Hva er egentlig en orgasme?

Hvordan føles en orgasme, og er det forskjellig fra gutter og jenter?

Orgasme (Foto: Colourbox)
LYKKELIG: Orgasmen kan kan føles på mange forskjellige måter. Når du får orgasme utløses et stoff i hjernen som heter dopamin. Det får oss til å føle oss lykkelige og oppstemt. Foto: colourbox

Å få orgasme omtales ofte som "å komme", "klimaks" eller ”høydepunktet”, men det finnes også mange andre uttrykk for dette klimakset.

Hva er orgasme?

Rent fysisk skjer det målbare endringer i hele kroppen når du nærmer deg orgasme. Pusten blir raskere, pulsen og blodtrykket stiger og sentralnervesystemet sender mange nytelsessignaler til hjernen.

I tillegg utløses et stoff i hjernen som heter dopamin. Det får oss til å føle oss lykkelige og oppstemt. Dessuten skilles det ut mengder av hormoner, blant annet oksytocin – et hormon som kan kalles "kjærlighets- og nærhetshormonet".

Selve orgasmen består, hos alle kjønn, av raske muskelsammentrekninger i bekkenmuskulaturen og muskulaturen omkring kjønnsorganene.

Hos gutter varer dette mellom 3–10 sekunder og fører ofte til sædavgang. Hos jenter kan muskelsammentrekningene vare i 20 sekunder eller mer.

De fleste vil ikke klare å fortsette bevegelser eller stimuleringen når orgasmen kommer, og etterpå er ofte lysten til å fortsette borte.

Hvordan kan du få orgasme?

Orgasme kan du få når du har sex med deg selv eller en partner. Det er vanskelig å si akkurat hvordan du kan få orgasme, fordi det varierer fra person til person hva som skal til. Det kan også variere fra gang til gang for en person.

Den beste måten å få orgasme er å bli ordentlig kjent med deg selv og nyte kroppen ved å onanere. På den måten kan du finne ut hva som fungerer for deg. Når du skal onanere, er det først og fremst viktig at du har lyst til å gjøre det - at du er opphisset og kåt.

Bruk godt med tid på å bli kjent med kjønnsorganet ditt og hvilken stimulering du synes er deilig. Du kan lese mer om onanering her på ung.no.

Orgasme er ikke viljestyrt. Det vil si at du ikke kan bestemme deg for at nå skal du få orgasme. Det handler om å slippe kontrollen. Derfor er det viktig at du klarer å slippe deg løs og ikke stresser med å få det til.

Du må heller prøve å kjenne på nytelsen sexen gir deg, være i den følelsen, og klare å la deg styre av orgasmen. Bevegelse og bruken av musklene i underlivet øker blodtilstrømningen, noe som er viktig for å oppnå orgasme. Du må med andre ord bruke underlivet ditt aktivt.

Hvordan føles en orgasme?

Det er vanskelig å forklare hvordan en orgasme føles. Det er fordi det er velig forskjellig fra person til person hvordan det oppleves, og det er få andre opplevelser som minner om orgasmen.

De fleste kan oppleve at orgasmene føles forskjellig fra gang til gang eller i perioder. Noen ganger kan det føles nærmest som en eksplosjon, mens andre ganger mer som et lite blaff.

Mange beskriver det som en varmefølelse, tissefølelse eller kribling som kjennes i hele kroppen. Noen gjenkjenner orgasmen ved at de kommer til et punkt der det blir veldig godt, for så at de ikke orker å fortsette stimuleringen.

Mye spiller inn på hvordan orgasmen oppleves og føles. Det er avhengig av:

  • hvor lenge det er siden sist
  • dagsformen din
  • situasjonen du får den i
  • om du onanerer eller har samleie
  • hvor godt du klarer å slippe kontrollen
  • om du er stressa eller ikke.

Orgasme kan for noen oppleves som litt ubehagelig. Den kan gi en litt kvalmende følelse, føles overveldende eller føre til at du føler deg veldig sårbar.

Noen opplever at de kan føle seg litt triste, kjenne på tomhet eller få andre negative følelser etter en orgasme. Det kan være veldig forvirrende, fordi en orgasme skal være noe godt og positivt. Sitter du igjen med en ubehagelig eller forvirrende reaksjon, betyr ikke det at det alltid vil være slik for deg.

Komme samtidig når man har sex med en annen?

Sliter du med at orgasmen kommer for fort eller ikke i det hele tatt, kan det være en ide å snakke med noen som kanskje kan hjelpe deg. Det kan være en helsesykepleier ved skolen eller ungdomshelsestasjonen være en du kan kontakte. Du kan også prate med fastlegen din om dette. Les mer om hjelp ved seksuelle problemer her på ung.no.

Mange tenker at det å få orgasme samtidig med en partner er vanlig. Men som regel klarer man ikke å komme samtidig. Får den ene orgasme før den andre, kan man fortsette stimuleringen på ulike måter til den andre også eventuelt har fått orgasme.

Det er bedre å ha fokus på at det man gjør sammen skal føles godt for begge, enn å stresse med å få orgasme, og iallfall at orgasmen skal skje samtidig for begge.

Spruting og squirting

Hos gutter vil ofte sædutløsningen (spruten, sædavgangen, ejakulasjon) henge sammen med orgasmen, men du kan få orgasme uten å ejakulere - eller du kan ejakulere uten å få orgasme. Grunnen til det er at sædavgangen og orgasmen styres av ulike nervebaner som er uavhengig av hverandre.

Gutter kan også oppleve at det kommer såkalte lystdråper ut av urinrørsåpningen når de blir kåte eller når en orgasme er under oppbygging. Det kan komme mye uten at det kan sies å være ejakulasjon, men nok til at det kan bli litt vått og klissete. Mengde sæd som kommer ved en sædutløsning, er ca en teskje (3 - 5 ml).

Jenter har ikke den samme mekanismen, men det finnes kvinner som kan det man gjerne kaller å squirte (som er det engelske uttrykket) eller sprute. Dette kan også kalles kvinnelig ejakulasjon. Noen gjør dette ofte, noen bare av og til, men mange opplever det aldri.

Det finnes ulike forklaringer på hva squirting er. Noen mener det er urin fra urinblæra, mens andre mener at det er en væske fra noen kjertler omkring urinrøret som tilsvarer guttens prostatakjertel. Disse kjertlene produserer en tynn, klar væske som tømmer seg i urinrøret ved sterke orgasmer.

På grunn av plasseringen kan det lukte svakt av urin, men det er ikke det. Væsken kommer ut rett før, under eller etter orgasmen. Den kan komme som en liten stråle eller sive ut. Dette er ikke noe som er viljestyrt - det betyr at det skjer helt av seg selv uten at du kan stoppe det. Det betyr også at det kan være vanskelig å trene seg opp til å kunne squirte.

Å komme flere ganger

Det å få flere orgasmer etter hverandre kalles gjerne for multiple orgasmer eller serieorgasme. Det er flere jenter enn gutter som klarer det, uten at man helt vet hvorfor det er slik.

Noen klarer det lett, men det er mer vanlig at jenter sliter med å få orgasme i det hele tatt. Det viktigste om du klarer å få orgasme, er å kose deg med den uansett om det er en eller flere.

Skrevet av sexologisk rådgiver i samarbeid med ung.no

Sist oppdatert: 01.11.2020

Offentlig og kvalitetssikret
Orgasme (Foto: Colourbox)
LYKKELIG: Orgasmen kan kan føles på mange forskjellige måter. Når du får orgasme utløses et stoff i hjernen som heter dopamin. Det får oss til å føle oss lykkelige og oppstemt. Foto: colourbox
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Selvtillit i senga

Er du sjenert og redd for å ikke være god nok i senga? Å bli tryggere på deg selv i slike situasjoner, vil gjøre sex til en bedre opplevelse for deg.

Kjærester koser, men den ene ser litt betenkt ut (colourbox.com)

Kåthet, onanering og orgasme

I puberteten øker mengden hormoner som gir seksuell. Når kåtheten øker, er det naturlig at nysgjerrigheten på sex også øker.

Gutt med buksene nede (colourbox.com)
Aktuelt

Hvordan få til smarte endringer i kostholdet?

Hva og hvordan du spiser er et resultat av vaner du har opparbeidet deg gjennom hele livet. Det kan være vanskelig å endre en vane, men denne metoden kan gjøre det både moro og enkelt!

LAG EN PLAN: Tegn med grønn farge de dagene du klarer målet ditt. På den måten kan du se at du blir litt flinkere hver dag/uke. Foto: Estée Janssens/Unsplash

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Finn ut hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg, utveksling, læreplass og ungdomsrett.

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Promping, rumling og luft i magen

De fleste opplever ulike former for plager i magen og fordøyelsen i blant. Men hva skyldes det egentlig, hva er normalt og hva kan du gjøre med det?