Hopp til hovedinnholdet
Ung.no hjelper deg med å finne rett prevensjon.
Ung.no på Snapchat
Ung.no på Snapchat

A-Å

Seksuell lyst

Par i senga Colourbox.com)
Sekslyst er forskjellig fra tid til tid og fra person til person

Hos de fleste varierer lysten på sex i perioder av livet, men noen har mye lyst hele tiden, andre har lite lyst alltid. Noen har ikke sexlyst i det hele tatt. For noen kan seksuell lyst føles som et problem - enten det er for mye eller for lite av den. Kjenner du deg igjen?

Offentlig og kvalitetssikret
Par i senga Colourbox.com)
Sekslyst er forskjellig fra tid til tid og fra person til person

Hva er seksuell lyst?

Seksuell lyst er en følelse i kroppen og som kan være vanskelig å beskrive. Noen kjenner seksuell lyst som en pirring i kroppen, andre som et slags sug i magen eller kribling i underlivet. Noen kjenner at de blir skjelvne, andre at de blir helt ”myk" i kroppen. Andre kan kjenne at de blir varme og får økt puls.

Seksuell lyst kalles også for sexlyst, og det finnes mange slang uttrykk for dette. Mange sier bare at man er kåt, føler kåthet eller tenning, eller er seksuelt tent.

Hvordan bli kåt?

Seksuell lyst er ikke viljestyrt, og det finnes derfor ingen oppskrift på hvordan en person tenner eller blir kåt. For de fleste skjer det via inntrykk som fører tankene over på sex. Det kan for eksempel være lukter, musikk eller noe man ser og som forbindes med sex, eller berøring fra en annen person.

Mange bruker fantasien sin - tenker på seksuelle situasjoner - for å bli kåte. Andre leser erotiske historier eller ser på porno.

Det er mye som spiller inn på seksuell lyst: hvor sterkt inntrykk du får, situasjonen du er i og omstendighetene rundt det, spenningen og følelsene for en eventuelt partner - alt vil ha betydning for om- og hvor fort du tenner.

Hva skjer i kroppen når sexlyst oppstår?

Når du får et inntrykk som gjør deg kåt, oppstår det tanker rundt sex. Tankene setter i gang følelser og fysisk vil kroppen begynne å klargjøre seg til å ha sex. Klargjøringen skjer via hormoner og nerver som sender signaler til hjernen og mellom hjernen og underlivet.

Signalene fører til en økt blodtilstrømning til underlivet, noe som gjør at gutters penis begynner å bli stiv (erigert) og pungen blir også hardere og trekker seg opp mot kroppen. Hos jenter vil skjede begynner å skille ut et sekret (lubrikasjon) for å smøre og gjøre skjeden klar til at noe kan føres inn uten at det oppstår friksjon. Skjeden vil også utvide seg litt og bli mer elastisk både i omkrets og lengden. Klitorisen blir erigert. Både penis og klitoris vil endre følsomhet slik at berøring vil føles godt og forsterke signalene.

Begge kjønn vil oppleve en liten økning av puls. Brystene til jenter vil bli noe større, og både hos jenter og gutter vil brystknoppene knoppe seg og bli mer følsomme.

Berøring uansett hvor på kroppen kan gi en sterkere respons enn om man ikke er kåt, og særlig erogene soner vil forsterke kåtheten. De fleste får lyst og behov for å være intim, enten med seg selv eller med en partner.

Høy sexlyst

Det er positivt at du blir kåt, - det er helt normalt og i utgangspunktet ikke noe du skal være bekymret for.

I tenårene er det vanlig å være veldig kåt, fordi hormonene som styrer seksuell lyst ennå ikke har normalisert og stabilisert seg. Men det kan føles plagsomt fordi kåtheten oppstår i situasjoner som ikke føles passende. Særlig gutter kan slite med dette om penis blir stiv i tide og utide, fordi de er redd for at det skal oppdages av andre.

Føler du at du har høy seksuell lyst, kan du forsøke å benytte den til noe positivt for deg selv istedenfor at det skal føles plagsomt. Benytt kåtheten til å onanere og utforske deg selv seksuelt. Du kan stadig oppdage nye sider med kroppen og seksualiteten din.

Hyperseksuell

Hyperseksuelle personer ble tidligere kalt nymfoman (kvinner) og satyroman (mann). Felles for alle kjønn er at de har svært høy sexlyst, og kan plutselig føle seg selv tvunget til å ha sex uansett om situasjonen tilsier det eller ei (nærmest som en form for selvskading). Dette er en sjelden tilstand, men kan være årsaken til sexavhengighet.

Lav sexlyst

Om du opplever at sexlysten tidligere har vært normal, men så nærmest blir borte, trenger du ikke å bli bekymret. Sannsynligvis dreier det seg bare om en liten ”down”-periode. Det er helt vanlig at man i perioder kan føle lav eller lavere sexlyst.

Du kan likevel tenke etter om det er noe spesielt som kan forklare det. Ble behovet plutselig borte? Skjedde det noe spesielt i livet ditt da sexlysten ble lavere? For jenter: ble den borte etter du begynte med hormonell prevensjon? Er det kjæresten din du har mistet lysten på, eller er den borte uansett?

Om du alltid har hatt lite sexlyst, kan problemet være at du har lite kunnskap om egen kropp og hvordan du kan bli kåt. Eller kanskje du føler deg lite tiltrekkende og tror at ingen vil ha deg?

Kanskje du skal forsøke å bli bedre kjent med deg selv? Vær nysgjerrig på egen kropp og seksualitet. Prøv ulike metoder for å bli kåt – du har kanskje ikke funnet rette tingen ennå. Vær åpen for at din tenning kanskje ikke er slik du tror den skal være. Kanskje du for eksempel tenner på et annet kjønn enn det du forventer?

Aseksuell

Aseksuelle personer, er personer som opplever at de verken har seksuell lyst eller noe ønske eller behov om å få det.

Det finnes også noen som bruker uttrykk som ”grey-seksuell”; en lav sexlyst som ligger i gråsonen mot aseksuell, men ikke konstant. Det vil si at personen kan kjenne på sexlyst innimellom, men svært sjelden og vanligvis ikke.

Det er alltid vanskelig å vite helt sikkert om noen er aseksuell eller grey-seksuell eller om det bare dreier seg om en naturlig variasjon i og med at sexlysten vil variere for alle gjennom livet.

Om du mener selv at du er aseksuell, har du full rett til å gjøre det. Det er bare du selv som kan vite helt sikkert og bestemme hva du vil kalle deg.

Hva kan jeg gjøre om sexlysten oppleves som et problem?

Uansett om du har for mye lyst eller for lite, kan det oppleves som et problem.

Vedvarer dette over tid og har negativ innvirkning på deg og din hverdag, kan det være en ide å oppsøke en du kan snakke med, og som kan hjelpe deg og vurdere din situasjon.

Helsestasjon for ungdom er et sted du kan få hjelp, men du kan også snakke med skolehelsesøster, oppsøke fastlegen din eller snakke med en annen du har tillit til.

 

Ung.no i samarbeid med Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgiving

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Siljau
1
31.07.2017 20:18:06
Jeg har lyst på sex hele tiden! Onanert for å dempe det, er det normalt?
Katjuss
0
06.05.2017 00:18:12
Kav gjer man viss kjæresten sin som er(14 vil ha sex) og eg som er 12 er usikker på om eg vill eller ikkje
Person med navn...
0
15.04.2017 23:48:27
Jeg har VELDIG lyst til å ha sex, selv om jeg bare er 13 år
Eirik Kile
3
07.11.2016 10:54:08
Jeg sendte nudes til en jente jeg liker, fordi jeg var kåt. Og nå blir jeg mobba for det, hva kan jeg gjøre? Hjelp!!!
G15
0
21.12.2017 11:21:00
Det er henne som burde skamme seg hvis hun delte bilder av deg uten ditt samtykke
H
1
16.08.2017 23:27:19
Håper du lærte en lærepenge
kidn
0
16.03.2017 13:18:58
lol
hjelp
2
12.11.2016 23:11:08
ikke bry deg
tossi
0
07.11.2016 10:51:46
jaja
tossi
1
07.11.2016 10:51:30
Hvorfor blør jeg ut av rumpa?
helsesøster
3
12.12.2016 12:55:50
pga hemorider

Spørsmål og svar

Hvordan kan jeg få til å sprute?
Hei Noen jenter kan sprute eller "squirte" (som er det engelske uttrykket). Dette kalles også kvinnelig ejakulasjon. Noen gjør dette ofte, noen bar...
Kusinen min på 4 år og ville sitte på fanget
Hei Du beskriver en situasjon sammen med kusinen din på 4 år og bekymrer deg for om du har gjort noe galt i denne situasjonen. Det er modig, klokt ...
Er det greit at jeg onanerer med en jeg er forelsket i?
Hei gutt 13 år. Takk for at du skrev til ung.no   Det er fint å være forelsket. Men hvis forelskelsen kun er en vei, kan man bli såret og skuf...
Er det homo å ronke, siden du ronker en kuk?
Hei gutt 13 år. Takk for at du skrev til ung.no Nei, det er ikke homo å ronke/onanere seg selv. Det er sunt å onanere. Da blir man kjent med hvil...
Hvordan ha sex med seg selv uten å fingre?
Hei Takk for at du skriver til oss.Så fint at du ønsker å onanere og lære mer om din kropp! Jeg vet ikke hva som gjør at du har satt en aldersg...
Er sjanse for at befruktningen har blirt gjennom ført?
Hei gutt 15 år. Takk for at du skrev til ung.no   Hvis man bekymrer seg for graviditet, kan man streve med sexlysten. Bekymringen forstyrrer de s...
Gutt på 13 år og ønsker sex hele tiden.
Hei gutt 13 år. Takk for at du skriver til ung.no!Det er helt normalt å kjenne seg kåt hele tiden og å tenke på sex når man er på din alder. F...
Lille kusina mi satte seg på fanget mitt, 
Hei Du beskriver en situasjon sammen med kusinen din på 4 år og bekymrer deg for om du har gjort noe galt i denne situasjonen. Du beskriver at hun...
Onani. Hvordan gjør jeg det?
Hei Onani er en fin måte å bli kjent med seg selv på!Det beste svaret er å prøve deg frem til hva du synes er best. I tillegg til selve det te...
Lesbisk. Er jeg lesbisk når jeg har sex med andre jenter?
Hei Så bra du skriver til oss. Det du forteller om er helt fint og normalt. Det finnes mange ungdom i lignende situasjon som deg. Det er vanlig ...
Jeg er høyrehendt men jeg runker med venstre handa, har det noe og si hvilken hånd jeg bruker? Jeg runker 2 til 3 ganger om dagen, er det farlig?
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!   Onani er en måte å utforske og skjemme bort sin egen kropp på, men kan også brukes til å utforske...
Jeg har lyst til å suge meg selv - har dere noen råd mot frustrasjonen?
Hei Takk for at du skriver inn til ung.no. For å klare å suge seg selv, krever det at du er myk nok til å klare å bøye deg slik at du får munn...
Har brukt dildoen til min søster, bør jeg fortelle henne dette?
Hei Takk for at du skriver til oss.Det er flott at du onanerer og utforsker ditt underliv for å finne ut hva du liker og synes er godt. Dette er en...
Enten har jeg for stor penis eller så er hun for trang, hva gjør jeg?
Hei Takk for at du skriver til oss i ung.no.Når en skal ha samleie med sin partner er det aller viktigst at begge er kåte og ønsker å ha sex samm...
Jeg har så lyst på sex. Ser porno filmer, men foreldrene mine vet ingenting. 
Hei jente 13 år. Takk for at du skrev til ung.no   Det er vanlig at man har lyst på sex i den aldren du er i nå. Det er fordi det lages masse h...
Se alle