Har dere ikke like mye sex lenger?

Dere er verdens beste par, og alt er bare lykke. Men etter hvert fungerer ikke sexlivet som før. Hva skjer?

Sist oppdatert: 27.10.2020 Av: sexologisk rådgiver i samarbeid med ung.no

Par i senga (colourbox.com)
TØRKE: Det er helt vanlig å oppleve at dere har mindre sex etter hvert som den første forelskelsen har gitt seg. Men det kan snus om dere vil. Foto: Colourbox

Penisen ble stiv på sekunder, men nå blir den bare sånn halvveis. Skjeden var våt, varm og myk, nå er den knusktørr som en ørken. Ulike problemer dukker opp. Kanskje har ikke du eller kjæresten din like mye lyst på sex lenger? Det kan være mange årsaker til dette.

Når forelskelsen glir over

Det er ikke uvanlig at par etter en stund føler de har et problem fordi de hadde mer sex og lyst i starten av forholdet, og nå ligger sammen sjeldnere. Dette er faktisk en helt naturlig utvikling i et forhold, fordi nivået av "forelskelseshormonet" i blodet etter hvert senkes.

Dette hormonet har vært med på å gi dere et høyere lystnivå enn dere kanskje vanligvis har. Utfordringen blir da å finne nye måter å bli seksuelt opphisset på.

Det er helt vanlig med oppturer og nedturer i et parforhold, også på det seksuelle planet. Hos alle mennesker vil den seksuelle lysten variere i perioder og livsfaser. Det er også sjelden at begge i et parforhold klarer å følge hverandres behov og lyst hele tiden.

Hva er årsaken til problemet?

For å finne ut hva som tar livet av sexlivet ditt, er det først og fremst viktig å være helt ærlig med deg selv.

Det er mange ting som spiller inn på din seksualitet og sexen dere har sammen. Dårlig selvbilde, stress, psykiske plager som depresjon, for lite tid sammen, tidligere opplevelser, skam, fordommer, alkohol og medisiner er eksempler på faktorer som spiller direkte inn på sexlyst og –evne.

Eller kanskje rett og slett dårlig søvn. Når et seksuelt relatert problem først har dukket opp, er det viktig at du setter av tid til å tenke gjennom hva grunnen kan være for deg.

Forventningspress

Noen ganger er det slik at et forventningspress om sex får oss til å trekke oss vekk fra sex. Det kan bli til en ond sirkel som virker ødeleggende i parforholdet. Å ha sex utelukkende for partneren sin sin skyld, er heller ikke bra med tanke på å ta vare på din egen seksualitet.

Finnes det løsninger?

Et godt råd som blir nevnt i de fleste sammenhenger, er å snakke sammen. Fortell partneren din om hvordan du har det, hva du tenker og hva som bekymrer deg. Ofte kan en åpen og ærlig samtale løse veldig mye bare ved at dere føler dere nærmere hverandre etter en sånn samtale.

Klarer dere å fokusere på ”den gode sexen”, og ikke bare snakke om sex som et problem, er dere godt på vei. Det er viktig at en slik samtale ikke har som mål å fordele skyld for problemet dere sliter med, men å finne en løsning sammen.

Noen føler at de prater og prater hele tiden, men at ingenting blir bedre. Andre klarer ikke å komme i gang med en slik samtale – det føles altfor vanskelig. I slik tilfeller er rådet å få profesjonell hjelp. Helsesykepleier, lege eller en sexolog er fagpersoner som du eller dere kan kontakte.

Helsesykepleier;Hvis du tenker at problemet kommer av for eksempel for lite søvn, usunn livsstil, mobbing eller andre problemer du møter i hverdagen, er ofte helsesykepleier en god samtalepartner. Er du usikker på hvem du skal henvende deg til, kan helsesykepleier uansett kunne gi deg tips om hvor du kan henvende deg. Lege: Tror du det er medisiner du bruker som stjeler sexlysten din, eller at du har en sykdom eller annen fysisk årsak til problemet ditt? Da kan fastlegen din være det beste stedet å starte. Sexolog: Kjenner du på at problemet ligger mer på at dere ikke klarer å prate sammen, at det er usikkert hva som er årsaken eller at problemet ligger på tenningsnivå – tiltrekning eller lignende, kan samtale hos en sexolog være en løsning. Les mer om hva en sexolog kan hjelpe deg med her på ung.no.

Det er håp for alle!

Uansett hva du og dere sliter med, og uansett hva som er årsaken, så er det håp om bedring. Det finnes mange tiltak som par kan gjøre for tenne gnisten igjen.

Å sette av tid til hverandre og å være løsningsorienterte er viktig. Ikke glem å være kjærester. Flørt med hverandre, vær gode mot hverandre. Bevarer dere en intim nærhet dere i mellom, kan dere klare lange perioder uten sex eller med et problematisk sexliv - uten at forholdet ryker.

Par i senga (colourbox.com)
TØRKE: Det er helt vanlig å oppleve at dere har mindre sex etter hvert som den første forelskelsen har gitt seg. Men det kan snus om dere vil. Foto: Colourbox
Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider

Forhold

Les mer