Erogene soner kan forklares med at det er et eller flere områder på kroppen som gir en reaksjon i form av seksuell lystfølelse og/eller forsterker den seksuelle opphisselsen, når området berøres på ulike måter.

Hvor er de erogene sonene?

I utgangspunktet kan du se på hele kroppen som en stor erogen sone, men typiske steder der mange kjenner en reaksjon, er munnen, klitoris, penis, anus, pungen, rumpa og bryst(knoppene). Også nakken, halsen, korsryggen og øreflippene er eksempler på steder som gir effekt hos mange, men som sagt kan sonene befinne seg over hele kroppen.

Tuppen på klitoris eller tuppen på penis er gjerne den sterkeste erogene sonen, og det kan være ubehagelig å bli berørt der om du ikke er seksuelt opphisset.

Hva skjer når en erogen sone blir berørt?

Noen blir kåte når en erogen sone blir berørt. For eksempel er det veldig vanlig å bli kåt når du kysser/kliner med en annen person. Når et par har forspill, kan mange erogene soner bli stimulert når de kliner, kysser, kjæler og berører hverandre rundt på kroppen – og de blir kåte.

Andre kan oppleve at berøring av en erogen sone forsterker en sexlyst som allerede er der, for eksempel ved stimulering av brystknoppene mens du har sex.For andre igjen kan de samme områdene med samme type berøring ha null effekt.

 

 

Handler også om hvordan de erogene sonene berøres

Måten den erogene sonen blir berørt på har betydning for effekten. Kanskje føles det ikke så godt å bli berørt for eksempel på øreflippen bare med fingrene, men om partner benytter munnen/tungen, kan effekten bli noe helt annet. Eller det kan føles bedre og gi ilinger om du blir kilt i nakken, men ikke om noen bare stryker der.

Det er derfor lurt å ikke bare lete etter områder på kroppen, men utforsk dem på ulike måter. Du eller partner kan massere, kile, beføle, slikke, suge, bite osv. Bare på den måten kan du finne ut om området er en erogen sone for akkurat deg.

 

 

Hvordan kan jeg finne mine erogene soner?

Det varierer fra person til person, hvilke områder som fungerer som en erogen sone. Utfordringen med slike soner er derfor at hver enkelt person må finne sine. Det gjør du best ved å være nysgjerrig og prøve deg fram når du er i en seksuell situasjon, enten med deg selv eller med en partner.

Bruk litt tid til å utforske og bli kjent med kroppen din. Berør og stimuler på ulike måter, enten selv eller av partner, og kjenn etter hva som føles ekstra godt.

Kan en erogen sone forsvinne?

Det kan skje endringer i livet som gjør at noe som tidligere kjentes godt, ikke gir den samme følelsen lengre. Brystknopper er et godt eksempel; graviditeten og amming kan via de endringer som skjer med hormonene og nerveimpulsene da, gjøre noe med hvordan du oppfatter berøringen senere. En slik endring kan bare være for en periode og at sonen ”våkner” igjen etter en stund.

Også negative erfaringer du eventuelt får i løpet av livet, kan endre oppfattelsen av de ulike erogene sonene. Noen kan oppleve at ”det lille ekstra” fra en erogen sone, kan forsvinne ved bytte av partner. En ny partner har sin måte å berøre på, og det kan føre til at en erogen sone reagerer annerledes, og kanskje ikke i det hele tatt, enn tidligere. Men det kan også bety at andre områder plutselig kan få betydning.

Det er derfor fint om du ikke slutter å være nysgjerrig på kroppen din og den responsen kroppen kan gi i form av seksuell nytelse. Utforsk, lek og vær nysgjerrig.