Lær om erogene soner

18.02.2021 sexologisk rådgiver i samarbeid med ung.no

Det er mange måter å nyte kroppen på. Lær mer om hvilke erogene soner du og den du har sex med kan ha glede av.

ULIKT: Måten den erogene sonen blir berørt på har betydning for effekten. Snakk med partneren din om hvor han eller hun liker å bli berørt. Illustrasjon: ung.no

Erogene soner er områder på kroppen som gir en seksuell lystfølelse, og som kan gjøre deg mer opphisset, når de berøres på forskjellige måter.

Hvor finner du de erogene sonene?

I utgangspunktet kan du se på hele kroppen som en stor erogen sone. Men typiske steder der mange kjenner en reaksjon, er munnen, klitoris, penis, anus, pungen, rumpa og bryst(knoppene). Også nakken, halsen, korsryggen og øreflippene er eksempler på steder som gir effekt hos mange.

Tuppen på klitoris eller tuppen på penis er gjerne den sterkeste erogene sonen. Det kan være ubehagelig å bli berørt der hvis du ikke er seksuelt opphisset.

Hva skjer når en erogen sone blir berørt?

Noen blir kåte når en erogen sone blir berørt. Det er veldig vanlig å bli kåt når du kysser/kliner med en annen person. Under et forspill, kan mange erogene soner bli stimulert når dere kliner, kysser, kjæler og berører hverandre rundt på kroppen.

Andre kan oppleve at berøring av en erogen sone forsterker en sexlyst som allerede er der, for eksempel ved å ta på brystknoppene (niplene) mens du har sex. For andre igjen kan de samme områdene med samme type berøring ha null effekt. Her er vi forskjellige.

Hvordan du berører de erogene sonene er viktig

Måten den erogene sonen blir berørt på, har betydning for effekten. Kanskje føles det ikke så godt å bli berørt på øreflippen bare med fingrene, men om partneren bruker munnen eller tunge, kan effekten bli noe helt annet. Eller det kan føles bedre hvis du blir kilt i nakken, og ikke bare bare strøket der.

Det er derfor lurt å ikke bare lete etter områder på kroppen, men huske på å utforske dem på forskjellige måter. Dere kan massere, kile, beføle, slikke, suge, bite osv. Bare på den måten kan dere finne ut om området er en erogen sone for akkurat deg.

Hvordan kan jeg finne mine erogene soner?

Hvilke områder som fungerer som en erogen sone varierer fra person til person. Utfordringen med slike soner er derfor at hver enkelt person må finne sine. Det gjør du best ved å være nysgjerrig og prøve deg fram når du er i en seksuell situasjon, enten med deg selv eller med en partner.

Bruk litt tid til å utforske og bli kjent med kroppen din. Berør og stimuler på ulike måter, enten selv eller av den du er sammen med. Kjenn etter hva som føles ekstra godt.

Kan en erogen sone forsvinne?

Det kan skje endringer i livet som gjør at noe som tidligere kjentes godt, ikke gir den samme følelsen lenger. Brystknopper er et godt eksempel. Graviditet og amming gir forandringer i kroppen (hormonene og nerveimpulser) som gjør at du oppfatter berøring på en ny måte. Detkan hende en slik endring bare er for en periode, og at sonen ”våkner” igjen etter en stund.

Også negative erfaringer du eventuelt får i løpet av livet, kan endre oppfattelsen av de ulike erogene sonene. Noen kan oppleve at ”det lille ekstra” fra en erogen sone, kan forsvinne ved bytte av partner. En ny partner har sin måte å berøre på, og det kan føre til at en erogen sone reagerer annerledes - eller kanskje ikke i det hele tatt. Men det kan også bety at andre områder plutselig kan få betydning.

Det er derfor fint om du ikke slutter å være nysgjerrig på kroppen din og den responsen kroppen gir i form av seksuell nytelse. Utforsk, lek og vær nysgjerrig!

ULIKT: Måten den erogene sonen blir berørt på har betydning for effekten. Snakk med partneren din om hvor han eller hun liker å bli berørt. Illustrasjon: ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider