysten som øker med sol og sommervarme.

Hormoner

En hovedgrunn er at solen påvirker hormonproduksjonen din. Hormoner er en slags kjemiske budbringere som styres fra hjernen hvor "hormonsenteret" ligger. Her bestemmes hvilke hormoner som skal lages og sendes ut - og her produseres hormoner som stimulerer til hormondannelse andre steder i kroppen. Solen og den lyse årstiden kan påvirke denne produksjonen, og gi økt mengde av hormoner som styrer deg mot økt glede, mer forelskelse og større sexlyst.

Blant annet har forskere funnet ut at når det viktige D-vitaminet øker i kroppen utover sommeren, øker også testosteronet i blodet. Høyere testosteronmengde gir økt sexlyst. Et annet hormon som øker med dagslys og sollys er melatonin. Dette har spesielt innvirkning på at du får god søvn, men er antagelig også med på å gi humøret et løft, i samarbeid med andre hormoner. Også andre viktige hormoner blir antagelig mer eller mindre påvirket av solen, men alle hemmelighetene rundt dette er ennå ikke avslørt.

FAKTA

Sol gir viktige D-vitaminer. Sol er sunt, men det er viktig å passe på så du ikke blir solbrent. Bruk solkrem eller ta på litt luftige klær hvis du skal være lenge i solen. Husk prevensjon, slik at det ikke blir sommeren du aldri glemmer fordi det førte til en graviditet du ikke var klar for.

Andre årsaker til at lysten våkner…

Solen er jo i seg selv en viktig kilde til økt energi og følelse av overskudd, bare ved at den sender sine varmende stråler på oss. Det er akkurat som om batteriene blir full-ladet igjen. Om sommeren gir denne energien oss lyst til å være mer fysisk aktive, og hvis du er mer fysisk aktiv, får du igjen mer glede og energi. Maten vi spiser om sommeren er ofte sunnere og har større mengder av frukt og grønt. For eksempel jordbær og salat. Her er det også energi og overskudd å hente og du er inne i en god spiral med overskudd og energi som igjen gir lettere tenning.

En vinterblek hud, blir frisket opp etter å ha fått litt sommerlige solstråler. De fleste føler seg også også bedre da og når du føler deg bedre, får du en sterkere utstråling. Synssansen vår registrerer noe vi syns er pent, og dette gir gode vibrasjoner. Klærne vi velger om sommeren er lettere og mindre, og ofte lyse og pene, og mer naken hud vises frem. Synet av naken hud, gir økt tenning, i tillegg til at det blir lettere mulighet for hudkontakt... Hvem lar seg ikke forføre av å kjenne den prikkende velværen og den gryende lysten av å kjenne kjærestens nakne hud mot sin? -Og det er lettere tilgang til et kyss på halsen, forsiktig stryking på innsiden av armen eller for en hånd som forsiktig utforsker diverse erogene soner rundt om på kroppen.

Ikke bare synssansen og følelsessansen, men også lukte- og hørselsansen er viktige for at vi skal tenne. På varme sommerkvelder kan luktene være sterke. Det kan lukte godt og pirrende av solvarm hud, av lette sommerparfymer og blomstrende Jasmin eller av sjø og tjære. Gode lukteassosiasjoner påvirker oss og spiller inn i den forførende helheten. Og så var det lydene, da. Lyder av drømmende sommermusikk, av båtliv, av bølgeskvulp og av latter og glede. Til å bli yr av, bare det...

Så var det da ikke bare D-vitaminet som hadde skylden alene, men egentlig er det kanskje ikke så viktig å vite helt hvorfor heller, men bare nyte solen, sommeren, gleden, naken hud og lyst...

Husk kondom, da;)