Analsex kan være så mangt, men det er mange misforståelser om rumpa og analåpningen. Tall fra Helse- og omsorgsdepartementet viser at bi- og homoseksuelle har hyppigere analsex enn heterofile, men også en del heterofile par inkluderer analsonen i seksuelle aktiviteter. Undersøkelsen viser at mens heterofile par har analsex i gjennomsnitt 0, 2 ganger i måneden, har biseksuelle og homoseksuelle analsex henholdsvis 1, 0 og 1, 3 ganger i måneden.

Mange forbinder analsex med anal penetrering av rumpehullet (anus), men analsex inkluderer også annen type stimuli av analåpningen. Lett kiling på den følsomme sonen kan også kalles analsex.

Er det vondt?

Det er fort gjort at det gjør vondt hvis man skal forsøke seg på analsex, men det skal være like godt for begge parter. Hvis du ikke har satt deg inn i temaet, men bruker porno som oppskrift, blir det fort en mislykket opplevelse. Du må tenke forsiktighet, gradvishet, smøring og beskyttelse. Det aller, aller viktigste er imidlertid at partneren din også ønsker å prøve, og at dere prøver på hverandre. Hvis du eller partneren din ikke vil bli stimulert analt, blir ikke ringmuskelen i analåpningen avslappet, åpen og mottakelig, og det blir umulig eller svært smertefullt å føre noe inn.

Kort oppsummert er det fem ting som er veldig viktig hvis du og partneren din vil teste ut analsex:

  1. Frivillighet
  2. Varsomhet
  3. Smøring
  4. Hygiene
  5. Beskyttelse

Frivillighet og likeverd

Frivillighet og likeverd er en selvfølge hvis dere velger å prøve analsex. Rumpehullet kan kjærtegnes fra å være stramt og lukket til å bli glattere og gradvis åpent. For å åpne analåpningen gradvis, så gjelder her som overalt ellers på kroppen; forsiktig kyss, blås og lette berøringer. Hvis den du kjærtegner er trygg på deg, så føles det antakelig både fint, deilig og tilfredsstillende. Hvis du kjærtegner for hardt, for fort og for tørt med en finger på analåpningen, så vil ringmuskelen knipe seg sammen, og en penetrering – bare med en lillefinger – vil være vondt.

Forsikre deg først om at alt er rent, og husk at det du gjør med partneren din, bør du være åpen for at partneren din kan gjøre med deg. Hvis du vil at den andre skal tillate anale kjærtegn eller penetreringer, så bør det være gjensidig tilbake. Ikke krev mer av andre enn deg selv!

Følsomhet og varsomhet

Analåpningen har tett i tett med følsomme nerver. Det vil si at både rumpe og rumpehull er veldig følsomt. Ved å stimulere disse områdene kan analåpningen utvides slik at en anal penetrering blir mulig. Vi vet også fra anatomien av hele fordøyelsessystemet at hvis du er regelmessig på toalettet og magen din er frisk, så er den ytre tarmen – altså endetarmen – helt tom. Dermed er det mulig å inkludere analsonen som en følsom berikelse for seksuallivet.

FAKTA

Helseutvalget har laget en brosjyre om hvilke helseutfordringer homofile, bifile og skeive gutter i alle aldre har. Du kan lese mer om dette her!

Men det er fort gjort å feile og gjøre vondt, og det kan bli så vondt at partneren aldri vil prøve igjen hvis du ikke viser hensyn. Vær godt foreberedt på hvordan du bør gå frem.

Det kan også bli negative konsekvenser som rifter i endetarmsåpningen, indre skader og smitte av hiv eller andre kjønnssykdommer hvis dere ikke er forsiktig og tar gode forholdsregler.

Smøring og stillinger

Smøring er også en viktig forutsetning for å lykkes med analsex. Analåpningen produserer ikke fuktighet, så masse smøring er nødvendig for å få til en behagelig opplevelse for begge parter.

Skal du kjærtegne analåpningen, er det noen stillinger som gjør det enklere enn andre. Alle stillinger som ligner på det å sitte på toalettet eller i en hoppbakke gjør det lettere å kjærtegne den ytre delen av analen.

Det er en sving i endetarmen som er viktig å ikke støte mot, for det føles ofte vondt. Å kjærtegne eller penetrere analåpningen i sideleie er ofte vanskelig og krevende, fordi rumpeballene klemmer åpningen sammen. Det kan gjøre det både trangt og ubehagelig. Jo mer du har bena fra hverandre og knærne opp mot magen, jo lettere er det for rumpehullet å åpne seg.

Analsex skal ikke på noe tidspunkt oppleves smertefullt - enten du bruker finger, dildo eller penis. Hvis du eller partneren din opplever smerte, bør dere avslutte. Tenk at denne sonen gradvis og forsiktig - og med masse smøring – kan åpne seg og gi veldig god nytelse for begge.

Prostata for gutter

Gutter som ønsker å prøve analsonen kan ha en liten fordel fordi de har prostatakjertelen nær inntil endetarmen. Prostata er en følsom kjertel som med god stimulering kan bli så tilfredsstilt at du oppnår nytelse og orgasme.

Jomfru etter analsex?

I enkelte kulturer har analsex blitt brukt for å holde skjedekransen (jomfruhinnen)intakt og for å hindre graviditet. Analt samleie er imidlertid også en form for samleie, og spørsmålet er om du da er jomfru hvis du har hatt slik sex? Les mer om jomfruhinnen her! Denne teknikken er heller ikke helt til å stole på for å unngå graviditet. Sæd kan dryppe fra anus til skjeden, og graviditet kan dermed bli konsekvensen om dere er riktig uheldige.

Hygiene og beskyttelse

Hygiene er alltid viktig hvis du vil prøve analsex. Hvis penis, dildo eller finger skal inn i endetarmen, er det veldig lurt å bruke kondom. Denne må du også huske på å bytte før du eventuelt putter penis, dildo eller finger inn i munn eller skjede. Hvis du får bakterier fra endetarmen inn i skjeden eller munnen, kan du få infeksjoner. Jenter er også ekstra følsomme for å få urinveisinfeksjon når mikrober fra endetarm kommer i kontakt med urinrørsåpningen.

Bruker du kondom er du også beskyttet mot infeksjoner som smitter seksuelt, og det er også lettere å holde finger, buttplugg, dildo eller penis ren hvis du bruker kondom. Husk alltid å rengjøre seksuelle leketøy godt etter bruk hvis du har brukt slike.