Hopp til hovedinnholdet
Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no
Det mener jeg (ung.no)
Det mener jeg (ung.no)

A-Å

Orgasme

Orgasme
Alene eller med en partner - orgasmen kan kan føles på mange forskjellige måter.

Hva er egentlig en orgasme? Hvordan føles det? Er det forskjellig fra gutter og jenter? Mange lurer på mye rundt orgasme. Gjør du? Kanskje du finner svar her.

Offentlig og kvalitetssikret
Orgasme
Alene eller med en partner - orgasmen kan kan føles på mange forskjellige måter.

Hva er orgasme?

Å få orgasme omtales ofte som "å komme" eller ”høydepunktet”, men det finnes også mange andre slanguttrykk for dette klimakset.

Rent fysisk skjer det målbare endringer i hele kroppen når du nærmer deg orgasme. Pusten blir raskere, pulsen og blodtrykket stiger og sentralnervesystemet sender mange nytelsessignaler til hjernen. I tillegg utløses et stoff i hjernen som heter dopamin. Det får oss til å føle oss lykkelige og oppstemt. Dessuten skilles det ut mengder av hormoner, blant annet oksytocin – et hormon som kan kalles kjærlighet og nærhetshormonet.

Selve orgasmen består, hos alle kjønn, av raske muskelsammentrekninger i bekkenmuskulaturen og muskulaturen omkring kjønnsorganene.

Hos gutter varer dette mellom 3–10 sekunder og fører ofte til sædavgang. Hos jenter kan muskelsammentrekningene vare i 20 sekunder eller mer.

De fleste vil ikke klare å fortsette bevegelser eller stimuleringen når orgasmen kommer, og etterpå er ofte lysten til å fortsette borte.

 

Hvordan få orgasme?

Orgasme kan du få når du har sex med deg selv eller en partner. Det er vanskelig å si akkurat hvordan du kan få orgasme fordi det varierer fra person til person hva som skal til. Det kan også variere fra gang til gang for en person.

Beste måten å få(finne ut av) orgasme på er å bli ordentlig kjent med deg selv og nyte kroppen din via onanering. På den måten kan du finne ut hva som fungerer for deg.

Når du skal onanere, er det først og fremst viktig at du har lyst til å gjøre det, at du er opphisset og kåt. Les mer om hva som kan gjøre deg kåt.

Det vanskelig å gi en oppskrift på hva som skal til for at du får orgasme. Det beste er å gi deg selv tid til å bli kjent med kjønnsorganet ditt og hvilken stimulering som fungerer for deg – hva du synes er deilig. Les mer om onanering på ABC for å oppnå orgasme for hånd.

 

 

Orgasme er ikke viljestyrt, det vil si at du kan ikke bestemme deg for at nå skal du få orgasme. Det handler derimot om å slippe kontrollen, så det viktigste er at du klarer å slippe deg løs og ikke stresser med å få det til. Du må heller kjenne på nytelsen sexen gir deg, være i den følelsen, og klare å gi deg hen til orgasmen. Bevegelse og bruk av musklene i underlivet øker blodtilstrømningen noe som er viktig for å oppnå orgasme, så bruk underlivet ditt aktivt.

 

Hvordan føles en orgasme?

Det er egentlig litt vanskelig å forklare hvordan en orgasme føles fordi det er individuelt hvordan det oppleves, og det er få andre opplevelser som minner om orgasmen.

De fleste kan oppleve at orgasmene føles ulike fra gang til gang eller i perioder. Noen ganger kan det føles nærmest som en eksplosjon, mens andre ganger mer som et lite blaff. Mange beskriver det som en varmefølelse, tissefølelse eller kribling som kjennes i hele kroppen. Noen gjenkjenner orgasmen ved at de kommer til et punkt der det blir veldig godt, for så at man ikke orker å fortsette stimuleringen.

Mye spiller inn på hvordan orgasmen oppleves og føles - for eksempel hvor lenge det er siden sist, dagsformen, situasjonen du får den i, om du det er ved onanering eller samleie, hvor godt du klarer å slippe kontrollen, hvor god du er til å slippe orgasmen til, stress osv.. Opplevelsen av orgasme vil være påvirket av tenningsnivået du har akkurat da.

Orgasme kan for noen oppleves som litt ubehagelig. Den kan gi en litt kvalmende følelse, føles overveldende eller føre til at du føler deg veldig sårbar. Noen opplever at de kan føle seg litt triste, tomhet eller få andre negative følelser etter en orgasme. Det kan være veldig forvirrende fordi orgasme skal jo bare føles positivt og flott. Men det er altså ikke uvanlig om du sitter igjen med en ubehagelig eller forvirrende reaksjon. Det betyr ikke at du hver gang og alltid vil føle det slik.

 

 

Hvor fort kommer orgasmen?

Noen sliter med at orgasmen kommer for fort, andre sliter med å klare å få orgasme i det hele tatt. Noen får orgasme innimellom, men ikke alltid.

Hvor fort orgasmen kommer, varierer altså fra person til person - og det kan også endre seg fra gang til gang.

Sliter du med å få orgasme for fort eller ikke i det hele tatt, kan det være en ide å snakke med noen som kanskje kan hjelpe deg, for eksempel kan helsesøster ved skolen eller ungdomshelsestasjonen være en du kan kontakte. Du kan også prate med legen din om dette. Les mer om hjelp ved seksuelle problemer her.

Mange tror, eller drømmer om, at når man har sex med en annen, skal man alltid få orgasme samtidig. Det er faktisk mer vanlig at man ikke klarer å komme samtidig. Får den ene orgasme før den andre, kan man fortsette stimuleringen på ulike måter til den andre også eventuelt har fått orgasme. Det er bedre å ha fokus på at det man gjør sammen skal føles godt for begge, enn å stresse med å få orgasme, og iallfall at orgasmen skal skje samtidig for begge.

 

Vil det alltid ”sprute” når orgasmen kommer?

Hos gutter vil ofte sædutløsningen (spruten, sædavgangen, ejakulasjon) henge sammen med orgasmen, men de kan også opptre hver for seg; du kan få orgasme uten å ejakulere eller du kan ejakulere uten å få orgasme. Grunnen til det, er fordi sædavgangen og orgasmen styres av ulike nervebaner som er uavhengig av hverandre.

Gutter kan også oppleve at det kommer såkalte lystdråper ut av urinrørsåpningen når de blir kåte eller når en orgasme er under oppbygging. Det kan komme mye uten at det kan sies å være ejakulasjon, men nok til at det kan bli litt vått og klissete.

Mengde sæd som kommer ved en sædutløsning, er ca en teskje (3 - 5 ml).

Jenter har ikke den samme mekanismen, men det finnes kvinner som kan det man gjerne kaller å squirte (som er det engelske uttrykket) eller sprute. Dette kan også kalles kvinnelig ejakulasjon. Noen gjør dette ofte, noen bare av og til, men mange opplever det aldri.

Det finnes ulike forklaringer på hva squirting er. Noen mener det er urin fra urinblæra, mens andre mener at det er en væske fra noen kjertler omkring urinrøret som tilsvarer guttens prostatakjertel. Kjertlene danner en tynn klar væske som tømmer seg i urinrøret ved sterke orgasmer. På grunn av plasseringen kan det lukte svakt av urin, men det er ikke det. Væsken kommer ut rett før, under eller etter orgasmen. Den kan komme som en liten stråle eller sive ut. Dette er ikke noe som er viljestyrt - det betyr at det skjer helt av seg selv uten at en kan stoppe det. Det betyr også at det kan være vanskelig å trene seg opp til å kunne squirte.

 

Multiple orgasmer – serieorgasmer

Det å få flere orgasmer etter hverandre kalles gjerne for multiple orgasmer eller serieorgasme. Det er flere jenter enn gutter som klarer det uten at man helt vet hvorfor det er slik. Noen klarer det lett, men det er mer vanlig at jenter sliter med å få orgasme i det hele tatt.

Det viktigste om du klarer å få orgasme, er å kose deg med den uansett om det er en eller flere.

Håper dette er til hjelp og inspirasjon. Lykke til.

Skrevet av:
Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgiving
Sist oppdatert:
08.07.2016
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
G13
2
06.10.2018 16:50:54
Jeg har vært rett rundt hjørne for orasme men rett før jeg får sædutløsning bare stopper det. Noen tips?
E
1
13.09.2018 15:16:03
Hei jeg r jente 1år ( er det vanlig at man har sex tanker å har lyst til å ha sex , jeg har hooket med noen å da ble jeg kåt men fortsatt er det vanlig å ha sex tanker ? (Red: For å få svar må du sende inn spørsmål på denne siden: https://www.ung.no/oss/)
VOLVO LASTEBIL
0
13.09.2018 09:30:31
jaha
volvo 480
0
06.02.2018 11:58:47
min volvo er dobbelt så bra som din
Volvo 240
12
22.05.2017 22:00:52
Jeg syns det er deilig å ha sex
volvo 480
0
06.02.2018 11:59:58
jeg og
kidn
0
16.03.2017 13:33:00
eeeeehhhhhhh
420
0
25.12.2016 11:43:19
lol
aron økl
5
06.09.2016 13:14:02
gøy

Spørsmål og svar

Hvordan kan man vite om en jente kommer?
Hei jente 14 år.  Takk for at du skrev til ung.no Orgasme merkes som gode, rytmiske sammentrekninger i klitoris/og eller skjede, eventuelt også...
Hvordan kan jeg få til å sprute?
Hei Noen jenter kan sprute eller "squirte" (som er det engelske uttrykket). Dette kalles også kvinnelig ejakulasjon. Noen gjør dette ofte, noen bar...
Hvordan få orgasme?
Hei Takk for at du skriver til ung.noDet er fint at du utforsker din kropp og lærer om hva du liker og synes er godt.  Det aller viktigste før du...
Må spenne muskler i beina for å få orgasme?
Hei Du skriver at du i alle år har pleid å spenne musklene for å få orgasme. Dette blir noe som er innøvd hos deg over lang tid. Du skriver at d...
Hva er det som kommer ut av skjeden min når jeg har samleier?
Hei jente 15! Takk for spørsmål. Både jenter og gutter kan tro at jenter får orgasmer om penis, eller noe annet, kommer inn i skjeden. Da er det...
Kjæresten min har stor penis, kan han utvide meg permanent?
Hei jente 20! Takk for spørsmål. Starter en med p-piller i løpet av de fem første dagene av en menstruasjon, er en beskyttet fra første dag. Du...
I går fikk jeg utløsning. Betyr dette at jeg egentlig er gutt?
Hei jente 20 år. Takk for at du skrev til ung.no   Nei, du er ikke gutt. Det er noen jenter/kvinner som kan få utsondring av en væske når de f...
Jeg skal ha sex for første gang, hva skal jeg gjøre når?
Hei gutt 18! Takk for spørsmål. Når en skal ha sex for første gang eller for første gang med en ny partner, er det ikke uvanlig at en kan kjenn...
Når jeg fingrer meg selv, føler jeg at jeg må tisse, stemmer det?
Hei jente 13! Takk for spørsmål. Noen ganger kan jenter oppleve å tisse på seg eller kjenne på tissetrang når de har sex. Det kan være mange...
Kjæresten min har stor penis, hvordan klare å ta imot den?
Hei jente 20! Takk for spørsmål. En skjede kan utvide seg svært mye når den er klar eller får riktig stimulering. Tenk over at barn som regel b...
Når jeg tar på tissen begynner det å kile.
Hei Takk for at du skriver til ung.noDet er på ingen måte farlig å kose med deg selv. Så lenge du gjør det som gjør deg godt er det bare positi...
Det er vondt når penis går inn i skjeden og i tillegg får jeg ikke orgasmer, hva kan jeg gjøre?
Hei jente 16! Takk for spørsmål. Smerter i skjedeinngangen, nederst i åpningen, og som gjør at det blir smertefullt eller ubehagelig å føre en...
Hvordan kan jeg runke og få sterke orgasmer?
Hei gutt 15! Takk for spørsmål. Det finnes svært mange måter en kan onanere på og i spørsmålet ditt, forteller du om en teknikk. Ved å spenn...
Hvordan vet jeg at jeg har kommet eller liksom om jeg kommer?
Hei jente 15 år. Takk for at du skrev til ung.no Orgasme merkes som gode, rytmiske sammentrekninger i klitoris/og eller skjede. Noen kjenner også ...
Hvordan få orgasme ved fingring?
Hei Takk for at du skriver til oss i ung.no. Det er fint at du utforsker kroppen din, og gjør deg kjent med hva du liker og synes er godt. Det er ...
Hatt penetrerende sex og oralsex mange ganger, men aldri fått orgasme.
Hei jente 15 år. Takk for at du skrev til ung.no   Jeg anbefaler at du venter med å ha sex med kjæresten til du har lært deg å onanere til or...
Kan transgutter få orgasme av analsex?
Hei gutt 16 år Så fint du tar kontakt! Seksualiteten vår har ingen fasit. Det er derfor ikke slik at det er en` måte som er noe mere riktig enn ...
Mister man testosteron dersom man onanerer? I så fall, hvor mye?
Hei gutt 17 år. Takk for at du skrev til ung.no   Nei, man mister ikke testosteronet dersom man onanerer. Snarere tvert i mot! Testosteronet er d...
Noen tips til hvordan jeg kan squirte og unngå at hele sengen blir våt?
Hei Takk for at du skriver inn til ung.no. Det er ikke uvanlig at jenter beskriver følelsen de får rett før/ under en orgasme som en tissefølels...
Jeg får ikke vaginal orgasme - hva er galt?
Hei Takk for at du skriver inn til ung.no. Du skriver at du sliter med å få vaginalorgasme, og ikke føler noe inne i skjeden.  Grunnen til at ...
Se alle