Hopp til hovedinnholdet

Martin: Jeg føler meg trygg, når jeg har mobilen med meg overalt. Les innlegg Liten pil høyre

Kommentaren

Følg ung.no på Snapchat
Følg ung.no på Snapchat

A-Å

Seksuell lyst

Par i senga Colourbox.com)
Sekslyst er forskjellig fra tid til tid og fra person til person

Hos de fleste varierer lysten på sex i perioder av livet, men noen har mye lyst hele tiden, andre har lite lyst alltid. Noen har ikke sexlyst i det hele tatt. For noen kan seksuell lyst føles som et problem - enten det er for mye eller for lite av den. Kjenner du deg igjen?

Offentlig og kvalitetssikret

Hva er seksuell lyst?

Seksuell lyst er en følelse i kroppen og som kan være vanskelig å beskrive. Noen kjenner seksuell lyst som en pirring i kroppen, andre som et slags sug i magen eller kribling i underlivet. Noen kjenner at de blir skjelvne, andre at de blir helt ”myk" i kroppen. Andre kan kjenne at de blir varme og får økt puls.

Seksuell lyst kalles også for sexlyst, og det finnes mange slang uttrykk for dette. Mange sier bare at man er kåt, føler kåthet eller tenning, eller er seksuelt tent.

Hvordan bli kåt?

Seksuell lyst er ikke viljestyrt, og det finnes derfor ingen oppskrift på hvordan en person tenner eller blir kåt. For de fleste skjer det via inntrykk som fører tankene over på sex. Det kan for eksempel være lukter, musikk eller noe man ser og som forbindes med sex, eller berøring fra en annen person.

Mange bruker fantasien sin - tenker på seksuelle situasjoner - for å bli kåte. Andre leser erotiske historier eller ser på porno.

Det er mye som spiller inn på seksuell lyst: hvor sterkt inntrykk du får, situasjonen du er i og omstendighetene rundt det, spenningen og følelsene for en eventuelt partner - alt vil ha betydning for om- og hvor fort du tenner.

Hva skjer i kroppen når sexlyst oppstår?

Når du får et inntrykk som gjør deg kåt, oppstår det tanker rundt sex. Tankene setter i gang følelser og fysisk vil kroppen begynne å klargjøre seg til å ha sex. Klargjøringen skjer via hormoner og nerver som sender signaler til hjernen og mellom hjernen og underlivet.

Signalene fører til en økt blodtilstrømning til underlivet, noe som gjør at gutters penis begynner å bli stiv (erigert) og pungen blir også hardere og trekker seg opp mot kroppen. Hos jenter vil skjede begynner å skille ut et sekret (lubrikasjon) for å smøre og gjøre skjeden klar til at noe kan føres inn uten at det oppstår friksjon. Skjeden vil også utvide seg litt og bli mer elastisk både i omkrets og lengden. Klitorisen blir erigert. Både penis og klitoris vil endre følsomhet slik at berøring vil føles godt og forsterke signalene.

Begge kjønn vil oppleve en liten økning av puls. Brystene til jenter vil bli noe større, og både hos jenter og gutter vil brystknoppene knoppe seg og bli mer følsomme.

Berøring uansett hvor på kroppen kan gi en sterkere respons enn om man ikke er kåt, og særlig erogene soner vil forsterke kåtheten. De fleste får lyst og behov for å være intim, enten med seg selv eller med en partner.

Høy sexlyst

Det er positivt at du blir kåt, - det er helt normalt og i utgangspunktet ikke noe du skal være bekymret for.

I tenårene er det vanlig å være veldig kåt, fordi hormonene som styrer seksuell lyst ennå ikke har normalisert og stabilisert seg. Men det kan føles plagsomt fordi kåtheten oppstår i situasjoner som ikke føles passende. Særlig gutter kan slite med dette om penis blir stiv i tide og utide, fordi de er redd for at det skal oppdages av andre.

Føler du at du har høy seksuell lyst, kan du forsøke å benytte den til noe positivt for deg selv istedenfor at det skal føles plagsomt. Benytt kåtheten til å onanere og utforske deg selv seksuelt. Du kan stadig oppdage nye sider med kroppen og seksualiteten din.

Hyperseksuell

Hyperseksuelle personer ble tidligere kalt nymfoman (kvinner) og satyroman (mann). Felles for alle kjønn er at de har svært høy sexlyst, og kan plutselig føle seg selv tvunget til å ha sex uansett om situasjonen tilsier det eller ei (nærmest som en form for selvskading). Dette er en sjelden tilstand, men kan være årsaken til sexavhengighet.

Lav sexlyst

Om du opplever at sexlysten tidligere har vært normal, men så nærmest blir borte, trenger du ikke å bli bekymret. Sannsynligvis dreier det seg bare om en liten ”down”-periode. Det er helt vanlig at man i perioder kan føle lav eller lavere sexlyst.

Du kan likevel tenke etter om det er noe spesielt som kan forklare det. Ble behovet plutselig borte? Skjedde det noe spesielt i livet ditt da sexlysten ble lavere? For jenter: ble den borte etter du begynte med hormonell prevensjon? Er det kjæresten din du har mistet lysten på, eller er den borte uansett?

Om du alltid har hatt lite sexlyst, kan problemet være at du har lite kunnskap om egen kropp og hvordan du kan bli kåt. Eller kanskje du føler deg lite tiltrekkende og tror at ingen vil ha deg?

Kanskje du skal forsøke å bli bedre kjent med deg selv? Vær nysgjerrig på egen kropp og seksualitet. Prøv ulike metoder for å bli kåt – du har kanskje ikke funnet rette tingen ennå. Vær åpen for at din tenning kanskje ikke er slik du tror den skal være. Kanskje du for eksempel tenner på et annet kjønn enn det du forventer?

Aseksuell

Aseksuelle personer, er personer som opplever at de verken har seksuell lyst eller noe ønske eller behov om å få det.

Det finnes også noen som bruker uttrykk som ”grey-seksuell”; en lav sexlyst som ligger i gråsonen mot aseksuell, men ikke konstant. Det vil si at personen kan kjenne på sexlyst innimellom, men svært sjelden og vanligvis ikke.

Det er alltid vanskelig å vite helt sikkert om noen er aseksuell eller grey-seksuell eller om det bare dreier seg om en naturlig variasjon i og med at sexlysten vil variere for alle gjennom livet.

Om du mener selv at du er aseksuell, har du full rett til å gjøre det. Det er bare du selv som kan vite helt sikkert og bestemme hva du vil kalle deg.

Hva kan jeg gjøre om sexlysten oppleves som et problem?

Uansett om du har for mye lyst eller for lite, kan det oppleves som et problem.

Vedvarer dette over tid og har negativ innvirkning på deg og din hverdag, kan det være en ide å oppsøke en du kan snakke med, og som kan hjelpe deg og vurdere din situasjon.

Helsestasjon for ungdom er et sted du kan få hjelp, men du kan også snakke med skolehelsesøster, oppsøke fastlegen din eller snakke med en annen du har tillit til.

 

Ung.no i samarbeid med Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgiving

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Siljau
0
31.07.2017 20:18:06
Jeg har lyst på sex hele tiden! Onanert for å dempe det, er det normalt?
Katjuss
0
06.05.2017 00:18:12
Kav gjer man viss kjæresten sin som er(14 vil ha sex) og eg som er 12 er usikker på om eg vill eller ikkje
Person med navn...
0
15.04.2017 23:48:27
Jeg har VELDIG lyst til å ha sex, selv om jeg bare er 13 år
Eirik Kile
3
07.11.2016 10:54:08
Jeg sendte nudes til en jente jeg liker, fordi jeg var kåt. Og nå blir jeg mobba for det, hva kan jeg gjøre? Hjelp!!!
H
0
16.08.2017 23:27:19
Håper du lærte en lærepenge
kidn
0
16.03.2017 13:18:58
lol
hjelp
2
12.11.2016 23:11:08
ikke bry deg
tossi
0
07.11.2016 10:51:46
jaja
tossi
1
07.11.2016 10:51:30
Hvorfor blør jeg ut av rumpa?
helsesøster
2
12.12.2016 12:55:50
pga hemorider

Spørsmål og svar

Er ekstremt trang i vaginaen og lurte på om jeg burde gå til legen?
Hei jente 15 år. Takk for at du skrev til ung.no   Det er vanlig at skjeden er trang. Når man ikke er seksuelt tent ligger skjedeveggene inntil ...
Tenker å ha sex med kjæresten min og skal bruke kondom, men tenker også å ta angrepille etterpå for å være sikker
Hei jente! Det høres ut som du og kjæresten din er trygge på hverandre og kjenner hverandre godt og dere har også snakket sammen om å ha sex. D...
Hvordan kan jeg få til å sprute?
Hei Noen jenter kan sprute eller "squirte" (som er det engelske uttrykket). Dette kalles også kvinnelig ejakulasjon. Noen gjør dette ofte, noen bar...
Hva kan jeg bruke i stedet for dildo og vibrator?
Hei jente 16 år. Takk for at du skrev til ung.no Du kan bruke håndtaket på en hårbørste, en gulrot eller et stearinlys. Det som er rent nok til...
Gutt på 13 år og ønsker sex hele tiden.
Hei gutt 13 år. Takk for at du skriver til ung.no!Det er helt normalt å kjenne seg kåt hele tiden og å tenke på sex når man er på din alder. F...
Er det farlig å runke i ung alder eller ha sex i ung alder
Hei Det er ikke farlig å ronke.  Å lærer seg å kjenne sin egen kropp og nytelse, kan være bra for å legge grunnlaget for en god seksualitet vi...
Hvordan ser man på jenter at de er kåte?
Hei gutt 17 år. Takk for at du skrev til ung.no   Det er ofte ingen tydelige tegn på at ei jente er kåt. Som du skriver, er det mye lettere å ...
Kusinen min på 4 år og ville sitte på fanget
Hei Du beskriver en situasjon sammen med kusinen din på 4 år og bekymrer deg for om du har gjort noe galt i denne situasjonen. Det er modig, klokt ...
Lyst på sex. 13 år. Hva gjør jeg?
Hei Så bra du tar kontakt med ung.no Det du føler og ønsker er helt normalt. Du er i en periode av livet hvor sex blir spennende å utforske. Ma...
Jeg vil jo ikke tvinge henne til sex, men jeg er så kåt og jeg vil bare ha henne.
Hei gutt 13 år. Takk for at du skrev til ung.no   Det er svært viktig at du forstår at du ikke kan tvinge henne til å ha seksualitet sammen me...
Jeg har så lyst på sex. Hva skal jeg gjøre for å bli mindre kåt og ha mindre sexlyst?
Hei Takk for at du skriver til oss! Det er ikke unormalt å tenke mye på sex og ha lyst på sex. Mange ungdommer er opptatt av det. Det er positiv...
Blir våt i trusa når jeg ser ei jente på svømming, betyr det noe?
Hei jente 14 år Så fint du tar kontakt! Det er helt vanlig å bli kåt (våt i trusa) når du ser noe som du blir opphisset av. Mange kan oppleve ...
Jeg er veldig kåt på en jente i klassen, hva skal jeg gjøre?
Hei gutt 13 år. Takk for at du skrev til ung.no Det er vanlig at man kan bli kåt i den alderen du er i nå. Det hjelper å onanere. Da går kåt...
Hvordan få mindre sexlyst?
Hei gutt 18! Takk for spørsmål. Det å kjenne på sterk sexlyst uten å få ut den seksuelle energien vil for de aller fleste oppleves som svært ...
Er det deilig å ha sex?
Hei jente 18 år. Takk for ditt spørsmål til Ung.no. Seksualitet og lyst er viktig for de fleste mennesker og hadde det ikke vært deilig og godt,...
Jeg er høyrehendt men jeg runker med venstre handa, har det noe og si hvilken hånd jeg bruker? Jeg runker 2 til 3 ganger om dagen, er det farlig?
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!   Onani er en måte å utforske og skjemme bort sin egen kropp på, men kan også brukes til å utforske...
Hvorfor ender det opp med sex når jeg spooner med en jente?
Hei gutt 16 år. Takk for at du kontakter Ung.no.Jeg er litt usikker på hva du ønsker svar på her. Men jeg håper at du og de jentene du spooner ...
Jeg har fingret meg 8 ganger, og lurer på hva "væsken" er? Begynte jeg å fingre meg for tidlig?
Hei Takk for at du skriver til oss! Å onanere er veldig naturlig og sundt og noe stort sett alle mennesker gjør. Det er en flott måte å bli kje...
Klarte ikke "få den inn", er eg for trang, og at vi ikke kan ha sex?
Hei jente 14 - 15 år. Takk for at du skrev til ung.no   Årsaken til at dere ikke fikk penisen inn i skjeden er sannsynligvis fordi du ikke var n...
Cyste i ryggmargen
Hei Det er dessverre vanskelig å svare deg på dette uten å ha undersøkt deg og uten å ha sett MR bildene. Jeg anbefaler deg å snakke med legen ...
Se alle