Det kan være litt forskjellig hva som menes med å "ha hatt seg", eller å ha hatt sex. Betyr det å ha hatt samleie?

Sex kan være så mye mer enn bare samleie, selv om mange kanskje tenker nettopp på samleie når de prater om å ha hatt sex eller ei.

Usikker på seg selv

Det å ikke ha hatt sex kan gjøre at du blir veldig usikker på det. Hvordan skal det gjøres? Kommer jeg til å gjøre det rett? Og vil det være godt? For meg? For den andre personen? Kommer de til å synes at jeg er dårlig?

Mange sitter med disse følelsene og spørsmålene før de har sex de første gangene. Det er normalt for alle å være usikker, det er tross alt noe helt nytt. Og det er noe som faktisk må utforskes mellom to personer for at det skal bli bra!

Det er ikke noen hemmelighet at første gangen sjelden blir helt bra. Det blir ofte klønete, og for noen jenter gjør det også litt vondt den/de første gangene.

Kjæreste?

Har du kjæreste, men dere har ennå ikke tatt det siste steget? Det er viktig at dere er enig om det når dere først skal gjøre det, og at det føles riktig for begge to. Når du skal gjøre det første gang er det flott å kunne gjøre det med kjæresten sin, men du må fortsatt ha lyst til det. Kanskje synes du at du har det flott med kjæresten akkurat som det er, og vil ikke endre noe? Eller føler du press fra kjæresten om å ha sex?

Ofte er det slik at den ene parten er veldig klar for det, og har lyst til å gjøre det, mens den andre vil vente. Slike ting kan være vanskelig i et forhold, men du skal fortsatt legge vekt på hva du selv vil og hva som er rett for deg selv.

Snakk åpent om hva du vil og hva du tenker om når du er klar for å ha sex. Og vær snill og god med hverandre. Det er viktigst for at det skal være godt for begge!

Sexpress

Det er mye sexpress i samfunnet vårt i dag, spesielt blant ungdom. Det er mye snakk om sex i media og i guttegjengen og jentegjengen, og da er det klart at det oppstår et visst sexpress. Det blir snakk om hvem som har gjort det, hvem som fortsatt er "jomfru" og lignende. Du vil kanskje ikke at alle andre skal vite om du har gjort det eller ikke.

I noen miljøer er det litt "kult" å ha gjort det. Kanskje føler du at de populære jentene og guttene har gjort det, og på den måten føler du et press for å gjøre det for å være med i gjengen. Er det slik i ditt miljø? Føler du press?

Vil få det overstått

Er du nervøs for første gangen? Det er alle. Mange vil rett og slett bare ha den overstått, uansett hvem det er med eller hvordan situasjonen er. Noen vil ikke lenger være jomfru og er kanskje nysgjerrig på hvordan det er å ha sex. Kanskje er det litt snakk om hvor gammel de andre var da de mistet jomfrudommen, og noen tenker at de ikke vil være den der personen som var alt for sent ute.

Alle snakker om hvor viktig det er at første gangen skal være med noen du er trygg på og er glad i, men for mange handler det heller om å bare ha gjort det. Kanskje er det presset? -Eller kanskje nysgjerrighet? -Eller kanskje rett og slett kåtheten som styrer?

Vil du vente til du treffer noen du liker?

Det er forskjell på folk. For noen er det veldig viktig at første gangen skal være spesiell, og du vil vente til du treffer noen du virkelig liker. Det er jo tross alt viktig at du ikke gjør noe du kommer til å angre på! Du vil at det skal bety noe, og du vil kunne huske det som noe bra, selv om det kanskje gjorde vondt og var litt kleint!

Jo bedre du kjenner personen du skal ha sex med, jo mindre kleint er det, syns de fleste.

Forskjell på jenter og gutter

Det er litt forskjeller på jenter og gutter når det kommer til det å ha sex. I guttegjengen er det kanskje litt mer prestisje i det å ha sex enn det er for jenter, og spesielt å ha hatt sex første gang. Det kan også føre til at gutter får prestasjonsangst. Du vil være god i senga, og kanskje vil du også være blant de som er først ute i guttegjengen. Det er kanskje ikke like mye press rundt seksuell debut blant jenter som det er blant gutter.

Jenter kan være redde for at det skal gjøre vondt første gangen, og det kan være en grunn til at noen jenter er litt mer forsiktig når det gjelder sex. Kanskje kan det også være kjønnsbestemt at noen legger mer følelser i det å ha sex de første gangene enn andre, men det kan også være uavhengig av kjønn, og ulikt fra person til person.

Sex er viktig for alle, på veldig mange ulike måter.

Vi har forskjellige syn på det å ha sex, og det å ikke ha hatt sex. Noen tenker på det hele tiden, noen tenker ikke særlig på det i det hele tatt, mens andre igjen har slått seg til ro med at det kommer når det kommer.

Det å ha skulle ha sex er en overgang, og den må komme når man er klar for det!