Hopp til hovedinnholdet
Følg ung.no på Snapchat
116111.no
116111.no

A-Å

Fetisj

Par i senga med sokker og høye hæler (colourbox.com)
FORSKJELLIGE TYPER: Det finnes utallige fetisjer, men noen er mer vanlig enn andre. Alle mennesker har sine egne ting og situasjoner som tenner dem.

Må du ha eller gjøre noe spesielt for å bli kåt eller få orgasme? Noe som kanskje gjør at du føler deg litt spesiell eller annerledes? Å ha en fetisj er ikke alltid så enkelt, men heller ikke så uvanlig som mange tror.

Offentlig og kvalitetssikret
Par i senga med sokker og høye hæler (colourbox.com)
FORSKJELLIGE TYPER: Det finnes utallige fetisjer, men noen er mer vanlig enn andre. Alle mennesker har sine egne ting og situasjoner som tenner dem.

Hva er en fetisj?

Det å like spesielle ting i forbindelse med sex, kalles for fetisjisme eller fetisj som det gjerne forkortes til. Seksuell fetisjisme forklares med at konkrete gjenstander, klær, handlinger, kroppsdeler eller ideer, som egentlig ikke har noe med sex å gjøre, men som blir tillagt en seksuell verdi.

Alle mennesker har sine egne ting og situasjoner som tenner dem, men de som har en seksuell fetisj vil altså oppleve å tenne på ting som for andre ikke forbindes med noe seksuelt.

Hvordan oppstår en fetisj?

Det finnes ingen fullgod forklaring på hvorfor noen får en fetisj, mens andre ikke gjør det. En forklaring er at fetisj skapes av den første eller sterke seksuelle opplevelsen/orgasmen du opplevde og den følelsen dette ga deg. Om dette er en riktig forklaring, kan det bety at du for eksempel utviklet bleiefetisj fordi du hadde en spesiell seksuell opplevelse som barn mens du brukte bleie.

Hvilke fetisjer finnes?

Det finnes utallige fetisjer, men noen er mer vanlig enn andre.

Det er for eksempel ikke uvanlig å tenne på spesielle klær, fottøy, gummi, lær, fjær, pels, å ha på seg bleie eller føtter.

Noen tenner på avføring og urin. Andre tenner på trær, og benytter trær til seksuell tilfredstillelse på ulike måter: for eksempel gnikke seg mot dem eller holde rundt et tre. Et annet eksempel er å tenne på at noen røyker. Eller kanskje du trenger å bli bundet eller slått for å få seksuell tilfredsstillelse?

Dette er bare eksempler – det finnes som sagt veldig mange fetisjer, og det er vanskelig å få plass til å nevne alle. Felles for dem er altså at du tenner på noe som for andre ikke anses for å være noe seksuelt, men for deg er det nettopp det.

Hvordan kan jeg finne ut om jeg har en fetisj?

Om du har en fetisj eller ei, og hva den eventuelt er, er det bare du selv som kan finne ut. Oftest skjer det helt tilfeldig; du oppdager i en gitt situasjon eller ved gitte ting at dette ga deg ekstra tenning.

For noen er fetisjen eller fetisjene nødvendige for at de skal føle lyst, tenne seksuelt eller oppnå seksuell tilfredsstillelse, mens andre benytter fetisjen til å oppnå en større seksuell nytelse.

Er jeg unormal om jeg har en fetisj?

Å ha en fetisj er ikke uvanlig, men kan for mange oppleves forvirrende og vanskelig. Det betyr ikke at du er unormal. Det er bare en del av ditt seksuelle tenningsmønster, akkurat som alle andre har sitt mønster.

 

 

Kan man bli kvitt en fetisj?

Seksualiteten til hver enkelt person, er under endring og i prosess gjennom hele livet. Det betyr at du kan oppleve at noe som tente deg tidligere, på et tidspunkt ikke vil ha så mye betydning lengre for den seksuelle tenningen. For andre er tenningen så sterk og nødvendig, at de beholder fetisjen for resten av livet.

Det er ikke uvanlig at en person som har en fetisj også utvikler andre fetisjer. Det betyr at seksuelle tenningsmønster kan endre seg.

Har man et tenningsmønster som er uhensiktsmessig, som påfører mye skam og skyldfølelse og som rett og slett gjør livet vanskelig, kan det være en ide å oppsøke hjelp til å få endret og skape nye tenningsmønster. Akkurat som du kan lære deg nye språk, kan du også lære deg nye tenningsmønster om du opplever at det er for vanskelig og du ønsker endring.

Bør jeg fortelle andre om min fetisj?

Det å fortelle andre om din fetisj, kan føre til lettelse - du slipper å skjule det, men det kan også gjøre deg sårbar. Tenk derfor gjennom hvorfor du ønsker å fortelle det til noen – hva vil du oppnå med det?

Om du velger å si det til noen, så fortell det først til noen du er trygg på, føler du kan stole på, og som du tenker er i stand til å møte det du forteller med forståelse og respekt.

Kan jeg dele min fetisj med en partner?

Det kan oppleves vanskelig å fortelle om en fetisj og spørre en partner direkte. Likevel er det den eneste måten å finne ut om den partneren du skal ha sex med, kan tenke seg å dele den med deg. Et råd er at du først tenker gjennom hva du ønsker å si og hvordan du vil si det, og så finner det rette tidspunktet for å si det. De fleste mennesker er seksuelt nysgjerrige og derfor er det ikke usannsynlig at responsen blir positiv. Men et råd er at du venter til du føler deg trygg og kan stole på partneren din, og ut fra det finner du ut når, hvordan og hva du skal si til personen.

Det er viktig å huske at all sex, uansett hva, skal være frivillig for de som deltar, derfor er du nødt til å få en bekreftelse fra den andre om at dette er ok.

 

 

Mange får et forhold til å fungere selv om partner ikke har (samme) fetisj. Dette styres litt av hvilken betydning fetisjene dine har for deg. Om de er helt nødvendig for deg og din seksualitet, er det kanskje viktigere at du finner en partner som også har disse fetisjene, og i alle fall kan godta at du har dem. Om du bare benytter fetisjen(e) for å oppnå større nytelse, kan det tenkes at du ikke vil trenge dem (i like stor grad) den dagen du finner en partner.

Hvor kan jeg få hjelp og støtte om jeg trenger det?

Hvis ønsket ditt er å finne andre som du kan dele din erfaring med, eventuelt få råd fra andre som også har fetisjer, kan du forsøke å kontakte interesseorganisasjonen for fetisjister i Norge.

Hvis du ønsker hjelp til å endre ditt seksuelle mønster, kan du starte med å kontakte helsesøster eller legen på skolen eller ungdomshelsestasjonen, eller du kan kontakte fastlegen din eller en sexolog. Her kan du finne en oversikt over sexologer i Norge.

Ung.no i samarbeid med Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgiving.


Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
per
0
20.12.2017 15:08:37
Hei har tenkt lenge på hvordan brystmelk smaker fra puppene til ej dame. lurer litt på om det det finnst noen som gjer slik i norge. er ikkje noko me sexual fantasy. vil bare prøve det ut og nyskjerrig på hvordan det er og bli ammet av en voksen dame. tenker på det hele tida hvordan det er og få melk og ligge nært eit bryst. det hadde vore godt. trenger hjelp det har vorte et problem mvh per
lasse
0
20.12.2017 15:10:19
har lurt på det samma. har vært nyskjerrig lenge på hvordan det er og ligge nært eit bryst. og få melk inn i munnen.eller og suge på puppene.
Ola nordmann
0
05.01.2018 15:04:01
Få deg kjæreste. Gjer vi gravid. Vent ni månedar. Vent litt lenger. Spør. Gjer alt du lurer på.

Spørsmål og svar

Jeg tenner på voksne damer fra 30-50 år
Hei Takk for at du skriver til oss i ung.no. Det å tenne på en person som er eldre enn seg selv, er en kjent og vanlig form for seksuell fetisj. ...
Jeg har fetisj på arabiske terrorister. Jeg har mange fantasier om dette.
Hei jente 16 år Takk for at du skriver til oss i Ung.no og spør oss om råd. Hvis jeg forstår deg rett så lurer du på om du kan leve ut fantasie...
Elsker å bruke dameundertøy!
Hei gutt 15 år Så fint at du liker å bruke dameundertøy!  Grunnen til at noen kan se litt rart på deg når du går i "dameklær" er jo fordi d...
Er det ok og lov å gå naken rundt hjemme og utenfor huset?
Hei jente 14! Takk for spørsmål. Det er ikke noe uvanlig eller rart at en liker å gå rundt naken når en er alene hjemme. Noen kan også synes d...
Han jeg er sammen med liker å kose med puppene og lukte på stringen min.
Hei jente 20! Takk for spørsmål. Det du forteller om i spørsmålet ditt, er noe som svært mange kan like og bli kåte av. Gutter kan bli svært ...
Jeg fantaserer mer og mer om å kile en nabokvinne under føttene, bør jeg fortelle hva jeg føler og be om å få prøve å kile henne?
Hei Takk for at du skriver inn til ung.no. Det å like spesielle ting i forbindelse med sex, kalles for fetisjisme. Seksuell fetisjisme kan forklar...
Hvorfor liker gutter jenter sine rumper?
Hei du, 16 år. Takk for at du skrev til ung.no Det er vanlig at gutter liker jenters rumper. Jenters rumpe er annerledes enn gutters rumpe og rumpe...
Burde jeg smake på skoene til læreren min eller la det være? 
Hei jente 15 år. Takk for at du skrev til ung.no Det er noen som tenner seksuelt på sko. Man kan se på skoen som en kjønnsdel slik som du gjør,...
Jeg elsker å gå med bleier
Hei Tusen takk for at du skriver til oss, gutt 14 år! Du skriver at du elsker å gå med bleie. Det å ha slike "fetisjer" kan være vanskelig, men...
Er det noe galt i å kile tante uten beina helt til jeg kommer?
Hei gutt 17! Takk for spørsmål. I spørsmålet forteller du at du er 17 år. Da er en midt i puberteten og kan kjenne seg kåt stort sett hele tid...
Vurderer å fortelle moren hans at han liker eldre pedofile menn, hva bør æ gjøre?
Hei Takk for at du skriver til oss.Hvorfor ønsker du å fortelle moren hans om dette? Er det fordi du er sjalu og ønsker at han skal like deg? Ten...
Liker å gå i bh, g-streng og strømpebukser som han låner, er det greit?
Hei gutt 18 år Så fint at du tar kontakt! Det at du har lyst til å bruke bh og klær som jenter ofte bruker er jo helt greit!  En annen ting er...
Jeg pleier å tisse på meg selv og onanere på stua, er det uvanlig?
Hei jente 13! Takk for spørsmål. Det du forteller om i spørsmålet ditt, er ikke uvanlige seksuelle fetisjer. Noen blir kåte av å onanere alene...
Gutten min får utløsning av å ha samleie mellom puppene mine, er det normalt?
Hei jente 18! Takk for spørsmål. Det er helt tydelig at gutten din er veldig tiltrukket, kåt og seksuelt tent av puppene dine!  Selv om verken ...
Hvilke bleier kan jeg bruke?
Hei Takk for at du skriver til oss. Det er ikke en uvanlig fetisj du har, og endel mennesker tenner på å bruke bleie.  Når det gjelder hvilken ...
Er det vanlig å bli kåt av å tisse på seg selv mens en onanerer?
Hei jente 14! Takk for spørsmål. Det er svært mye som kan gjøre en kåt og det å tisse på seg selv er en vanlig form for tenning. For noen er ...
Jeg liker bare skitne gutte sokker. Er jeg homofil?
Hei du, 20 år. Takk for at du skrev til ung.no Det er helt i orden å like skitne guttesokker. Hvis du mener at du liker skitne guttesokker i forb...
Er det farlig å bruke chastity/kuklås og kan det gjøre penis mindre?
Hei gutt 18! Takk for spørsmål. Hva en kan tenne og like av ulike former for seksuell stimulering, er svært variert. En kan tenne på alt fra uli...
Jeg er dendrofil, men jeg vet ikke hva jeg skal gjøre.
Hei gutt 18 år. Takk for at du skrev til ung.no   Det er noen som er dendrofil, slik som du beskriver. Det er helt greit! Seksuelt tenningsmøns...
Jeg tror jeg har en fetisj. Jeg liker å bruke bleier.
Hei jente 14 år. Takk for at du skrev til ung.no   Det er noen som liker å bruke bleier. Det er helt greit.  Seksuelt tenningsmønster dannes ...
Se alle